Medfødte hjertefeil hos barn

Definisjon

Hvis barnet ditt har blitt diagnostisert med en medfødt hjertefeil, betyr det at han eller hun ble født med et problem i hjertets struktur. Nyheten om at barnet har en medfødt hjertefeil trolig gjort deg engstelig og bekymret for ditt barns umiddelbare og langsiktige helse. Men, kan vite om ditt barns medfødte hjertefeil hjelpe deg å forstå hans eller hennes tilstand og hva du kan forvente i de kommende måneder og år.

Noen medfødte hjertefeil er enkle og ikke trenger behandling, for eksempel et lite hull mellom hjertekamrene som lukker seg selv. Andre medfødte hjertefeil hos barn er mer kompleks og kan kreve flere operasjoner utført over en periode på flere år.

Se også

Symptomer

Alvorlige medfødte hjertefeil blir vanligvis tydelig under de første timer, dager, uker og måneder av livet. Tegn og symptomer kan omfatte:

 • Tap av sunn hudfarge
 • Blek grå eller blå hudfarge (cyanose)
 • Rask pust
 • Hevelse i bena, magen eller områder rundt øynene
 • Kortpustethet under feedings, som fører til dårlig vektøkning

Mindre alvorlige medfødte hjertefeil er ofte ikke diagnostisert før senere i barndommen. Barnet kan ikke ha noen merkbare tegn eller symptomer. Hvis tegn og symptomer er tydelig hos eldre barn kan det for eksempel:

 • Lett å bli kortpustet under trening eller aktivitet
 • Lett anstrengende under trening eller aktivitet
 • Bygget opp væske i hjertet eller lungene
 • Hevelse i hender, ankler eller føtter

Når bør du oppsøke lege
Alvorlige medfødte hjertefeil er ofte diagnostisert før eller rett etter at barnet er født. Hvis du oppdager at barnet ditt har noen av de tegn eller symptomer ovenfor, kaller barnets lege.

Hvis barnet ditt har noen av de tegn eller symptomer på mindre alvorlige hjertefeil som han eller hun vokser, kaller barnets lege. Barnets lege kan gi deg beskjed hvis barnets symptomer skyldes en hjertefeil eller en annen medisinsk tilstand.

Se også

Årsaker

Hvordan hjertet fungerer
Hjertet er inndelt i fire hul kamre, to på høyre og to til venstre. I å utføre sin grunnleggende jobb - pumpe blod gjennom kroppen - hjertet bruker sin venstre og høyre side for forskjellige oppgaver. På høyre side av hjertet beveger blod til lungene gjennom fartøyene kalles pulmonal arterier. I lungene, plukker opp blodet oksygen går deretter tilbake til hjertets venstre side gjennom lunge årer. Den venstre side av hjertet Deretter pumper blodet gjennom aorta og ut til resten av kroppen.

Hvordan hjertefeil utvikler
En babyens hjerte begynner å slå bare 22 dager etter unnfangelsen. På dette punktet, har hjertet en enkel tube form. Mellom dag 22 og 24 begynner å bøye hjerte mot høyre og kaste inn på seg selv for å danne en sløyfe. Av 28 dager etter unnfangelsen, har røret en vagt hjerte-lignende form med strukturer tilsvarende hjertets to sider og de store blodårer som fører blod inn og ut av dem.

Det er vanligvis på dette punktet i babyens utvikling som hjertefeil kan begynne å utvikle. Forskere er ikke sikker på nøyaktig hva som forårsaker feil å begynne, men tror de enkelte medisinske tilstander, medisiner og genetikk kan spille en rolle.

Medfødte hjertefeil hos barn. Alvorlige medfødte hjertefeil.
Medfødte hjertefeil hos barn. Alvorlige medfødte hjertefeil.

