Pleiere

Alzheimers: tips for effektiv kommunikasjon

Alzheimers sykdom gir mange utfordringer, og kommunikasjon er en stor en. Prøv disse tipsene for å lette frustrasjon og forbedre kommunikasjonen.

Når du prøver å kommunisere med en kjær leve med Alzheimers sykdom, kan det hende du føler at du har falt gjennom kaninhullet i Alices eventyrland.

Fordi Alzheimers sykdom sakte visker muntlige kommunikasjonsevner, kan din kjære ens ord og uttrykk gjør lite eller ingen mening for deg. I sin tur, kan din kjære har problemer med å tyde dine ord. De resulterende misforståelser kan fray temperamentet rundt, noe som gjør kommunikasjonen enda vanskeligere. Her er hjelp lettelser i frustrasjon.

Hva du kan forvente

Alzheimers skader pathways i hjernen, noe som gjør det vanskelig å finne de riktige ordene og å forstå hva andre sier. Din kjære kan feilaktig erstatte ett ord for en annen eller finne opp et helt nytt ord for å beskrive en kjent gjenstand. Han eller hun kan sette seg fast i et spor - som en hoppe rekord - og gjenta det samme ordet eller spørsmål om og om igjen.

Omsorgspersoner. Alzheimers: tips for effektiv kommunikasjon.
Omsorgspersoner. Alzheimers: tips for effektiv kommunikasjon.

En person leve med Alzheimers kan også:

 • Miste sin tankegang
 • Kampen for å organisere ord logisk
 • Trenger du mer tid til å forstå hva du sier
 • Forbanne eller bruke støtende språk

Se også

Alzheimers: tips for effektiv kommunikasjon

Hva du kan gjøre for å hjelpe

Til tross for utfordringene, kan du kommunisere effektivt med en elsket en som har Alzheimers. Vurdere disse tipsene:

 • Snakke tydelig. Introduser deg selv. Snakke på en tydelig og enkel måte.
 • Vis respekt. Unngå sekundær babyspråk og diminutiv fraser, som "flink jente". Ikke anta at din kjære kan ikke forstå deg, og ikke snakke om din kjære som om han eller hun ikke var der.
 • Hold deg til stede. Oppretthold øyekontakt, og bo i nærheten din kjære slik at han eller hun vil vite at du lytter og prøver å forstå.
 • Unngå distraksjoner Kommunikasjon kan være vanskelig -. Om ikke umulig - mot en bakgrunn av konkurrerende lyder og.
 • Hold det enkelt. Bruk korte setninger og klare ord. Som sykdommen utvikler seg, ja-nei spørsmål kan fungere best, og bare ett spørsmål om gangen er best. Bryt ned forespørsler til enkle trinn.
 • Ikke avbryt. Det kan ta lengre tid enn du forventer for din kjære til å behandle og svare. Unngå å kritisere, travelt og korrigere.
 • Bruk visuelle signaler. Noen ganger gester eller andre visuelle signaler fremme bedre forståelse enn ord alene. Snarere enn bare å spørre hvis din kjære behov for å bruke toalettet, for eksempel, ta ham eller henne til toalettet og peker på det.
 • Ikke krangle. Din kjæres resonnement og dommen vil avta over tid. Til overs sinne og uro, ikke krangle med din kjære.
 • Hold deg rolig. Selv når du er frustrert, holde stemmen milde. Dine verbale signaler, inkludert tonen i stemmen din, kan et klarere budskap enn hva du faktisk sier.

Kommunisere med din kjære en kan være utfordrende, spesielt etter hvert som sykdommen utvikler seg. Husk imidlertid er din kjære en ikke opptrer på denne måten med vilje. Ikke ta det personlig. Bruk tålmodighet og forståelse for å hjelpe din kjære en føler seg trygg og sikker.

Se også