Peritonealdialyse

Definisjon

Peritonealdialyse (per-ih-tuh-NEE-ul di-AL-uh-sis) er en måte å fjerne avfallsstoffer fra blodet når nyrene ikke lenger kan gjøre jobben godt nok. Under peritonealdialyse, blodkar i din abdominal fôr (peritoneum) fylle ut for nyrene, med hjelp av en væske (dialysat) som flyter inn og ut av peritoneal plass.

Peritonealdialyse skiller seg fra hemodialyse, en mer vanlig blod-filtrering prosedyre. Med peritonealdialyse, kan du gi deg selv behandlinger hjemme, på jobb eller på reise. Du kan være i stand til å bruke færre medisiner og spise en mindre restriktiv diett enn du kan med hemodialyse.

Peritonealdialyse er ikke et alternativ for alle med nyresvikt. Du trenger fingerferdighet og evnen til å ta vare på deg selv hjemme eller en pålitelig omsorgsperson.

Hvorfor det er gjort

Peritoneal dialyse kan gjøres for å behandle nyre-svikt inntil en nyretransplantasjon er mulig. Nyresvikt selv resulterer vanligvis fra et langsiktig (kronisk) sykdom som forårsaker nyreskader over flere år. Vanlige årsaker til nyresvikt er:

 • Diabetes
 • Høyt blodtrykk (hypertensjon)
 • Nyrebetennelse (glomerulonefritt)
 • Flere cyster i nyrene (polycystisk nyresykdom)

Legen din kan hjelpe deg å avgjøre hvilken type dialyse vil fungere best for deg, og når du bør starte, basert på flere faktorer:

 • Din generelle helse
 • Nyrefunksjonen din (målt ved blodprøver og urinprøver)
 • Dine personlige preferanser
 • Ditt hjem situasjon
Peritonealdialyse. Svekkelse av magemusklene (brokk).
Peritonealdialyse. Svekkelse av magemusklene (brokk).

Peritoneal dialyse kan være det beste alternativet hvis:

 • Du kan ikke tolerere de raske endringer i væskebalansen i forbindelse med hemodialyse. Under hemodialyse, er blodet pumpet inn i en maskin som skal filtreres og deretter returnert til kroppen din.
 • Du ønsker å minimere avbrudd av dine daglige aktiviteter og arbeid eller reise lettere.

Peritonealdialyse kanskje ikke fungere for deg hvis:

 • Du har omfattende kirurgiske arr i magen
 • Du har en stor abdominal brokk
 • Du har en begrenset evne til å ta vare på deg selv eller mangler Omsorgssvikt støtte hjemme
 • Du har inflammatorisk tarmsykdom eller hyppige anfall av divertikulitt

Risiko

De fleste mennesker som trenger dialyse står overfor en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert sykdommer som forårsaker nyresvikt samt nyresvikt selv. Dialyse forlenger livet for mange mennesker, men forventet levealder for de som trenger prosedyren er fortsatt lavere enn den generelle befolkningen.

De viktigste komplikasjoner av peritonealdialyse er:

 • Infeksjoner. Det vanligste problemet for folk som får peritonealdialyse er bukhinnebetennelse, en infeksjon av slimhinnen i bukhulen (peritoneum). En infeksjon kan også utvikle seg på det sted hvor røret (kateter) settes inn for å bære den rensende væske inn i og ut av magen.
 • Vektøkning. Væsken brukes til å rense blodet i peritonealdialyse inneholder sukker (druesukker). Du kan ta inn flere hundre kalorier hver dag ved å absorbere noe av denne væsken, kjent som dialysatet. Vektøkning kan følge. De ekstra kaloriene kan også føre til høyt blodsukker, spesielt hvis du har diabetes.
 • Svekkelse av magemusklene (brokk). Holding væske i magen i lange perioder kan anstrenge magen muskler.

Hvordan du forbereder

Før du starter peritonealdialyse, vil du få opplæring på hva inngrepet innebærer og hvordan du bruker utstyret. I tillegg vil du trenge en operasjon for å sette inn kateter - den tynne, myke plastrør som bærer dialyse løsning inn og ut av magen din. Du kan få lokale eller generelle anestetika for den kirurgiske innsettingsprosedyren. Vanligvis kirurgen plasserer røret nær navlen din.

Legen vil sannsynligvis anbefale å vente minst to uker før behandlingen starter, slik at kateteret nettstedet har tid til å leges.

Hva du kan forvente

I peritoneal dialyse, renner en steril rensing løsning (dialysat) gjennom kateteret inn i din mage. Løsningen forblir i magen din for en fastsatt periode, kjent som holdetid. I løpet av denne holdetid, avfall, kjemikalier og ekstra væske i blodet pasning fra små blodkar (kapillærer) i slimhinnen i bukhulen (peritoneum) inn i dialyse løsning. Løsningen inneholder et sukker som trekker avfallsstoffer og ekstra væske gjennom kapillærene i bukhinnen din inn i din mage. Magen kan føle fyldigere enn vanlig mens dialyse løsningen er der, men det er vanligvis ikke ubehagelig.

