Påvirket visdom tennene

Definisjon

Påvirket visdom tennene er tredje jekslene på baksiden av munnen som ikke har nok plass til å dukke opp eller vokse normalt.

Visdomstennene er de siste voksne tennene til å komme inn i munnen (bryter ut). De fleste har fire visdomstennene på baksiden av munningen - to på toppen, to på bunnen.

Påvirket visdom tennene kan resultere i smerte, skade på andre tenner og andre tannproblemer. I noen tilfeller kan påvirket visdom tennene forårsake ingen åpenbare eller umiddelbare problemer. Men fordi de er vanskelig å rengjøre, de kan være mer utsatt for tannråte og tannkjøttsykdom enn andre tenner er.

Påvirket visdom tennene som forårsaker smerter eller andre dental komplikasjoner er som regel fjernet. Noen tannleger og oral kirurger anbefaler også å fjerne påvirket visdom tennene som ikke gir symptomer for å forhindre fremtidige problemer.

Se også

Symptomer

Påvirket visdom tenner ikke alltid føre til symptomer. Men når en påvirket visdom tann blir smittet, skader andre tenner eller årsaker andre tannproblemer, kan du oppleve noen av disse tegn eller symptomer:

 • Smerte
 • Røde eller hovent tannkjøtt
 • Anbud eller blødende tannkjøtt
 • Hevelse rundt kjeven
 • Dårlig ånde
 • En ubehagelig smak i munnen
 • Hodepine

Når bør du oppsøke lege
Gå til tannlegen hvis du opplever smerte, hevelse eller andre symptomer i området bak den siste molar som kan være forbundet med en påvirket visdom tann.

Hold alle regelmessig tannlegetime for rengjorde og kontroll. Jevnlig oppdatert dental røntgen kan tyde på påvirket visdom tennene før eventuelle symptomer.

Årsaker

Visdomstennene (tredje jekslene) blir påvirket fordi de ikke har nok plass til å komme inn (bryter) eller vokse normalt.

Visdomstennene vanligvis dukke opp en gang mellom 17 og 25 år. Noen mennesker har visdomstenner som dukker opp uten problemer, og stille opp med de andre tennene bak de andre jekslene. I mange tilfeller er imidlertid munn overfylt for tredje molarer å utvikle seg normalt. Disse overfylte tredje jekslene bli fanget (påvirket).

En påvirket visdom tann kan delvis dukke opp slik at noe av kronen er synlig (delvis påvirket), eller det kan aldri bryte gjennom tannkjøttet (fullt påvirket). Enten helt eller delvis påvirket, tannen kan:

 • Vokse med en vinkel mot neste tann (andre molar)
 • Dyrk i en vinkel mot baksiden av munningen
 • Vokse i rett vinkel til de andre tennene, som om visdom tann er "liggende" i kjevebenet
 • Vokser rett opp eller ned som andre tennene, men holde deg fanget i kjevebenet

Komplikasjoner

Påvirket visdom tennene kan føre til flere problemer i munnen:

 • Skade på andre tenner. Hvis visdom tann presser mot andre molar, kan det skade andre molar eller gjøre den mer utsatt for smitte. Dette presset kan også forårsake problemer med trengsel av de andre tennene eller kjeveortopedisk behandling å rette andre tennene.
 • Cyster. Den visdom tann vokser i en sac i kjevebenet. Sac kan fylles med væske og danner en cyste som kan skade kjevebenet, tenner og nerver. Sjelden, en svulst - utvikler - vanligvis en noncancerous svulst. Denne komplikasjon kan kreve fjerning av vev og ben.
 • Decay. Delvis påvirket visdom tennene ser ut til å være mer utsatt for tannråte (karies) enn andre tenner. Dette skjer sannsynligvis fordi visdomstennene er vanskeligere å rengjøre og fordi mat og bakterier får lett fanget mellom tannkjøttet og en delvis brøt tann.
 • Tannkjøttsykdom. Vanskeligheten med rengjøring påvirket, delvis brøt ut visdomstennene gjør dem også et sårbart område for utvikling av en smertefull, provoserende tannkjøtt tilstand som kalles pericoronitis (per-ih-kor-o-NI-tis).

Forberedelser til din avtale

Holde regelmessige seks måneders tannlegetime for rengjøring og kontroll gjør at tannlege for å overvåke vekst og fremveksten av visdomstennene.

Hvis du opplever smerte, hovent tannkjøtt eller andre tannproblemer som kan tyde på en påvirket visdom tann, gå til tannlegen så fort som mulig. Tannlegen din kan anbefale en kjevekirurg hvis påvirket visdom tennene er sannsynlig å være vanskelig å behandle.

