Medfødt hjertesykdom hos voksne

Definisjon

Medfødt hjertefeil (medfødt hjertefeil) er en abnormitet i ditt hjerte struktur som du er født med. Medfødt hjertefeil var ofte dødelig, men det er langt mer behandles i dag. Selv medfødt hjertesykdom er ofte betraktet som en barndom tilstand, fremskritt innen kirurgisk behandling mener de fleste babyer som en gang døde av medfødt hjertefeil overlever godt inn i voksenlivet.

Mens medisinske fremskritt har bedret seg, kan mange voksne med medfødt hjertefeil ikke får skikkelig oppfølging. Hvis du hadde din medfødt hjertefeil reparert som et spedbarn, ikke anser deg selv ut av skogen. Finn ut om og når du bør sjekke med legen din, hvis du er sannsynlig å ha komplikasjoner eller hvis du er en større risiko for andre hjerteproblemer som voksen.

Se også

Symptomer

Symptomer eller tegn på medfødt hjertesykdom kan ikke vises før senere i livet. De kan gjenta seg år etter at du har hatt behandling for en hjertefeil. Noen typiske medfødt hjertesykdom symptomer du måtte ha som voksen er:

 • Unormal hjerterytme (arytmier)
 • En blåaktig farge på huden (cyanose)
 • Kortpustethet
 • Slitsomt raskt ved anstrengelse
 • Svimmelhet eller besvimelse
 • Hevelse av kroppen vev eller organer (ødem)

Når bør du oppsøke lege
Hvis du har noen av de tegn eller symptomer på medfødt hjertesykdom, gjøre en avtale for å se din lege. Hvis du har brystsmerter eller alvorlig pustebesvær, tilkall medisinsk nødhjelp.

Se også

Årsaker

Hvordan hjertet fungerer
Hjertet er inndelt i fire hul kamre, to på høyre og to til venstre. I å utføre sin grunnleggende jobb - pumpe blod gjennom kroppen - hjertet bruker sin venstre og høyre side for forskjellige oppgaver. På høyre side av hjertet beveger blod til lungene gjennom fartøyene kalles pulmonal arterier. I lungene, plukker opp blodet oksygen og går deretter tilbake til hjertets venstre side gjennom lunge årer. Den venstre side av hjertet Deretter pumper blodet gjennom aorta og ut til resten av kroppen.

Hvordan hjertefeil utvikler
De fleste hjertefeil utvikler seg når en baby er fortsatt i mors liv.

En babyens hjerte begynner å slå bare 22 dager etter unnfangelsen. På dette tidspunkt, har hjertet en enkel tube form. Mellom dag 22 og 24 begynner å bøye hjerte mot høyre og kaste inn på seg selv for å danne en sløyfe. Av 28 dager etter unnfangelsen, har røret en vagt hjerte-lignende form med strukturer som vil danne inn i hjertets to sider og de store blodårer som fører blod inn og ut av dem.

Det er vanligvis på dette punktet i babyens utvikling som hjertefeil kan begynne å utvikle. Forskere er ikke sikker på nøyaktig hva som forårsaker feil å begynne, men tror de enkelte medisinske tilstander, medisiner og genetikk kan spille en rolle.

Hvorfor medfødt hjertesykdom resurfaces i voksen alder
Noen voksne kan oppleve at problemer med sine hjertefeil oppstå senere i livet, selv om de mangler ble behandlet i barndommen. Dette er fordi hjertefeil er sjelden kureres - de er ofte repareres, slik at ditt hjerte funksjonen er forbedret, men det er ofte ikke helt normal.

Det er mange grunner til at hjertefeil dukke opp hos voksne. I noen tilfeller kan behandlingen du fikk i barndommen har vært vellykket, men problemet forverres senere i livet. Det er også mulig at problemer i ditt hjerte, som ikke var alvorlig nok til å reparere når du var barn, har forverret, og nå krever behandling.

Det er andre komplikasjoner av barndommen operasjoner for å korrigere medfødte hjertefeil som kan oppstå senere i livet. Mange behandlinger for å reparere hjertefeil kan etterlate arrvev bak i ditt hjerte som får en økt sjanse for unormal hjerterytme (arytmi).

