Prevensjon

Forsinke mensen med p-piller

Hvis du tar p-piller, kan det hende du ikke trenger å ha en månedlig periode. Finn ut hvordan du bruker p-piller for å ha mer kontroll over syklusen din.

Er du interessert i å ha færre perioder? Det er mulig med p-piller. Finn ut hvordan og få svar på vanlige spørsmål om bruk av p-piller for å forsinke eller forhindre perioder.

Hvordan virker det?

Tradisjonelle p-piller er designet for å etterligne en naturlig menstruasjonssyklus. En tradisjonell pille pakke inneholder 28 piller, men bare 21 er aktive - som inneholder hormoner for å undertrykke din fruktbarhet. De andre syv piller er inaktive. Blødning som oppstår i løpet av uken du tar de inaktive piller er bortfallsblødning, som ser ut som en periode. Dette er kroppens reaksjon på å stoppe hormoner. Hvis du hopper over de inaktive piller og starte en ny pakke med aktive piller med en gang, vil du ikke ha denne bortfallsblødning.

Blødning som oppstår mens du tar de inaktive piller er ikke det samme som en vanlig periode. Heller ikke er blødningen nødvendig for helse. Dette er gode nyheter hvis du tar p-piller og ønsker mer kontroll over din menstruasjonssyklus, enten for personlige eller medisinske grunner.

Hva er fordelene med å utsette mensen?

Forsinke mensen kan behandle eller forebygge ulike menstrual symptomer. Det kan være verdt å vurdere om du har:

 • En fysisk eller psykisk funksjonshemming som gjør det vanskelig å bruke bind eller tamponger
 • En tilstand forverret etter menstruasjon, for eksempel endometriose, anemi, astma, migrene eller epilepsi
 • Ømme bryster, oppblåsthet eller humørsvingninger i sju til ti dager før mensen
 • Hodepine eller andre menstrual symptomer i løpet av uken du tar inaktive p-piller
 • Tunge, lange hyppige eller smertefulle menstruasjoner

I tillegg er menstruasjonsblødning noen ganger rett og slett upraktisk. Det kan være lurt å utsette mensen før etter en viktig eksamen, atletisk hendelse, ferie eller spesiell anledning, for eksempel bryllup eller bryllupsreise. Forsinke mensen kan også hjelpe deg å spare penger, siden du kan bruke færre hygieneprodukter eller smertestillende midler.

Er det trygt for alle kvinner å utsette menstruasjon?

Hvis legen sier det er OK for deg å ta p-piller, er det sannsynligvis trygt å bruke dem til å utsette menstruasjonen. Ikke alle leger tror det er en god idé å utsette menstruasjon, imidlertid. Selv de som støtter alternativet er kanskje ikke nevne det med mindre du tar opp temaet. Hvis du vil prøve å utsette mensen, må du kanskje ta ledelsen. Spør legen hvilket alternativ kan fungere for deg.

Hva er ulempene å utsette mensen?

Gjennombrudd blødning - eller blødning mellom perioder - er vanlig når du bruker p-piller for å forsinke eller forhindre perioder, spesielt i de første månedene. Gjennombrudd blødning avtar vanligvis over tid, men som kroppen tilpasser seg den nye regime.

Prevensjon. Fortsette å ta pillene som anvist.
Prevensjon. Fortsette å ta pillene som anvist.

En annen ulempe med rutinemessig forsinke mensen er at det kan være vanskeligere å fortelle om du er gravid. Hvis du har morgenkvalme, ømme bryster eller uvanlig trøtthet, ta en graviditetstest hjemme eller ta kontakt med legen din.

Se også

Forsinke mensen med p-piller

Hva kan gjøres om gjennombrudd blødning?

