Morgenen-etter pille

Definisjon

Den morgenen-etter pillen er en type krise prevensjon (prevensjon). Formålet med nødprevensjon er å forhindre graviditet etter en kvinne har hatt ubeskyttet sex. Morgenen-etter piller inneholder enten levonorgestrel (Plan B One-Step, neste valg) eller ulipristal (Ella).

Plan B One-Step, neste valg og Ella er den eneste morgenen-etter piller som har Food and Drug Administration godkjenning i USA Men andre merker av morgenen-etter piller er tilgjengelig over hele verden.

Plan B One-Step er tilgjengelig over-the-counter uten resept. Neste valg er tilgjengelig over-the-counter for kvinner 17 år og eldre. Ella er bare tilgjengelig med en resept fra lege eller helsepersonell.

Hvorfor det er gjort

Morgenen-etter piller kan bidra til å forhindre graviditet hvis du har hatt ubeskyttet sex - om du ikke brukte prevensjon, savnet deg en p-pille eller prevensjonsmetode mislyktes.

Morgenen-etter piller kan forhindre graviditet fordi unnfangelse vanligvis ikke skje umiddelbart etter sex. I stedet kan det skje opptil flere dager senere. I tiden mellom sex og unnfangelse, sperm reise gjennom egglederne før de potensielt nå et egg. Som et resultat, ved hjelp nødprevensjon snart etter ubeskyttet samleie ikke er for sent å hindre graviditet.

Morgenen-etter piller ikke avslutte en graviditet som har implantert. Avhengig av hvor du er i menstruasjonssyklusen, morgenen-etter piller kan opptre ved en eller flere av følgende tiltak: forsinke eller hindre eggløsning, blokkerer befruktning, eller holde et befruktet egg fra implanteres i livmoren. Imidlertid tyder nyere bevis på det sterkeste at Plan B One-Step og neste valg ikke hemmer implantasjon. Det er ikke klart om det samme gjelder for Ella.

Morgenen-etter pillen. Definisjon.
Morgenen-etter pillen. Definisjon.

Husk at morgenen-etter pillen er ikke det samme som mifepriston (Mifeprex), også kjent som RU-486 eller abort pillen. Mifeprex avslutter en etablert graviditet - en der det befruktede egget har festet til livmorveggen, og har allerede begynt å utvikle.

Risiko

Nødprevensjon er et effektivt alternativ for å hindre graviditet etter ubeskyttet sex, men det er ikke så effektiv som andre metoder for prevensjon og er ikke anbefalt for rutinemessig bruk. Den morgenen-etter pille heller ikke gi beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Anslagsvis 1-2 kvinner vil bli gravid av 100 kvinner som har ubeskyttet sex en gang og korrekt bruke morgenen-etter pille.

Den morgenen-etter pille er ikke egnet for alle. Fortell legen din dersom:

 • Du er allergisk mot noen av innholdsstoffene morgenen-etter pille
 • Du tar visse medisiner som kan redusere effektiviteten av morgenen-etter pille, for eksempel barbiturater eller johannesurt
 • Du er amming (Plan B One-Step og neste valg kan brukes under amming, men Ella er ikke anbefalt)

I tillegg må du kontrollere at du ikke gravid før du bruker Ella. Effektene av Ella på et utviklingsland baby er ukjent. Men hvis du allerede er gravid når du tar Plan B One-Step eller neste valg, vil behandlingen bare være ineffektiv og vil ikke skade fosteret.

Bivirkninger av morgenen-etter pille vanligvis varer bare et par dager, og kan omfatte:

 • Kvalme eller brekninger
 • Svimmelhet
 • Fatigue
 • Hodepine
 • Ømme bryster
 • Blødning mellom perioder eller tyngre menstrual blødning
 • Lavere magesmerter eller kramper
 • Diaré

Hvordan du forbereder

For maksimal effektivitet, bør nødprevensjon settes i gang så snart som mulig etter ubeskyttet samleie, og innen 120 timer. Du kan ta nødprevensjon piller når som helst i løpet av menstruasjonssyklusen.

Hvis du er 17 år eller eldre, Plan B One-Step og neste valg er tilgjengelige over-the-counter på de fleste apotek. Hvis du er 16 år eller yngre, eller ønsker du å bruke Ella, trenger du en resept fra helsepersonell. Noen helsepersonell kan gi et forskudd resept for nødprevensjon, bare i tilfelle.

Husk å snakke med helsepersonell om eventuelle andre medisiner du tar.

Hva du kan forvente

Hvis du vil bruke morgenen-etter pillen:

 • Følg morgenen-etter pille instruksjoner. Hvis du bruker neste valg, ta en neste valg pille så snart som mulig, og mindre enn 72 timer etter ubeskyttet sex. Ta andre neste valg pille 12 timer senere. Hvis du bruker Plan B One-Step, ta en Plan B One-Step pille så snart som mulig, og mindre enn 72 timer etter ubeskyttet sex. Hvis du bruker Ella, ta en Ella pille så snart som mulig, og mindre enn 120 timer etter ubeskyttet sex. Vurder å ta en smertestillende, slik som ibuprofen (Advil, Motrin, andre), og på samme tid.
 • Hvis du kaster opp innen to timer etter inntak av morgenen-etter pillen, ta kontakt med helsepersonell for å diskutere om å gjenta dosen.
 • Ikke ha sex før du starter en annen metode for prevensjon. Den morgenen-etter pille tilbyr ikke varig beskyttelse mot graviditet. Hvis du har ubeskyttet sex i dagene og ukene etter å ha tatt om morgenen-etter pille, er du i fare for å bli gravid. Pass på å begynne å bruke eller fortsette bruken av prevensjon.

Bruke morgenen-etter pillen kan utsette menstruasjonen med opp til en uke. Hvis menstruasjonen er mer enn en uke for sent, ta en graviditetstest.

Hvis du har blødninger eller spotting som varer lenger enn en uke eller utvikler alvorlig nedre magesmerter 04:57 uker etter å ha tatt om morgenen-etter pille, ta kontakt med helsepersonell. Dette kan være tegn eller symptomer på en spontanabort eller graviditet utenfor livmoren - når det befruktede egget implantater utenfor livmoren, vanligvis i en egglederen.