Se også

Risikofaktorer

Medfødt hjertesykdom resulterer ofte fra problemer tidlig i din utvikling, gjerne før du ble født. Visse miljømessige og genetiske risikofaktorer kan spille en rolle i utviklingen av hjertefeil. De omfatter:

 • Tysk meslinger (røde hunder). Hvis din mor hadde røde hunder mens de er gravide, kan dette ha påvirket ditt hjerte utvikling.
 • Diabetes. Hvis din mor hadde type 1 eller type 2 diabetes, kan det ha påvirket utviklingen av hjertet ditt. Svangerskapsdiabetes generelt ikke øker risikoen for å utvikle en hjertefeil.
 • Medisiner. Tar visse medisiner mens gravide er kjent for å forårsake fødselsskader, inkludert medfødte hjertefeil. Medisiner som øker risikoen inkluderer stoffet isotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret), som brukes til å behandle akne, og litium, som brukes til behandling av bipolar lidelse, en tilstand som forårsaker intense humørsvingninger eller hypomani. Drikker alkohol mens de er gravide kan også bidra til risikoen for hjertefeil.
 • Arvelighet. Medfødt hjertesykdom ser ut til å kjøre i familier og er forbundet med mange genetiske syndromer. Halvparten av barn med Down syndrom - som er forårsaket av en ekstra 21. kromosom (trisomi 21) - har hjertefeil. En manglende brikken (sletting) av genetisk materiale på kromosom 22 fører også hjertefeil. Genetisk testing kan påvise slike lidelser i løpet av fosterets utvikling.

Se også

Komplikasjoner

Medfødt hjertesykdom komplikasjoner kan ikke utvikle seg til år etter første behandling. Fordi alvorlighetsgraden av medfødte hjertefeil varierer mye, gjør omfanget av mulige komplikasjoner, også. Men noen vanlige problemer eller komplikasjoner som kan utvikle seg i voksen alder er:

 • Unormal hjerterytme (arytmier). Hjerterytmeproblemer (arytmier) oppstår når de elektriske impulsene i hjertet ditt som koordinerer dine hjerteslag ikke fungere riktig, forårsaker ditt hjerte til å slå for fort, for langsomt eller uregelmessig. Hjerterytmeproblemer er vanlig hos personer som har medfødt hjertefeil. Dette kan være fordi hjertefeil selv forstyrrer den normale elektriske impulser, eller fordi tidligere korrigerende kirurgi forlot arrvev som kan føre til arytmier. I noen mennesker, kan disse arytmier bli alvorlig, selv forårsaker plutselig hjertedød dersom ikke riktig behandlet. Behandling av arytmier blitt bedre de siste årene, så det er viktig at du søker riktig oppfølging.
 • Hjerte infeksjoner (endokarditt). Innsiden av hjertet ditt inneholder fire kammer og fire ventiler, som er foret med en tynn hinne som kalles endocardium. Endokarditt er en infeksjon av denne indre fôr. Noen hjertefeil avbryte jevn flyt av blod i ditt hjerte, noe som gjør det lettere for bakterier å samle. Endokarditt oppstår vanligvis når bakterier eller andre bakterier fra en annen del av kroppen din, for eksempel munnen, inn i blodbanen og lodge i ditt hjerte. Venstre ubehandlet, kan endokarditt skade eller ødelegge hjerteklaffene eller utløse et slag. Konsekvensene kan være livstruende. Legen din kan forskrive antibiotika for å redusere risikoen for å utvikle endokarditt.
 • Hjerneslag. Stroke oppstår når blodtilførselen til en del av hjernen blir avbrutt eller sterkt redusert, frata hjernevev av oksygen og næringsstoffer. Innen noen få minutter, hjerneceller begynner å dø. Noen medfødt hjertefeil øker risikoen for hjerneslag skyldes en unormal forbindelse i hjertet slik at en blodpropp fra en blodåre å passere gjennom ditt hjerte og reiser til hjernen din. Visse hjertearytmier kan også øke sjansen for blodpropp dannelse fører til et slag.
 • Hjertesvikt. Hjertesvikt, også kjent som hjertesvikt, betyr at hjertet ikke kan pumpe nok blod til å dekke kroppens behov. Noen typer medfødt hjertefeil kan føre til hjertesvikt. Over tid, forhold som koronarsykdom eller høyt blodtrykk gradvis tappe din hjertet av sin styrke, slik at det for svak eller for stiv til å fylle og pumpe effektivt. Medisiner kan forbedre tegn og symptomer på kronisk hjertesvikt og føre til bedret overlevelse. Endringer i livsstil, som for eksempel å trene, spise mat med mindre salt (natrium) kan håndtere stress, behandle depresjon, administrerende hypertensjon og spesielt å miste overflødig vekt, også bidra til å forhindre væske buildup og forbedre din livskvalitet.
 • Pulmonal hypertensjon. Dette er en type av høyt blodtrykk som påvirker bare arteriene i lungene. Noen medfødt hjertefeil kan føre mer blod til å strømme til lungene, økende press. Som trykket bygger, må ditt hjerte nedre høyre kammer (høyre ventrikkel) jobbe hardere for å pumpe blodet gjennom lungene, eventuelt forårsake hjertemuskelen å svekke og noen ganger mislykkes totalt. Hvis dette problemet ikke er fanget tidlig, kan permanent lungeskade arterien oppstå skader.
 • Hjerteklaff problemer. I noen typer medfødt hjertesykdom, hjerteklaffene er unormale. Noen hjertefeil kan være mindre tidlig i livet, men kan føre til problemer i voksen alder. I andre tilfeller kan en ventil som er reparert eller erstattet i barndommen kreve ytterligere kirurgi som voksen. Andre typer kirurgisk eller kateterbasert behandlinger utført i barndommen kan også kreve gjentar prosedyrer senere i livet.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du tror du kan ha en hjertefeil, eller du har utviklet komplikasjoner fra en tidligere diagnostisert hjertefeil, gjøre en avtale med legen din. Hvis du har bekymringsfulle symptomer som brystsmerter eller kortpustethet, søke akutt legehjelp umiddelbart.

