Nonstress test

Definisjon

En nonstress test er en vanlig prenatal test brukes til å sjekke om en babyens helse. Under en nonstress test, også kjent som fosterets hjertefrekvens overvåking, er en babyens hjertefrekvens overvåkes for å se hvordan den reagerer på barnets bevegelser.

Vanligvis er en nonstress test anbefales for kvinner med økt risiko for fosterdød. En nonstress test gjøres vanligvis etter uke 26 av svangerskapet. Visse nonstress testresultater kan tyde på at du og barnet trenger ytterligere overvåkning, testing eller spesiell omsorg.

En nonstress test er en ikke-invasiv test som ikke utgjør noen fysiske risiko for deg eller barnet ditt. Finn ut hva en nonstress test innebærer og om dette prenatal test kan nytte for deg eller barnet ditt.

Se også

Hvorfor det er gjort

En nonstress test brukes til å evaluere en babyens helse før fødselen. Målet med et nonstress test er å gi nyttig informasjon om barnets oksygentilførsel ved å sjekke hans eller hennes hjertefrekvens og hvordan den reagerer på babyens bevegelser. Testen kan indikere behov for behandling eller levering for å hindre fosterdød.

Normalt slår en babyens hjerte raskere når han eller hun er aktiv senere i svangerskapet. Men forhold som fosterets hypoksi - når barnet ikke får nok oksygen - kan forstyrre denne veien.

Nonstress test. Sammentrekning stress test.
Nonstress test. Sammentrekning stress test.

Din helsepersonell vil avgjøre om en nonstress test er nødvendig basert på flere faktorer. Disse omfatter om barnet kunne overleve dersom de leveres tidlig, alvorlighetsgraden av din tilstand og risiko for abort.

Din helsepersonell kan anbefale en nonstress test hvis du har:

 • En multippel graviditet med komplikasjoner
 • En underliggende medisinsk tilstand, for eksempel type 1 diabetes, høyt blodtrykk, en blodsykdom, lupus, skjoldbruskkjertelen, nyresykdom eller hjertesykdom
 • En graviditet som har forlenget to uker tidligere forfallsdato (overtidig svangerskap)
 • En historie om abort
 • En baby som har redusert fosteraktivitet eller mulige fosterets vekst problemer
 • For mye fostervann (polyhydramnion) eller lav fostervann (oligohydramniose)
 • Rh (rhesus) allergi - en potensielt alvorlig tilstand som kan oppstå, vanligvis i løpet av et sekund eller påfølgende graviditet, når blodtype er Rh negativ og barnets blodtype er Rh positiv
 • Bekymringsfulle resultater fra andre prenatal tester

Din helsepersonell kan anbefale å ha nonstress tester en eller to ganger i uken - og noen ganger daglig - avhengig av din og babyens helse. For eksempel kan du må ha regelmessige nonstress tester hvis helsepersonell har mistanke om at barnet ditt er i fare for ikke å få nok oksygen. Du må kanskje også en annen nonstress test hvis du eller barnet ditt har noen negative endringer i helse.

Se også

Risiko

En nonstress test er en ikke-invasiv test som utgjør ingen fysiske risiko for deg eller barnet ditt.

Mens en nonstress test kan tilby forsikring om babyens helse, kan det føre til angst. En nonstress test også kanskje oppdage et eksisterende problem, eller kan tyde på at det finnes et problem når det er ingen.

Også huske på at mens en nonstress test er ofte anbefalt for kvinner som har en økt risiko for abort, er det ikke alltid klart om testen er nyttig.

Se også

Hvordan du forbereder

En nonstress test krever vanligvis ingen spesielle forberedelser.

Se også

Hva du kan forvente

En nonstress testen er vanligvis gjort på helsepersonell kontor.

Under prosedyren
Under nonstress test, vil du ligge på en tilbakelent seng. Du vil sannsynligvis få blodtrykket tatt før testen, og med jevne mellomrom i løpet av testen.

Helsepersonell eller et medlem av helsevesenet team vil deretter plassere to belter med skjermer knyttet til dem over magen. Ett belte vil registrere babyens hjertefrekvens, og den andre vil registrere eventuelle uteruskontraksjonene du måtte ha. Du vil sannsynligvis bli bedt om å trykke på en knapp når babyen beveger seg. Babyens bevegelser vil da bli notert på fosterets hjerte posten. Din helsepersonell vil være ute etter å se om babyens hjerte slår fortere når han eller hun beveger seg.

Vanligvis varer en nonstress test 20 minutter. Men hvis barnet sover, kanskje du trenger å utvide testen for en annen 20 minutter - med en forventning om at barnet vil våkne - for å sikre nøyaktige resultater. I noen tilfeller kan det hende at helsepersonell prøver å vekke barnet ved å lage en høy lyd eller ber deg om å drikke et glass juice.

Etter inngrepet
Etter nonstress testen er fullført, vil helsepersonell sannsynlig diskutere resultatene med deg med en gang.

Se også

Resultater

Resultater fra en nonstress test regnes:

 • Reaktiv. Før uke 32 av svangerskapet, er resultatene anses som normalt (reaktiv) hvis babyens hjerterytme akselererer til et visst nivå to eller flere ganger i minst 10 sekunder hver i løpet av en 20-minutters vinduet. Ved 32 svangerskapsuke eller senere, hvis babyens hjerterytme akselererer til et visst nivå to eller flere ganger i minst 15 sekunder hver i løpet av en 20-minutters vinduet, er resultatene betraktes som reaktive.
 • Nonreactive. Hvis babyens hjerterytme ikke oppfyller kriteriene som er beskrevet ovenfor, er resultatene vurderes nonreactive. Husk at ikke-reaktive resultater kan oppstå fordi babyen sov under testen.

Hvis babyens nonstress testresultatene er reaktive, vil helsepersonell sannsynligvis gjøre en annen prenatal test for ytterligere å sjekke babyens helse. For eksempel:

 • Biofysisk profil. Et biofysisk profilen kombinerer en nonstress test med ultralyd tester som evaluerer babyens pust, bevegelser, muskel tone og fostervann nivå.
 • Sammentrekning stress test. Denne testen tar for seg hvordan babyens hjertefrekvens reagerer når livmor kontrakter.

Din helsepersonell kan også be deg om å ha en annen nonstress test senere på dagen. Husk at en reaktiv resultatet er langt mer sannsynlig å være korrekt enn det som er et ikke-reaktivt resultat. Hvis du har en ikke-reaktiv nonstress test og en annen nonstress test som er reaktiv, er det andre test resultater ansett pålitelig.

Sjelden, under en nonstress test, er problemer med babyens hjertefrekvens oppdaget som krever videre oppfølging eller behandling.

Sørg for å diskutere resultatene av ditt nonstress test med helsepersonell og hva de kan bety for deg og din baby.

Se også