Plantar vorter

Definisjon

Plantar warts er noncancerous hud vekster på fotsålene forårsaket av humant papillomavirus (HPV), som kommer inn i kroppen gjennom små kutt, brudd eller andre sårbare områder på huden på føttene.

Plantar vorter ofte utvikle under trykkpunkter i føttene, som hæler eller ballene dine føtter. Dette trykket også kan forårsake en plantar vorte å vokse innover under en hard, tykt lag av huden (callus).

Mest plantar vorter er ikke et alvorlig helseproblem, og kan ikke kreve behandling. Imidlertid kan plantar vorter være belastende eller smertefull. Hvis egenomsorg behandlinger for plantar vorter ikke fungerer, må du kanskje oppsøke lege for å få dem fjernet.

Symptomer

Tegn og symptomer på plantar vorter inkluderer:

 • Små, kjøttfulle, kornete lesjoner, eller vekster, på fotsålene
 • Hard, fortykket hud (callus) over en veldefinert "spot" på hud, hvor en vorte har vokst innover
 • Svart peikt, som ofte kalles "vorte frø", men er faktisk små, klumpete blodkar
 • Lesjoner som forstyrrer den normale linjer og rygger i huden på føttene dine
 • Smerter eller ømhet når du går eller står

Når bør du oppsøke lege
Kontakt legen din hvis:

 • Forandringene er smertefulle eller endring i utseende eller farge
 • Vorter vedvarer, multiplisere eller gjenta seg, til tross for hjemme behandling
 • Vorter forstyrre aktivitetene dine
 • Du har diabetes eller nerveskader (nevropati) i føttene - i så fall, bør du ikke bruke at-home behandlinger
 • Du har et svekket immunforsvar på grunn av HIV / AIDS, immun-undertrykke narkotika eller andre immunsystem lidelser
 • Du er i tvil om at lesjon er en vorte

I slike tilfeller kan legen forskrive en nøye overvåket behandling plan eller vurdere en annen diagnose.

Se også

Årsaker

Plantar warts er forårsaket av en infeksjon med humant papillomavirus (HPV) i det ytre laget av huden på den eneste av dine føtter.

Det finnes mer enn 100 typer av HPV, men bare noen få typer er kjent for å forårsake vorter på føttene. Andre typer HPV er mer sannsynlig å forårsake vorter på andre områder av huden eller på slimhinner.

Overføring av viruset
Hver persons immunsystem reagerer forskjellig på HPV, så ikke alle som kommer i kontakt med viruset utvikler vorter. Selv mennesker i samme familie reagere mot viruset annerledes.

Plantar vorter. Overføring av viruset.
Plantar vorter. Overføring av viruset.

HPV-stammer som forårsaker plantar vorter er ikke svært smittsom. Derfor er det ikke lett overføres ved direkte kontakt fra en person til en annen. Imidlertid ikke viruset trives i varme, fuktige miljøer - for eksempel dusj gulv, garderober og offentlige badeplasser. Følgelig kan du kontrakten viruset ved å gå barbent rundt bassenger eller treningssentre.

Viruset må også ha et poeng av oppføring i huden:

 • Sprekker i tørr hud
 • Kutt eller skraper
 • Vått, mykt, skjør hud fra langvarig vann eksponering (oppmalte hud)

Flere vorter
Hvis viruset sprer seg fra det opprinnelige området for infeksjon, kan flere vorter vises. Disse kan omfatte:

 • Flere individuelle vorter på forskjellige steder på foten
 • "Kissing vorter," et par vorter som vises der to delene av foten berøring, slik som et kontaktpunkt mellom to tær eller mellom en tå og ballen av foten
 • Mosaikker, klynger av vorter som i hovedsak danner et stort, enkelt lesjon

Risikofaktorer

Hvem som helst kan utvikle plantar vorter, men de er mer sannsynlig å påvirke:

 • Barn og ungdom
 • Personer med svekket immunforsvar

For grunner leger ikke forstår, noen mennesker er mer utsatt for det vorte-forårsaker viruset enn andre.

Komplikasjoner

Når plantar vorter forårsake smerte, kan du endre din vanlige holdning eller ganglag - kanskje uten å vite endringen. En forskjell i hvordan du står, går eller løper kan til slutt føre til muskel eller ubehag i ledd.

Forberedelser til din avtale

Du vil sannsynligvis starte med å se familien din lege eller fastlege. Imidlertid kan du bli henvist til en spesialist i hudsykdommer (hudlege).

Forberedelser til din avtale. Hva du kan forvente fra legen din.
Forberedelser til din avtale. Hva du kan forvente fra legen din.

