Pleiere

Alzheimers: tips for å gjøre ferien mer fornøyelig

Ferier kan være bittersøt for familier rammet av Alzheimers. Prøv disse enkle tips for å gjøre ferien mindre forstyrrende og mer behagelig for alle.

Hvis du er som mange som har omsorg for en kjær med demens, kan høytiden føler meg ikke så lystig. Minner om bedre tider kan dukke opp som påminnelser om hva du har mistet eller hva som er endret. I en tid når du tror du bør være fornøyd, kan du i stedet oppleve at stress, skuffelse og tristhet råde.

Samtidig, kan du tenke at du skal leve opp til forventningene til familiens tradisjoner og hvordan ting burde være. Som en omsorgsperson, er det ikke realistisk å tro at du har tid eller energi til å delta i alle de ferieaktiviteter som du en gang gjorde.

Likevel, ved å justere dine forventninger og endre noen tradisjoner, kan du fortsatt finne mening og glede for deg og din familie. Her er noen ideer.

Hold det enkelt hjemme

Hvis du omsorg for en kjær som har Alzheimers hjemme:

  • Gjøre forberedelser sammen. Hvis du bake, din kjære en kan være i stand til å delta ved å måle mel, rør røren eller rulle deigen. Du kan finne det meningsfylt å åpne julekort eller pakk gaver sammen. Husk å konsentrere seg om prosessen, snarere enn resultatet.
  • Tone ned dine dekorasjoner. Blinkende lamper og store dekorative skjermer kan føre til forvirring. Unngå tente stearinlys og andre sikkerhetsrisikoer, samt dekorasjoner som kan forveksles med spiselige godbiter - som kunstige frukter.
  • Vert rolige, sakte tempo sammenkomster. Musikk, samtale og måltid forberedelse til å skape støy og stimulering av en hendelse. Likevel for en person som har Alzheimers, er et stille og rolig miljø som regel best. Hold daglige rutiner på plass så mye som mulig og etter behov, gi din kjære et sted å hvile under familie sammenkomster.

Være praktisk hjemmefra

Omsorgspersoner. Gjøre forberedelser sammen.
Omsorgspersoner. Gjøre forberedelser sammen.

Hvis din kjære man bor i et sykehjem eller andre anlegg:

  • Feire i den mest kjente omgivelser For mange mennesker som har Alzheimers, en endring av miljø -. Enda et besøk hjemme - kan føre til angst. I stedet for å skape den avbrudd, bør du vurdere å holde en liten familie feiring på anlegget. Du kan også delta i ferieaktiviteter planlagt for beboerne.
  • Minimer besøkende trafikk. Ordne for noen familiemedlemmer å slippe inn på ulike dager. Selv om din kjære er ikke sikker på hvem som er hvem, to eller tre kjente fjes er sannsynlig å være velkommen, mens ni eller ti mennesker kan være overveldende.
  • Planlegg besøk på din kjæres beste tiden på dagen. Personer som har Alzheimers dekk lett, spesielt etter hvert som sykdommen utvikler seg. Din kjære kan sette pris morgen og lunsjtid besøkende mer enn de i ettermiddag eller kveld.

Se også

Alzheimers: tips for å gjøre ferien mer fornøyelig

Vare på deg selv

Vurder dine behov, så vel som de av din kjære. Å administrere dine forventninger til deg selv:

  • Velge og vrake. Bestem hvilken ferieaktiviteter og tradisjoner som er viktigst, og fokusere på de du liker. Husk at du ikke kan gjøre alt.
  • Forenkle. Stek færre cookies. Kjøper færre gaver. Ikke føl deg presset til å vise alle dine juledekorasjoner eller inkludere en håndskrevet lapp med hver ferie kort. Be andre om å gi deler av ferie måltider.
  • Delegere. Husk familiemedlemmer og venner som har tilbudt sin hjelp. La dem hjelpe med rengjøring, adressering kort og shopping for gaver. Spør hvis en av dine barn eller en nær venn kunne bo med din kjære mens du går til en ferie fest.

Stol på instinktene dine

Som en omsorgsperson, vet du din kjære ens evner best. Du vet også hva som er mest sannsynlig å agitere eller opprørt din kjære. Motstå press for å feire slik andre kan forvente at du skal. Husk, du kan ikke kontrollere utviklingen av Alzheimers eller beskytte din kjære fra all nød - men ved å planlegge og sette faste grenser, kan du unngå unødvendig ferie stress og nyte varmen av sesongen.

Se også