Pet allergi

Definisjon

Pet allergi er en allergisk reaksjon på proteiner som finnes i et dyrs hud celler, spytt eller urin. Tegn på kjæledyr allergi inkluderer de felles for høysnue, slik som nysing og rennende nese. Noen mennesker kan også oppleve tegn på astma, som tungpustethet og pustevansker.

Oftest er kjæledyr allergi utløst av eksponering for de døde flak av hud (flass) et kjæledyr røyter. Alle dyr med pels kan være en kilde til kjæledyr allergi, men kjæledyr allergi er oftest assosiert med katter, hunder, gnagere og hester.

Hvis du har et kjæledyr allergi, er den beste strategi for å unngå eller redusere eksponeringen til dyret så mye som mulig. Medikamenter eller andre behandlinger kan være nødvendig å lindre symptomer og behandle astma.

Symptomer

Pet allergi tegn og symptomer forårsaket av betennelse i nese passasjer inkluderer:

 • Nysing
 • Rennende nese
 • Kløende, røde eller rennende øyne
 • Nesetetthet
 • Kløende nese, gane eller hals
 • Bihuler
 • Hoste
 • Facial trykk og smerte
 • Hyppig oppvåkning
 • Hoven, blå-farget hud under øynene
 • I et barn, hyppig oppadgående gnidning av nesen

Hvis kjæledyret allergi bidrar til astma, kan du også oppleve:

 • Pustevansker
 • Tetthet i brystet eller smerter
 • Hørbar piping eller hvesing lyd når exhaling
 • Søvnvansker forårsaket av kortpustethet, hoste eller pipende pust

Hudsymptomer
Noen mennesker med kjæledyr allergi kan også oppleve hudsymptomer. Allergisk eksem er et immunsystem reaksjon som forårsaker betennelse i huden. Direkte kontakt med en allergifremkallende kjæledyr kan utløse allergiske eksem tegn og symptomer, som kan omfatte:

 • Hevet, røde flekker i huden (elveblest)
 • Eksem
 • Kløende hud

Når bør du oppsøke lege
Noen tegn og symptomer på allergi kjæledyr, for eksempel en rennende nese eller nysing, er lik de av vanlig forkjølelse. Noen ganger er det vanskelig å vite om du har en kald eller en allergi. Hvis symptomene vedvarer i mer enn en uke, har du kanskje en allergi.

Hvis tegn og symptomer er alvorlige - som alvorlig nesetetthet, søvnvansker eller piping i brystet - ringe legen. Søk øyeblikkelig hjelp dersom pipende pust eller kortpustethet raskt forverres eller hvis du er kortpustet med minimal aktivitet.

Årsaker

Allergi oppstår når immunsystemet reagerer på et fremmedlegeme som for eksempel pollen, mugg eller kjæledyr dander.

Ditt immunsystem produserer proteiner som kalles antistoffer. Disse antistoffene beskytte deg mot uønskede inntrengere som kan gjøre deg syk eller forårsake en infeksjon. Når du har allergi, gjør immunforsvaret antistoffer som identifiserer bestemt allergen som noe skadelig, selv om det ikke er. Når du inhalerer allergen eller kommer i kontakt med det, svarer immunforsvaret og gir en betennelsesreaksjon i din nese passasjer eller lunger. Langvarig eller vanlig eksponering for allergenet kan føre den pågående (kronisk) inflammasjon ved astma.

Katter og hunder
Allergener fra katter og hunder er funnet i hudceller dyrene skur (flass), så vel som i spytt, urin og svette og på pelsen. Dander er et særlig problem fordi det er veldig små og kan være luftbårne for lange perioder med den minste bit av luftsirkulasjon. Den samler også lett i stoppede møbler og holder seg til klærne dine.

Pet spytt kan holde seg til tepper, sengetøy, møbler og klær. Tørket spytt kan bli luftbårne.

Såkalte allergivennlige katter og hunder kan kaste mindre pels enn Shedding typer, men ingen rasen er virkelig allergivennlig.

Gnagere og kaniner
Gnager kjæledyr inkluderer mus, ørkenrotte, hamstere og marsvin. Allergener fra gnagere er vanligvis til stede i håret, dander, spytt og urin. Støv fra kull eller sagflis i bunnen av merdene kan bidra til luftbårne allergener fra gnagere.

Rabbit allergener er til stede i dander, hår og spytt.

Andre kjæledyr
Pet allergi er sjelden forårsaket av dyr som ikke har pels, som fisk og reptiler.

Risikofaktorer

Kjæledyr allergi er vanlig. Men, er det mer sannsynlig å utvikle et kjæledyr allergi hvis allergi eller astma kjører i familien din.

