Nummenhet i hender

Definisjon

Nummenhet i en eller begge hender beskriver et tap av følelse eller følelse i fingrene. Ofte kan nummenhet i hender være ledsaget av andre endringer, for eksempel en pins-og-nåler følelse, svie eller prikking. Den arm, hånd eller fingre kan føle klønete eller svak.

Nummenhet kan forekomme langs en enkelt nerve, eller den kan skje i begge hendene i et symmetrisk mønster.

Årsaker

Nummenhet i en hånd er vanligvis forårsaket av skade, irritasjon eller kompresjon av en av nervene eller en gren av en av nervene i armen og håndleddet.

Sykdommer som påvirker de perifere nerver, for eksempel diabetes, kan også forårsake nummenhet, selv om dette er ofte innledes med lignende symptomer i føttene.

Sjelden, kan nummenhet være forårsaket av problemer i hjernen eller ryggmargen, selv om dette er vanligvis ledsaget av svakhet eller tap av funksjon i armen eller hånden. Heldigvis er nummenhet i seg selv sjelden assosiert med potensielt livstruende sykdommer, som for eksempel slag eller svulster.

Legen din vil trenge detaljert informasjon om dine symptomer for å diagnostisere årsaken til nummenhet din. En rekke tester kan være nødvendig for å bekrefte årsaken før riktig behandling kan starte.

Mulige årsaker til nummenhet i en eller begge hendene inkluderer:

Årsaker som vises her er ofte forbundet med dette symptomet. Sammen med legen eller annet helsepersonell for en nøyaktig diagnose.

Når bør du oppsøke lege

Det er viktig å finne årsaken til hånd nummenhet. Hvis nummenhet vedvarer eller sprer seg til andre deler av kroppen din, bør du kontakte lege for en vurdering. Behandling av nummenhet i hender avhenger av den underliggende årsaken.

Nummenhet i hender. Ring 911 eller få akutt medisinsk hjelp hvis nummenhet.
Nummenhet i hender. Ring 911 eller få akutt medisinsk hjelp hvis nummenhet.

Ring 911 eller få akutt medisinsk hjelp hvis nummenhet:

  • Begynner plutselig, spesielt hvis det er ledsaget av svakhet eller lammelser, forvirring, problemer med å snakke, svimmelhet, eller en plutselig, alvorlig hodepine

Planlegg et kontor besøk hvis nummenhet:

  • Begynner eller forverres gradvis og vedvarer
  • Sprer seg til andre deler av kroppen
  • Påvirker begge sider av kroppen
  • Kommer og går
  • Synes knyttet til visse oppgaver eller aktiviteter, spesielt repetitive bevegelser
  • Påvirker bare en del av hånden din, for eksempel en finger