Prematur fødsel

Definisjon

En prematur fødsel er en fødsel som finner sted mer enn tre uker før babyen er grunn - med andre ord, etter mindre enn 37 uker av svangerskapet, som vanligvis varer ca 40 uker.

For tidlig fødsel gir barnet mindre tid til å utvikle seg i livmoren. Premature babyer, spesielt de som er født tidligst har ofte kompliserte medisinske problemer.

Avhengig av hvor tidlig et barn blir født, han eller hun kan være:

 • Late preterm, født mellom 34 og 37 uker av svangerskapet
 • Svært premature, født på mindre enn 32 uker av svangerskapet
 • Ekstremt premature, født på mindre enn 25 uker av svangerskapet

De fleste premature fødsler skjer i slutten av preterm scenen.

Se også

Symptomer

En tidlig fødsel betyr at barnet ikke har hatt den vanlige mengden av tid til å utvikle seg i livmoren før du trenger å tilpasse seg livet utenfor livmoren.

Tegnene på at en baby svangerskap er klippet kort er:

 • Liten størrelse, med et uforholdsmessig stort hode
 • Skarpere utseende, mindre avrundede funksjoner enn en full-term baby funksjoner
 • Tynn, transparent, skjøre utseende hud
 • Fint hår (lanugo) som dekker store deler av kroppen
 • Lav kroppstemperatur, spesielt rett etter fødselen i fødestua
 • Anstrengt pust eller åndenød
 • Mangel på reflekser for å suge og svelge, som fører til vanskeligheter med amming

Tabellen nedenfor viser median vekt, lengde og hodeomkrets hos premature barn på ulike svangerskapsdiabetes aldre.

Vekt, lengde og hodeomkrets ved svangerskapslengde
Svangerskapslengde Vekt i pounds (kilo) Lengde, i inches (centimeter) Hodeomkrets, i inches (centimeter)
40 uker 7.9 (3.6 kg) 20 (51 cm) 14 (35.5 cm)
35 uker 5,6 (2,5 kg) 18,1 (46 cm) 12.6 (32 cm)
32 uker 4.2 (1.9 kg) 16,9 (43 cm) 11.8 (30 cm)
28 uker 2,5 (1,15 kg) 15 (38 cm) 10.2 (26 cm)
24 uker 1.4 (0,65 kg) 12.6 (32 cm) 8,7 (22 cm)

Premature babyer kan raskt utvikle alvorlige komplikasjoner, for eksempel infeksjoner i blodet (sepsis), respiratorisk distress syndrom og blødninger i hjernen.

Når bør du oppsøke lege
Du kommer til å se medlemmer av neonatal intensive care unit (NICU) ofte. De fleste NICUs har arbeidet runder på et tilsvarende tid hver dag, som foreldre kan delta. Ikke nøl med å stille spørsmål, selv når det ikke er en regelmessig møte, spesielt hvis barnet virker sløv, har dårlig farge eller nekter flasken eller brystet etter problemfri feedings.

Risikofaktorer

Prematur fødsel. Kortsiktige komplikasjoner.
Prematur fødsel. Kortsiktige komplikasjoner.

Ofte er den spesifikke årsak til for tidlig fødsel ikke klart. Mange faktorer kan øke risikoen for for tidlig fødsel, derimot, inkludert:

 • Å ha en tidligere for tidlig fødsel
 • Graviditet med tvillinger, trillinger eller andre multipler
 • Et intervall på mindre enn seks måneder mellom svangerskapene
 • Gravid gjennom in vitro fertilisering
 • Problemer med uterus, cervix eller morkake
 • Røyking sigaretter, drikker alkohol eller bruker illegale rusmidler
 • Dårlig ernæring
 • Noen infeksjoner, særlig i fostervannet og nedre genital skrift
 • Noen kroniske tilstander, som for eksempel høyt blodtrykk og diabetes
 • Å være undervektig eller overvektig før graviditet
 • Stressende livshendelser, slik som død av en elsket én eller vold
 • Flere spontane eller provoserte aborter
 • Fysisk skade eller traume
 • Uvanlige formen på livmoren

Av ukjente grunner, svarte kvinner er mer sannsynlig å oppleve prematur fødsel enn kvinner av andre raser. Men tidlig fødsel kan skje med hvem som helst. Faktisk mange kvinner som har en for tidlig fødsel har ingen kjente risikofaktorer.

