Prevensjon

Prevensjon grunnleggende

Hvis du vurderer å bruke prevensjon, har du mange alternativer - fra naturlig familieplanlegging og over-the-counter prevensjon produkter til reseptbelagte piller eller sterilisering.

For å finne ut hvilke prevensjon metoden ville være best for deg, bør du vurdere din livsstil, personlige preferanser og helsetilstand. Hva synes du om planlegging for sex? Sette prevensjon enheter inn i kroppen din? Ta en pille på samme tid hver dag eller sporing av fruktbare dager? Permanent slutt på muligheten til å bli gravid eller far til et barn?

Det er også viktig å gjøre en ærlig vurdering av deg selv, din partner og ditt forhold. Du kan ha ulike prevensjon behov hvis du har sex ofte, eller er du ikke i et monogamt forhold. Ideelt sett vil du og din partner diskutere alternativer og nå en gjensidig fordelaktig avgjørelse.

Se også

P-piller

P-piller er en vanlig type prevensjon. Hvis du vurderer å ta p-piller, kan du ha flere valg enn du skulle tro.

Du starter ved å velge enten kombinasjonen p-piller eller minipills. Hvis du velger kombinasjonen p-piller, vil du ha et annet valg - konvensjonelle pakker eller kontinuerlig dosering. Med konvensjonelle p-piller, vil du ha en periode hver måned. Med kontinuerlig dosering p-piller, kan du ha en periode bare fire ganger i året eller eliminere mensen helt.

Selvfølgelig har hver type p-pille sin egen risiko og fordeler. Forstå det grunnleggende, og deretter arbeide med helsepersonell for å finne den beste prevensjon pille for deg.

Se også

Andre prevensjon alternativer

Når du tenker på prevensjon alternativer, hva som kommer til tankene? P-piller er et populært valg, men stopper ikke der. Andre prevensjon alternativer florerer - og valget er opp til deg.

Hvis du trenger prevensjon bare sporadisk, kan over-the-counter mannlige eller kvinnelige kondomer være passende prevensjon alternativer. Kondomer beskytter også mot seksuelt overførbare infeksjoner. Den prevensjonsmiddel svamp er et annet alternativ som er tilgjengelig uten resept. Hvis du er mest opptatt av effektivitet, reseptbelagte prevensjonsmidler - som prevensjonssprøyter, en vaginal ring eller en intrauterine enhet - kan være bedre prevensjon alternativer.

Som du vurdere dine prevensjon alternativer, være åpen for alle muligheter. Bli kjent med hvordan ulike typer prevensjon arbeid, samt risiko og nytte av spesifikke prevensjon alternativer.

Se også

Naturlig familieplanlegging

Naturlig familieplanlegging kan være et attraktivt prevensjon alternativ hvis du ikke kan eller velger ikke å bruke andre prevensjonsmidler.

Populære typer naturlig familieplanlegging inkluderer rytmen metoden, slimet i livmorhalsen metoden og basal kroppstemperatur metode. Du kan bruke disse typer naturlig familieplanlegging å forutsi når du har eggløsning - og når du trenger for å unngå ubeskyttet sex, hvis du ikke ønsker å bli gravide. En annen type naturlig familieplanlegging er tilbaketrekning, der mannen trekker penis fra skjeden før utløsning for å forhindre graviditet.

Naturlig familieplanlegging krever motivasjon, flid og selvkontroll. Naturlig familieplanlegging er ikke så effektiv som andre typer prevensjon, men det er billig og ikke har noen bivirkninger.

Se også

Sterilisering

Hvis du er sikker på at du ikke ønsker å være gravid - eller far et barn - når som helst i fremtiden, kan du vurdere sterilisering.

For menn er vasektomi det eneste alternativet for sterilisering. I løpet av denne enkle operasjonen, er rørene som frakter sæd inn sæden kuttet og forseglet. Etter en vellykket vasektomi, er en mann som ikke kunne bli far.

Prevensjon. Andre prevensjon alternativer.
Prevensjon. Andre prevensjon alternativer.

Kvinner kan være i stand til å velge mellom flere sterilisering alternativer, inkludert tubeligatur - en kirurgisk prosedyre - og Essure og Adiana systemer, som begge permanent blokkere egglederne.

Sterilisering er en effektiv metode for prevensjon. Beslutningen om å forfølge sterilisering må tas på alvor, men. Selv om reversering er noen ganger mulig etter vasektomi eller tubal ligation, er sterilisering av alle typer anses permanent.

Se også

Nødprevensjon

Nødprevensjon hindrer graviditet etter ubeskyttet sex. Nødprevensjon er ikke ment å bli brukt i stedet for rutinemessig prevensjon - men det er et alternativ hvis du har hatt ubeskyttet sex, din metode for prevensjon mislyktes eller du gått glipp av en p-pille.

For å være effektiv, må nødprevensjon anvendes så snart som mulig etter ubeskyttet samleie. I USA, to typer nødprevensjon er tilgjengelige: piller og intrauterine enhet (IUD).

Nødprevensjon piller er også kjent som morgenen-etter pille. Tre merkevarer - Neste valg, Plan B One-Step og Ella - er tilgjengelig. Nødprevensjon piller kan brukes opptil fem dager etter ubeskyttet sex. Men pillene er mer effektiv jo raskere du tar dem.

Et annet alternativ er en kobber spiral. Merkenavnet er ParaGard. For å hindre graviditet, må spiralen settes inn innen fem dager etter ubeskyttet sex.

Se også