Omskjæring (male)

Definisjon

Omskjærelse er kirurgisk fjerning av den hud som dekker tuppen av penis. Omskjæring er ganske vanlig for nyfødte gutter i enkelte deler av verden, inkludert Europa. Omskjæring etter nyfødt perioden er mulig, men det er en mer komplisert prosedyre.

For noen familier er omskjæring et religiøst ritual. Omskjæring kan også være et spørsmål om familiens tradisjon, personlig hygiene eller forebyggende helsearbeid. For andre, derimot, synes omskjæring unødvendig eller skjemmende. Etter omskjæring, er det vanligvis ikke mulig å gjenskape utseendet av en uomskåret penis.

Se også

Hvorfor det er gjort

Omskjæring er et religiøst eller kulturelt ritual for mange jødiske og islamske familier, samt enkelte opprinnelig stammer i Afrika og Australia. Omskjæring kan også være et spørsmål om familiens tradisjon, personlig hygiene eller forebyggende helsearbeid. Noen ganger er det et medisinsk behov for omskjæring, for eksempel når forhuden er for stram til å bli trukket tilbake (tilbaketrukket) over glans. I andre tilfeller, særlig i enkelte deler av Afrika, er omskjæring anbefales for eldre gutter eller menn for å redusere risikoen for visse seksuelt overførbare infeksjoner.

Den europeiske Academy of Pediatrics (AAP) sier fordelene ved omskjæring oppveier risikoen. Imidlertid ikke AAP anbefaler ikke rutinemessig omskjæring for alle mannlige nyfødte. The AAP forlater omskjæring avgjørelsen opp til foreldrene - og støtter bruk av bedøvelse for spedbarn som har prosedyren.

Omskjæring kan ha ulike helsemessige fordeler, blant annet:

 • Enklere hygiene. Omskjæring gjør det enklere å vaske penis. Vaske under forhuden av en uomskåret penis er vanligvis lett, men.
 • Redusert risiko for urinveisinfeksjoner. Den totale risikoen for urinveisinfeksjon hos menn er lave, men disse infeksjonene er mer vanlig hos omskårne menn. Alvorlige infeksjoner tidlig i livet kan føre til nyre problemer senere.
 • Redusert risiko for seksuelt overførbare infeksjoner. Omskårne menn kan ha en lavere risiko for visse seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert HIV. Likevel, trygg seksuell praksis forbli avgjørende.
 • Forebygging av penis problemer. Noen ganger kan forhuden på en uomskåret penis være vanskelig eller umulig å trekke (fimose). Dette kan føre til betennelse i forhuden eller penishodet.
 • Redusert risiko for peniskreft. Selv om kreft i penis er sjelden, er det mindre vanlig i omskårne menn. I tillegg er livmorhalskreft mindre vanlig i de kvinnelige seksualpartnere omskårne menn.

Omskjæring kan ikke være et alternativ dersom visse blod-clotting lidelser er til stede. I tillegg kan omskjæring ikke være hensiktsmessig for premature babyer som fremdeles krever medisinsk behandling på sykehuset barnehage.

Omskjæring påvirker ikke fruktbarheten, er heller ikke omskjæring generelt antatt å forsterke eller skjemme seksuell nytelse for menn eller deres partnere.

Se også

Risiko

De vanligste komplikasjoner forbundet med omskjæring er blødning og infeksjon. Bivirkninger relatert til anestesi er mulig også.

Sjelden, kan omskjæring resultere i forhuden problemer. For eksempel:

 • Forhuden kan bli kuttet for kort eller for lang
 • Forhuden kanskje ikke klarer å gro skikkelig
 • De resterende forhuden kan koble seg til slutten av penis, som krever mindre kirurgisk reparasjon

Se også

Hvordan du forbereder

Før omskjæring, vil legen forklare risiko og nytte av prosedyren. Enten du planlegger å ha din sønn omskåret eller du forfølger omskjæring for deg selv, vil du sannsynligvis trenger å gi skriftlig samtykke til inngrepet.

Se også

Hva du kan forvente

Under prosedyren
Nyfødt omskjæring er ofte gjort på sykehuset barnehage, vanligvis innen én til ti dager etter fødselen.

For nyfødt omskjæring, vil sønnen din ligge på ryggen med armene og beina behersket. Etter penis og området er renset, vil en bedøvelse bli injisert i bunnen av penis eller påføres penis som en krem. En spesiell klemme eller plast-ring vil være festet til penis, og forhuden vil bli fjernet. Etterpå blir penis være dekket med en salve, så som vaselin, og pakket løst med gasbind. Prosedyren tar vanligvis ca 10 minutter.

Omskjæring er lik for eldre gutter og voksne. Men kanskje prosedyren må gjøres under narkose med flere trinn, som suturering, for å hindre overdreven blødning.

Etter inngrepet
Det tar vanligvis ca syv til ti dager for penis å helbrede. Tuppen av penis er sannsynlig å bli sår i starten, og penis kan se rødt, hovent eller mørbanket. Du legger kanskje merke en gul skorpe på tuppen av penis også.

Hvis det nyfødte er masete som bedøvelsen slites av, hold ham forsiktig - å være nøye med å unngå å sette press på penis.

Det er OK å vaske penis som det helbreder. For nyfødte, endre bandasje med hver bleie endring, og bruke en skvett av vaselin til tuppen av penis for å holde den fra å stikke til bleie. Endre babyens bleie ofte, og sørg for at bleien løst festet. Hvis det er en plastring i stedet for en bandasje, vil det falle av på egen hånd - som regel innen en uke. Når penis helbreder, vaske det med såpe og vann ved normal bading.

Problemer etter omskjæring er uvanlig. Kontakt lege dersom:

 • Normal vannlating fortsetter ikke innen 12 timer etter omskjæring
 • Det er vedvarende blødning eller rødhet rundt tuppen av penis
 • Det er illeluktende drenering fra tuppen av penis
 • Plastringen er fortsatt på plass to uker etter omskjæring

Se også