Psykoterapi

Definisjon

Psykoterapi er en samlebetegnelse for behandling av psykiske problemer ved å snakke med en psykiater, psykolog eller annen mental helse leverandøren.

Under psykoterapi, lærer du om din tilstand og dine stemninger, følelser, tanker og atferd. Psykoterapi hjelper deg å lære hvordan du kan ta kontroll over livet ditt og svare på utfordrende situasjoner med sunn mestring.

Psykoterapi. Personlighetsforstyrrelser.
Psykoterapi. Personlighetsforstyrrelser.

Det finnes mange bestemte typer psykoterapi, hver med sin egen tilnærming. Den type psykoterapi som er riktig for deg avhenger av din individuelle situasjon. Psykoterapi er også kjent som samtaleterapi, rådgivning, psykososial terapi eller ganske enkelt, terapi.

Se også

Hvorfor det er gjort

Psykoterapi kan være nyttig i behandling av de fleste psykiske problemer, inkludert:

 • Angstforstyrrelser, slik som obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD), fobier, panikklidelse eller post-traumatisk stress-syndrom (PTSD)
 • Stemningslidelser, for eksempel depresjon eller bipolar lidelse
 • Avhengighet, som for eksempel alkoholisme, narkotikaavhengighet eller spilleavhengighet
 • Spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi
 • Personlighetsforstyrrelser, for eksempel borderline personlighetsforstyrrelse eller avhengig personlighetsforstyrrelse
 • Schizofreni eller andre lidelser som forårsaker løsrivelse fra virkeligheten (psykotiske lidelser)

Ikke alle som drar nytte av psykoterapi er diagnostisert med en psykisk lidelse. Psykoterapi kan hjelpe med en rekke av livets påkjenninger og konflikter som kan påvirke noen. For eksempel kan det hjelpe deg:

 • Løse konflikter med partneren din eller noen andre i livet ditt
 • Lindre angst eller stress på grunn av arbeid eller andre situasjoner
 • Takle store forandringer i livet, slik som skilsmisse, død av en kjær eller tap av en jobb
 • Lær å håndtere usunne reaksjoner som veien raseri eller passiv-aggressiv atferd
 • Avfinne seg med en pågående eller alvorlig fysisk helseproblem, slik som diabetes, kreft eller pågående (kronisk) smerte
 • Gjenopprette fra fysiske eller seksuelle overgrep eller vitne til vold
 • Cope med seksuelle problemer, enten de er på grunn av en fysisk eller psykisk årsak
 • Sover bedre, hvis du har problemer med å sovne eller forbli sovende (søvnløshet)

I noen tilfeller kan psykoterapi være like effektivt som medisiner, for eksempel antidepressiva. Men, avhengig av din situasjon, kan psykoterapi alene ikke være nok til å lette symptomer på en psykisk helsetilstand. Du kan også trenge medisiner eller andre behandlinger.

Se også

Risiko

Generelt, er det liten risiko i å ha psykoterapi. Men fordi det kan utforske vonde følelser og opplevelser, kan du føle følelsesmessig ubehagelig til tider. Imidlertid er noen risiko minimeres ved å arbeide med en dyktig terapeut som er i stand til å matche den type og intensitet av behandling med dine behov. Klimaendringer ferdigheter du lærer kan hjelpe deg med å administrere og hersk negative følelser og frykt.

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan bestemme på egen hånd som du ønsker å prøve psykoterapi, eller en lege, slektning, venn eller noen andre kan foreslå psykoterapi til deg. Her er hvordan å komme i gang:

 • Finn en terapeut. Få en henvisning fra lege, helseforsikring plan, venn eller annen pålitelig kilde. Mange arbeidsgivere tilbyr rådgivningstjenester eller henvisninger gjennom ansatt assistanse programmer (EAPs). Du kan også finne en terapeut på egen hånd - for eksempel i telefonkatalogen eller på nettet, eller gjennom en lokal eller statlig psykologisk forening.
 • Forstå kostnadene. Hvis du har helseforsikring, finne ut hvilken dekning det gir for psykoterapi. Noen helseplaner dekker bare et visst antall psykoterapi økter i året. Også snakke med terapeuten din om avgifter og betalingsmåter.
 • Gjennomgå dine bekymringer. Før din første avtale, tenk hvilke saker du ønsker å jobbe på. Selv om du også kan sortere ut med terapeuten din, kan ha noen mening på forhånd gir et godt utgangspunkt.

Sjekk kvalifikasjoner
Før du ser en psykoterapeut, sjekk hans eller hennes bakgrunn, utdanning, sertifisering og lisensiering. Psykoterapeut er et generelt begrep, snarere enn en jobb tittel eller indikasjon på utdanning, opplæring eller lisensstatusen.

