Placenta accreta

Definisjon

Placenta accreta er en alvorlig graviditet tilstand som oppstår når blodkar og andre deler av morkaken vokse for dypt inn i livmorveggen.

Morkaken er en struktur som utvikler seg i livmoren under svangerskapet. Morkaken gir oksygen og næringsstoffer til din voksende baby og fjerner avfallsstoffer fra babyens blod. Den festes til veggen av livmoren din, og babyens navlestreng oppstår fra det.

Vanligvis løsner morkaken fra livmorveggen etter fødsel. Med placenta accreta, deler av eller hele morkaken fortsatt sterkt knyttet. Dette kan gi blødning i løpet av tredje trimester av svangerskapet og alvorlig blodtap etter levering.

Det er også mulig for morkaken å invadere musklene i livmoren (placenta increta) eller vokse gjennom livmorveggen (placenta percreta).

Hvis omfattende placenta accreta mistenkes under svangerskapet, vil du sannsynligvis trenger en C-delen levering etterfulgt av kirurgisk fjerning av livmoren din (hysterektomi).

Symptomer

Placenta accreta fører ofte ingen symptomer under graviditeten - selv om vaginal blødning i løpet av tredje trimester er mulig.

Hvis du opplever vaginal blødning under tredje trimester, kan du kontakte helsepersonell umiddelbart. Hvis blødningen er alvorlig, søke legevakt.

Årsaker

Placenta accreta er antatt å være relatert til forandringer i slimhinnen i livmoren, vanligvis på grunn av arrdannelse etter en C-delen eller annen livmor kirurgi. Dette gir muligheter placenta å vokse for dypt inn i livmorveggen. Men noen ganger oppstår placenta accreta uten en historie med livmor kirurgi.

Risikofaktorer

Placenta accreta. Forrige livmor kirurgi.
Placenta accreta. Forrige livmor kirurgi.

Mange faktorer kan øke risikoen for placenta accreta, inkludert:

 • Forrige livmor kirurgi. Hvis du har hatt et keisersnitt eller annen livmor kirurgi, er du på økt risiko for placenta accreta. Risikoen for placenta accreta øker med antallet uterine operasjoner.
 • Placenta posisjon. Hvis morkaken helt eller delvis dekker livmorhalsen (placenta previa), eller sitter i den nedre delen av livmoren din, du har økt risiko for placenta accreta.
 • Mors alder. Placenta accreta er mer vanlig hos kvinner eldre enn 35 år.
 • Forrige fødsel. Risikoen for placenta accreta øker hver gang du føder.
 • Livmor forhold. Risikoen for placenta accreta er høyere hvis du har unormalt eller arrdannelse i vevet som linjer din livmor (endometrium). Noncancerous livmor vekster som bule inn i livmorhulen (submukøse livmor fibroids) også øke risikoen.

Se også

Komplikasjoner

Placenta accreta kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert:

 • Tung vaginal blødning. Placenta accreta utgjør en stor risiko for alvorlig blødning (blødning) etter levering. Blødningen kan føre til en livstruende tilstand som hindrer blodet fra clotting normalt (disseminert intravaskulær koagulopati), samt lunge svikt (adult respiratory distress syndrome) og nyresvikt.
 • Prematur fødsel. Hvis du har placenta accreta, kan du begynne arbeidskraft tidlig. Hvis morkaken accreta forårsaker blødninger under graviditet, må du kanskje levere barnet tidlig.

Se også

Forberedelser til din avtale

Hvis du opplever vaginal blødning under tredje trimester, kan du kontakte helsepersonell umiddelbart. Hvis blødningen er alvorlig, søke legevakt.

Ofte er placenta accreta mistenkt etter en ultralyd tidlig i svangerskapet. En oppfølgende besøket kan gi deg en mulighet til å finne ut om tilstanden og utvikle en plan for å klare det.

Hva du kan gjøre
Før timen din, vil du kanskje:

 • Spør om pre-avtale begrensninger. I de fleste tilfeller vil du bli sett umiddelbart. Hvis din avtale vil bli forsinket, spør om du skal begrense din aktivitet i mellomtiden.
 • Spør en kjær eller venn til å bli med deg for avtalen. Frykt og angst kan gjøre det vanskelig å fokusere på hva helsepersonell sier. Ta noen sammen som kan hjelpe deg å huske all informasjon.
 • Skriv ned spørsmål å spørre legen din. På den måten vil du ikke glemmer noe viktig at du ønsker å spørre, og du kan gjøre det meste av din tid med helsepersonell.

Nedenfor er noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din om placenta accreta:

 • Hva som forårsaker blødninger?
 • Hvilken behandling tilnærming anbefaler du?
 • Hva oppfølging vil jeg trenger under resten av svangerskapet mitt?
 • Hvilke tegn eller symptomer bør føre meg til å ringe deg?
 • Hvilke tegn eller symptomer bør føre meg til å dra til sykehuset?
 • Vil jeg være i stand til å levere vaginalt?
 • Øker denne tilstanden risikoen for komplikasjoner under fremtidig svangerskap?
 • Må jeg ha en hysterektomi etter at barnet er født?