Å være utsatt for kjæledyr på et tidlig alder kan ha en innvirkning på risikoen for kjæledyr allergi. Noen studier har funnet at barn som bor med en hund i det første året av livet kan ha bedre motstand mot øvre luftveisinfeksjoner i barndommen enn barn som ikke har en hund i den alderen.

Komplikasjoner

Bihulebetennelse
Pågående (kronisk) betennelse i vev i nese passasjer forårsaket av kjæledyr allergi kan hindre bihulene, hulrom som er koblet til din nese passasjer. Disse hindringer kan gjøre deg mer utsatt for å utvikle bakterielle infeksjoner i bihulene, slik som bihulebetennelse.

Astma
Personer med astma og kjæledyr allergi har ofte problemer med å behandle astma symptomer. De kan være i fare for astma angrep som krever umiddelbar medisinsk behandling eller legevakt.

Forberedelser til din avtale

Pet allergi. Skriv ned eventuelle symptomer du opplever.
Pet allergi. Skriv ned eventuelle symptomer du opplever.

Hvis du opplever rennende nese, nysing, tungpustethet, kortpustethet eller andre symptomer som kan være relatert til en allergi, vil du mest sannsynlig start ved å se familien din lege eller fastlege. Fordi avtaler kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å forberede for din avtale.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til allergi-lignende symptomer.
 • Skriv ned din families historie av allergi og astma, herunder spesifikke typer allergier hvis du kjenner dem.
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Spør om du bør stoppe noen medisiner, for eksempel antihistaminer som vil endre resultatene av en allergi hudtest.

Utarbeide en liste med spørsmål vil hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. For symptomer som kan være relatert til kjæledyr allergi, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er den mest sannsynlige årsaken til mine symptomer?
 • Er det noen andre mulige årsaker?
 • Trenger jeg noen allergi tester?
 • Bør jeg se en allergi spesialist?
 • Hva er den beste behandling?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere disse forholdene sammen?
 • Hvis jeg har et kjæledyr allergi, kan jeg beholde kjæledyret mitt?
 • Hvilke endringer kan jeg gjøre hjemme for å redusere symptomene mine?
 • Er det et generisk alternativ til den medisinen du forskrivning meg?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Er symptomer verre på visse tider av døgnet?
 • Er symptomene verre i soverommet eller andre rom i huset?
 • Har du kjæledyr, og de går inn i soverom?
 • Hva slags egenomsorg teknikker har du brukt, og de har hjulpet?
 • Hva, om noe, ser ut til å forverre symptomene dine?

Problemer hvis du har astma
Hvis du allerede har blitt diagnostisert med astma og har problemer med å håndtere sykdommen, kan legen snakke med deg om muligheten for allergi. Selv om allergi er en viktig medvirkende faktor til astma, er påvirkning av allergi på astma ikke alltid innlysende.

Virkningen av en pollenallergi kan være merkbar fordi allergi er sesongavhengig. For eksempel kan du ha større problemer med å behandle astmaen din for en kort tid i løpet av sommeren.

Pet allergi, på den annen side, kan skyldes et kjæledyr som blottstilles man gjennom hele året. Selv om du ikke har et kjæledyr, kan du bli utsatt for kjæledyr allergener i andre folks hjem eller som har blitt transportert på folks klær på jobb eller skole. Derfor kan du ikke gjenkjenner allergi som en faktor muligens kompliserende din astma da, faktisk kan det være en primær årsak.

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis du mistenker at du kan ha et kjæledyr allergi, iverksette tiltak for å redusere eksponering for ditt kjæledyr. Holde dyr ut av soverommet ditt og av stoppede møbler, og vask hendene umiddelbart etter å berøre kjæledyr.

Tester og diagnose

Legen kan få mistanke om et kjæledyr allergi basert på symptomer, en undersøkelse av nesen din og dine svar på hans eller hennes spørsmål. Han eller hun kan bruke en tent instrument for å se på tilstanden av slimhinnen i nesen. Hvis du har et kjæledyr allergi, kan slimhinnen i nese passasje være hovne eller synes blek eller blålig.

Allergi hudtest
Legen din kan foreslå en allergi hudtest for å finne ut nøyaktig hva du er allergisk mot. Du kan bli henvist til en allergi spesialist (allergolog) for denne testen.

I denne testen små mengder renset allergen ekstrakter - inkludert ekstrakter med animalske proteiner - er stukket inn i hudens overflate. Dette utføres vanligvis på armen, men det kan bli gjort på den øvre del av ryggen.