Typer hjertefeil
Det finnes mange forskjellige typer av medfødte hjertefeil, fallende hovedsakelig inn i disse kategoriene:

 • Hull i hjertet. Flere hjertefeil kan være tenkt som hull i veggene mellom hjertekamrene eller mellom store blodkar forlater hjertet. Disse hullene tillater oksygen-rik og oksygen-fattig blod for å blande. Hvis hullene er store og mye blod er blandet, blodet som ender opp med å bli sirkulert gjennom ditt barns kropp ikke bærer så mye oksygen som normalt. Ikke å ha nok oksygen i blodet kan føre til at barnets hud eller negler skal vises blå i fargen. Babyen kan også utvikler tegn og symptomer på hjertesvikt, som for eksempel kortpustethet, irritabilitet og ben hevelse, fordi både oksygenrikt og oksygenfattig blod er flom (overcirculating) lungene.

  Eksempler på hull defekter inkluderer Ventrikkelseptumdefekt, som er et hull i veggen mellom høyre og venstre ventrikkel; atrieseptumdefekt, et hull mellom de øvre hjertekamrene, og patent ductus arteriosus (DUK-tus ahr-teer-e-OH -sus), en åpning mellom lungearterien og aorta.

 • Hindret blodstrøm. Når blodkar eller hjerteklaffer er smale på grunn av en hjertefeil, må hjertet jobbe hardere for å pumpe blod gjennom dem. Blant de mest vanlige av denne type feil er pulmonal stenose (stuh-NR-sis), en innsnevring av lunge ventilen, gjennom hvilket blodet passerer fra høyre hjertekammer til lungearterien på sin vei til lungene. Et annet hindrende defekt, aortisk stenose, er en innsnevring av aorta-ventilen, gjennom hvilket blodet passerer fra venstre ventrikkel til aorta for å levere blod til hele kroppen. Den innsnevret klaff tvinger hjertemuskelen til å jobbe hardere, til slutt fører til jevning og forstørring av muskelen.
 • Unormale blodkar. Flere medfødte hjertefeil innebære feilaktig dannet eller plasseres blodårene som går til og fra hjertet. For eksempel forekommer transposisjon av de store arterier når lungearterien og aorta er på feil side av hjertet. Dette er en alvorlig og øyeblikkelig livstruende defekt. En tilstand som kalles Koarktasjon er en innsnevring av de viktigste blodkar tilføre blod til kroppen. Koarktasjon forårsaker høyt blodtrykk.
 • Hjerteklaffen abnormiteter. Hvis hjerteklaffene ikke kan åpne og lukke riktig, kan blodet ikke flyte jevnt. Eksempler inkluderer Ebsteins sin anomali, hvori Trikuspidalklaff (som er plassert mellom den høyre atrium og høyre ventrikkel) er misformet og ofte lekkasjer, og pulmonal atresi, hvor et stykke av hjertevev blokker normal blodstrøm til lungene.
 • En kombinasjon av defekter. Noen spedbarn er født med flere hjertefeil. For eksempel er tetralogy tetrade en kombinasjon av fire defekter: et hull i den ventrikulære septum, en innsnevret passasje mellom den høyre ventrikkel og lungearterien, en forskyvning i den forbindelse av aorta til hjertet, og fortykket muskelen i den høyre ventrikkel.

Se også

Risikofaktorer

Forberedelser til din avtale. Mindre alvorlige medfødte hjertefeil.
Forberedelser til din avtale. Mindre alvorlige medfødte hjertefeil.

Mest medfødt hjertefeil resultat fra problemer tidlig i barnets hjerte utvikling, er årsaken som ukjent. Imidlertid kan visse miljømessige og genetiske risikofaktorer spille en rolle. De omfatter:

 • Røde hunder (tysk meslinger). Ha røde hunder under svangerskapet kan føre til problemer i babyens hjerte utvikling. Legen din kan teste deg for immunitet mot denne virussykdommen før graviditet og vaksinere deg mot det hvis du ikke er immune.
 • Diabetes. Ha denne kroniske tilstanden kan forstyrre utviklingen av fosterets hjerte. Du kan redusere risikoen ved å nøye kontrollere din diabetes før du prøver å bli gravid og under svangerskapet. Svangerskapsdiabetes vanligvis ikke øke barnets risiko for å utvikle en hjertefeil.
 • Medisiner. Tar visse medisiner mens gravide er kjent for å forårsake fødselsskader, inkludert medfødte hjertefeil. Gi legen din en komplett liste over de medisiner du tar før du prøver å bli gravid. Medisiner som øker risikoen inkluderer thalidomid (Thalomid) og noen anti-anfall medisiner.
 • Å drikke alkohol under svangerskapet. Unngå alkohol under svangerskapet fordi barn med føtalt alkoholsyndrom har ofte medfødte hjertefeil.
 • Arvelighet. Medfødte hjertefeil ser ut til å kjøre i familier og er forbundet med mange genetiske syndromer. Mer enn en tredel av barn med Down syndrom - som er forårsaket av en ekstra 21. kromosom (trisomi 21) - har hjertefeil. En manglende brikken (sletting) av genetisk materiale på kromosom 22 fører også hjertefeil. Genetisk testing kan påvise slike lidelser under fosterutviklingen. Hvis du allerede har et barn med en medfødt hjertefeil, kan en genetisk rådgiveren forutsi den omtrentlige oddsen for at neste barn vil ha en.

Se også

Komplikasjoner

For alvorlige medfødte hjertefeil, er det nødvendig for barnet å få behandling kort tid etter fødselen for å unngå alvorlige problemer. Heldigvis er de fleste alvorlige hjertefeil funnet kort tid etter fødselen, og noen ganger blir oppdaget selv før babyen er født.

Noen av de mulige komplikasjoner som kan oppstå med en medfødt hjertefeil er:

 • Hjertesvikt. Denne alvorlig komplikasjon, som gjør det vanskelig for hjertet å pumpe blod til kroppen, vanligvis utvikler seg i de første seks månedene etter fødselen i babyer som har en betydelig hjertefeil. Tegn på hjertesvikt inkluderer rask pust, ofte med gispende pust og dårlig vektøkning.
 • Lavere vekst og utvikling. Barn med medfødt hjertefeil ofte utvikle og vokse saktere enn de barn som ikke har hjertefeil. Barnet kan være mindre enn andre barn på samme alder, og dersom nervesystemet er rammet, kan lære å gå og snakke senere enn andre barn.
 • Lungebetennelse. Ha en medfødt hjertefeil gjør barnet mer utsatt for luftveisinfeksjoner, inkludert lungebetennelse.
 • Hjerterytmeproblemer.
 • Cyanose. Hvis ditt barns hjertefeil fører oksygenrikt og oksygenfattig blod å blande i hans eller hennes hjerte, kan barnet utvikle en grå-blå hudfarge, en tilstand som kalles cyanose.
 • Hjerneslag. Selv uvanlig, noen barn med medfødt hjertefeil har økt risiko for hjerneslag på grunn av blodpropp som reiser gjennom et hull i hjertet og videre til hjernen.
 • Emosjonelle problemer. Noen barn med medfødt hjertefeil kan føle deg usikker eller utvikle emosjonelle problemer på grunn av sin størrelse, aktivitet restriksjoner eller lærevansker. Snakk med barnets lege dersom du er bekymret for ditt barns humør.
 • Et behov for livslang oppfølging. Behandling for barn som har medfødt hjertefeil kan ikke ende med operasjoner eller medisiner mens de er unge. Barn som har hjertefeil bør være oppmerksomme på sine hjerteproblemer hele sitt liv, som deres feil kunne ha komplikasjoner, som økt risiko for hjerte vev infeksjon (endokarditt), hjertesvikt eller hjerteklaff problemer.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis barnet ditt har en livstruende hjertefeil, vil det sannsynligvis bli oppdaget kort tid etter fødselen, eller muligens før fødselen som en del av rutinemessige undersøkelser i løpet av svangerskapet.

