Plutselig hjertestans

Plutselig død hos unge mennesker - hjerteproblemer ofte skylden

Plutselig død hos unge mennesker er sjeldne, men de med risiko kan ta forholdsregler. Finn ut mer om hvilke risikofaktorer, årsaker og behandlinger.

Plutselig død hos personer under 35 år, ofte på grunn av skjulte hjertefeil eller oversett hjerte abnormiteter, er sjelden. Når disse plutselige dødsfall kan forekomme, er det ofte ved fysisk aktivitet, for eksempel en sportsbegivenhet.

Millioner av elementær, high school og college idrettsutøvere konkurrere hvert år uten uhell. Heldigvis, hvis du eller barnet ditt er i fare for plutselig død, er det screening tester for hjertefeil og forholdsregler du kan ta.

Hvor vanlig er plutselig hjertedød hos unge mennesker?

Det er 250.000 til 450.000 plutselig hjertestans hvert år i Europa alene, men de fleste dødsfall på grunn av plutselig hjertestans er i eldre voksne. Av de plutselig hjertestans, svært få forekomme hos unge mennesker, og bare noen av disse unge mennesker dør av plutselig hjertestans.

Hva kan føre til plutselig hjertedød hos unge mennesker?

Årsakene til plutselig hjertedød hos unge mennesker variere. Om lag to tredjedeler av tiden, oppdager en rettsmedisiner under en obduksjon at dødsfallet skyldes et hjerte abnormitet.

For en rekke grunner, noe - får hjertet til å slå ut av kontroll - for eksempel en strukturell hjertefeil. Dette unormal hjerterytme er kjent som ventrikkelflimmer.

Noen spesifikke årsaker til plutselig hjertedød hos unge personer er:

  • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Dette er en sykdom der hjertemuskelen (myokard) blir unormalt tykt, noe som gjør det vanskeligere for hjertet å pumpe blod. Hypertrofisk kardiomyopati, mens vanligvis ikke dødelig i de fleste mennesker, er den vanligste årsaken til hjerte-relaterte plutselig død hos personer under 30 år. Det er den vanligste årsaken til plutselig død blant idrettsutøvere. HCM går ofte uoppdaget.
  • Koronar unormalt. Noen ganger folk er født med hjertet arteries (koronararteriene) som er koblet unormalt. Arteries kan bli komprimert under trening og ikke gi riktig blod strømme til hjertet.
  • Lang QT syndrom (LQTS). Lang QT syndrom (LQTS) er en arvelig hjerterytmeforstyrrelse som kan føre til raske, kaotiske hjerteslag. Den raske hjerteslag, forårsaket av endringer i den delen av hjertet som får den til å slå, kan føre til besvimelse, som kan være livstruende. I noen tilfeller kan det hende at hjerterytmen være så uberegnelig at det kan føre til plutselig død. Unge mennesker med lang QT syndrom har økt risiko for plutselig død.
Plutselig hjertestans. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM).
Plutselig hjertestans. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM).

Det er andre årsaker til plutselig hjertedød hos unge mennesker. Disse inkluderer strukturelle abnormiteter i hjertet, inkludert ukjente medfødt hjertesykdom og hjertemuskelen misdannelser. Andre årsaker inkluderer betennelse i hjertemuskelen, som kan være forårsaket av virus og andre sykdommer. I tillegg til lang QT syndrom, det er andre abnormiteter i hjertets elektriske system, slik som dette syndromet, noe som kan føre til plutselig død.

Det er en annen sjelden årsak til plutselig hjertedød som kan oppstå i alle, men det er vanligvis hørt om hos unge mennesker som spiller sport. Det skjer som følge av en stump smell i brystet - som å bli truffet av en baseball eller hockey puck - i akkurat rett tid. Dens medisinske navnet er Commotio Cordis. Slag mot brystet kan utløse ventrikkelflimmer hvis slaget treffer på akkurat feil tidspunkt i hjertets elektriske syklus.