Din lege eller sykepleier observerer huden for tegn på allergiske reaksjoner etter 15 minutter. Hvis du er allergisk mot katter, for eksempel, vil du utvikle en rød, kløende bump der katten ekstrakt ble stukket inn i huden din. De mest vanlige bivirkningene av disse hudtester er kløe og rødme. Disse bivirkningene forsvinner vanligvis i løpet av 30 minutter.

Blodprøve
I noen tilfeller kan en hudtest ikke bli utført på grunn av tilstedeværelsen av en hudlidelse, eller på grunn av interaksjoner med visse medisiner. Som et alternativ, kan legen bestille en blodprøve som skjermer blodet for spesifikke allergi-forårsaker antistoffer mot ulike vanlige allergener, inkludert ulike dyr. Denne testen kan også indikere hvor sensitiv du er for et allergen.

Behandlinger og medisiner

Den første linjen i behandling for å kontrollere pet allergi er å unngå den allergifremkallende dyr så mye som mulig. Når du minimere eksponering for kjæledyr allergener, bør du forvente å få allergiske reaksjoner som er sjeldnere eller mindre alvorlige. Men det er ofte vanskelig eller umulig å eliminere helt din eksponering for dyr allergener. Selv om du ikke har et kjæledyr, kan du uventet møte kjæledyr allergener transporteres på andres klær.

I tillegg til å unngå kjæledyr allergener, må du kanskje medisiner for å kontrollere symptomene.

Allergi medisiner
Legen din kan henvise deg til å ta en av følgende medisiner for å forbedre nasal allergi symptomer:

 • Antihistaminer redusere produksjonen av et immunsystem kjemikalie som er aktiv i en allergisk reaksjon, og de ​​bidrar til å lindre kløe, nysing og rennende nese. Reseptbelagte antihistaminer tas som en nesespray inkluderer azelastine (Astelin, Astepro) og olopatadin (Patanase). Over-the-counter (OTC) antihistamin tabletter inkluderer fexofenadin (Allegra Allergi), loratadin (Claritin, Alavert) og cetirizin (Zyrtec allergi); OTC antihistamin sirup er tilgjengelig for barn. Reseptbelagte antihistamin tabletter, for eksempel levocetirizin (Xyzal) og desloratadin (Clarinex), er andre alternativer.
 • Kortikosteroider levert som en nesespray kan redusere betennelser og kontroll symptomer på høysnue. Disse stoffene omfatter flutikason (Flonase), mometasonfuroatet (Nasonex), triamcinolon (Nasacort AQ) og ciclesonid (Omnaris). Nasale kortikosteroider gi en lav dose av stoffet, og har en mye lavere risiko for bivirkninger enn gjør orale kortikosteroider.
 • Decongestants kan hjelpe krympe hovent vev i din nese passasjer og gjøre det lettere å puste gjennom nesen. Noen over-the-counter allergi tabletter kombinere et antihistamin med en slimhinneavsvellende. Oral slimhinneavsvellende midler kan øke blodtrykket og bør ikke tas hvis du har høyt blodtrykk, glaukom eller hjerte-og karsykdommer. I menn med en forstørret prostata, kan stoffet forverre tilstanden. Snakk med legen din om du kan trygt ta en slimhinneavsvellende.

  Over-the-counter decongestants tas som en nesespray kan kort redusere allergisymptomer. Hvis du bruker en slimhinneavsvellende spray for mer enn tre dager på rad, kan det bidra til lunger.

 • Cromolyn natrium forhindrer utgivelsen av et immunsystem kjemiske og kan redusere symptomene. Du må bruke denne over-the-counter nesespray flere ganger om dagen, og det er mest effektive når de brukes før tegn og symptomer utvikles. Cromolyn natrium har ikke alvorlige bivirkninger.
 • Leukotriene modifiseringsmidler blokkere virkningen av visse immunsystem kjemikalier. Legen din kan foreskrive denne resepten tablett, montelukast (Singulair), hvis du ikke kan tolerere kortikosteroid nesespray eller et antihistamin nesespray. Mulige bivirkninger av montelukast inkluderer øvre luftveisinfeksjon, hodepine og feber. Mindre vanlige bivirkninger inkluderer atferd eller humør endringer, for eksempel angst eller depresjon.

