Seksuell helse

Seksualundervisning: å snakke med småbarn og førskolebarn om sex

Seksualundervisning begynner ofte med et barns nysgjerrighet om hans eller hennes kropp. Her er hvordan du setter scenen for seksualundervisning - og hvordan å svare på barnets spørsmål.

Sex utdanning er et tema mange foreldre foretrekker å unngå. Og hvis du har et lite barn, kanskje du tror du er av kroken - i hvert fall for en stund. Men det er ikke nødvendigvis sant. Seksualundervisning kan begynne når som helst. La barnet bestemme farten med hans eller hennes spørsmål.

Tidlig leting

Som barn lærer å gå og snakke, de også begynne å lære om kroppen sin. Åpne døren til seksualundervisning ved å lære barnet ditt de riktige navnene for hans eller hennes kjønnsorganer, kanskje i løpet av bad tid. Hvis barnet peker på en kroppsdel, bare fortelle ham eller henne hva det er. Dette er også en god tid til å snakke om hvilke deler av kroppen er privat.

Når barnet stiller spørsmål om hans eller hennes kropp - eller din - ikke fnise, le eller bli flau. Ta spørsmålene til pålydende. Tilbyr direkte, alderstilpassede svar. Hvis barnet ønsker å vite mer, vil han eller hun spør.

Forvent selv-stimulering

Mange småbarn uttrykke sin naturlige seksuelle nysgjerrighet gjennom selv-stimulering. Gutter kan trekke på deres peniser, og jenter kan gni sine kjønnsorganer. Lær barnet at onani er en normal - men privat - aktivitet. Hvis barnet begynner onanert offentlig, prøver å distrahere ham eller henne. Hvis det mislykkes, ta barnet til side for en påminnelse om viktigheten av personvernet.

Noen ganger kan hyppig onanering indikere et problem i et barns liv. Kanskje han eller hun føler seg engstelig eller får ikke nok oppmerksomhet hjemme. Det kan også være et tegn på seksuelle overgrep. Lær barnet at ingen får lov til å berøre intime deler av hans eller hennes kropp uten tillatelse. Hvis du er bekymret for ditt barns oppførsel, ta kontakt med sin lege.

Se også

Seksualundervisning: å snakke med småbarn og førskolebarn om sex

Nysgjerrighet om andre

Etter alder 3 eller 4, barn ofte innse at gutter og jenter har forskjellige kjønnsorganer. Som naturlig nysgjerrighet spark i, kan du finne ditt barn leker "doktor" eller undersøke et annet barns kjønnsorganer. Slik leting er fjernt fra voksen seksuell aktivitet, og det er ufarlig når bare små barn er involvert. Som et familieanliggende, men kan det være lurt å sette grenser for slik leting.

Hverdagslige øyeblikk er nøkkelen

Seksualundervisning er ikke en enkelt fortelle alt diskusjon. I stedet dra nytte av daglige muligheter til å diskutere sex. Hvis det er en graviditet i familien, for eksempel, fortelle barnet at babyer vokser i en spesiell plass inne i moren. Hvis barnet ønsker mer informasjon om hvordan babyen kom dit, eller hvordan barnet vil bli født, tilby dem.

Disse eksemplene:

  • Hvordan får babyer inne i en mammas mage? Du kan si: "En mor og en far lage en baby ved å holde hverandre på en spesiell måte."
  • Hvordan er babyer født? For noen barn kan det være nok å si: "Leger og sykepleiere hjelpe babyer som er klar til å bli født." Hvis barnet ønsker mer informasjon, kan du si, "Vanligvis en mor presser barnet ut av skjeden hennes."
  • Hvorfor ikke alle har en penis? Prøv en enkel forklaring, for eksempel, "Gutter og jenter organer er gjort annerledes."
  • Hvorfor har du hår der nede? Enkelhet ofte fungerer her også. Du kan si: "Våre kropper endres etter hvert som vi blir eldre." Hvis barnet ønsker flere detaljer, legge til, "Boys vokse hår i nærheten av deres peniser, og jenter vokser hår i nærheten av deres vaginaer."

Etter hvert som barnet modnes og spør mer detaljerte spørsmål, kan du gi mer detaljerte svar. Besvare konkrete spørsmål med riktig terminologi. Selv om du er ubehagelig, smi videre. Husk, du setter scenen for åpne, ærlige diskusjoner i årene som kommer.

Se også