Pleiere

Alzheimers: håndtere søvnproblemer

Hvis du omsorg for en kjær som har Alzheimers, kan søvnforstyrrelser ta en toll på begge. Her er hjelp å fremme en god natts søvn.

Søvnproblemer og Alzheimers sykdom ofte går hånd i hånd. Forstå hva som bidrar til søvnproblemer i Alzheimers - og hva du kan gjøre for å fremme en god natts søvn.

Hvorfor søvnproblemer er så vanlig

Omsorgspersoner. Unngå koffein og alkohol.
Omsorgspersoner. Unngå koffein og alkohol.

Mange eldre voksne har problemer med å sove, men folk som har Alzheimers har ofte en enda vanskeligere tid. Alzheimers kan reversere en persons døgnrytmen, forårsaker dagtid tretthet og nattestid rastløshet. Disse søvnforstyrrelser ofte øke som Alzheimers utvikler seg. Til slutt, kan round-the-clock naps erstatte dyp, restorative nattesøvn.

Noen ganger andre helseproblemer påvirker søvn også, for eksempel:

  • Obstruktiv søvnapné, som skjer når hals musklene slappe av under søvn og hindre luftstrømmen gjennom nesen og halsen
  • Restless legs syndrom, en tilstand som forårsaker ubehag når du sitter eller ligger, noe som kan gjøre det vanskelig å sovne eller forbli sovende
  • Depresjon

Hvordan fremme en god natts søvn

Søvnforstyrrelser kan ta en toll på både deg og din kjære. Å fremme bedre søvn:

  • Tenk lys. Utsette din kjære til et par timer med sollys om morgenen kan forbedre hans eller hennes søvn om natten. Lysterapi med en spesialisert lyskasse kan være nyttig, også.
  • Unngå koffein og alkohol. Koffein i brus, kanskje te, kaffe eller andre produkter bidra til søvnløshet, og alkohol kan bidra til forvirring og angst. Hvis din kjære insisterer på å ha en drink, tilbyr en soft drink i en kjent cocktail glass eller tjene alkoholisk øl eller vin.
  • Administrere medisiner Finn ut hvilken tid på dagen din kjære bør ta hans eller hennes medisiner -. Morgen for legemidler som har en stimulerende effekt, og kvelden etter narkotika som gjør din kjære en søvnig. Merk at sovepiller er generelt motet for personer som har Alzheimers. Disse stoffene kan øke forvirring og risikoen for fall.
  • Oppmuntre til fysisk aktivitet. Planlegg din kjæres dager å inkludere turer og andre fysiske aktiviteter, som kan bidra til å fremme bedre søvn om natten. Taper din kjære en virksomhet som dagen vinden ned, imidlertid. Fysisk aktivitet nær sengetid kan la din kjære også energi for å sovne.
  • Begrense dagtid søvn. Hvis din kjære trenger en lur, sørg for at det er kort og ikke for sent på dagen. Har din kjære en lur på sofaen eller i en stol i stedet for i senga. Hvis du tror bor i sengen for lenge om morgenen bidrar til natta våkenhet, vekke din kjære tidligere.
  • Etablere en sengetid rutine. Gjør de samme tingene på samme måte hver kveld, slik som å pusse tennene, bruke toalettet, lytter til dempet musikk og gni din kjære er tilbake. Hvis bading eller dressing for seng er vanskelig, gjør det tidligere i dag. Det er også viktig å skape et attraktivt sted for å sove. Pass på at temperaturen i din kjæres soverommet er behagelig. Slå på et nattlys. Plasser sikkerhet objekter, for eksempel en favoritt teppe, innen rekkevidde.
  • Unn underliggende forhold Hvis du mistenker at en underliggende tilstand -. Som søvnapné, depresjon eller smerte - er i konflikt med din kjære søvn, ta kontakt med sin lege. Behandling kan føre til mer avslappet søvn for alle.

Se også

Alzheimers: håndtere søvnproblemer

Hva gjør du hvis din kjære våkner i løpet av natten

Hvis din kjære våkner i løpet av natten og er opprørt, gjør ditt beste for å holde deg rolig - selv om du kanskje utladet selv. Ikke krangle eller etterspørsel forklaringer, og husk at din kjære ikke er bevisst prøver å irritere deg. I stedet spør hva din kjære behov. Forsiktig minne din kjære at det er natt og tid for søvn. Hvis du finner din kjære vandrende i huset, forsiktig lede ham eller henne tilbake til sengen.

Husk at du trenger søvn, også

Din kjære søvn er viktig, men det er ditt. Hvis du ikke får nok søvn, kanskje du ikke har tålmodighet og energi som trengs for å ta vare på noen som har Alzheimers. Hvis det er mulig, har familiemedlemmer eller venner alternative netter med deg - eller snakke med din kjære en lege, en sosialarbeider eller en representant fra en lokal Alzheimers foreningen å finne ut hva hjelp er tilgjengelig i ditt område.

Se også