Følgende tips kan hjelpe deg med å forberede for din avtale.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, for eksempel:

 • Når begynte lesjon eller lesjoner første vises?
 • Har de endret seg betydelig i størrelse eller utseende?
 • Forårsaker tilstanden noen smerte?
 • Har du hatt vorter før?
 • Har du blitt diagnostisert med diabetes eller nerveskader i føttene?
 • Har du noen tilstand eller ta noen medisiner som er kjent for å svekke immunsystemet?
 • Hva hjemme-behandlinger har du brukt og hvor lenge har du brukt dem?
 • Hvilken effekt har du lagt merke til med disse behandlingene?
 • Bruker du et offentlig basseng eller dusj på et treningsstudio - vanligste stedene for eksponering for en vorte-forårsaker virus?

Hva du kan gjøre
Ta med en liste over alle medisiner du tar regelmessig - inkludert over-the-counter medisiner og kosttilskudd - og den daglige dose av hver.

Du kan også være lurt å skrive ned spørsmål til legen din:

 • Hvis jeg har en plantar vorte, kan vi starte med at-home omsorg?
 • Hvis vi velger denne tilnærmingen, bør under hvilke betingelser jeg kaller deg?
 • Hvis den første behandlingen ikke virker, hva vil vi prøve neste?
 • Hvis lesjonen ikke er en plantar vorte, hva ville testene du trenger å gjøre?
 • Hvor lang tid vil det ta å få resultater?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Hvis du er sikker på at du har en plantar vorte, kan du begynne å bruke hjemme rettsmidler eller alternative medisiner. Hvis du har diabetes, nerveskader i føttene eller et svekket immunforsvar, ikke bruk egenomsorg rettsmidler uten å konsultere lege.

Hvis trykket på vorte forårsaker smerte, kan det være lurt å ha godt polstrede sko, for eksempel joggesko, som jevnt støtter den eneste og avlaste litt press på vorte. Unngå iført kjole sko eller andre mindre komfortable sko hvis mulig.

Tester og diagnose

I de fleste tilfeller kan legen diagnostisere en plantar vorte ved å undersøke lesjon på foten. Hvis det er noen tvil, kan legen din behøve å pare ned lesjon med en skalpell. Plantar vorter vil vise tegn til mørke, prikker - bitte lite levret blod fartøy.

Hvis det fortsatt er tvil om diagnosen, kan legen fjerne en liten del av lesjon (barbering biopsi) og send den til et laboratorium for analyse.

Se også

Behandlinger og medisiner

Plantar vorter ofte ikke krever behandling. De fleste vorter løse på egen hånd uten behandling innen et par år. Imidlertid, hvis de forårsaker smerte eller spredning, bør de bli behandlet. Det er mye lettere å behandle noen små vorter enn flere store vorter.

Plantar vorter kan hardnakket motstå behandling. Derfor er de fleste behandlingene krever tålmodighet, utholdenhet og flere intervensjoner.

Personer med diabetes, nerveskader i føttene eller svekket immunitet trenger behandling under tilsyn av lege. Legen vil nøye overvåke behandlingseffekten og kvaliteten på sårtilheling.

Behandlinger som tilbys av legen din
Hvis hjem rettsmidler ikke fungerer, kan legen anbefale andre behandlinger. Leger generelt starte med den metoden som er minst sannsynlig å resultere i smerte, bivirkninger og arrdannelse. Arrdannelse på fotsålen kan være smertefullt og er vanligvis irreversible. Behandlinger ofte må gjentas, og vortene kan komme tilbake på et senere tidspunkt.

Behandlingstilbud omfatter følgende:

 • Frysing (kryoterapi). Legen kan bruke flytende nitrogen med en spray canister eller bomull-tipped applikator å fryse og ødelegge vorte. Den kjemiske fører til en blemme å danne rundt vorte din, og de døde vev sloughs av innen en uke eller så. Selve programmet kan være smertefullt, og kryoterapi kan resultere i smertefulle eller anbud blemmer som løse på egen hånd.
 • Cantharidin Legen kan bruke cantharidin -. Et stoff hentet fra blemme beetle - på plantar vorter. Vanligvis, ekstraktet sammenkoblet med salisylsyre, anvendt på plantar vorte og dekket med en bandasje. Den første søknaden er smertefri, men den påfølgende blemme som former kan være ganske smertefullt. Legen klipp bort de døde delen av vorten i ca en uke.
 • Immunterapi. Denne terapien forsøker å utnytte kroppens immunsystem til å fjerne vanskelige å behandle vorter. Dette kan oppnås på et par måter. Legen kan injisere vortene med interferon, et medikament som øker din immunsystem instinkt å avvise vorter. Eller legen kan injisere vortene med et fremmed stoff (antigen) som stimulerer immunforsvaret. Leger bruker ofte Mump antigener, fordi mange mennesker er vaksinert mot kusma. Som et resultat av dette setter antigen av en immunreaksjon som kan bekjempe vorter. Interferon behandling kan føre til influensaliknende symptomer for et par timer etter behandling. Begge behandlinger kan forårsake smerte.
 • Imiquimod (Aldara). Denne resept krem påføres direkte på en vorte er en immunterapi medisiner som stimulerer kroppen til å frigjøre immunsystemet proteiner (cytokiner) å angripe HPV. Denne behandlingen kan føre til alvorlig betennelse i nærheten av området og skade på vev utenfor vorte. Hvis dette skjer, er behandlingen droppet. Stoffet kan også føre til influensaliknende symptomer som kan minske med en lavere dosering.
 • Mindre operasjon. Dette innebærer å kutte bort vorte eller ødelegge vorte ved hjelp av en elektrisk nål i en prosess som kalles electrodesiccation og utskrapning. Legen vil anesthetize huden din før denne prosedyren. Denne behandlingen unngås hvis mulig med plantar vorter på grunn av risikoen for arrdannelse.
 • Laserbehandling. En type laser behandling som kalles puls dye laser behandling brannskader lukket (cauterizes) små blodkar. Den infiserte vevet dør til slutt, og det vorte faller av. Denne behandlingen kan føre til smerte og arrdannelse.