Utdannede psykoterapeuter kan ha en rekke ulike stillingstitler, avhengig av utdanning og rolle. De fleste har en master-eller doktorgrad med spesifikk trening i psykologisk rådgivning. Leger som er spesialister i mental helse (psykiatere) kan foreskrive medisiner samt gi psykoterapi.

Eksempler på psykoterapeuter inkluderer psykiatere, psykologer, lisensiert profesjonelle rådgivere, lisensierte sosialarbeidere, lisensierte ekteskap og familie terapeuter, psykiatriske sykepleiere eller andre autoriserte fagfolk med mental helse trening.

Sørg for at terapeuten du velger oppfyller statlige sertifisering og konsesjonskrav for hans eller hennes spesielle disiplin. Nøkkelen er å finne en dyktig terapeut som kan matche type og intensitet av behandling med dine behov.

Se også

Hva du kan forvente

Din første terapitime
Din første psykoterapi økten er vanligvis en tid for terapeuten å samle informasjon om deg og dine behov. Terapeuten kan be deg om å fylle ut skjemaer om din nåværende og tidligere fysisk og emosjonell helse. Det kan ta noen økter for terapeut for å fullt ut forstå din situasjon og bekymringer og for å bestemme den beste tilnærmingen eller løpet av handlingen.

Lindre angst eller stress. Takle store forandringer i livet.
Lindre angst eller stress. Takle store forandringer i livet.

Den første økten er også en mulighet for deg til å intervjue din terapeut å se om hans eller hennes tilnærming og personlighet kommer til å jobbe for deg. Pass på at du forstår:

 • Hva slags behandling vil bli brukt
 • Målene for behandlingen
 • Lengden på hver økt
 • Hvor mange terapitimer du trenger

Ikke nøl med å stille spørsmål når som helst i løpet av timen din. Hvis du ikke føler deg komfortabel med det første psykoterapeut du ser, kan du prøve noen andre. Å ha en god passform med terapeuten din er avgjørende for psykoterapi for å være effektive.

Starter psykoterapi
En terapeut kan ha et kontor i en medisinsk klinikk eller et kontorbygg eller ha et hjemmekontor. Du vil sannsynligvis møte med terapeuten din en gang i uken eller annenhver uke for en økt som varer 45 til 60 minutter. Psykoterapi, vanligvis i en gruppe sesjon med fokus på sikkerhet og stabilisering, også kan skje på et sykehus hvis du har vært innlagt for behandling.

Typer psykoterapi
Det finnes en rekke effektive typer psykoterapi. Noen fungerer bedre enn andre i behandling av visse sykdommer og tilstander. I mange tilfeller terapeuter bruke en kombinasjon av teknikker. Din terapeut vil vurdere din situasjon og preferanser for å avgjøre hvilken tilnærming kan være best for deg.

Selv om mange undergrupper og variasjoner på behandlinger finnes, noen psykoterapi teknikker vist seg å være effektive inkluderer:

 • Kognitiv atferdsterapi, som hjelper deg med å identifisere usunn, negative holdninger og atferd og erstatte dem med sunne, positive
 • Dialektisk atferdsterapi, en type kognitiv atferdsterapi som lærer atferdsmessige ferdigheter for å hjelpe deg å håndtere stress, administrere dine følelser og forbedre dine relasjoner med andre
 • Aksept og engasjement terapi, som hjelper deg å bli klar over og akseptere dine tanker og følelser, og forplikte seg til å gjøre endringer, øker din evne til å takle og tilpasse seg situasjoner
 • Psykodynamisk og psykoanalyse terapier, som fokuserer på å øke din bevissthet om ubevisste tanker og atferd, utvikle ny innsikt i din motivasjon, og løse konflikter
 • Mellommenneskelige psykoterapi, som fokuserer på å ta opp problemer med din nåværende relasjoner med andre mennesker for å forbedre mellommenneskelige ferdigheter - hvordan du forholder deg til andre, for eksempel familie, venner og kolleger
 • Støttende psykoterapi, som forsterker din evne til å takle stress og vanskelige situasjoner

Psykoterapi tilbys i forskjellige formater, inkludert individ, par, familie eller gruppe terapitimer, og det kan være effektive for alle aldersgrupper.

Under psykoterapi
For de fleste typer psykoterapi, oppfordrer din terapeut du å snakke om dine tanker og følelser og hva er det som plager deg. Ikke bekymre deg hvis du synes det er vanskelig å åpne opp om dine følelser. Din terapeut kan hjelpe deg å få mer tillit og komfort som tiden går.

