Prednison og andre kortikosteroider

Veie fordeler og risiko av kortikosteroider, for eksempel prednison, når du velger et medikament.

Kortikosteroid medisiner - inkludert kortison, hydrokortison og prednison - har stort potensial i behandlingen av en rekke forhold, fra utslett til lupus til astma. Men kortikosteroider også bære en risiko for bivirkninger. Arbeide med legen din, kan du ta skritt for å redusere disse medisiner 'bivirkninger, slik at nytten av behandlingen oppveier risikoen.

Hvordan fungerer kortikosteroider gjøre?

Kortikosteroider etterligne effekten av hormoner kroppen produserer naturlig i binyrene, som sitter på toppen av nyrene. Når foreskrevet i doser som overskrider kroppens vanlige nivåer, kortikosteroider undertrykke betennelse. Dette kan redusere tegn eller symptomer på inflammatoriske tilstander som artritt og astma.

Kortikosteroider også undertrykke immunsystemet, noe som kan bidra til å kontrollere forhold som din immunsystem feilaktig angriper sitt eget vev.

Hvordan blir kortikosteroider brukes?

Kortikosteroid medisiner brukes for å behandle revmatoid artritt, lupus, astma, allergier og mange andre forhold. De har også behandle tilstander som Addisons sykdom, der binyrene ikke produserer nok steroider, og bidra til å forhindre orgel avvisning i resipienter.

Du kan ta kortikosteroider:

 • Med munnen. Tabletter, kapsler eller siruper hjelp behandle inflammasjon og smerte forbundet med visse kroniske sykdommer, slik som reumatoid artritt og lupus.
 • Av inhalator og intranasal spray. Disse skjemaene hjelpe kontroll betennelse assosiert med astma og nasal allergi.
 • Topically. Kremer og salver kan bidra til å helbrede mange hudsykdommer.
 • Ved injeksjon. Dette skjemaet brukes til å behandle slike tegn og symptomer som smerter og betennelse i senebetennelse.

Hvilke bivirkninger kan kortikosteroider føre til?

I likhet med alle medikamenter, kortikosteroider bære en risiko for bivirkninger. Noen bivirkninger kan føre til alvorlige helseproblemer. Når du vet hva bivirkningene er mulig, kan du ta skritt for å kontrollere deres innvirkning på helsen din.

Bivirkninger av kortikosteroider
Fordi orale kortikosteroider påvirker hele kroppen i stedet for bare et bestemt område, er denne formen den mest sannsynlige til å forårsake betydelige bivirkninger. Bivirkninger avhenger dosen av medisinen dere motta og kan omfatte:

 • Forhøyet trykk i øynene (glaukom)
 • Væskeansamling, forårsaker hevelse i leggene
 • Økt blodtrykk
 • Humørsvingninger
 • Vektøkning, med fete innskudd i magen din, ansiktet og nakken din

Når du tar orale kortikosteroider lengre sikt kan du oppleve:

 • Clouding av linsen i ett eller begge øyne (grå stær)
 • Høyt blodsukker, som kan utløse eller forverre diabetes
 • Økt risiko for infeksjoner
 • Tynning bein (osteoporose) og brudd
 • Undertrykt binyrene hormon produksjon
 • Tynn hud, lett blåmerker og langsommere sårheling

Bivirkninger av inhalasjonssteroider
Ved bruk av inhalasjonssteroider, kan noen av stoffet sette i din munn og hals i stedet for å gjøre det til lungene. Dette kan føre til:

 • Soppinfeksjon i munnen (trøske)
 • Heshet
Prednison og andre kortikosteroider. Av inhalator og intranasal spray.
Prednison og andre kortikosteroider. Av inhalator og intranasal spray.

Hvis du gurgle og skylle munnen med vann - ikke svelge - etter hvert puff på kortikosteroid inhalator, kan du være i stand til å unngå munn og hals irritasjon. Selv om noen forskere har spekulert i at inhalert kortikosteroid narkotika langsom vekst hos barn som bruker dem for astma, viser studier at de ikke påvirker barnas endelig voksen høyde.

Bivirkninger av topikale kortikosteroider
Topikale kortikosteroider kan føre til tynn hud, rød hud lesjoner og akne.

Bivirkninger av injisert kortikosteroider
Injisert kortikosteroider kan gi bivirkninger nær injeksjonsstedet. Bivirkninger kan omfatte smerte, infeksjon, krymping av bløtvev og tap av farge på huden. Leger vanligvis begrense kortikosteroid injeksjoner til ikke mer enn tre eller fire år, avhengig av din situasjon.

Redusere risikoen for kortikosteroidbivirkninger

For å få mest mulig nytte av kortikosteroid medisiner med minst mulig risiko:

 • Prøv lavere doser eller intermitterende dosering. Nyere former for kortikosteroider kommer i varierende styrke og lengder av handlingen. Spør legen din om bruk av lavdose, kortsiktige medisiner eller ta orale kortikosteroider annenhver dag i stedet for daglig.
 • Bytt til nonoral former for kortikosteroider. Inhalasjonssteroider for astma, for eksempel, nå lunge flater direkte, redusere resten av kroppens eksponering for dem og fører til færre bivirkninger.
 • Gjør sunne valg under behandling. Når du er på kortikosteroid medisiner for en lengre periode, snakk med legen din om måter å minimere bivirkninger. Du må kanskje redusere antall kalorier du spiser eller øke din fysiske aktivitet for å forebygge vektøkning. Trening kan bidra til å redusere muskel svakhet og osteoporose risiko. Og ta kalsium-og vitamin D-tilskudd og reseptbelagte ben-bygning legemidler kan redusere bein tynning på grunn av kortikosteroider.
 • Vær forsiktig ved seponering av behandlingen. Hvis du tar orale kortikosteroider over lengre tid, kan det hende at binyrene produserer mindre av deres naturlige steroidhormoner. For å gi din binyrene tid å gjenopprette denne funksjonen, kan legen redusere dosen gradvis. Hvis dosen reduseres for raskt, kan du oppleve trøtthet, muskelsmerter og svimmelhet.

Veie risiko og nytte av kortikosteroider

Selv om de kan forårsake en rekke bivirkninger kan kortikosteroider også lindre inflammasjon, smerte og ubehag av mange forskjellige sykdommer og tilstander. Hvis du arbeider med legen din for å gjøre valg som minimerer bivirkninger, kan du oppnå betydelige fordeler med en redusert risiko for slike problemer.

Se også