Hvis du mistenker at barnet ditt har en hjertefeil senere i barndommen, snakke med barnets lege. Vær forberedt på å beskrive barnets symptomer og gi en familie medisinsk historie, siden noen hjertefeil tendens til å være arvelig. Barnets lege kan også være lurt å vite om mor til barnet hatt noen medisinske tilstander eller brukt noen medisiner eller alkohol mens de er gravide som kan ha vært en risikofaktor for å utvikle en medfødt hjertefeil.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle tegn og symptomer barnet opplever, inkludert alle som kan virke relatert til hjerteproblemer.
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som moren til barnet har blitt tatt.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål hjelper deg med å få mest mulig ut av din tid sammen. Du ønsker kanskje å stille følgende spørsmål:

 • Er disse tegn og symptomer relatert til familien min historie?
 • Hva slags tester trenger barnet mitt? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Trenger barnet mitt behandling? I så fall når?
 • Hva er den beste behandling?
 • Tror du barnet mitt vil oppleve noen langsiktige komplikasjoner?
 • Hvordan vil vi overvåke mulige komplikasjoner?
 • Hvis jeg har flere barn, hva er oddsen for denne tilstanden oppstår igjen?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først legger merke til barnets symptomer?
 • Kan du beskrive barnets symptomer?
 • Når kommer disse symptomene oppstår?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Vil symptomene synes å bli verre?
 • Har du noen familie historie av medfødte hjertefeil?
 • Virker noe for å forbedre barnets symptomer?
 • Har barnet vært økende og møte utviklingsmessige milepæler som forventet?

Se også

Tester og diagnose

Barnets lege kan i utgangspunktet mistenker et problem fordi han eller hun hører et hjerte bilyd under en rutinemessig eksamen. Et hjerte bilyd er en lyd som oppstår når blodet strømmer gjennom barnets hjerte unormalt. Mange bilyder er uskyldige, noe som betyr suset er ikke farlig for ditt barns helse. Noen hvisker, men kan bety blodet strømmer gjennom barnets hjerte unormalt fordi han eller hun har en hjertefeil.

Tester for å diagnostisere en medfødt hjertefeil
Hvis det er mulig barnet ditt har en hjertefeil, kan legen din eller barnets lege bestille flere tester for å se om barnet ditt har en hjertelidelse. I tillegg til regelmessig fysisk eksamen, kunne disse inkluderer:

 • Foster ekkokardiogram. Denne testen lar legen for å se om barnet ditt har en hjertefeil før han eller hun er født. I denne testen, utfører legen en ultralyd. Lydbølgene fra ultralyd brukes til å skape et bilde av babyens hjerte. Leger kan bruke informasjonen fra test for å diagnostisere tilstanden og planlegge behandling.
 • Ekkokardiogram. Barnets lege kan bruke en vanlig ekkokardiografi å diagnostisere en medfødt hjertefeil etter at barnet er født. I denne ikke-invasiv test, utfører barnets lege en ultralyd for å produsere bilder av hjertet. En ekkokardiogram tillater legen å se ditt barns hjerte i bevegelse. Legen kan bruke disse bildene til å identifisere unormalt i hjertemuskelen og ventiler.
 • Elektrokardiogram. Denne ikke-invasiv test registrerer den elektriske aktiviteten i barnets hjerte og kan bidra til å diagnostisere hjertefeil eller rytme problemer. Elektroder koblet til en datamaskin og skriveren er plassert på babyens bryst og viser bølger som viser hvordan barnet ditt hjerte slår.
 • Bryst x-ray. Barnet kan ha en kiste X-ray for å se om hjertet er forstørret, eller hvis lungene har ekstra blod eller annen væske i dem. Dette kan være tegn på hjertesvikt.
 • Pulsoksymetri. Denne testen måler hvor mye oksygen er i barnets blod. En sensor er plassert over enden av barnets finger - lik en loosefitting clothespin - for å registrere mengden av oksygen i barnets blod. For lite oksygen kunne foreslå barnet ditt har en hjertelidelse.
 • Hjertekateterisering. I denne testen er en tynn, fleksibel slange (kateter) inn i en blodåre på babyens lysken eller armen og ledet gjennom det inn i hjertet. Det er ikke alltid klart hvor alvorlig en medfødt hjertefeil er når det er funnet gjennom ekkokardiografi, men kateterisering kan gi barnets lege en mye mer detaljert visning av barnets hjerte. Og, for enkelte mangler, kan behandling prosedyrer gjøres under hjertekateterisering som vil forbedre hjertets funksjon.