Se også

Komplikasjoner

Selv om ikke alle premature babyer opplever komplikasjoner, blir født for tidlig kan føre til kortsiktige og langsiktige helseproblemer for preemies. Vanligvis er den tidligere født en baby, desto større er faren for komplikasjoner. Fødselsvekt spiller en viktig rolle, også. Noen problemer kan være synlig ved fødselen, mens andre ikke kan utvikle seg i uker eller måneder.

Kortsiktige komplikasjoner
I de første uker, kan komplikasjoner av prematur fødsel omfatter:

 • Pusteproblemer. Det premature barnet kan ha problemer med å puste på grunn av en umoden luftveiene. I noen tilfeller kan pustevansker hindre andre umodne organer i kroppen fra å motta nok oksygen. Hvis barnets lunger mangler surfaktant - et stoff som gjør det mulig å utvide lungene - han eller hun kan utvikle respiratory distress syndrome. Denne tilstanden rammer først og fremst barn født før 35 uker. Preemies, spesielt de som er født mellom 23 og 32 uker, kan også utvikle kronisk lungesykdom som kalles bronkopulmonal dysplasi. I tillegg er noen preemies får langvarig pauser i deres puste, kjent som apnea.
 • Hjerteproblemer. Den vanligste hjerte problemer tidlig fødte babyer erfaring er patent ductus arteriosus (PDA) og lavt blodtrykk (hypotensjon). PDA, som har en tendens til å påvirke babyer født før 30 uker, er en vedvarende åpning mellom to store blodårene som fører fra hjertet. Mens denne hjertefeil lukkes ofte på sin egen, venstre ubehandlet kan føre til for mye blod å strømme gjennom hjertet og forårsake hjertesvikt så vel som andre komplikasjoner. Lavt blodtrykk kan kreve justeringer i intravenøs væske, medisiner, og noen ganger blodoverføringer.
 • Hjernen problemer. Babyer født før 28 uker er i fare for blødning i hjernen, kjent som et intraventrikulært blødning. De fleste blødninger er mild og løse med litt kortsiktig effekt. Men noen babyer kan ha større hjerne blødning som fører til varig hjerneskade. Større hjernen blør kan føre til væskeopphopning i hjernen (hydrocephalus) over flere uker. Noen babyer som utvikler hydrocephalus vil kreve en operasjon for å lindre væskeopphopning.
 • . Temperatur kontroll problemer Premature babyer kan miste kroppsvarme raskt, de har ikke lagret kroppsfett av en full sikt spedbarn og de ​​kan ikke generere nok varme til å motvirke det som er tapt gjennom overflaten av kroppen sin. Hvis kroppstemperaturen dips for lavt, kan hypotermi føre. Nedkjøling i en preemie kan føre til pusteproblemer og lavt blodsukker. I tillegg kan en preemie bruke opp all energien fått fra feedings bare for å holde varmen, ikke å vokse seg større. Det er derfor mindre preemies krever ekstra varme fra et varmere eller en inkubator til de er større og i stand til å opprettholde sin temperatur uten assistanse. Etter du ta med babyen hjem, vil du ikke trenger å holde huset eller leiligheten noe varmere enn du vanligvis ville gjort.
 • Gastrointestinale problemer. Preemies er sannsynlig å ha umodne gastrointestinal systemer. Jo tidligere et barn blir født, jo større hans eller hennes risiko for å utvikle nekrotiserende enterokolitt (NEC). Denne potensielt alvorlig tilstand, der cellene lining tarmveggen er skadet, oppstår hovedsakelig hos premature etter at de begynner å spise. Premature babyer som får kun morsmelk har en mye lavere risiko for å utvikle NEC.
 • Blod problemer. Preemies står i fare for blod problemer som anemi og spedbarn gulsott. Anemi er en vanlig tilstand der kroppen ikke produserer nok røde blodlegemer. Mens alle nyfødte oppleve en langsom nedgang i antall røde blodceller i løpet av de første månedene av livet, kan nedgangen bli større i preemies. Mer alvorlig anemi kan oppstå hvis barnet ditt har mye blod tatt for laboratorietester.

  Spedbarn gulsott er en gul misfarging i en nyfødt baby hud og øyne som oppstår fordi babyens blod inneholder et overskudd av en gul-farget pigment av røde blodceller (bilirubin). Spedbarn gulsott er vanlig i babyer født før 38 uker.

