Nål biopsi

Definisjon

En nål biopsi er en prosedyre for å få en prøve av celler fra kroppen din for laboratorietesting. Vanlige nål biopsi prosedyrer inkluderer finnålsaspirasjon og kjerne nål biopsi. Nål biopsi kan brukes til å ta vevs-eller væskeprøver fra muskler, knokler og organer, slik som lever og lunger.

Se også

Hvorfor det er gjort

Legen din kan foreslå en nål biopsi for å diagnostisere en medisinsk tilstand eller for å utelukke en sykdom eller tilstand. En nål biopsi kan også brukes til å vurdere utviklingen av en behandling.

Prøven fra nål biopsi kan hjelpe legen avgjøre hva som forårsaker:

 • En masse eller klump. En nål biopsi kan avsløre om en masse eller klump er en cyste, en infeksjon, en godartet svulst eller kreft.
 • En infeksjon. Analyse fra en nål biopsi kan hjelpe legene fastslå hvilke bakteriene forårsaker en infeksjon, slik at de mest effektive medikamentene kan bli brukt.
 • Betennelse. En nål biopsi prøven kan avsløre hva som forårsaker betennelse og hvilke typer celler er involvert.

Du kan også gjennomgå imaging tester, for eksempel en datastyrt tomografi (CT) scan eller en ultralyd, før nål biopsi. Noen ganger er disse testene er også brukt under nålen biopsi fremgangsmåte for mer nøyaktig å lokalisere området som skal vevsprøve.

Se også

Risiko

Nål biopsi bærer en liten risiko for blødning og infeksjon på stedet der nålen ble satt inn. Noen mild smerte kan forventes etter nål biopsi, men det er vanligvis kontrolleres med over-the-counter smertestillende midler eller reseptbelagte medisiner.

Ring legen din dersom du opplever:

 • Feber
 • Smerter ved biopsi nettsted som forverres eller ikke hjulpet av medisiner
 • Hevelse på biopsi nettstedet
 • Drenering fra biopsi nettstedet
 • Blødning som ikke stopper med trykk eller en bandasje

Se også

Hvordan du forbereder

De fleste nål biopsi prosedyrer ikke krever noen forberedelser på din del. Men du kan bli bedt om å slutte å ta blodfortynnende medisiner, for eksempel warfarin (Coumadin) eller aspirin, i dagene før din biopsi. Avhengig av hvilken del av kroppen din vil bli vevsprøve, kan legen be deg om ikke å spise eller drikke før prosedyren. Spør legen din om enten gjelder for deg.

Nål biopsi. Forberedelse for sedasjon eller generell anestesi.
Nål biopsi. Forberedelse for sedasjon eller generell anestesi.

Forberedelse for sedasjon eller generell anestesi
I visse tilfeller kan du få intravenøs (IV) beroligende midler eller generelle anestetika før nål biopsi. Hvis dette er tilfelle, kan legen din be om at du fort dagen før inngrepet. Fortell legen din om eventuelle medisiner du tar, som du kanskje må slutte å ta visse medisiner før under anestesi.

Du vil ikke kunne gå tilbake til arbeidet umiddelbart hvis nål biopsi er gjort under IV sedasjon eller generell anestesi. Avhengig av dine plikter, kan du være i stand til å gå tilbake til jobb i 24 timer. Snakk med legen din om når det er trygt å vende tilbake til arbeid.

Gjøre avtaler, eller be venner eller familie til:

 • Kjøre deg hjem
 • Bli med deg i 24 timer
 • Hjelp med husarbeid for en dag eller to

Se også

Hva du kan forvente

Under nålen biopsi
Helsevesenet team vil posisjonere deg på en måte som gjør det lett for legen å få tilgang til området hvor nålen settes inn. Du kan bli bedt om å ligge flatt på et bord.

I visse tilfeller kan du gjennomgå bildebehandling prosedyrer, for eksempel en CT eller ultralyd. Disse tillater legen å se målområdet og planlegge den beste måten å fortsette. Bildebehandling prosedyrer er noen ganger gjort før nål biopsi, og noen ganger utført i løpet av biopsi. Hva slags bildebehandling du vil gjennomgå, om noen, vil avhenge av hvilken del av kroppen din blir vevsprøve.