Andre behandlinger

 • Immunterapi. Du kan "lære opp" immunforsvaret ikke å være følsomme for et allergen. Dette gjøres gjennom en serie av allergivaksinering kalt immunterapi. En til to ukentlige skudd du utsettes for meget små doser av allergen, i dette tilfellet, animalsk protein som forårsaker allergiske reaksjoner. Dosen økes gradvis, vanligvis i løpet av en tre-til seks-måneders periode. Vedlikehold skudd er nødvendig hver fjerde uke i tre til fem år. Immunterapi er vanligvis brukes når andre enkle behandlinger er ikke tilfredsstillende.
 • Nasal vanning. Du kan bruke en neti pott eller en spesialdesignet presse flasken for å skylle fortykket slim og irritanter fra bihulene med en forberedt saltvann (saltvann) skyll. Hvis du forbereder saltvann selv, bruk vann som er forurensning-fri - destillert, sterile, tidligere kokt og avkjølt, eller filtrert med et filter som har en absolutt pore størrelse på 1 mikron eller mindre. Sørg for å skylle vanning enheten etter hver bruk med forurensning-fritt vann, og la åpne lufttørke.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Unngå eksponering for kjæledyr er det beste middel for kjæledyr allergi. For mange mennesker som ikke høres ut som et godt alternativ, fordi familiemedlemmer er ofte svært knyttet til sine kjæledyr. Snakk med legen din om å redusere eksponeringen mot kjæledyret ditt, heller enn å finne et nytt hjem for kjæledyret ditt, kan være tilstrekkelig for å håndtere ditt kjæledyr allergi.

Forberedelser til din avtale. Skriv ned din families historie.
Forberedelser til din avtale. Skriv ned din families historie.

Hvis du finner et nytt hjem for kjæledyret ditt
Hvis du finner et nytt hjem for kjæledyret ditt, vil din allergi symptomene ikke forsvinner umiddelbart. Selv etter en grundig rengjøring, kan det hende at huset har betydelige nivåer av kjæledyr allergener i flere uker eller måneder. Følgende trinn kan bidra til lavere pet allergen nivåer i en nylig hjem uten kjæledyr:

 • Rengjør. Har noen uten kjæledyr allergi rengjøre hele huset, inkludert en grundig vask av tak og vegger.
 • Erstatte eller flytte stoppede møbler. Bytt stoppede møbler hvis mulig, som rengjøring vil ikke fjerne alle kjæledyr allergener fra møbeltrekk. Flytt stoppede møbler fra soverommet inn i et annet område av ditt hjem.
 • Bytt tepper. Hvis mulig, erstatte tepper, spesielt på soverommet.
 • Bytt sengetøy. Bytt sengetøy, tepper og andre bedcovers, fordi det er vanskelig å vaske bort kjæledyr allergener helt. Bytt seng puter. Hvis du ikke kan erstatte madrass og boks våren, omslutter dem i allergen-blokkerende dekker.
 • Bruk høyeffektive filtre. Høy effektivitet partikkelfilter luft (HEPA-filter) for din luftkanaler kan felle allergener i luften, og HEPA vakuum poser kan redusere mengden av dander raslet opp ved å rense. HEPA luftrensere kan også redusere luftbårne kjæledyr allergener.

Hvis du holde kjæledyr
Hvis du holde kjæledyr, kan du bidra til å minimere allergener i hjemmet ditt med disse tipsene:

 • Bade kjæledyret ditt ofte. Be et familiemedlem eller en venn uten allergi å bade kjæledyret ditt på en ukentlig basis.
 • Etablere et kjæledyr-fri sone. Gjør enkelte rom i huset ditt, for eksempel soverommet ditt, pet-frie soner for å redusere allergen nivåene i disse rommene.
 • Fjern tepper og dander som tiltrekker møbler. Hvis mulig, erstatte vegg-til-vegg-tepper med fliser, tre, linoleum eller vinyl gulv som ikke havna kjæledyr allergener like lett. Vurdere å erstatte andre allergen-tiltrekker møbler, for eksempel stoppede møbler, gardiner og horisontale persienner.
 • Verve hjelpe. Når det gjelder tid til å rengjøre kjæledyret kennel, søppel boksen eller buret, be et familiemedlem eller en venn som ikke har kjæledyr allergi å gjøre arbeidet.
 • Bruk høyeffektive filtre. Høy effektivitet partikkelfilter luft (HEPA) luftrensere og vent filtre kan bidra til å redusere luftbårne kjæledyr allergener.
 • Holde kjæledyret utenfor. Hvis kjæledyret ditt kan leve komfortabelt utenfor, kan du redusere mengden av allergener i hjemmet ditt. Dette alternativet er ikke egnet for mange kjæledyr eller i visse klima.

Forebygging

Hvis du ikke har et kjæledyr, men vurderer å adoptere eller kjøpe en, sørg for at du ikke har kjæledyr allergi før du gjør engasjementet.

Se også