Med hver av disse behandlingene, vil legen gi instruksjoner om hvordan å dekke en vorte eller såret, fjerne dødt vev mellom avtaler, rense området, og endre en dressing hvis nødvendig.

Legen kan også henvise deg til å bruke over-the-counter vorte behandlinger sammen med disse behandlingene eller mellom besøk til kontoret. Han eller hun kan også anbefale bruk av en antibiotika krem ​​for å beskytte området fra vanlige infeksjoner etter en vorte har blitt fjernet eller etter en behandling-relatert blemme har brutt.

Livsstil og hjem rettsmidler

Følgende egenomsorg tilnærminger kan hjelpe deg å behandle plantar vorter. Ikke behandle plantar vorter hjemme hvis du har nedsatt immunforsvar, diabetes eller nerveskader i føttene. Over-the-counter behandlingstilbud omfatter følgende:

 • Salisylsyre. Nonprescription vorte medisiner med salisylsyre selges som en patch eller væske som ødelegger og skreller av lag av infiserte huden litt om gangen. Vanligvis, du beskjed om å vaske området, suge det vorte i opptil 20 minutter, forsiktig fjerne dødt vev med en pimpstein eller Emery bord, og bruke løsningen eller lapp. Flekkene er vanligvis skiftes hver 48. time. Væskeapplikasjoner er vanligvis brukes to ganger om dagen. Du må kanskje gjenta denne prosessen i flere uker for å eliminere vorter helt.
 • Frysing (kryoterapi) produkter. Produkter som fryser plantar vorter, som for eksempel Compound W Frys Av eller Dr. Scholls Freeze Away vorte Remover, er tilgjengelig på drugstores uten resept. Slike produkter er ikke så effektiv som kryo-gjort på legekontor fordi de ikke fryse vevet ved en temperatur så lavt som det som oppnås med flytende nitrogen. Behandlingen kan også resultere i noen smerte.

Alternativ medisin

En rekke alternative behandlinger har blitt fremmet som effektive tiltak for vorter, men det er lite eller ingen kliniske bevis på effektiviteten av disse behandlingene. Fordi mange vorter løse på egen hånd, kan det være vanskelig uten en godt utformet undersøkelse for å bestemme om forsvinningen av en vorte er resultatet av behandlingen, eller det naturlige forløp av infeksjonen.

Alternative behandlinger inkluderer:

 • Duct tape. "Duct tape terapi" har resultert i blandede resultater i noen kliniske studier, men det kan gi en effektiv lavkost alternativ for noen mennesker. Behandlingen har vanligvis inkludert dekker vorte med sølv duct tape for seks dager, soaking vorte, forsiktig fjerne dødt vev med en pimpstein eller Emery bord, forlater vorte eksponert for ca 12 timer, og gjenta behandlingen inntil vorte er borte.
 • . Eple cider eddik Tiltak med eple cider eddik generelt følge følgende trinn: suge det vorte i eple cider eddik i 20 minutter, forsiktig fjerne dødt vev med en pimpstein eller Emery bord, påfør vaselin rundt vorte å beskytte huden, dekke vorte med en cider-gjennomvåt stykke av bomull ball, og dekke bomullsdott med plaster. Behandlingen gjentas inntil det vorte faller av.
 • Podophyllum. Podophyllum er en plante ekstrakt som kan selges under en rekke navn, deriblant European Mandrake, Himalaya Mayapple og djevelens eple. Ekstraktet brukes som en salve har giftige egenskaper som kan drepe de infiserte hudceller. Podophyllum kan forårsake smerte og irritasjon. Det bør ikke brukes av gravide eller ammende mødre.

Forebygging

For å redusere risikoen for plantar vorter:

 • Unngå direkte kontakt med vorter. Dette inkluderer dine egne vorter.
 • Hold føttene rene og tørre. Endre sko og sokker daglig.
 • Ikke gå barbent på fellesområdene. Bruke sandaler eller flip-flops i offentlige bassenger og garderober.
 • Ikke plukk på vorter. Plukking kan spre viruset.
 • Ikke bruk samme fil, pimpstein eller spiker Clipper på dine vorter som du bruker på din sunn hud og negler.
 • Vask hendene grundig etter å berøre vortene.