Helsevesenet team vil rengjøre området av kroppen din der nålen settes inn. Et anestetikum kan injiseres inn i huden rundt området for å dempe den. I noen tilfeller vil du motta en intravenøs (IV) beroligende eller andre medisiner for å slappe av deg under inngrepet. Noen ganger generell anestesi blir brukt i løpet av en nål biopsi. Hvis dette er tilfelle, vil du motta medisiner gjennom en blodåre i armen som vil slappe av deg og sette deg i en søvn-lignende tilstand.

Under nålen biopsi. Finnålsaspirasjon.
Under nålen biopsi. Finnålsaspirasjon.

Under nål biopsi, guider legen en nål gjennom huden og inn i området av interesse. En prøve av celler blir innsamlet og nålen er trukket tilbake. Denne prosessen kan gjentas flere ganger inntil nok celler blir oppsamlet.

Vanlige typer nålebiopsi teknikker innbefatter:

 • Finnålsaspirasjon. Denne type nål biopsi bruker en tynn, hul nål for å trekke celler fra kroppen din.
 • Kjerne nål biopsi. Denne type nål biopsi benytter en bredere enn nålen gjør finnålsaspirasjon. Nålen benyttes under en kjerne nål biopsi er et hult rør som gjør det mulig for legen å trekke ut en kjerne av vev for testing.

Du kan oppleve mild ubehag under din nål biopsi, for eksempel en følelse av trykk i området. Fortell helsevesenet team hvis du føler deg ukomfortabel.

Etter at nålen biopsi
Når legen har samlet nok celler eller vev for analyse, er nål biopsi prosedyren fullført. Din biopsi sample blir sendt til et laboratorium for analyse. Resultatene kan være tilgjengelig i noen få dager, selv om flere tekniske tester kan kreve mer tid. Spør legen din hvor lenge du kan forvente å vente.

Helsevesenet team kan bruke en bandasje over området der nålen ble satt inn. Du kan bli bedt om å legge trykk på bandasjen i flere minutter for å sikre at det er minimal blødning.

I de fleste tilfeller kan du la når nålen biopsi prosedyren er fullført. Enten kan du la med en gang eller om du trenger å bo for observasjon avhenger av hvilken del av kroppen din ble vevsprøve. I noen tilfeller kan helsevesenet team vil observere deg i noen timer for å sikre at du ikke har komplikasjoner fra din biopsi. Hvis du fikk en IV beroligende eller narkose, vil du bli ført til et behagelig sted å slappe av mens medisiner slites av.

Har tenkt å ta det med ro for resten av dagen. Beskytte området der du fikk nålen biopsi ved å holde bandasjen på plass så lenge som anvist. Du kan føle litt mild smerte eller ubehag i området, men dette bør løse på en dag eller to.

Se også

Resultater

Patologer - leger som er spesialister i å studere celler og vevsprøver for tegn på sykdom - vil studere biopsi prøven i laboratoriet og stille en diagnose. Patologer skape en patologi rapport for legen din. Når legen mottar rapporten, vil du bli kontaktet med resultatene.

Du kan be om en kopi av patologi rapport fra legen din. Patologi rapporter er vanligvis fylt med tekniske termer, slik at du kan finne det nyttig å ha legen gjennom rapporten med deg.

Din patologi rapporten kan omfatte:

 • En beskrivelse av biopsi prøven. Denne delen av patologi rapporten, noen ganger kalt grov beskrivelse, beskriver biopsi prøven generelt. For eksempel kan det beskrive farge og konsistens av vev eller væske som samles inn av nålen biopsi prosedyre. Eller det kan si hvor mange lysbilder ble sendt til laboratorieanalyse.
 • En beskrivelse av cellene. Denne delen av patologi rapporten beskriver hvordan cellene ser ut under et mikroskop. Denne delen kan inkludere hvor mange celler og hvilke typer celler ble sett. Informasjon om spesielle fargestoffer som ble brukt til å studere cellene for å samle mer informasjon om diagnosen og de beste behandlingene også kan inngå.
 • Patologen diagnose. Denne delen av patologi rapporten viser patologen diagnose. Det kan også omfatte kommentarer, for eksempel om andre tester er anbefalt.

Resultatene av nål biopsi vil avgjøre de neste trinnene i medisinsk behandling. Snakk med legen din om hva resultatene betyr for deg.

Se også