Prostata brachyterapi

Definisjon

Prostata brachyterapi (bremse-e-THER-uh-pee) er en form for strålebehandling brukes til å behandle prostatakreft. Prostata brachyterapi innebærer å plassere enheter som inneholder stråling i prostatakjertelen, i nærheten av kreftcellene.

Prostata brakyterapi varierer basert på type stråling du vil motta. Midlertidig prostata brachyterapi innebærer å plassere radioaktive ledninger i prostatakjertelen i flere minutter før ledningene er fjernet. Permanent prostata brachyterapi innebærer å plassere radioaktive frø i prostatakjertelen permanent, hvor de sakte slipper stråling.

Målet med prostata brachyterapi er å plassere stråling nær til kreftcellene, hvor stråling kan drepe kreftceller mens forårsaker mindre skade på friskt vev i nærheten. Prostata brachyterapi bivirkninger kan være problemer med vannlating og erektil dysfunksjon.

Se også

Hvorfor det er gjort

Prostata brakyterapi er en type strålebehandlingen brukes til behandling av prostatakreft. Hvis du har tidlig prostatakreft, kan brachyterapi være den eneste behandlingen som brukes. For større prostatakreft brachyterapi kan brukes sammen med andre behandlinger, for eksempel ekstern strålebehandling eller hormonbehandling.

Prostata brachyterapi er vanligvis ikke brukes for avansert prostata kreft som har spredd seg til lymfeknuter eller til fjerne områder av kroppen.

Se også

Risiko

Prostata brachyterapi forårsaker bivirkninger, inkludert:

 • Problemer med å starte urinering
 • Ofte føler et presserende behov for å urinere
 • Føler en brennende følelse ved vannlating
 • Blod i urinen
 • Måtte urinere om natten
 • Ikke være i stand til å tømme blæren helt
 • Innsnevring av røret som fører urinen fra blæren til utsiden av kroppen (urinrøret)
 • Erektil dysfunksjon
 • Blødning fra endetarmen
 • Blod i avføringen
 • Diaré

Leger bruker medisiner for å redusere bivirkninger av behandlingen. Bivirkninger av prostata brachyterapi kan bli mindre merkbar over tid.

Se også

Hvordan du forbereder

For å forberede prostata brachyterapi du vil:

 • Møte med en stråling onkolog. En stråling onkolog er en lege som bruker stråling for å behandle kreft. Strålingen onkolog vil forklare de tilgjengelige prosedyrer og mulige risikoer. Sammen kan dere bestemme om prostata brachyterapi er den beste behandling for deg.
 • Gjennomgå skanner for å planlegge for behandling. Før du begynner behandlingen, vil du gjennomgå bildebehandling skanninger av prostata, for eksempel ultralyd, CT (CT) og magnetisk resonans imaging (MRI). Disse skanner hjelpe din stråling onkolog og andre medlemmer av behandling planlegging teamet bestemme dosen og posisjonering av strålingen.

Se også

Hva du kan forvente

I løpet av prostata brachyterapi
Hva du kan forvente i løpet av prostata brachyterapi avhenger av hvilken type av brachyterapi behandling du får.

 • Permanent prostata brachyterapi. Prostata brachyterapi som forblir i kroppen din permanent kalles lavdose brakyterapi eller frø implantater. Under denne prosedyren, kan du bli plassert under narkose slik at du ikke er klar under inngrepet, og vil ikke føle smerte. En tryllestav-lignende instrument er satt inn i endetarmen din. Dette instrumentet skaper ultralyd bilder av prostata. Bildene hjelp lede en lang nål som brukes til å plassere mange frø-lignende radioaktive implantater i prostata. Nålen er satt inn gjennom huden mellom pungen og anus (perineum) og inn i prostata. Frøene, omtrent på størrelse med riskorn, avgir stråling for et par måneder og vil forbli i kroppen din permanent.

  Når frøene er plassert i kroppen din, vil du tilbringe litt tid i en recovery-området, og deretter kan du gå hjem. De lave nivåer av stråling i frøene generelt er ikke skadelig for andre, men for sikkerhets skyld, unngå nærkontakt med barn og gravide kvinner for en kort tid. Legen din kan råde deg til å bruke kondom under sex.

 • Midlertidig prostata brachyterapi. Prostata brachyterapi ved hjelp av stråling som forblir i kroppen i flere minutter om gangen kalles high-dose-rate (HDR) brachyterapi. Under HDR brachyterapi vil du være under narkose, slik at du ikke er klar og vil ikke føle smerte. Tynne rør inn gjennom perineum og inn i prostata ved presise steder. Rørene er koblet til en maskin som mater ledningene inneholdende stråling inn i prostata. De radioaktive ledninger er igjen på plass for en bestemt tid, vanligvis flere minutter. Da de radioaktive ledninger er fjernet. Rørene er igjen på plass, og du kan tilbringe natten på sykehuset og gjenta prosedyren neste dag. De fleste menn gjennomgå noen få behandlinger. Når dine behandlinger er fullført, blir rørene fjernes.

Etter inngrepet
Etter prostata brachyterapi kan du forvente litt smerte og hevelse i perineum der stråling nålene ble satt. Du kan finne lindring ved å plassere en ispose over området eller ta paracetamol (Paracet, andre). Fortell legen din dersom disse tiltakene ikke er kontrollerende din smerte.

Prostata brachyterapi. Møte med en stråling onkolog.
Prostata brachyterapi. Møte med en stråling onkolog.

Du kan gjenoppta normale aktiviteter når du føler deg opp til det. Unngå anstrengende aktivitet, som løping, eller aktiviteter som kan irritere perineum, som for eksempel å sykle, til området der stråling ble satt inn er ikke lenger øm.

Se også

Resultater

Etter prostata brachyterapi kan du gjennomgå oppfølging blodprøver for å måle nivået av prostata-spesifikt antigen (PSA) i blodet ditt. Disse testene kan gi legen et inntrykk av om behandlingen har vært vellykket. Spør legen din når du kan forvente å vite om prostata kreft reagerer på behandlingen.

Se også