Medfødt hjertesykdom hos voksne. Hvordan hjertefeil utvikler seg.
Medfødt hjertesykdom hos voksne. Hvordan hjertefeil utvikler seg.

Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å være forberedt til timen din. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen, og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. På den tiden du gjøre avtale, sørg for å spørre om det er noe du trenger å gjøre på forhånd, for eksempel begrense din diett. Hvis du har imaging tester, for eksempel, kan det hende du trenger å faste for en periode på forhånd.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til medfødt hjertefeil.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert en familiehistorie med hjertefeil og noen store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Ta med kopier av dine tidligere medisinske poster, inkludert rapporter om eventuelle tidligere operasjoner.
 • Lag en liste over alle aktuelle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.
 • Vær forberedt på å diskutere kosthold og mosjonsvaner. Hvis du ikke allerede følger en diett eller treningsprogram, være klar til å snakke med legen din om eventuelle utfordringer du kan møte i å komme i gang.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For medfødte hjertefeil, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er sannsynlig forårsaker symptomene mine eller tilstand?
 • Hva er andre mulige årsaker til symptomene mine eller tilstand?
 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hva er den beste behandling?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Hvilket nivå av fysisk aktivitet anbefaler du?
 • Hva annet kan jeg gjøre for å ta vare på helsen min?
 • Hvor ofte bør jeg bli undersøkt for komplikasjoner fra min hjertefeil?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist? Kan du anbefale noen med erfaring omsorg for voksne med medfødt hjertefeil?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?
Forberedelser til din avtale. Hvorfor medfødt hjertesykdom resurfaces i voksen alder.
Forberedelser til din avtale. Hvorfor medfødt hjertesykdom resurfaces i voksen alder.