Når oppholdstiden er over, løsningen, sammen med avfallsstoffer trukket fra ditt blod og overflødig væske, avløp inn i en steril oppsamlingspose. Prosessen med fylling og deretter tømme magen kalles en utveksling.

Ulike metoder for peritoneal dialyse har ulike tidsplaner av daglige børser. De to viktigste planene er kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialyse (CAPD) og kontinuerlig sykling peritonealdialyse (CCPD). Noen mennesker bruker en kombinasjon av begge metodene.

Kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialyse (CAPD)
Med denne formen for peritoneal dialyse, fyller du magen med dialyse løsning og senere drenere væske. Tyngdekraften beveger væsken gjennom røret og inn og ut av magen din.

Hver utveksling omfatter fylle magen med dialysat væske, la væsken bo i magen din, og deretter tømt ut væsken. Du må kanskje 3:57 utveksling i løpet av dagen og en med lengre oppholdstid mens du sover. Du kan gjøre børsene hjemme, på jobb eller noe rent sted. Du er fri til å gå om dine vanlige aktiviteter mens dialyseoppløsningen bor i magen mellom børser.

Kontinuerlig sykling peritonealdialyse (CCPD)
Med CCPD, som også kan kalles automatisert peritonealdialyse (APD), som kalles en maskin en automatisert cycler utfører 04:57 børser om natten mens du sover. Den cycler automatisk fyller magen med dialyse løsning, gjør det mulig å bo der og da renner det til et sterilt drenering pose som du tømmer i morgen. Dette gir deg mer fleksibilitet i løpet av dagen, men du må være koblet til maskinen i 10 til 12 timer om natten. I morgen, begynner du en utveksling med en holdetid som varer hele dagen. Du er ikke koblet til maskinen i løpet av dagen.

Hvilken form for peritoneal dialyse er best for deg avhenger av din livsstil, personlige preferanser og medisinske tilstand. Du kan også tilpasse programmet ved å kombinere de to formene. For eksempel, hvis du bruker CCPD, kan du gjøre ett ekstra utveksling på ettermiddagen for å fjerne mer avfall og hindre opptak av for mye væske.

Resultater

Mange faktorer påvirker hvor godt peritonealdialyse fungerer i å fjerne avfallsstoffer og ekstra væske fra blodet ditt. Disse faktorene omfatter:

 • Din størrelse
 • Hvor raskt peritoneum filtre avfall (peritoneal transport rate)
 • Hvor mye dialyse løsningen du bruker (fyllvolum)
 • Antall daglige børser
 • Lengde på holdetider
 • Konsentrasjonen av sukker (dekstrose) i dialyseoppløsningen

Helsevesenet team vil utføre flere tester for å sjekke om dialyse fjerner nok avfallsstoffer. I løpet av de første ukene av dialyse, disse testene å avgjøre om du mottar en tilstrekkelig mengde eller dose, av dialyse.

 • Peritoneal ekvilibrering test (PET). Denne testen måler hvor mye sukker er blitt absorbert fra en pose med brukte dialyse løsning. Den måler også hvor mye av to avfallsstoffer - urea og kreatinin - er i løsningen etter en fire timers utveksling.
 • Klaring test. Prøver av brukt dialysevæske og venøst ​​blod blir samlet for å sammenligne mengden av urea i den brukte oppløsningen med mengden i blodet. Hvis du fortsatt produsere urin, kan legen ta en urinprøve samtidig å måle urea konsentrasjon.

Hvis testresultatene viser at dialyse planen ikke er å fjerne nok avfall, kan legen din endre dialyse rutine. Dette kan innebære endring av antall sentraler, å øke mengden av løsning du bruker for hver utveksling eller ved hjelp av en dialysevæske med en høyere konsentrasjon av dekstrose.

Du kan forbedre dine dialyse resultater og din generelle helse ved å spise riktig mat, inkludert mat lite natrium og fosfor. En kostholdsekspert kan hjelpe deg med å utvikle en individuell måltid plan basert på din vekt, dine personlige preferanser, din gjenværende nyrefunksjon og andre medisinske tilstander, som diabetes eller høyt blodtrykk.

Å ta medisiner som foreskrevet er også viktig for å få best mulig resultater. Mens du får peritoneal dialyse, vil du sannsynligvis trenger ulike medisiner for å kontrollere blodtrykket, stimulerer produksjonen av røde blodceller, kontrollere nivået av visse næringsstoffer i blodet og forhindre oppbygging av fosfor i blodet ditt.