Vær forberedt på å svare på følgende spørsmål:

 • Når begynte symptomene begynner?
 • Ikke forverrer noe symptomer, slik som å tygge mot baksiden av munnen din?
 • Har du merket noen blødning når du pusser eller tanntråd tennene?
 • Hva er dine typiske tenner renhold vaner?

Tester og diagnose

Din tannlege eller kjevekirurg kan vurdere tennene dine og munnen for å finne ut om du har påvirket visdom tennene eller om en annen tilstand som forårsaker problemene dine. Slike evalueringer typisk inneholde:

 • Spørsmål om din tannlege symptomer og generell helse
 • En undersøkelse av tilstanden på tennene og tannkjøttet
 • Dental røntgenstråler som kan avsløre tilstedeværelsen av påvirket tennene, så vel som skader på tenner eller bein

Behandlinger og medisiner

Påvirket visdom tennene som forårsaker smerter eller andre tannproblemer er vanligvis kirurgisk fjernet, eller trekkes ut.

Hvis du har medisinske tilstander som kan øke kirurgisk risiko, vil tannlegen sannsynligvis be deg om å se en kjevekirurg å diskutere den beste løpet av handlingen.

Administrerende asymptomatiske visdomstenner
Hvis påvirket visdom tennene ikke forårsaker symptomer eller tilsynelatende tannproblemer, de er kalt asymptomatisk. Viss uenighet eksisterer i dental samfunnet om hvordan å håndtere asymptomatiske påvirket visdom tennene. Forskning på dette temaet ikke sterkt favoriserer en strategi over den andre.

Noen tannleger og oral kirurger anbefaler å fjerne asymptomatiske visdomstenner å hindre fremtidige potensielle problemer. De argumenterer:

 • En asymptomatisk tann kan ikke være fri for sykdom og kan være en særlig utsatt område for tannkjøttsykdom og hull i tennene.
 • Prosedyren resulterer sjelden i alvorlige komplikasjoner hos yngre voksne.
 • Prosedyren er vanskeligere og mer sannsynlig å forårsake komplikasjoner senere i livet, spesielt blant eldre voksne.

Andre tannleger og oral kirurger anbefaler en mer konservativ tilnærming. De merker:

 • Det er ikke nok bevis til å foreslå at påvirket visdom tennene ikke forårsaker problemer i ung voksen alder vil senere føre til problemer.
 • Kostnadene og risikoen ved prosedyren ikke rettferdiggjøre den forventede nytten.

Med en konservativ tilnærming, vil tannlegen overvåke tennene for forfall, tannkjøttsykdom eller andre komplikasjoner. Han eller hun kan anbefale å fjerne en tann dersom det oppstår problemer.

Kirurgisk fjerning
Kirurgisk fjerning (ekstraksjon) av en visdomstann er nesten alltid gjort som et poliklinisk prosedyre, som betyr at du vil reise hjem samme dag. Du kan ha lokalbedøvelse, som bedøver munnen; sedasjon som presser din bevissthet, eller narkose, noe som gjør at du mister bevisstheten.

Under en utvinning din tannlege eller kjevekirurg gjør et snitt i tannkjøttet og fjerner noen bein som blokkerer tilgang til påvirket tann. Etter å ha fjernet tann, lukkes tannlege eller kjevekirurg vanligvis såret med sting og pakker den tomme plassen (socket) med gasbind.

Påvirket visdom tennene. Skade på andre tenner.
Påvirket visdom tennene. Skade på andre tenner.

Du vil motta instruksjoner for omsorg for sår og for å håndtere smerte og hevelse.

Mest visdom tanntrekking ikke fører til langsiktige komplikasjoner. Problemer som kan oppstå er:

 • Dry socket, eller eksponering av bein hvis postoperative blodpropp blir løsner fra kontakten, som kan være smertefullt og forsinkelse healing
 • Infeksjon i stikkontakten fra bakterier eller fangede matrester
 • Skade på bihulene nær øvre visdomstennene
 • Svekkelse av lavere kjevebenet
 • Skader på nerver som resulterer i endret følelse i underleppen, tungen eller hake

Se også

Mestring og støtte

Et besøk til tannlegen kan forårsake så mye angst at du ikke kan få deg til å gå, til tross for smerten du opplever. Tanken på å ha en tann fjernes kan være overveldende, men forsinke omsorg kan føre til alvorlige og permanente problemer.

Det er viktig å snakke med tannlegen din om dine bekymringer. Angst er vanlig og ingenting å være flau over. Spør tannlegen din om forslag på hvordan du kan takle din angst og ubehag.

Mange tannleger tilbyr måter å lette din angst, for eksempel lytte til musikk eller se på videoer. Du kan være i stand til å ta med en støttende familiemedlem eller en venn. Du kan også lære avspenningsteknikker, slik som dyp pusting og bilder. Hvis du har alvorlig angst, snakk med din tannlege eller lege om medisiner som kan hjelpe.