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Hva er symptomene dine?
 • Når kom disse symptomene utvikler?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Hvor alvorlige er symptomene dine?
 • Hva, om noe, ser ut til å forbedre dine symptomer?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?
 • Har du allerede blitt behandlet med medisiner eller kirurgi for denne tilstanden?
 • Hvilke andre medisiner, er vitaminer og kosttilskudd du tar?
 • Hva er din typiske daglige kosthold?
 • Hvor fysisk aktiv er du?
 • Er du sliter med angst eller depresjon? Hvis ja, du blir behandlet for disse forholdene?
 • Har du noen andre helsemessige forhold?

Se også

Tester og diagnose

Hvis legen mener du har en medfødt hjertefeil, eller at medfødt hjertefeil kan være å klandre for nyere helseproblemer, vil han eller hun utføre en fysisk eksamen, inkludert å lytte til ditt hjerte med et stetoskop.

Hvis legen hører en unormal hjerterytme, det er en ledetråd som kan bety at du har en dvelende hjertefeil problemet. Etter oppdager knurrer, kan legen bestille andre tester for å diagnostisere årsaken eller få et bedre inntrykk av hva som skjer i ditt hjerte. Mulige testene inkluderer:

 • Elektrokardiogram (EKG). Denne testen registrerer den elektriske aktiviteten i hjertet ditt. Noen hjertefeil kan forstyrre de elektriske signalene i hjertet ditt, som i sin tur føre til unormal hjerterytme kalles arytmier. Mønstre av de elektriske signalene kan også gi hint om at det finnes ulike former for medfødt hjertefeil.
 • Bryst x-ray. Røntgenbilder hjelpe legen vurdere nærmere ditt hjerte og lungene.
 • Ekkokardiogram. Et ekkokardiogram bruker lydbølger for å produsere bilder av hjertet. Legen kan bruke disse bildene til å identifisere hjerte abnormiteter.
 • Cardiac magnetisk resonans imaging (MRI). Cardiac MR er en tenkelig teknikk som bruker et magnetfelt og radiobølger til å lage bilder av ditt hjerte. I en hjertestans MRI, ligger du på et bord inne i en lang tube-lignende maskin som produserer et magnetisk felt. Det magnetiske feltet justerer atomære partikler i noen av cellene dine. Når radiobølger blir kringkastet mot disse justert partikler, produserer de signaler som varierer i henhold til hvilken type vev de er i. er bilder av ditt hjerte laget fra disse signalene.
 • Hjertekateterisering. Legen kan bruke denne testen for å sjekke blodgjennomstrømningen og presset i ditt hjerte. Et kateter settes inn i en arterie, som starter i lysken, nakken eller armen. Det er så nøye tredd til hjertekamrene etter veiledning av en X-ray maskin som viser sanntids-bilder av kroppen din. Fargestoff injiseres gjennom kateteret, og X-ray maskin gjør bilder av ditt hjerte og blodkar. Trykket i hjertekamrene også kan måles i løpet av dette samme prosedyre.
 • Utøve stress test. En øvelse stress test kan utføres for å sjekke din generelle nivået av condition og ditt hjertets elektriske aktivitet, hjertefrekvens og blodtrykk under trening. For denne testen vil du trene på en tredemølle eller sykkel, noen ganger med spesielle sensorer for å sjekke hvor mye oksygen du bruker under trening.

Se også

Behandlinger og medisiner

Fordi medfødt hjertefeil kan være mild eller alvorlig, behandlingstilbud variere. Legen din kan foreslå en behandling for å forsøke å rette opp hjertefeil selv, eller behandle komplikasjoner som følge av mangelen. Behandlinger kan legen anbefale er:

 • Regelmessige kontroller. Relativt mindre hjertefeil kan kreve bare periodiske kontrollene med legen din for å sørge for at tilstanden ikke forverres.
 • Medisiner. Noen milde medfødte hjertefeil kan behandles med medisiner som hjelper hjertet å arbeide mer effektivt.
 • Spesielle prosedyrer ved bruk av kateter. Noen medfødte hjertefeil kan repareres med kateterisering teknikker, som gjør at reparasjonene kan gjøres uten kirurgisk åpne brystet og hjertet. I prosedyrer som kan gjøres ved hjelp av kateterisering, legen setter inn en tynn slange (kateter) i en leg vein og guider det til hjertet ved hjelp av røntgenbilder. Når kateteret er plassert på stedet av defekten, blir små verktøy tredd gjennom kateteret til hjertet for å reparere skaden.
 • Åpen hjertekirurgi. Hvis kateter prosedyrer er ikke nok til å fikse hjertefeil, kan legen anbefale åpen hjertekirurgi. Disse operasjoner er store medisinske prosedyrer og kan kreve lang restitusjonstid.
 • Hjertetransplantasjon. Hvis en alvorlig hjertefeil ikke kan repareres, kan en hjertetransplantasjon være et alternativ.

