Revmatoid artritt

Definisjon

Revmatoid artritt er en kronisk betennelsessykdom som vanligvis rammer de små leddene i hender og føtter. I motsetning til slitasje-og-tåre skade av slitasjegikt, påvirker revmatoid artritt slimhinnen i leddene, forårsaker en smertefull hevelse som kan til slutt resultere i bein erosjon og felles misdannelse.

En autoimmun lidelse, oppstår revmatoid artritt når immunsystemet feilaktig angriper din egen kroppens vev. I tillegg til å forårsake felles problemer, reumatoid artritt noen ganger kan påvirke andre organer i kroppen - for eksempel hud, øyne, lunger og blodkar.

Selv om revmatoid artritt kan oppstå i alle aldre, begynner det som regel etter 40 år. Lidelsen er mye mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Behandling fokuserer på å kontrollere symptomer og forebygge leddskader.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på revmatoid artritt kan omfatte:

 • Møre og varme, hovne ledd
 • Morgenstivhet som kan vare i timevis
 • Firm humper av vev under huden på armene (revmatoid knuter)
 • Tretthet, feber og vekttap

Tidlig revmatoid artritt har en tendens til å påvirke mindre ledd første - spesielt leddene som fester fingrene til hendene og tærne til føttene. Som sykdommen utvikler seg, symptomer ofte spredd seg til knær, ankler, albuer, hofter og skuldre. I de fleste tilfeller symptomer forekommer i de samme leddene på begge sider av kroppen din.

Revmatoid artritt tegn og symptomer kan variere i alvorlighetsgrad og kan selv komme og gå. Perioder med økt sykdomsaktivitet, kalt flares, veksler med perioder med relativ remisjon - når hevelse og smerte falme eller forsvinne. Over tid kan revmatoid artritt forårsake leddene blir deformert og skifte ut av sted.

Når bør du oppsøke lege
Gjør en avtale med legen din dersom du har vedvarende ubehag og hevelse i leddene.

Se også

Årsaker

Revmatoid artritt oppstår når immunsystemet angriper synovium - foring av membranene som omgir leddene. Den resulterende betennelse tykner synovium, som kan til slutt ødelegge brusk og bein i leddet. Sener og leddbånd som holder felles sammen svekke og strekke. Gradvis mister leddet sin form og innretting.

Legene vet ikke hva som starter denne prosessen, selv om en genetisk komponent fremstår som sannsynlig. Mens gener ikke faktisk føre til leddgikt, kan de gjøre deg mer utsatt for miljømessige faktorer - som for eksempel infeksjon med visse virus og bakterier - som kan utløse sykdommen.

Se også

Risikofaktorer

Faktorer som kan øke risikoen for revmatoid artritt inkluderer:

 • Sexlivet ditt. Kvinner er mer sannsynlig å utvikle revmatoid artritt enn menn er.
 • Alder. Revmatoid artritt kan oppstå i alle aldre, men det oftest begynner mellom 40 og 60 år.
 • Slektshistorie. Dersom et medlem av familien din har revmatoid artritt, kan du ha en økt risiko for sykdommen.

Se også

Komplikasjoner

Revmatoid artritt. Carpal tunnel syndrom.
Revmatoid artritt. Carpal tunnel syndrom.

Revmatoid artritt øker risikoen for å utvikle:

 • Osteoporose revmatoid artritt seg selv, sammen med noen medisiner som brukes for behandling av revmatoid artritt, kan øke risikoen for osteoporose -. En tilstand som svekker bein og gjør dem mer utsatt for brudd.
 • Carpal tunnel syndrom. Hvis revmatoid artritt påvirker håndleddene, kan betennelsen komprimere nerve som serverer det meste av hånden og fingrene.
 • Hjerteproblemer. Revmatoid artritt kan øke risikoen for herdet og blokkerte arterier, samt betennelse i sac som omslutter hjertet ditt.
 • Lungesykdom. Personer med revmatoid artritt har en økt risiko for betennelse og arrdannelse i lunge vev, noe som kan føre til progressive kortpustethet.

Se også

Forberedelser til din avtale

Mens du kanskje først diskutere dine symptomer med fastlegen din, kan han eller hun henvise deg til en revmatolog - en lege som er spesialist i behandling av leddgikt og andre inflammatoriske tilstander - for videre evaluering.

Hva du kan gjøre
Skriv en liste som omfatter:

 • Detaljerte beskrivelser av symptomene dine
 • Informasjon om medisinske problemer du har hatt i det siste
 • Informasjon om medisinske problemer av dine foreldre eller søsken
 • Alle medisiner og kosttilskudd du tar
 • Spørsmål du ønsker å spørre legen

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Når begynte symptomene begynner?
 • Har symptomene dine endret seg over tid?
 • Hvilke ledd er berørt?
 • Gjør noen aktivitet dine symptomer bedre eller verre?
 • Er dine symptomer forstyrrer daglige gjøremål?