Fordi psykoterapi noen ganger involverer intense følelsesmessige diskusjoner, kan du finne deg selv å gråte, lei seg eller engang å ha en sint utbrudd i løpet av en økt. Noen mennesker kan føle seg fysisk utmattet etter en økt. Din terapeut er der for å hjelpe deg å takle slike følelser og følelser.

Din terapeut kan be deg om å gjøre "lekser" - aktiviteter eller praksis som bygger på det du lærer i løpet av din vanlige terapitimer. Over tid kan diskutere dine bekymringer bidra til å forbedre humøret, endre måten du tenker og føler om deg selv, og forbedre din evne til å takle problemer.

Konfidensialitet
Bortsett fra i svært spesielle omstendigheter, samtaler med terapeuten din er konfidensielle. Imidlertid kan en terapeut bryte taushetsplikten hvis det er en umiddelbar trussel mot sikkerhet eller når det kreves av statlig eller føderal lov til å rapportere bekymringer til myndighetene. Slike situasjoner omfatter:

 • Truer med å umiddelbart eller kort tid (imminently) skade deg selv eller begå selvmord
 • Truer med å umiddelbart eller kort tid (imminently) skade eller ta livet av en annen person
 • Misbruker et barn eller en sårbar voksen (noen som er eldre enn 18 år som er innlagt på sykehus eller gjort sårbare ved en funksjonshemming)
 • Å være ute av stand til å trygt ta vare på deg selv

Lengde av psykoterapi
Antallet psykoterapi økter du trenger - og hvor ofte du trenger å se din terapeut - avhenger av faktorer som:

 • Din særlig psykisk sykdom eller situasjon
 • Alvorlighetsgraden av symptomene dine
 • Hvor lenge du har hatt symptomer eller har hatt befatning med din situasjon
 • Hvor raskt du gjør fremgang
 • Hvor mye stress du opplever
 • Hvor mye din mentale helse bekymringer forstyrre dag-til-dag liv
 • Hvor mye støtte du får fra familiemedlemmer og andre
 • Kostnader og forsikring begrensninger

Det kan ta bare uker å hjelpe deg å takle en kortsiktig situasjon. Eller, kan behandlingen vare et år eller lenger hvis du har en langvarig psykisk sykdom eller andre langsiktige bekymringer.

Se også

Resultater

Psykoterapi kan ikke kurere tilstanden din eller gjøre en ubehagelig situasjon gå bort. Men det kan gi deg muligheten til å håndtere på en sunn måte, og for å føle deg bedre om deg selv og ditt liv.

Få mest mulig ut av psykoterapi
Iverksette tiltak for å få mest mulig ut av din behandling og bidra til å gjøre det til en suksess.

 • Sørg for at du føler deg komfortabel med terapeuten din. Hvis du ikke gjør det, se etter en annen terapeut som du føler deg mer rolig.
 • Tilnærming terapi som et partnerskap. Therapy er mest effektiv når du er en aktiv deltaker og del i beslutningsprosesser. Sørg for at du og din terapeut er enige om de store spørsmålene og hvordan du kan takle dem. Sammen kan dere sette mål og måle fremgang over tid.
 • Vær åpen og ærlig. Suksess med psykoterapi er avhengig av din vilje til å dele dine tanker, følelser og opplevelser. Det avhenger også av din vilje til å vurdere ny innsikt, ideer og måter å gjøre ting på. Hvis du er motvillige til å snakke om visse ting på grunn av smertefulle følelser, forlegenhet eller frykt om din terapeutens reaksjon, la din terapeut vet.
 • Hold deg til din behandlingsplan. Hvis du føler deg ned eller mangler motivasjon, kan det være fristende å hoppe psykoterapi økter. Gjør du det kan forstyrre din fremgang. Prøv å delta på alle økter og å tenke litt på hva du ønsker å diskutere.
 • Ikke forvent øyeblikkelige resultater. Arbeider med følelsesmessige problemer kan være smertefullt og kan kreve hardt arbeid. Det er ikke uvanlig å føle seg verre under den første delen av behandlingen som du begynner å konfrontere tidligere og nåværende konflikter. Du kan trenge flere økter før du begynner å se forbedring.
 • Gjøre lekser mellom øktene. Hvis terapeuten ber deg om å dokumentere dine tanker i en dagbok eller gjøre andre aktiviteter utenfor din terapitimer, følger gjennom. Disse hjemmeoppgaver kan hjelpe deg å bruke det du har lært i terapitimer til livet ditt.
 • Hvis psykoterapi ikke hjelper, snakk med din terapeut. Hvis du ikke føler at du drar nytte av behandling etter flere økter, snakke med terapeuten din om det. Du og din terapeut kan bestemme seg for å gjøre noen endringer eller prøve en annen tilnærming som kan være mer effektive.

Se også