Oppfølging er viktig
En av de største mytene mange voksne med medfødt hjertefeil har er at de ikke lenger trenger å bekymre deg medfødt hjertesykdom. Mange tror de har enten vokst deres tilstand eller at behandlingen de hadde som barn kurert dem. Men dette er sjelden sant.

Hvis du har medfødt hjertesykdom, selv om du har hatt en operasjon som barn, du er ikke kurert. Dette betyr ikke at du står overfor en levetid på problemer. Men betyr det at du er i økt risiko for å utvikle komplikasjoner, for eksempel infeksjoner i hjertet (endokarditt) eller farlige unormal hjerterytme. Noen problemer kan kreve kirurgisk behandling når du blir eldre.

Hvis du hadde din medfødt hjertefeil eller medfødt hjertesykdom behandlet som et barn, er det viktig å ha livslang oppfølging, spesielt hvis du hadde korrigerende hjerteoperasjon. Denne oppfølgingen omsorg kan være så enkelt som å ha periodiske kontrollene med legen din, eller det kan innebære regelmessige screenings for komplikasjoner. Det viktigste er å diskutere pleieplan og sørg for at du følger alle anbefalingene.

Ideelt sett vil din omsorg gjøres av kardiologer opplært i følgende voksne med medfødt hjertefeil. Dette kan være en utfordring for noen fordi det er i dag mangel på kardiologer med slik kompetanse, samt et begrenset antall sentre som spesialiserer seg på følgende voksne med medfødt hjertefeil.

Medfødt hjertesykdom og graviditet
Kvinner med medfødt hjertesykdom som ønsker å bli gravide bør snakke med sin lege før du blir gravid. De bør diskutere mulige risikoer, samt noen spesiell omsorg de trenger i løpet av svangerskapet. De fleste kvinner med medfødt hjertefeil har normale svangerskap.

Det er viktig for både menn og kvinner, som kunne bli gravid, å vite at hvis de har medfødt hjertefeil, er det en økt risiko for å formidle noen form for medfødt hjertefeil til sine barn. Legen din kan foreslå genetisk veiledning for å hjelpe deg å forutsi risikoen for overføring av arvelige former for medfødt hjertefeil.

Se også

Mestring og støtte

En viktig ting å gjøre hvis du er en voksen med medfødt hjertefeil er å bli utdannet om din tilstand. Emner du bør bli kjent med inkluderer:

 • Navnet og detaljer av ditt hjerte tilstand og sin fortid behandling
 • Hvor ofte du bør sees for oppfølging
 • Informasjon om dine medisiner og deres bivirkninger
 • Hvordan forebygge hjerte infeksjoner (endokarditt)
 • Trening retningslinjer og eventuelle arbeide restriksjoner
 • Prevensjon og familieplanlegging informasjon
 • Helseforsikring informasjon og dekning alternativer
 • Tannpleie informasjon, samt om du trenger antibiotika før store tannbehandling
 • Symptomer på din medfødt hjertesykdom og når du bør kontakte legen din

Hver person med medfødt hjertefeil har et annet sett av risikoer og bekymringer, så det er vanskelig å generalisere hva som er best for deg. Det er derfor det er så viktig å ha jevnlig kommunikasjon med legen din for å diskutere egenomsorg alternativer, inkludert hvilke aktiviteter du kan gjøre trygt eller hva du bør unngå. Tusenvis av voksne med medfødt hjertefeil føre full, lange og produktive liv. Men det er viktig ikke å overse tilstanden din. Bli informert om sykdommen din, jo mer du vet, jo bedre vil du gjøre.

Se også