Se også

Behandlinger og medisiner

En medfødt hjertefeil kan ha noen langsiktig effekt på barnets helse - i noen tilfeller kan slike mangler trygt gå ubehandlet. Noen ganger er de ikke engang oppdaget før voksenlivet.

Noen hjertefeil, derimot, er alvorlige og kreve behandling kort tid etter at de er funnet. Avhengig av hvilken type hjertefeil barnet ditt har, leger behandler medfødte hjertefeil med:

 • Prosedyrer ved hjelp av kateter. Noen barn og voksne nå har sine medfødte hjertefeil reparert ved hjelp av kateterisering teknikker, som gjør at reparasjonene kan gjøres uten kirurgisk åpne brystet og hjertet. I prosedyrer som kan gjøres ved hjelp av kateterisering, legen setter inn en tynn slange (kateter) i en leg vein og guider det til hjertet ved hjelp av røntgenbilder. Når kateteret er plassert på stedet av defekten, blir små verktøy tredd gjennom kateteret til hjertet for å reparere skaden.
 • Åpen hjertekirurgi. I noen tilfeller vil barnets lege ikke kunne fikse ditt barns hjertefeil ved hjelp av et kateter prosedyre. I slike tilfeller kan barnets lege utføre åpen hjertekirurgi for å prøve å reparere ditt barns hjertefeil. Disse operasjoner er store medisinske prosedyrer og kan kreve lang restitusjonstid for barnet ditt.
 • Hjertetransplantasjon. Hvis en alvorlig hjertefeil ikke kan repareres, kan en hjertetransplantasjon være et alternativ.
 • Medisiner. Noen milde medfødte hjertefeil, spesielt de finnes senere i barndommen eller voksen alder, kan behandles med medisiner som hjelper hjertet å arbeide mer effektivt.

Langtidsbehandling
Noen barn med medfødt hjertefeil krever flere prosedyrer og operasjoner gjennom hele livet. Selv om utfallet for barn med hjertefeil har økt dramatisk, folk flest, bortsett fra de med svært enkle feil, vil kreve kontinuerlig omsorg, selv etter korrigerende kirurgi.

 • Livslang oppfølging og behandling. Selv om barnet ditt har kirurgi for å behandle en hjertefeil, vil barnets tilstand må overvåkes for resten av hans eller hennes liv ved en pediatrisk kardiolog i utgangspunktet, og deretter en voksen kardiolog. Å ha en medfødt hjertefeil kan påvirke barnets voksne liv, som det kan bidra til andre helseproblemer. Som barnet aldre, er det viktig å minne ham eller henne på hjerte tilstand som ble rettet og behovet for pågående omsorg. Oppmuntre barnet til å holde hans eller hennes lege informert om hjertefeil og prosedyrene som utføres for å behandle problemet.
 • Utøvelsesbegrensninger. Foreldre til barn med medfødt hjertefeil kan bekymre seg om risikoen ved røff lek og aktivitet, selv etter behandling. Selv om noen barn kan trenge å begrense mengden eller typen trening kan mange delta i normal eller nær normal aktivitet. Barnets lege kan fortelle deg hvilke aktiviteter som er trygt for barnet ditt. Hvis noen aktiviteter gjør utgjøre forskjellige farer, oppmuntre ditt barn til å delta i andre aktiviteter i stedet for å fokusere på hva han eller hun ikke kan gjøre. Selv om alle barn er forskjellige, de fleste barn med medfødt hjertefeil vokser opp til å føre en sunn, produktive liv.
 • Smitteforebyggende. Avhengig av hvilken type medfødt hjertefeil barnet hadde, og kirurgi brukes til å korrigere det, kan barnet trenger å ta ekstra forholdsregler for å hindre smitte. Folk som har hatt medfødte hjertefeil noen ganger har en økt risiko for en alvorlig infeksjon i slimhinnen i hjertet og hjerteklaffer (infeksiøs endokarditt), og må kanskje ta antibiotika for å hindre smitte før ytterligere operasjoner eller tannbehandling. De som er mest sannsynlig å ha en høyere risiko for infeksjon inkluderer folk som feilen ble reparert med en protese materiale eller enheten, for eksempel en kunstig hjerteklaff. Spør ditt barns kardiolog hvis forebyggende antibiotika er nødvendig for barnet ditt.

