Pulmonal ventilen stenose

Definisjon

Pulmonal ventilen stenose er en tilstand der strømmen av blod fra hjertet til lungene er bremset av en misdannelse på eller i nærheten lunge ventilen, vevet som kontrollerer blodstrømmen fra hjertet til lungene.

Voksne tidvis har tilstanden som en komplikasjon av en annen sykdom, men mesteparten av tiden, utvikler pulmonal ventilen stenose før fødselen som en medfødt hjertefeil.

Lunge ventilen stenose varierer fra milde og uten symptomer til alvorlig. Mild pulmonal stenose vanligvis ikke forverres over tid, men moderate og alvorlige tilfeller kan bli verre og krever kirurgi. Heldigvis er behandlingen svært vellykket, og folk flest med pulmonal ventilen stenose kan forvente å leve et normalt liv.

Se også

Symptomer

Lunge ventilen stenose symptomene varierer, avhengig av i hvilken grad ventilen er blokkert. Personer med mild pulmonal stenose vil vanligvis ikke ha noen symptomer. De med mer betydelig stenose ofte første merker symptomer mens du trener.

Lunge ventilen stenose tegn og symptomer kan omfatte:

 • Hjerte knurrer - en unormal susende lyd høres ved hjelp av et stetoskop, forårsaket av turbulent blodstrøm
 • Kortpustethet, spesielt under anstrengelse
 • Brystsmerter
 • Tap av bevissthet (besvimelse)
 • Fatigue
 • Hjertebank

Når bør du oppsøke lege
Snakk med legen din dersom du eller barnet ditt opplever følgende:

 • Kortpustethet
 • Besvimelse
 • Brystsmerter

Hvis du har pulmonal stenose eller annet hjerte problem, kan rask vurdering og behandling bidra til å redusere risikoen for komplikasjoner.

Se også

Årsaker

Pulmonal ventilen stenose. Normal lunge ventilen anatomi.
Pulmonal ventilen stenose. Normal lunge ventilen anatomi.

Pulmonal ventilen stenose oppstår vanligvis når pulmonal ventilen ikke vokse skikkelig under fosterutviklingen. Andre hjerte abnormiteter også ofte til stede ved fødselen (medfødt) i babyer som har lunge ventilen stenose. Det er ikke kjent hva som forårsaker ventilen å utvikle unormalt.

Normal lunge ventilen anatomi
Lunge ventilen består av tre tynne stykker av vev, som kalles brosjyrer som er ordnet i en sirkel. Med hvert hjerteslag, åpnes ventilen i retning av blodstrømmen - i lungearterien og fortsetter til lungene - og deretter lukkes for å hindre blodet i å strømme bakover inn i den høyre ventrikkel i hjertet.

Hva skjer i pulmonal ventilen stenose
I lunge ventilen stenose, kan en eller flere av de hefter være defekt eller for tykk, eller brosjyrer kan ikke skille seg fra hverandre på riktig måte. Hvis dette skjer, vil ikke ventilen ikke åpnes på riktig måte, begrenser blodstrømmen.

Andre medvirkende forhold
Noen ganger andre medisinske tilstander eller som har en kunstig ventil kan forårsake tilstanden hos eldre mennesker.

 • Karsinoid syndrom. Dette syndrom er en kombinasjon av tegn og symptomer, inkludert skylling av hud og diaré. Karsinoide syndrom resultater fra utgivelsen av en kjemisk, serotonin, fra vekster kalt karsinoider ligger i fordøyelsessystemet. Personer med karsinoid syndrom kan utvikle problemer med sine hjerteklaffer fra serotonin.
 • Revmatisk feber. Dette er en komplikasjon av en infeksjon forårsaket av streptokokker bakterier, som strep hals eller skarlagensfeber. Revmatisk feber kan skade hjertet ventiler.

Se også

Risikofaktorer

Forberedelser til din avtale. Hva skjer i pulmonal ventilen stenose.
Forberedelser til din avtale. Hva skjer i pulmonal ventilen stenose.

Fordi de fleste årsaker til pulmonal ventilen stenose utvikle seg før fødselen, er det ikke mange kjente risikofaktorer. Imidlertid kan visse vilkår øke risikoen for å utvikle lunge ventilen stenose, inkludert:

 • Karsinoid syndrom
 • Revmatisk feber
 • Noonan syndrom

Se også

Komplikasjoner

Tilfeller av mild til moderat pulmonal stenose vanligvis ikke føre til komplikasjoner. Imidlertid kan alvorlig pulmonær stenose være assosiert med følgende:

 • Infeksjon. Personer med strukturelle hjerteproblemer, for eksempel lunge stenose, har en høyere risiko for å utvikle bakterielle infeksjoner i indre foring av hjertet (infeksiøs endokarditt).
 • Hjerte-pumping problemer. Ved alvorlig pulmonal stenose, må hjertets høyre hjertekammer pumpe hardere for å tvinge blod inn i lungearterien. Pumping av høyre ventrikkel mot økt press fører til den muskulære veggen av ventrikkel å tykne og kammeret i ventrikkel for større bilde (høyre ventrikkel hypertrofi). Etter hvert blir hjertet stiv og kan bli svekket.
 • Hjertesvikt. Hvis den høyre ventrikkel blir svake og ute av stand til å pumpe effektivt, utvikler hjertesvikt. Dette resulterer i hevelse i bena og magen og kan også føre til tretthet og kortpustethet.
 • Uregelmessig hjerterytme (arytmi). Personer med pulmonal stenose er mer sannsynlig å ha en uregelmessig hjerterytme. Med mindre stenose er alvorlig, uregelmessige hjerteslag assosiert med pulmonal stenose vanligvis ikke er livstruende.

Se også

Forberedelser til din avtale

Du er sannsynligvis å starte med å se familien din lege, en allmennpraktiker eller barnets lege. Men, vil du sannsynligvis da bli henvist til en lege som er spesialist i hjertesykdommer (kardiolog).

Fordi avtaler kan være kort, og det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å komme godt forberedt. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for din avtale og hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Skriv ned eventuelle symptomer som du eller barnet ditt har lagt merke til, inkludert alle som kan virke relatert til grunnen som du har planlagt avtalen.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert noen store påkjenninger eller nylige sykdommer.
 • Lag en liste over alle medisiner, samt noen vitaminer eller kosttilskudd, som du eller barnet ditt bruker.
 • Skriv ned spørsmål å spørre din eller barnets lege.

Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For pulmonal ventilen stenose, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva er den mest sannsynlige årsaken til mine eller mitt barns symptomer?
 • Er det andre mulige årsaker til disse symptomene?
 • Hva slags tester er nødvendig? Har disse testene krever ingen spesielle forberedelser?
 • Er pulmonal ventilen stenose midlertidig eller langvarig?
 • Hvilke behandlinger er tilgjengelige, og som du anbefaler?
 • Hva er risikoen for ballong valvuloplasty eller åpen hjertekirurgi?
 • Jeg har andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Trenger jeg å begrense min aktivitet på noen måte?
 • Hvilke symptomer kan bety at min tilstand blir verre?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å stille spørsmål under din avtale når som helst at du ikke forstår noe.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. Å være klar til å svare dem kan reservere tid til å gå over noen punkter du ønsker å bruke mer tid på. Legen din kan spørre:

 • Når fikk du først begynner opplever symptomer?
 • Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk?
 • Er dine symptomer verre når du trener? Hva med når du ligger nede?
 • Virker noe for å forbedre dine symptomer?

Se også

Tester og diagnose

Pulmonal stenose er ofte diagnostisert i barndommen, men noen ganger er det ikke oppdages før senere i livet. Legen kan få mistanke pulmonal stenose dersom han eller hun hører et hjerte bilyd i øvre venstre delen av brystet under en rutinemessig sjekk. Legen kan da bruke en rekke tester for å bekrefte diagnosen:

 • Elektrokardiogram. Et elektrokardiogram registrerer den elektriske aktiviteten i hjertet ditt hver gang det kontrakter. Under denne prosedyren, er patcher med ledninger (elektroder) plassert på brystet, håndledd og ankler. Den elektroder måler elektrisk aktivitet, som er spilt inn på papir. Denne testen avgjør om den muskulære veggen av høyre ventrikkel er fortykket (ventrikkel hypertrofi).
 • Ekkokardiografi. Echocardiograms bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere et bilde av hjertet. Lydbølger spretter av ditt hjerte og produsere levende bilder som kan vises på en videoskjerm. Denne testen er nyttig for å kontrollere strukturen i lungene ventilen, plasseringen og alvorlighetsgraden av innsnevring (stenose), og funksjonen til høyre hjertekammer av hjertet ditt.
 • Andre imaging tester. Magnetic resonance imaging-og CT-skanning er noen ganger brukt til å bekrefte diagnosen pulmonal ventilen stenose.
 • Hjertekateterisering. Under denne prosedyren, legen setter inn en tynn, fleksibel slange (kateter) inn i en arterie eller vene i lysken og vever det opp til hjertet eller blodårer. Et fargestoff injiseres gjennom kateteret for å gjøre blodårene synlige på røntgenbildene. Leger bruker også hjertekateterisering for å måle blodtrykk i hjertekamrene og blodkar. Denne testen er vanligvis bare gjøres når legene mistenker at du eller barnet ditt vil trenge ballong valvuloplasty å behandle pulmonal ventilen stenose fordi at prosedyren kan gjøres samtidig som hjertekateterisering.

Se også

Behandlinger og medisiner

Noen tilfeller av pulmonal stenose er mild og ikke krever behandling med unntak for rutinemessige kontroller. Men hvis saken er mer alvorlig, må du kanskje enten ballong valvuloplasty eller åpen hjertekirurgi.

