Ooforektomi (eggstokk fjerning kirurgi)

Profylaktisk ooforektomi: forebygge kreft ved kirurgisk fjerning eggstokkene

Profylaktisk ooforektomi (oh-OAF-uh-rek-tuh-me) reduserer dine sjanser for å utvikle brystkreft og eggstokkreft hvis du er på høy risiko. Veie fordeler og ulemper med denne kreftforebygging alternativet.

Kvinner med BRCA1 eller BRCA2 mutasjoner har en betydelig økt risiko for å utvikle brystkreft og eggstokkreft. Flere alternativer er tilgjengelige for å redusere risikoen for kreft i disse kvinnene. Ett alternativ er forebyggende (profylaktisk) ooforektomi, kirurgisk fjerning av eggstokkene. Selv om fjerning av eggstokkene er vanligvis utført for å redusere risikoen for ovarial cancer, kan ooforektomi også redusere risikoen for brystkreft.

Hva er oophorectomy?

I en oophorectomy, fjerner en kirurg begge eggstokkene - de mandelformede organer på hver side av livmoren din. Eggstokkene inneholder egg og skiller ut hormoner som styrer din reproduktive syklus. Fjerning av eggstokker reduserer mengden av hormonene østrogen og progesteron som sirkulerer i kroppen din. Dette kan stoppe eller forsinke brystkreft som trenger disse hormonene å vokse.

Kvinner med BRCA genfeil som regel også har sine egglederne fjernes samtidig (salpingo-ooforektomi), siden de har en økt risiko for egglederen kreft også.

Hvem kan vurdere profylaktisk ooforektomi?

Profylaktisk ooforektomi er vanligvis reservert for kvinner med en betydelig økt risiko for brystkreft og eggstokkreft skyldes en arvelig mutasjon i BRCA1 eller BRCA2-genet - to gener knyttet til brystkreft, eggstokkreft og andre kreftformer. Høy risiko kvinner 35 år og eldre som har fullført fertil er de beste kandidatene for denne operasjonen.

Ooforektomi (eggstokk fjerning kirurgi). Risikoen for brystkreft med opptil 50 prosent hos premenopausale kvinner.
Ooforektomi (eggstokk fjerning kirurgi). Risikoen for brystkreft med opptil 50 prosent hos premenopausale kvinner.

Profylaktisk ooforektomi kan også anbefales hvis du har en sterk familie historie av brystkreft og eggstokkreft, men ingen kjent genetisk forandring. Det kan også anbefales hvis du har en sterk sannsynlighet for å frakte genmutasjon basert på familiens historie, men velger å ikke gå videre med gentesting.

Hvor mye ooforektomi kan redusere risikoen for cancer?

Hvis du har en BRCA mutasjon, kan en profylaktisk ooforektomi redusere:

 • Risikoen for brystkreft med opptil 50 prosent hos premenopausale kvinner. Som et eksempel, hvis en kvinne med en høy risiko for brystkreft hadde en 60 prosent sjanse for å bli diagnostisert med brystkreft på et tidspunkt i livet hennes, kunne oophorectomy redusere sin risiko for 30 prosent. Sagt på en annen måte, for hver 100 kvinner akkurat som henne, kunne 60 forventes å bli diagnostisert med brystkreft uten ooforektomi. Og 30 forventes å bli diagnostisert med brystkreft etter ooforektomi.
 • Eggstokkreft risikoen med 80 til 90 prosent. Som et eksempel, hvis en kvinne med en høy risiko for eggstokkreft hadde en 30 prosent sjanse for å bli diagnostisert med kreft i eggstokkene på et tidspunkt i livet hennes, kunne oophorectomy redusere sin risiko til 6 prosent, forutsatt en 80 prosent reduksjon i risiko. Sagt på en annen måte, for hver 100 kvinner akkurat som henne, kunne 30 forventes å bli diagnostisert med kreft i eggstokkene uten ooforektomi. Og seks forventes å bli diagnostisert med kreft i eggstokkene etter ooforektomi.

I studier, varierer risikoen for brystkreft og eggstokk-kreft. Og din individuelle risiko for brystkreft og eggstokkreft varierer avhengig av mange faktorer, inkludert familien din historie, din livsstil valg og andre strategier du bruker for å redusere risikoen for kreft. For noen kvinner kan oophorectomy tilby stor reduksjon i risiko. For andre kvinner, kan risikoen for kirurgi og de potensielle bivirkningene ikke være verdt den reduserte kreftrisikoen.

Hva er risikoen ved oophorectomy?