Se også

Tester og diagnose

Revmatoid artritt kan være vanskelig å diagnostisere i en tidlig fase fordi de tidlige tegn og symptomer etterligne de av mange andre sykdommer. Det er ingen blodprøve eller fysisk finne for å bekrefte diagnosen.

Under fysisk eksamen, vil legen din undersøke leddene for hevelse, rødhet og varme. Han eller hun vil også sjekke dine reflekser og muskel styrke.

Blodprøver
Personer med revmatoid artritt har en tendens til å ha en forhøyet senkning (ESR, eller sed rate), noe som indikerer tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess i kroppen. Andre vanlige blodprøver ser for revmatoid faktor og anti-syklisk citrullinated peptid (anti-CCP) antistoffer.

Forberedelser til din avtale. Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs).
Forberedelser til din avtale. Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs).

Røntgenbilder
Legen kan anbefale røntgen for å spore utviklingen av revmatoid artritt i leddene over tid.

Se også

Behandlinger og medisiner

Det finnes ingen kur for revmatoid artritt. Medisiner kan redusere betennelse i leddene for å lindre smerte og forhindre eller bremse leddskader. Arbeids-og fysioterapi kan lære deg hvordan du beskytter leddene. Hvis leddene blir alvorlig skadet av revmatoid artritt, kan operasjon være nødvendig.

Medisiner
Mange legemidler som brukes til å behandle revmatoid artritt ha potensielt alvorlige bivirkninger. Leger vanligvis foreskrive medisiner med færrest bivirkninger første. Du må kanskje sterkere rusmidler eller en kombinasjon av medisiner som sykdommen utvikler seg.

 • NSAID-preparater. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan lindre smerte og redusere betennelser. Over-the-counter NSAIDs inkluderer ibuprofen (Advil, Motrin IB) og naproxen natrium (Aleve). Sterkere NSAIDs er tilgjengelig på resept. Bivirkninger kan være ringing i ørene, magen irritasjon, hjerteproblemer, og lever-og nyreskader.
 • Steroider. Kortikosteroid medisiner, som prednison, redusere betennelse og smerte og treg leddskader. Bivirkninger kan omfatte tynning av bein, grå stær, vektøkning og diabetes. Leger ofte foreskrive et kortikosteroid å lindre akutte symptomer, med mål om gradvis nedtrapping av medisiner.
 • Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs). Disse stoffene kan bremse utviklingen av revmatoid artritt og lagre ledd og annet vev fra permanent skade. Vanlige DMARDs inkluderer metotreksat (Trexall), leflunomid (Arava), hydroxychloroquine (Plaquenil) og sulfasalazin (Azulfidine). Bivirkninger variere, men kan omfatte leverskader, benmargssuppresjon og alvorlige lungeinfeksjoner.
 • Immundempende. Disse medisiner handle for å temme immunforsvaret, som er ute av kontroll ved revmatoid artritt. Eksempler er azatioprin (Imuran, Azasan) og ciklosporin (Neoral, Sandimmune, Gengraf). Disse medikamentene kan øke mottakelighet for infeksjon.
 • TNF-alfa-hemmere. Tumor nekrose faktor-alfa (TNF-alfa) er en inflammatorisk stoff som produseres av kroppen din. TNF-alfa-hemmere kan bidra til å redusere smerte, stivhet om morgenen, og ømme eller hovne ledd. Eksempler er etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), golimumab (Simponi) og certolizumab (Cimzia). Potensielle bivirkninger er kvalme, diaré, håravfall og en økt risiko for alvorlige infeksjoner.
 • Andre rusmidler. Flere andre revmatoid artritt narkotika målrette en rekke prosesser som er involvert med betennelse i kroppen din. Disse stoffene omfatter anakinra (Kineret), abatacept (Orencia), rituximab (Rituxan), tocilizumab (RoACTEMRA) og tofacitinib (Xeljanz). Bivirkninger varierer, men kan være kløe, magesmerter, hodepine, rennende nese eller sår hals.

Terapi
Legen din kan sende deg til en terapeut som kan lære deg øvelser for å holde leddene fleksible. Terapeuten kan også foreslå nye måter å gjøre daglige oppgaver, som vil være lettere på leddene. For eksempel, hvis fingrene er sår, kan det være lurt å plukke opp et objekt med underarmene.

Hjelpemidler kan gjøre det lettere å unngå å stresse dine smertefulle ledd. For eksempel, hjelper en kjøkkenkniv utstyrt med en sag håndtak beskytte din finger og håndledd ledd. Verktøy som buttonhooks kan gjøre det lettere å kle på seg. Kataloger og medisinsk forsyne butikkene er gode steder å lete etter ideer.