Beslutningen om å utføre en ballong valvuloplasty eller åpen hjertekirurgi avhenger av i hvilken grad lunge ventilen er blokkert. Pulmonal stenose er klassifisert som mild, moderat eller stor, avhengig av en måling av blodtrykket differansen mellom høyre ventrikkel og lungearterien.

Balloon valvuloplasty
Denne teknikken, som pleier å være førstevalget for behandling, bruker hjertekateterisering å behandle pulmonal ventilen stenose. Under denne prosedyren, legen tråder et lite rør gjennom en blodåre i benet og opp til hjertet ditt. En uoppblåste ballong plasseres gjennom åpningen i det innsnevrede lunge ventilen. Legen blåses deretter ballongen, åpne opp smalere lunge ventilen og øke arealet tilgjengelig for blodstrømmen. Ballongen blir deretter fjernet.

Den vanligste bivirkningen av en ballong valvuloplasty er ventil oppstøt, der noen blod lekkasjer bakover gjennom lunge ventilen etter at ballongen er på plass. Men fordelene forbundet med prosedyren som regel større enn risikoen for ventilen oppstøt. Som med de fleste fremgangsmåter, er det en risiko for blødning, infeksjon eller blodpropp.

Åpen hjertekirurgi
Ballong valvuloplasty kan ikke brukes for tilfeller av pulmonal stenose som oppstår over lunge ventilen (supravalvular) eller under ventilen (subvalvulær). Åpen hjertekirurgi er nødvendig for disse typer stenoser og noen ganger for klaffestenose.

Under operasjonen, til legen reparasjoner lungearterien eller ventilen tillater blodet å passere gjennom lettere. I visse tilfeller kan legen erstatte lunge ventilen med en kunstig ventil.

Noen mennesker med pulmonal stenose har andre medfødt hjertefeil, og disse kan bli reparert ved tidspunktet for kirurgi. Som med ballong valvuloplasty, er det en viss risiko for blødning, infeksjon eller blodpropp forbundet med kirurgi.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Mens det er lite du kan gjøre for å hindre lunge ventilen stenose, kan du ta forholdsregler for å sikre at du ikke vil utvikle komplikasjoner av din tilstand og stoppe det fra forverring.

Forebyggende antibiotika
I det siste, var mennesker med hjerteklaff problemer rådes til å ta antibiotika før visse dentale og kirurgiske prosedyrer for å hindre bakterier fra å forårsake en infeksjon i indre foring av hjertet (infeksiøs endokarditt).

Men European College of Cardiology og European Heart Association anbefaler at antibiotika ikke lenger er nødvendig for folk som bare har pulmonal stenose. I stedet blir antibiotika reservert for folk med høy risiko for alvorlige komplikasjoner av infeksiøs endokarditt, for eksempel de som har andre hjertesykdommer eller kunstige ventiler eller som har hatt reparasjon med protese materiale.

Hvis du har hatt din lunge ventilen skiftes ut, vil du fortsatt trenger forebyggende antibiotika før dentale og andre prosedyrer.

Hjerte-sunn livsstil
Vedta en hjerte-sunn livsstil reduserer risikoen for å utvikle andre typer hjertesykdom, som hjerteinfarkt. Livsstil endringer for å snakke med legen din om er:

 • Slutte å røyke. Røyking og annen tobakksbruk er en betydelig risikofaktor for hjertesykdom. Prøv å unngå passiv røyking, så vel.
 • Spise et hjerte-sunt kosthold. Fokuser på å spise en diett som er lav i natrium, kolesterol og mettet fett. Prøv å spise mer frukt og grønnsaker, fisk, magre meieriprodukter, hele korn, og magert kjøtt.
 • Opprettholde en sunn vekt. Overvekt kan gjøre deg kortpustet og kan komplisere hjertekirurgi hvis du skulle trenge det. Holde vekten innenfor et område anbefalt av legen din.
 • Trene. Fysisk aktivitet kan bidra til å holde kroppen i form, og kan hjelpe deg til å komme seg raskere hvis du trenger hjerteoperasjon. Hvor lenge og hardt du klarer å utøve kan avhenge av hvilket nivå av aktivitet utløser symptomene dine, hvis noen. Spør legen din for veiledning før du starter et treningsprogram.
 • Se din lege regelmessig. Etablere en vanlig avtale tidsplan med hjertespesialisten din eller primær omsorgsperson. Selv om du hadde behandling for pulmonal ventilen stenose som et barn, bør du likevel la legene vet at du har hatt tilstanden selv om det ikke har forårsaket noen problemer for deg som voksen. Dine leger vil trolig ønske å fortsette å overvåke ditt hjerte tilstand.

Graviditet
Graviditet er vanligvis ikke et problem for kvinner som har mild til moderat pulmonal ventilen stenose. Hvis du har alvorlig pulmonal ventilen stenose, risikoen for komplikasjoner under fødsel er høyere enn for kvinner uten tilstanden. Om nødvendig er det mulig å gjennomgå ballong valvuloplasty under graviditet.

Se også