Gjennombrudd blødning avtar vanligvis med tiden, men det er noen ting du kan gjøre i mellomtiden:

 • Hold deg på timeplanen. Mangler en pille gjør gjennombrudd blødning mer sannsynlig.
 • Fortsette å ta pillene som anvist. Gjennombrudd blødning er ikke et tegn på at pillen ikke virker. Hvis du slutter å ta det, risikerer du uønsket graviditet.
 • Spor gjennombrudd blødning i en kalender eller dagbok. Vanligvis tilbyr nøye sporing forsikring om at gjennombrudd blødning er avtagende.
 • Spør legen din om å ta en kort pillefri pause. Hvis du har tatt aktive piller i minst 21 dager, kan legen din foreslå å stoppe i tre dager for å tillate blødning som ligner en periode og deretter ta pillene igjen i minst 21 døgn.
 • Hvis du røyker, spør legen din for å hjelpe deg å slutte. Kvinner som røyker har større sannsynlighet for å oppleve gjennombrudd blødning enn kvinner som ikke røyker.

Hvis disse forslagene ikke hjelper eller gjennombrudd blødning blir tung eller varer mer enn syv dager på rad, må du kontakte legen din.

Er noen p-piller spesielt utviklet for å forlenge tiden mellom perioder?

Ja. Disse er referert til som kontinuerlig eller utvidet-syklus p-piller. Følgende er for tiden tilgjengelig i USA:

 • . Seasonale, Jolessa og quasense Med dette regimet, ta deg aktive piller kontinuerlig i 84 dager - eller 12 uker - etterfulgt av en uke av inaktive piller. Mensen oppstår i løpet av uke 13, omtrent en gang hver tredje måned.
 • . Seasonique og camrese Med dette regimet, ta deg aktive piller i 84 dager - eller 12 uker - etterfulgt av en uke med piller som inneholder en svært lav dose østrogen. Mensen oppstår i løpet av uke 13, omtrent en gang hver tredje måned. Tar lavdose østrogen piller i stedet for inaktive piller reduserer blødning, oppblåsthet og andre bivirkninger noen ganger forbundet med en hormon-intervall.
 • Lybrel. Denne pillen inneholder lave doser av både progesteron og østrogen, og er designet for å tas kontinuerlig i ett år. Det er ingen pauser for hormon-fri intervaller, noe som betyr at ingen perioder.

Kan du utsette menstruasjonen med tradisjonelle p-piller?

Det er mulig å forsinke eller forhindre din periode med kontinuerlig bruk av p-pille. Dette betyr hopper over placebo piller og starter med en gang på en ny pakke. Dette fungerer best med monofasiske piller, som har samme mengde hormoner i hver pille.

Legen din kan anbefale en tidsplan for eksempel følgende:

 • Ta aktive piller seks uker på rad. Du må bruke to pille pakker. Ta aktive piller fra den første pakken, forkaste de resterende inaktive piller, og deretter ta de aktive pillene fra den andre pakken. Ikke ta en pause mellom pakker.
 • Ta de inaktive piller fra den andre pakken. Når du har tatt de aktive piller fra den andre pakken, vil du ha tatt seks uker med aktive piller. Ta de inaktive piller fra den andre pakken i løpet av uke syv. Dette er når du har mensen. For å redusere abstinenssymptomene og planlagt blødning, kan legen din foreslå å ta inaktive piller for bare tre-fire dager i stedet for hele sju dager.

Hvis du ikke har uforutsigbare blødninger eller andre vesentlige bivirkninger, kan legen foreslå at du tar aktive piller kontinuerlig for ni uker i neste syklus og 12 uker i syklusen etter det.

Er det bedre å utsette menstruasjonen med 28-dagers p-piller eller med kontinuerlig eller utvidet-syklus piller?

Valget av p-pille er opp til deg og legen din. Husk at du kan redusere abstinenssymptomer og ikke planlagt blødning ved å ta inaktive piller for bare tre-fire dager i stedet for hele sju dager eller ved å erstatte inaktive piller med lavdose østrogen piller.

Se også