Ooforektomi er en generelt trygg prosedyre som bærer en liten risiko for komplikasjoner, inkludert infeksjon, intestinal blokkering og skader på indre organer. Risikoen for komplikasjoner er avhengig av hvordan fremgangsmåten utføres.

Men mer om er komplikasjoner som kan komme fra å miste hormoner levert av eggstokkene. Hos kvinner som har ennå å gjennomgå menopause, fører oophorectomy tidlig menopause. Tidlig menopause bærer mange farer, inkludert:

 • Bone tynning (osteoporose). Fjerning av eggstokker reduserer mengden av bone-building østrogen kroppen produserer. Dette kan øke risikoen for et brukket bein.
 • Plager i overgangsalderen. Hetetokter, tørr skjede, seksuelle problemer, søvnforstyrrelser og noen ganger kognitive endringer er problemer for noen kvinner i overgangsalderen. Fjerne eggstokkene betyr ikke at du vil umiddelbart ha disse problemene, men det betyr at eventuelle menopausale symptomer du utvikler vil skje tidligere og er mer sannsynlig å redusere din livskvalitet enn om de oppstod under naturlig overgangsalder.
 • Økt risiko for hjertesykdom. Din risiko for høyt kolesterol og hjertesykdom kan øke hvis du har eggstokkene fjernet.
 • Dvelende risikoen for kreft. Profylaktisk ooforektomi ikke helt eliminere risikoen for brystkreft eller eggstokkreft. En type kreft som ser ut og fungerer identisk med eggstokkreft kan utvikle seg etter at eggstokkene og egglederne er fjernet. Risikoen for denne typen kreft, kalt primær peritoneal kreft, er lav - mye lavere enn den levetid risiko for eggstokkreft hvis eggstokkene forblir intakt.

Profylaktisk ooforektomi kan avlaste mye av din angst om å utvikle enten sykdom, men denne typen kirurgi kan også ta en følelsesmessig belastning for deg. Selv om du ikke har tenkt på å få barn, kan du sørger over tapet av fruktbarheten din. Eller du kan, som noen, har en sterk følelse av kvinnelighet knyttet til fruktbarhet og reproduktive syklus.

Se også

Profylaktisk ooforektomi: forebygge kreft ved kirurgisk fjerning eggstokkene

Har kvinner til å ta etter overgangsalderen hormonbehandling etter ooforektomi?

Bruk av lavdose hormonbehandling etter ooforektomi er kontroversielt. Mens studier har vist at bruk av hormonbehandling etter overgangsalderen kan øke kvinners risiko for brystkreft, andre studier tyder på tidlig overgangsalder kan føre sine egne alvorlig risiko.

Kvinner som gjennomgår profylaktisk ooforektomi og ikke bruke hormonbehandling opp til 45 år har en høyere rate for tidlig død, kreft, hjertesykdommer og nevrologiske sykdommer. Det er ikke klart at de høyere forekomst av disse sykdommene skyldes lavt østrogennivå forårsaket av ooforektomi, men legene anbefaler vanligvis at yngre kvinner som har kirurgisk indusert menopause vurdere å ta lavdose hormonbehandling for en kort tid, og stopper ved 45 år eller 50.

Profylaktisk ooforektomi kan også øke risikoen for hukommelsestap og demens. Men studier viser denne risikoen kan reduseres med bruk av hormonbehandling etter operasjonen.

Det er ikke helt klart hvilken effekt hormonbehandling kan ha på din kreftrisiko. Flere studier har funnet at kortsiktige hormonbehandling ikke øker risikoen for brystkreft hos kvinner med BRCA mutasjoner som har gjennomgått profylaktisk ooforektomi. Spør legen din om din situasjon. Hvis du bestemmer deg for å ta lav dose østrogen, har tenkt å avslutte denne behandlingen etter 50 år.

Du kan velge å få livmoren fjernes i løpet oophorectomy kirurgi, slik at du kan ta en type hormonbehandling (østrogen kun hormonbehandling) som kan være tryggere for kvinner med høy risiko for brystkreft. Diskutere fordelene og risikoen ved hysterektomi med legen.

Finnes det alternativer til oophorectomy for å forebygge kreft i eggstokkene?

Forskerne studerer andre måter å redusere risikoen for eggstokkreft hos kvinner som har høy risiko for sykdommen. Men disse andre måter å forebygge kreft i eggstokkene ikke har vist seg å redusere risikoen så mye som oophorectomy har. Av denne grunn, for de fleste kvinner med BRCA mutasjoner, leger anbefaler oophorectomy.