Er det symptomer eller rødt flagg foreldre, trenere og andre bør være på utkikk etter det signalet en ung person er i høy risiko for plutselig hjertedød?

Mange ganger disse dødsfallene skjer uten advarsel, men det er to symptomer å se etter:

  • Uforklarlig besvimelse (synkope). Plutselig og uforklarlig besvimelse som oppstår under fysisk aktivitet kan være et tegn på at det er et problem med hjertet. Beslagene kan også forekomme.
  • Familiehistorie med plutselig hjertedød. Den andre store faresignal er en familiehistorie med uforklarlige dødsfall før fylte 50 år. Dette er åpenbart ikke en fysisk symptom som besvimelse, men dødsfall som dette i din familie bør be deg om å følge godt med og kanskje snakke med legen din om screening alternativer.

Kortpustethet eller brystsmerter kan også være et tegn på at du er i risiko for plutselig hjertedød, men disse er sjeldne og kan være et tegn på andre helseproblemer hos unge mennesker, for eksempel astma.

Plutselig død hos unge mennesker - hjerteproblemer ofte skylden

Kan plutselig død hos unge mennesker forebygges?

Det noen ganger kan. Hvis du er høy risiko for plutselig hjertedød, vil legen vanligvis foreslår at du unngår konkurranseidrett. Avhengig av underliggende tilstand, kan medisinsk eller kirurgisk behandling bli anbefalt å redusere risikoen for plutselig død.

Et annet alternativ for noen, slik som de med hypertrofisk kardiomyopati, er en implanterbar defibrillator (ICD). Dette er en personsøker-sized enhet implantert i brystet som en pacemaker. En ICD overvåker kontinuerlig hjerteslagene. Hvis en livstruende arytmi oppstår, leverer ICD elektriske støt for å gjenopprette en normal hjerterytme.

Hvem bør screenes for sudden death risikofaktorer?

Det er debatt i det medisinske miljøet om screening unge idrettsutøvere å forsøke å identifisere de med høy risiko for plutselig død. Enkelte land, som Italia og Japan, skjerm unge mennesker med bruk av et elektrokardiogram (EKG eller EKG), som registrerer de elektriske signalene til stede i hjertet. Imidlertid fører denne typen screening noen ganger til falske positive resultater - indikasjoner på at noe unormalt eller sykdommen er til stede når det faktisk er det ikke - noe som kan føre til unødig bekymring og flere tester. Det er ikke klart at plutselig hjertedød kan forebygges ved hvilke typer rutinemessige fysiske eksamener som ofte er nødvendig å være klarert for å spille konkurranseidrett.

Det er noen ting du kan gjøre hvis du er bekymret for din risikofaktorer. For eksempel, hvis noen i familien din dør ung, er det viktig at en obduksjon gjøres for å fastslå dødsårsaken. Hvis obduksjonen viser at et hjerte tilstand forårsaket dødsfallet, kan screening av familiemedlemmer være nødvendig. For eksempel, hvis obduksjonen viste hypertrofisk kardiomyopati, anbefales det at alle første-graders slektninger av den avdøde bør kontrolleres for denne tilstanden, inkludert foreldre, søsken og barn. Gjenta screening av familiemedlemmer er anbefalt over tid, selv om den første evalueringen av sitt hjerte var normal.

Bør unge mennesker unngå fysisk aktivitet hvis de har en hjertefeil?

Hvis du er i faresonen for plutselig hjertedød, snakk med legen din om din fysiske aktivitetsnivå. Om du kan delta i trening og sport avhenger av din tilstand. For noen sykdommer, som for eksempel hypertrofisk kardiomyopati, er det ofte anbefales at du unngår mest konkurranseidrett, men dette betyr ikke at du må unngå trening helt. Snakk med legen din om hva slags aktiviteter og atferd du bør unngå.