Kirurgi
Hvis medisiner ikke klarer å forhindre eller bremse leddskader, kan du og legen din vurdere kirurgi for å reparere skadede ledd. Kirurgi kan bidra til å gjenopprette din evne til å bruke felles. Det kan også redusere smerter og korrigere deformiteter. Revmatoid artritt kirurgi kan innebære en eller flere av følgende fremgangsmåter:

 • Hofteleddserstatning. Under leddprotesekirurgi, fjerner legen de skadede delene av felles og setter inn en protese av metall og plast.
 • Sene reparasjon. Inflammasjon og leddskader kan forårsake sener rundt leddet å løsne eller sprekke. Din kirurg kan være i stand til å reparere sener rundt leddet ditt.
 • Joint fusion. Kirurgisk fusing en felles kan bli anbefalt å stabilisere eller justere en felles og for smertelindring når en felles erstatning er ikke et alternativ.

Operasjoner innebærer en risiko for blødning, infeksjon og smerte. Diskuter fordeler og risiko med legen din.

Se også

Livsstil og hjem rettsmidler

Du kan ta skritt for å ta vare på kroppen din hvis du har revmatoid artritt. Disse egenomsorg tiltak, når det brukes sammen med revmatoid artritt medisiner kan hjelpe deg med å håndtere tegn og symptomer:

 • Tren regelmessig. Lett trening kan bidra til å styrke musklene rundt leddene, og det kan bidra til å bekjempe tretthet man føler seg. Sjekk med legen din før du begynner å trene. Hvis du nettopp har begynt, begynne med å ta en tur. Prøv svømming eller milde vann aerobic. Unngå å trene anbud, skadet eller alvorlig betente ledd.
 • Påfør varme eller kulde. Varmen kan bidra til å lette din smerte og slappe av spente, smertefulle muskler. Cold may kjedelig følelsen av smerte. Kaldt har også en lammende effekt og reduserer muskelspasmer.
 • Slapp av. Finn måter å takle smerten ved å redusere stress i livet ditt. Teknikker som hypnose, guidet billedspråk, dyp pusting og muskelavslapning kan alle brukes til å kontrollere smerte.

Se også

Alternativ medisin

Noen vanlige komplementære og alternative behandlinger som har vist lovende for revmatoid artritt inkluderer:

 • Planteoljer. Frøene av nattlysolje, agurkurt og solbær inneholder en type fettsyre som kan hjelpe med revmatoid artritt smerter og morgenstivhet. Bivirkninger kan være kvalme, diaré og gass. Noen planteoljer kan forårsake leverskader eller forstyrre med medisiner, så sjekk med legen din først.
 • Fiskeolje. Noen foreløpige studier har funnet at fiskeolje kosttilskudd kan redusere leddgikt smerte og stivhet. Bivirkninger kan være kvalme, raping og en fishy smak i munnen. Fiskeolje kan forstyrre med medisiner, så sjekk med legen din først.
 • Tai chi. Denne bevegelsen terapi innebærer milde øvelser og strekker kombinert med dyp pusting. Mange bruker tai chi å avlaste stress i livet. Små studier har funnet at tai chi kan redusere leddgikt smerte. Når ledet av en kunnskapsrik instruktør, er tai chi trygt. Men ikke gjør noen trekk som forårsaker smerte.

Se også

Mestring og støtte

I hvilken grad revmatoid artritt påvirker dine daglige aktiviteter avhenger delvis av hvor godt du takle sykdommen. Snakk med din lege eller sykepleier om strategier for mestring. Med tiden vil du finne hvilke strategier som fungerer best for deg. I mellomtiden kan du prøve å:

 • Ta kontroll. Med legen din, lage en plan for å administrere leddgikt. Dette vil hjelpe deg til å føle ansvar for din sykdom.
 • Kjenn dine begrensninger. Rest når du er sliten. Revmatoid artritt kan gjøre deg utsatt for tretthet og muskelsvakhet. En hvile eller kort lur som ikke forstyrrer nattesøvn kan hjelpe.
 • Kommunisere med andre. Hold familien klar over hvordan du føler deg. De kan være bekymret for deg, men kanskje ikke føler deg komfortabel å spørre om smertene dine. Finn et familiemedlem eller en venn du kan snakke med når du føler deg spesielt overveldet. Også kontakt med andre mennesker som har revmatoid artritt - enten gjennom en støttegruppe i lokalsamfunnet ditt eller på nettet.
 • Ta deg tid for deg selv. Det er lett å bli opptatt og ikke ta tid for deg selv. Finn tid til hva du liker, enten det er på tide å skrive i en journal, gå en tur eller lytte til musikk. Bruk denne tiden til å lindre stress og reflektere over dine følelser.

Se også