Men ooforektomi er ikke riktig for alle kvinner med høy risiko for brystkreft eller eggstokkreft. Så snakk om alternativene med legen din for å bedre forstå hvordan de kan påvirke risiko. Alternativene er:

 • Økt screening for kreft i eggstokkene. Du kan velge å få eggstokkreft screening to ganger hvert år for å se etter tidlige tegn på kreft. Screening inkluderer vanligvis en blodprøve for kreft antigen CA 125 og en ultralyd eksamen av eggstokkene. I teorien burde økt screening kunne hjelpe leger fange eggstokkreft ved de tidligste stadiene, men om det er mulig med dagens screening metoder er ikke klart. Screening testene er ikke-invasiv, men det er ingen bevis for at de redder liv.
 • P-piller. Studier tyder på at p-piller reduserer risikoen for eggstokkreft i gjennomsnittlig risiko kvinner. Noen bevis tyder p-piller kan også redusere risikoen for eggstokkreft i høy-risiko kvinner, for eksempel de med BRCA mutasjoner. Det er en viss bekymring for at p-piller kan øke risikoen for brystkreft i denne høyrisikogruppen for kvinner. Men fordelene ved å redusere eggstokkreft risikoen ser ut til å oppveie den lille risikoen for brystkreft. Det er generelt anbefalt at p-piller brukes for ikke lenger enn fem år.

Tilbyr ikke mastektomi en større reduksjon i risiko for brystkreft?

Ja. Kirurgi for å fjerne brystene (mastektomi) kan redusere risikoen for brystkreft med 90 prosent. Som et eksempel, hvis risikoen for å utvikle brystkreft på et tidspunkt i livet ditt er 50 prosent, kan en forebyggende mastektomi redusere risikoen til 5 prosent. Sagt på en annen måte, for hver 100 kvinner som gjennomgikk forebyggende mastektomi, kunne fem bli diagnostisert med brystkreft på et tidspunkt i livet.

Hvorfor kan en kvinne velger oophorectomy løpet mastektomi?

Grunner en kvinne kan velge oophorectomy løpet mastektomi inkluderer:

 • Ooforektomi reduserer risikoen for to kreftformer. Ooforektomi reduserer risikoen for både brystkreft og eggstokkreft, mens mastektomi bare reduserer risikoen for brystkreft.
 • Det er ikke mange alternativer for å forebygge kreft i eggstokkene. Eggstokkreft er noen ganger sett på som en større trussel enn brystkreft fordi det ikke er lett oppdages og det kan bli oppdaget på et senere tidspunkt når diagnosen. Det er tester, for eksempel mammografi og brystkreft mris, for å oppdage brystkreft på et tidlig stadium i svært høy-risiko kvinner.
 • Fjerning av eggstokker påvirker ikke utseendet. Noen kvinner er bekymret for hvordan de vil se om de har sine bryster fjernet. Ooforektomi vil ikke påvirke ditt utseende.

Disse fordelene må veies opp mot risikoen for oophorectomy og tidlig menopause som oppstår som resultat.

Hvilke spørsmål bør du spørre legen din?

Beslutningen om å ha profylaktisk ooforektomi er en utfordrende og vanskelig uten et klart rett eller galt svar. Det kommer ned til et personlig valg du alene kan gjøre, men råd fra en genetisk veileder, en bryst helse spesialist eller en gynekologisk onkolog kan hjelpe deg å gjøre et mer informert beslutning.

Spørsmål å spørre legen din eller annet helsepersonell inkluderer:

 • Hva er min risiko for brystkreft?
 • Hva er min risiko for eggstokkreft?
 • Hva er mine alternativer for å redusere min risiko for brystkreft?
 • Hva er mine alternativer for å redusere min risiko for eggstokkreft?
 • Hva er fordelene og ulempene ved hvert alternativ?
 • Hva er noen gode kilder til informasjon om å redusere mitt kreftrisiko?
 • Hvor mye tid kan jeg ta for å undersøke mine alternativer og ta en beslutning?
 • Hvis jeg bestemmer meg for at profylaktisk ooforektomi er ikke riktig for meg akkurat nå, kan jeg ombestemme meg senere?
 • Hvilke råd vil du gi din venn eller et familiemedlem at hun var i min situasjon?

Fastsettelse av hvorvidt profylaktisk ooforektomi er riktig for deg - og når det kan være riktig for deg - avhenger av din individuelle risikoen for kreft og hvor aggressiv du vil være i dine kreft forebyggende arbeid.

Se også