Se også

Mestring og støtte

Det er naturlig for mange foreldre å føle bekymret for sine barns helse, selv etter behandling av en medfødt hjertefeil. Selv om mange barn som har medfødt hjertefeil kan gjøre de samme ting barn uten hjertefeil kan, her er et par ting å huske på hvis barnet ditt har hatt en medfødt hjertefeil:

 • Utviklingsmessige vansker. Fordi noen barn som har medfødt hjertefeil kan ha hatt en lang restitusjonstid fra operasjoner eller prosedyrer, kan de utviklingshemmede ligge etter andre barn på deres alder. Noen barnas problemer kan vare i skoleårene, og de kan ha vansker med å lære å lese eller skrive, så vel. Snakk med barnets lege om måter å hjelpe barnet gjennom hans eller hennes utviklingsmessige vansker.
 • Emosjonelle vansker. Mange barn som har utviklingsmessige vansker kan føle seg usikker på sine evner og kan ha emosjonelle vansker som de når skolealder. Snakk med barnets lege om hvordan du kan hjelpe barnet å takle disse problemene, som kan omfatte støttegrupper for foreldre eller et besøk til en terapeut eller psykolog for barnet ditt.
 • Støttegrupper. Ha et barn med en alvorlig medisinsk problem er ikke lett og, avhengig av alvorlighetsgraden av feilen, kan være svært vanskelig og skremmende. Du kan finne at det å snakke med andre foreldre som har vært gjennom den samme situasjonen bringer deg trøst og oppmuntring. Spør barnets lege om det er noen lokale støttegrupper.

Se også

Forebygging

Fordi den eksakte årsaken til de fleste medfødt hjertefeil er ukjent, kan det ikke være mulig å hindre at disse forhold. Men det er noen ting du kan gjøre som kan redusere barnets generelle risiko for misdannelser og muligens hjertefeil også, slik som:

 • Få en røde hunder (tysk meslinger) vaksine. Hvis du utvikler Rubella under svangerskapet, kan det påvirke babyens hjerte utvikling. Blir vaksinert før du prøver å bli gravid sannsynlig eliminerer denne risikoen.
 • Kontrollere kroniske medisinske tilstander. Hvis du har diabetes, kan holde blodsukkeret i sjakk redusere risikoen for hjertefeil. Hvis du har andre kroniske tilstander, som for eksempel epilepsi, som krever bruk av medisiner, diskutere risiko og nytte av disse legemidlene med legen din.
 • Unngå skadelige stoffer. Under graviditet, la maling og rengjøring med sterkt luktende produkter til noen andre. Også, ikke ta noen urter, kosttilskudd eller medisiner uten å konsultere lege først.
 • Ta en multivitamin med folsyre. Daglig inntak av 400 mikrogram folsyre er vist å redusere medfødte defekter i hjernen og ryggmargen, og kan bidra til å redusere faren for hjertefeil i tillegg.

Se også