Pleiere

Alzheimers sykdom: forutse end-of-life behov

Som en Alzheimers omsorgsperson, kan du være din kjære mektigste stemmen. Ta avgjørelser for din kjære som sikrer respekt, verdighet og komfort til slutten av livet.

I de tidlige stadier av Alzheimers sykdom, kan du fokusere på å holde din kjære en trygg og komfortabel. Som sykdommen utvikler seg, men du kan møte vanskelige end-of-life spørsmål. Når er det på tide å velge komfort forsiktig over livreddende behandling? Når blir medisinsk behandling bare forlenge en person er døende? Her er hjelp å vurdere disse og andre end-of-life spørsmål.

Lag forhånd direktiver

Forhånd direktiver er skrevet instruksjoner om din kjæres preferanser for medisinsk behandling på slutten av livet. Ideelt diskutere disse preferansene med din kjære mens han eller hun fortsatt er i stand til å kommunisere personlige ønsker. Senere, sørg for at kopier av forhånd direktiver er inkludert i din kjæres medisinske diagrammer. Dette er spesielt viktig hvis din kjære en flytter til et sykehjem eller annen mulighet for langsiktig omsorg. De forhånd direktiver vil hjelpe de ansatte vet hva er - og ikke er - som skal gjøres i medisinsk nødhjelp.

Fokus på komfort, ikke levetidsforlengelse

Som Alzheimers utvikler seg, kan din kjære ikke være i stand til å kommunisere det faktum at han eller hun hadde det vondt. Se etter andre ledetråder, for eksempel en plutselig økning i forstyrrende atferd eller problemer med å sove. Fysiske tegn kan inkludere sår, hevelse og varme eller blek hud. Deretter snakke med det medisinske teamet om å justere din kjære en behandling plan for å sikre hans eller hennes komfort.

Til slutt, må du kanskje veie din kjære en trøst mot fordelene av langvarig liv. I noen tilfeller, arbeidet med å forlenge livet - for eksempel dialyse, sondeernæring og antibiotika for å behandle bakterielle infeksjoner - kan føre til unødig lidelse for folk som ellers kunne komme til slutten av livet i relativ komfort og fred.

Se også

Alzheimers sykdom: forutse end-of-life behov

Tenk hospice eller palliativ omsorg

Hospice omsorg fokuserer på smertebehandling og komfort omsorg på slutten av livet. Hospice omsorg er vanligvis reservert for folk som har færre enn seks måneder igjen å leve. Fordi denne tidsrammen kan være vanskelig å forutsi i sluttstadiet Alzheimers, er hospice omsorg generelt anses hensiktsmessig når en person som har sluttstadiet Alzheimers:

  • Har mistet evnen til å kommunisere på en meningsfull måte
  • Ikke lenger kan gå uten hjelp
  • Har minst en demens-relaterte medisinske komplikasjoner, slik som lungebetennelse, urinveisinfeksjon, infeksjon eller vekttap

Hospice omsorg kan gis hvor som helst, inkludert et sykehjem. Hvis din kjære man lever lenger enn seks måneder etter oppstart hospice omsorg, kan fordelen forlenges. På samme måte kan du velge å stoppe hospice omsorg når som helst.

Palliativ omsorg - som har som mål å forbedre livskvaliteten for mennesker som har langtkommen sykdom - også kan være hensiktsmessig. I motsetning til hospice omsorg, er palliativ omsorg tilgjengelig når som helst under en alvorlig eller livstruende sykdom. Det tilbys i forbindelse med annen medisinsk behandling og er ment å bidra til å lette symptomer, lindre smerte, adresse åndelige og psykologiske bekymringer, og opprettholde verdighet og komfort.

Koble gjennom sansene

Omsorgspersoner. Alzheimers sykdom: forutse end-of-life behov.
Omsorgspersoner. Alzheimers sykdom: forutse end-of-life behov.

Selv om din kjære ikke gjenkjenner deg eller ikke kan kommunisere verbalt, kan du likevel vise trygghet og kjærlighet. Å opprettholde en forbindelse, kan du bruke din kjæres sanser:

  • Touch. Hold din kjæres hånd. Pensle hans eller hennes hår. Masser din kjære ens hender, ben eller føtter.
  • Smell. Duften av en favoritt parfyme, blomst eller mat kan være beroligende.
  • Sight. Vis din kjære en video med scener av natur og myke, beroligende lyder. Hvis din kjære man bor i et anlegg med en fugl bur, ta ham eller henne til å se på fugler.
  • Høring. Les høyt, selv om din kjære ikke kan forstå ordene. Tonen og rytmen i stemmen din kan være beroligende.

Dø med verdighet

Hjelpe noen som har Alzheimers gjennom de siste årene av livet er en vanskelig reise. Som sykdommen utvikler seg, vil du ta flere beslutninger for din kjære. Blant de mest dyptgripende er beslutninger som sikrer respekt, verdighet og fysiske komforten til slutten av livet.

Se også