I tillegg til de spørsmålene du har forberedt, ikke nøl med å spørre andre spørsmål under din avtale - spesielt hvis du trenger avklaring eller du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Din helsepersonell vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, også. For eksempel:

 • Når fikk du først merke til vaginal blødning?
 • Visste du blør bare én gang, eller har blødningen kommet og gått?
 • Hvor tung er blødningen?
 • Er det blødning ledsaget av smerter eller sammentrekninger?
 • Har du hatt noen tidligere svangerskap at jeg ikke er klar over?
 • Har du hatt noen livmor operasjoner som jeg ikke er klar over?
 • Hvor lang tid vil det ta å komme til sykehuset i en nødssituasjon, herunder tid til å ordne barnepass og transport?

Tester og diagnose

Hvis du har risikofaktorer for placenta accreta under svangerskapet - for eksempel morkaken helt eller delvis dekker livmorhalsen (placenta previa), eller en tidligere livmor kirurgi - helsepersonell vil nøye undersøke implantasjon av babyens placenta.

Teknikker for å diagnostisere placenta accreta kan omfatte:

 • Imaging tester. Din helsepersonell kan bruke ultralyd eller magnetisk resonans imaging (MRI) for å evaluere hvordan morkaken er implantert i livmorveggen.
 • . Blodprøver Din helsepersonell kan teste en prøve av blodet for en ellers uforklarlig økning i mengden av alfa fetoprotein - et protein som er produsert av barnet og kan påvises i morens blod. En slik økning har vært knyttet til morkaken accreta.

Behandlinger og medisiner

Hvis helsepersonell mistenker placenta accreta, vil han eller hun arbeide med å utvikle en plan for å trygt levere din baby.

I tilfelle av utstrakt placenta accreta, en C-seksjon fulgt av kirurgisk fjerning av livmoren (sterilisering) kan være nødvendig. Denne fremgangsmåten, også kalt et keisersnitt hysterektomi, hjelper til å hindre potensielt livstruende blodtap som kan oppstå hvis en del av eller alt av placenta forblir festet etter levering.

En keisersnitt hysterektomi bør gjøres på et sykehus som har en intensivavdeling og er utstyrt for å håndtere komplikasjoner som alvorlig blødning. Helsevesenet team for kirurgi kan omfatte en obstetrical kirurg, en bekken kirurg og en anestesilege, samt en neonatolog å behandle din baby.

Din helsepersonell kan anbefale planlegging av C-seksjonen og hysterektomi så tidlig som i uke 35 av svangerskapet for å unngå en elektronisk levering. For å vurdere modenhet av babyens lunger, kan helsepersonell teste en prøve av fostervannet - den væsken som omgir og beskytter en baby under svangerskapet. Denne testen er kjent som modenhet fostervannsprøve.

Forberedelser til din avtale. Tung vaginal blødning.
Forberedelser til din avtale. Tung vaginal blødning.

Under C-delen, vil helsepersonell levere barnet gjennom et snitt i magen og en annen såret i livmoren din. Etter å ha levert barnet ditt, vil helsepersonell eller et annet medlem av helsevesenet team fjerne livmoren - med morkaken fortsatt festet - for å hindre alvorlige blødninger.

En hysterektomi slutter din evne til å bli gravid. Hvis du hadde planlagt å bli gravid igjen i fremtiden, ta kontakt med helsepersonell.

I sjeldne tilfeller kan uterus og placenta få lov til å forbli intakt, slik at placenta å løse opp over tid. Imidlertid kan denne tilnærmingen få alvorlige komplikasjoner, inkludert:

 • Alvorlig blødning fra skjeden
 • Infeksjon
 • En blodpropp som blokkerer en eller flere arterier i lungene (lungeemboli)
 • Behovet for en hysterektomi på et senere tidspunkt

I tillegg foreslår begrenset forskning at kvinner som er i stand til å unngå hysterektomi etter å ha placenta accreta står i fare for graviditet komplikasjoner med påfølgende svangerskap, som spontanabort, for tidlig fødsel og tilbakevendende placenta accreta.

Hvis du er interessert i livmor bevaring, spør legen din om det er en mulighet for deg. I så fall kan han eller hun kan hjelpe deg å veie risiko og fordeler.

Se også

Mestring og støtte

Hvis helsepersonell har mistanke om at du har morkaken accreta, er du sannsynligvis bekymret for hvordan din tilstand vil påvirke leveransen, babyen og, muligens, din evne til å bli gravid i fremtiden.

For å lette din angst:

 • Finn ut om placenta accreta. Samle informasjon om tilstanden din kan hjelpe deg å føle deg mindre engstelig. Snakk med legen din, gjøre noen undersøkelser og kontakt med andre kvinner som har hatt placenta accreta.
 • Forbered deg på en c-delen. Hvis du er skuffet over at du ikke vil være i stand til å ha en vaginal fødsel, minn deg selv på at babyens helse og din helse er viktigere enn metoden for levering.
 • Forbered deg på en hysterektomi. Etter hysterektomi, vil du ikke lenger ha perioder eller være i stand til å bli gravid. Dette kan føre til en dyp savn. Rådfør deg med helsepersonell om hva du kan forvente under utvinning din. Hvis du trenger hjelp til å takle følelser av sorg eller depresjon, ta kontakt med en mental helse-leverandøren.
 • Finne sunne måter å slappe av. Sett av tid for lindrende aktiviteter, for eksempel forestille hyggelige gjenstander eller erfaringer.