 • Stoffskifte problemer. Premature babyer har ofte problemer med stoffskiftet sitt. Noen preemies kan utvikle et unormalt lavt nivå av blodsukker (hypoglykemi). Dette kan skje fordi preemies vanligvis har mindre lagre av glykogen (lagret glukose) gjøre enn fullbårne babyer og fordi preemies 'umodne lever har problemer med å produsere glukose.
 • Immunforsvaret problemer. Et underutviklet immunsystem, vanlige hos premature babyer, kan føre til infeksjon. Infeksjon i en prematur baby kan raskt spre seg til blodet forårsaker sepsis, en livstruende komplikasjon. Som et resultat, når en preemie tilstand blir verre, kan barnets lege se etter en infeksjon - selv om det er ingen feber. Ofte i slike situasjoner kan barnet bli gitt antibiotika før det er klart at det er ingen infeksjon.

Langsiktige komplikasjoner
På lang sikt kan prematur fødsel føre til disse komplikasjonene:

 • Cerebral parese. Cerebral parese er en forstyrrelse av bevegelse, muskel tone eller holdning som er forårsaket av skade på en preemie hjerne i utvikling enten under svangerskapet eller mens barnet er fortsatt ung og umoden. Hjerneskade fra dårlig sirkulasjon, utilstrekkelig oksygentilførsel, underernæring eller infeksjon kan alle føre til cerebral parese eller andre nevrologiske problemer.
 • Svekkede kognitive ferdigheter. Premature babyer er mer sannsynlig å henge bak sine fullbårne kolleger på ulike milepæler. Ved skolealder, kan et barn som ble født for tidlig være mer sannsynlig å ha lærevansker.
 • Synsproblemer. Preemies født før 30 uker kan utvikle prematuritetsretinopati (ROP), en sykdom som oppstår når blodårene hovne opp og overgrow i lys-sensitive lag av nerver på baksiden av øyet (netthinnen). Noen ganger unormale netthinnens fartøyene gradvis arr på netthinnen, trekke det ut av posisjon. Når netthinnen trekkes vekk fra baksiden av øyet det heter netthinneavløsning, en tilstand som, hvis uoppdaget, kan svekke visjon og forårsake blindhet.
 • Hørselsproblemer. Premature barn har økt risiko for en viss grad av hørselstap. Alle barn vil ha sin sjekket hørselen før du går hjem.
 • Tannproblemer. Preemies som har vært kritisk syke har økt risiko for å utvikle tannproblemer, for eksempel forsinket tannfrembrudd, tann misfarging og feil justert tenner.
 • Atferdsproblemer og psykiske problemer. Barn som opplevde prematur fødsel er mer sannsynlig enn fullbårne spedbarn å ha visse atferdsmessige og psykologiske problemer, som for eksempel ADHD, depresjon eller generalisert angst, og vanskeligheter i samspill med barna deres egen alder.
 • . Kroniske helseproblemer Premature babyer er mer sannsynlig å ha kroniske helseproblemer - noen som kan kreve sykehusbehandling - enn er fullbårne spedbarn. Infeksjoner, astma og fôring problemer er mer sannsynlig å utvikle eller vedvarer. Premature barn er også økt risiko for krybbedød (SIDS).

For noen premature babyer, kan vanskelighetene ikke vises før senere i barndommen eller voksen alder. Ikke presterer bra på skolen er ofte en førsteklasses bekymring. Noen studier tyder på at premature babyer kan stå overfor en økt risiko for type 2 diabetes og hjerte-og karsykdommer i voksen alder.

Se også

Forberedelser til din avtale

Som forelder til en prematur baby i neonatal intensive care unit (NICU), vil du samhandle, på en kontinuerlig basis, med mange omsorgspersoner for barnet ditt. Medlemmer av nicu teamet omsorg for spedbarn kan omfatte:

 • Neonatal sykepleier - En sykepleier som har spesiell opplæring i omsorg for premature og høy risiko nyfødte
 • Barnelege - En lege som er spesialist i behandling av barn fra fødselen gjennom ungdomsårene
 • Neonatologista - En barnelege som er spesialist på diagnostisering og behandling av nyfødte helseproblemer
 • Pediatric bosatt - En lege som mottar spesialisert opplæring i behandling av barn
 • Luftveiene terapeut - En luftveiene omsorg utøveren som vurderer luftveisproblemer hos nyfødte og forvalter åndedrettsvern
 • Pediatric kirurg - En kirurg som har spesialisert seg i å utføre kirurgi for nyfødte og barn

Foruten disse helsepersonell, er du også en viktig del av omsorgen som gis til babyen din. Ideelt sett skal du jobbe i samarbeid med babyens omsorg leverandører, etter hvert lære å holde, mate og omsorg for barnet ditt.

