Rh faktor blodprøve

Definisjon

Rhesus (Rh) faktor er en arvelig egenskap som refererer til et spesifikt protein som finnes på overflaten av røde blodceller. Hvis blodet har protein, du er Rh positive - den vanligste Rh faktor. Hvis blodet mangler protein, du er Rh negativ.

Selv om Rh faktor som ikke påvirker din helse, kan det påvirke svangerskapet. Svangerskapet trenger spesiell omsorg hvis du er Rh negativ og barnets far er Rh positive.

Hvis du er gravid, vil helsepersonell anbefaler en Rh faktor test i løpet av første prenatal besøk. Rh faktor test er en enkel blodprøve som viser om du er Rh positiv eller Rh negativ.

Se også

Hvorfor det er gjort

Rh faktor testen er gjort under svangerskapet for å identifisere en kvinnes Rh faktor. I noen tilfeller kan barnets far trenger en Rh faktor test, også.

Under graviditet - eller, mer sannsynlig, under levering - en liten mengde av babyens blod kan komme i kontakt med blodet ditt. Hvis du er Rh positiv, er Rh uforlikelighet ikke en bekymring. Hvis du er Rh negativ og barnet er Rh positiv, derimot, kan kroppen produsere Rh antistoffer etter eksponering for barnets røde blodlegemer.

Vanligvis er antistoffene er ikke et problem under den første svangerskap. Den bekymringen er med påfølgende graviditet med en Rh positivt barn. I dette tilfellet, kan det hende at eksisterende Rh antistoffer krysser placenta og kjempe barnets røde blodlegemer. Dette kan føre til livstruende anemi - en mangel på friske røde blodceller - for den Rh positivt barn.

Hvis du er Rh negativ, må du kanskje ha en annen blodprøve - et antistoff skjermen - i løpet av første trimester og igjen i uke 28 av svangerskapet. Antistoff skjermen brukes til å påvise antistoffer mot Rh positivt blod.

Hvis du ikke har begynt å produsere Rh antistoffer, trenger du en injeksjon av en blod produkt som kalles Rh immunglobulin. Den immunglobulin hindrer kroppen i å produsere Rh antistoffer under svangerskapet.

Hvis babyen er født Rh negativ, er ingen ytterligere behandling er nødvendig.

Hvis babyen er født Rh positiv, trenger du en ny injeksjon kort tid etter levering. Du vil sannsynligvis trenge injeksjoner under eventuelle senere svangerskap og etter levering av hver Rh positivt barn også.

Hvis du er Rh negativ, trenger du også en Rh immunglobulin injeksjon etter enhver situasjon hvor blodet kan komme i kontakt med Rh positivt blod, inkludert:

  • Abort
  • Abort
  • Ektopisk graviditet - når et befruktet egg implantater sted utenfor livmoren, vanligvis i en egglederen
  • Blæremola - en noncancerous (godartet) svulst som utvikler seg i livmoren
  • Fostervannsprøve - en prenatal test der en prøve av væsken som omgir og beskytter en baby i livmoren (fostervann) er fjernet for testing eller behandling
  • Chorionic villus prøvetaking - en prenatal test der et utvalg av de pistrete anslag som utgjør det meste av placenta (chorion villi) fjernes for testing
  • Blødning under svangerskapet
  • Stump traume til magen under graviditet
  • Rotasjon av en baby i en seteleie - som baken først - før fødsel

Hvis antistoff skjermen viser at du allerede produserer antistoffer, vil en injeksjon av Rh immunglobulin ikke hjelpe. Babyen vil bli nøye overvåket. Om nødvendig, kan han eller hun bli gitt en blodoverføring gjennom navlestrengen under svangerskapet eller umiddelbart etter levering.

Mors Rh faktor Fars Rh faktor Babyens Rh faktor Forholdsregler
Rh positive Rh positive Rh positive Ingen
Rh negativ Rh negativ Rh negativ Ingen
Rh positive Rh negativ Kan være Rh positiv eller Rh negativ Ingen
Rh negativ Rh positive Kan være Rh positiv eller Rh negativ Rh immunglobulinpreparater injeksjoner

Se også

Hva du kan forvente

En Rh faktor test er en enkel blodprøve. Blodprøven er vanligvis tatt i en helsepersonell kontor - vanligvis i løpet av første prenatal besøk - og sendt til et laboratorium for analyse.

Ingen spesielle forberedelser er nødvendig.

Se også

Resultater

Hvis du er Rh positiv, er ingen handling er nødvendig.

Hvis du er Rh negativ og barnets far er Rh positiv, det er et potensial for kroppen å produsere antistoffer som kan skade babyen. Snakk med legen din om hvordan du planlegger en Rh immunglobulin injeksjon under svangerskapet og sørg for at du minner helsevesenet team av Rh status under fødselen.

Påminnelsene dine vil hjelpe helsevesenet team gi best mulig omsorg under fødsel.

Se også