Hva du kan gjøre
I løpet av barnets tid i nicu, ikke nøl med å spørre NICU ansatte hvordan du kan bli mer involvert i babyens omsorg. Å være hands-on med babyen din kan gi deg tillit som en ny forelder, samt gjøre overgangen hjem litt lettere når barnet er klar til å forlate sykehuset.

Usikkerhet kan være skremmende - som kan se skjermer, respiratorer og andre typer utstyr i NICU. Still spørsmål om babyens tilstand eller skrive dem ned og søke svar når du er klar. For eksempel kan det være lurt å spørre:

 • Hvor er babyen min tilstand? Har noe forandret seg?
 • Hvordan hjelper dette utstyret barnet mitt?
 • Hvorfor gir du babyen min medisinering?
 • Hvilke typer tester ikke min baby trenger?
 • Når kan jeg holde barnet mitt? Vil du vise meg hvordan?
 • Hvor lenge vil min baby må fortsette tube feedings?
 • Når kan jeg prøve å bryst-eller flaske-mate babyen min?
 • Når vil min baby kunne fokusere hans eller hennes øyne?
 • Hvem skal jeg kontakte hvis jeg har spørsmål om min baby omsorg?
 • Kan jeg ta i et teppe eller familiebilder for å tilpasse min baby inkubator?
 • Hva kan jeg gjøre for å hjelpe omsorg for barnet mitt mens han eller hun er i NICU?
 • Når vil min baby kunne komme hjem?
 • Hva trenger jeg å vite om omsorg for barnet mitt når vi er hjemme?
 • Hvor ofte trenger vi å komme tilbake for oppfølgingsbesøk?

Tester og diagnose

Etter at premature barnet er flyttet til nicu, kan han eller hun gjennomgå en rekke tester. Noen er pågående, mens andre kan bare utføres hvis NICU ansatte mistenker en bestemt komplikasjon.

Mulige tester for din prematur baby kan omfatte:

 • Pust og puls monitor. Babyens pust og puls blir overvåket på kontinuerlig basis. Blodtrykk målinger er gjort ofte, også.
 • Fluid inngang og utgang. Nicu teamet sporer nøye hvor mye væske barnet ditt tar inn gjennom feedings og intravenøse væsker og hvor mye væske barnet mister gjennom våte eller skitne bleier, blodprøver og andre tester.
 • Blodprøver. Blodprøver er samlet gjennom en hæl pinne eller en nål inn i en blodåre for å sjekke kalsium, glukose og bilirubin i barnets blod. En blodprøve kan også bli analysert for å måle antall røde blodlegemer og sjekk for anemi. Hvis babyens lege forventer at flere blodprøver vil bli nødvendig, kan NICU ansatte sette inn en sentral umbilical intravenøs (IV) linje, for å unngå å måtte holde babyen med en nål hver gang blod er nødvendig.
 • Ekkokardiogram. Denne testen er en ultralyd av hjertet for å se etter problemer med babyens hjerte funksjon. Mye som en fosterets ultralyd, bruker et elektrokardiogram lydbølger for å produsere bevegelige bilder på en skjerm.
 • Ultralydundersøkelse. Ultralydundersøkelser kan gjøres for å kontrollere hjernen for blødning eller væske buildup eller for å undersøke abdominal organer for problemer i mage-tarmkanalen.
 • Øye eksamen. Øyelege (øyelege) kan undersøke barnets øyne og visjon å se etter problemer med netthinnen (prematuritetsretinopati).
Forberedelser til din avtale. Temperatur kontroll problemer.
Forberedelser til din avtale. Temperatur kontroll problemer.

Hvis barnet utvikler noen komplikasjoner, kan mer spesialisert testing være nødvendig.

Se også

Behandlinger og medisiner

På sykehuset gir neonatal intensive care unit (NICU) round-the-clock omsorg for premature baby.

Støttebehandling
Specialized støttende omsorg for barnet ditt kan omfatte:

 • Blir plassert i en inkubator. Babyen vil sannsynligvis bo i et lukket plast bassinet (inkubator) som har holdt varm for å hjelpe barnet å opprettholde normal kroppstemperatur. Senere kan NICU ansatte vise deg en bestemt måte å holde babyen - kjent som "kenguru" omsorg - med direkte hud-til-hud kontakt.
 • Overvåking av babyens vitale tegn. Sensorer kan bli teipet til babyens kropp til å overvåke blodtrykk, puls, pust og temperatur. Pleiere kan også bruke en ventilator for å hjelpe barnet å puste.
 • Å ha en fôring tube. Ved første barnet ditt kan få væske og næringsstoffer gjennom en IV tube. Morsmelk kan gis senere gjennom en tube gått gjennom babyens nese og inn i hans eller hennes magen (nasogastrisk eller NG tube). Når babyen er sterk nok til å suge, er amming eller flaske-fôring ofte mulig.
 • Påfyll av væske. Babyen trenger en viss mengde væske hver dag, avhengig av hans eller hennes alder og medisinske forhold. NICU team vil følge nøye med væske, natrium og kalium nivåer for å sørge for at babyens væskenivåer holde på målet. Hvis væske er nødvendig, vil de bli levert gjennom en intravenøs (IV) linje.
 • . Tilbringe tid i henhold bilirubin lysene å behandle spedbarn gulsott, kan barnet bli satt under et sett med lys - kjent som bilirubin lys - for en periode. Lysene hjelpe babyens systemet bryte ned overflødig bilirubin, som bygger opp fordi leveren ikke kan behandle alt. Mens under bilirubin lysene, vil barnet ha en beskyttende øye maske.
 • . Motta bood blodoverføring Fordi preemie kan ha en underutviklet evne til å gjøre sine egne røde blodceller, kan en blodoverføring være nødvendig for å øke blodvolumet - spesielt hvis barnet har hatt flere blodprøver trukket for ulike tester.

Medisiner
Medisiner kan gis til barnet ditt for å fremme modning og for å stimulere til normal funksjon av lungene, hjertet og blodsirkulasjonen. Avhengig av barnets tilstand, kan medisiner inkluderer:

 • En væske (surfactant), sprutet inn i lungene for å hjelpe dem modnes
 • Fine-mist (aerosolized) eller IV medisiner for å styrke pust og puls
 • Antibiotika hvis infeksjonen er tilstede eller om det er en risiko for mulig smitte
 • Legemidler som øker urinproduksjonen (duretics) for å hjelpe lungene, og noen ganger, sirkulasjonen

Kirurgi
Når spesifikke komplikasjoner oppstår, noen ganger operasjon er nødvendig for å behandle:

 • En fôring problem, ved å plassere en sentral linje for å levere IV ernæring
 • Nekrotiserende enterokolitt, ved å fjerne den skadede del av tarmen
 • Patent ductus arteriosus, når medisiner ikke virker, ved å lukke en blodåre nær hjertet
 • Retinopati ved for tidlig fødsel, ved hjelp av en laser for å reversere unormale blodkar utvikling og begrenser ytterligere risiko for å syn
 • Forverring av hydrocefalus, ved å plassere en plastslange en shunt, for å drenere overflødig væske i hjernen

Ta babyen hjem
Babyen er klar til å gå hjem når han eller hun:

 • Kan puste uten støtte
 • Kan opprettholde en stabil kroppstemperatur
 • Kan bryst-eller flaske mating
 • Er økende vekt jevnt og trutt

I noen tilfeller kan et barn få lov til å dra hjem før møte en av disse kravene - så lenge barnets medisinske team og familie opprette og bli enige om en plan for hjem omsorg og oppfølging.

Babyens helsevesenet team vil hjelpe deg å lære å ta vare på barnet ditt hjemme. Før utskrivning fra sykehuset, kan babyens sykepleier eller utskrivning fra sykehuset planner spørre deg om:

 • Boformer
 • Andre barn i husholdningen
 • Voksne slektninger og venner til å yte hjelp
 • Primære helsetjenester for barn

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Når det er på tide å ta med babyen hjem, kan du føle deg lettet, glade - og engstelig. Ta deg tid til å vurdere måter å forberede seg for livet hjemme med babyen din etter at du har forlatt sykehuset:

 • Forstå hvordan å ta vare på babyen. Før du forlater sykehuset, ta et kurs i spedbarn HLR. Spør babyens medisinsk team på eventuelle spørsmål du måtte ha, og ta notater. Sørg for at du er komfortabel omsorg for barnet ditt, spesielt hvis du trenger å administrere medisiner, bruke spesielle skjermer eller gi babyen ekstra oksygen eller andre behandlinger. Diskuter symptomer - slik som spedbarn puste eller fôring problemer - som kan nødvendiggjøre et kall til babyens omsorg leverandøren.
 • Diskuter feedings. Spør medisinske teamet om babyens behov for tilskudd i form av morsmelk fortifiers eller for tidlig fødte spedbarn formel. Husk at premature babyer vanligvis spiser mindre og kan trenge å bli matet oftere enn fullbårne babyer. Preemies også kan være sleepier enn fullbårne babyer og sove gjennom feedings. Finn ut hvor mye og hvor ofte barnet bør spise.
 • Beskytt barnets helse. Premature barn er mer utsatt enn andre nyfødte til alvorlige infeksjoner. Prøv å minimere preemie eksponering for overfylte steder og sørge for at alle som kommer i kontakt med barnet vasker hendene sine først. Fordi preemies er spesielt utsatt for en alvorlig infeksjon i lunger og luftveier (luftveier syncytialvirus, eller RSV), kan barnets lege anbefaler en forebyggende medisin som heter palivizumab (Synagis), som bidrar til å beskytte barnet ditt fra denne alvorlig infeksjon.
 • Følg anbefalt tidsplan for helsen. Diskuter babyens behov for fremtidige avtaler med babyens omsorg leverandøren og eventuelle spesialister. Din preemie kan i utgangspunktet trenger å se hans eller hennes omsorgsperson hver uke eller to for å få hans eller hennes vekst, medisinske behov og omsorg overvåkes.
 • Bo på toppen av vaksiner. Selv om det anbefales at vaksinasjoner gis til medisinsk stabile premature babyer i henhold til deres kronologiske alder, forsinkelser i immunisering tidsplanen er vanlig. Arbeid med babyens omsorgsperson å bo på toppen av babyens behov for vaksinering. Du kan også beskytte preemie ved å sikre at andre i hjemmet er up-to-date på sine vaksinasjoner, inkludert influensa. Voksne omsorgspersoner bør også spørre om de trenger en booster vaksine for å beskytte barnet mot kikhoste (pertussis).
 • Monitor for utviklingsmessige forsinkelser. Babyens omsorgsperson kan også overvåke barnet for utviklingsmessige forsinkelser og funksjonshemninger i de kommende månedene. Babyer som er identifisert som tapsutsatte kan motta ytterligere evaluering og bli henvist til tidlig intervensjon.

Mestring og støtte

Omsorg for en prematur baby kan være fysisk og følelsesmessig utmattende. Du kan være bekymret for babyens helse og de langsiktige effektene av for tidlig fødsel. Du kan føle deg sint, skyldig eller overveldet. Noen av disse forslagene kan hjelpe i denne vanskelige tiden:

 • Lær alt du kan om babyens tilstand. I tillegg til å snakke med barnets lege og andre omsorgspersoner, be om informasjonsformål pamfletter og anbefalinger for gode bøker og pålitelige nettsider for mer informasjon om preemies.
 • Ta vare på deg selv. Få så mye hvile som du kan og spise sunn mat. Du vil føle deg sterkere og bedre i stand til å ta vare på barnet ditt.
 • Etabler din melk forsyning. Bruk en brystpumpe før babyen er i stand til å amme. Spør sykehuspersonalet for hjelp - de kan vise deg hvordan du bruker en brystpumpe og finne forsyninger du trenger å lagre melk.
 • Ta imot hjelp fra andre. La venner og familie for å hjelpe deg. De kan ta vare på de andre barna, lage mat, vaske huset eller løpe ærend. Dette hjelper deg å spare energi til babyen din.
 • Hold en journal. Registrere opplysninger om babyens utvikling, så vel som dine egne tanker og følelser. Det kan være lurt å ta bilder av babyen din, slik at du kan se hvor mye han eller hun forandrer seg fra uke til uke.
 • Søke gode lyttere for støtte. Snakk med din partner eller ektefelle, venner, familie, eller barnets omsorgspersoner. NICU sosialarbeider ofte kan være svært nyttig. Hvis du er interessert, kan barnets omsorgspersoner kunne foreslå en støtte gruppe i ditt område. Mange foreldre synes det er spesielt nyttig å snakke med andre foreldre som har omsorg for en preemie.

Omsorg for en prematur baby er en stor utfordring. Ta det en dag av gangen. Til tross for bekymringer og tilbakeslag, feire overraskende spenst og styrke av preemie din, og verne den tid du kan bruke å bli kjent med din sønn eller datter.