Sex terapi

Definisjon

Sex terapi er en type psykoterapi - en generell betegnelse for behandling av psykiske problemer ved å snakke med en mental helse-leverandøren. Gjennom sex terapi, kan du ta opp bekymringer om seksuell funksjon, seksuelle følelser og intimitet - enten i individuell terapi eller i felles behandling med partneren din. Sex terapi kan være effektivt for voksne i alle aldre, kjønn eller seksuell legning.

Sex terapi er vanligvis av psykologer, sosialarbeidere, leger eller lisensiert terapeuter som har spesiell opplæring i spørsmål knyttet til sex og samliv. Sertifisert sex terapeuter har utdannet grader og kan demonstrere sin kompetanse i sex terapi ved å bli akkreditert av European Association of Sexuality Educators, rådgivere og terapeuter (AASECT).

Sertifisert sex terapeuter ikke har seksuell kontakt med kunder, på kontoret eller andre steder. Seksuell coaching som involverer fysisk kontakt er ikke en del av mainstream sex terapi.

Sex terapi er vanligvis kort sikt, med et begrenset antall økter. Behandlingen planen er avhengig av bekymringene som må løses.

Se også

Hvorfor det er gjort

Sex terapi kan hjelpe deg å løse ulike seksuelle problemer, fra bekymringer om seksuell funksjon eller følelser i måten du forholder deg til din partner. Gjennom sex terapi, kan du fokusere på spørsmål som:

 • Bekymringer om seksuell lyst eller opphisselse
 • Bekymringer om seksuelle interesser eller seksuell legning
 • Tvangsmessig seksuell atferd
 • Erektil dysfunksjon
 • Ejaculating for fort (prematur ejakulasjon)
 • Problemer med å nå orgasme (anorgasmia)
 • Smertefullt samleie (dyspareuni)
 • Intimitet problemer knyttet til nedsatt funksjonsevne eller kronisk tilstand
 • Bekymringer om tidligere seksuelle traumer

Snakker om sex og intimitet kan i utgangspunktet føles vanskelig. Husk, er sertifisert sex terapeuter opplært til å sette deg rolig og er dyktige til å identifisere og utforske seksuelle bekymringer. Gjennom sex terapi, kan du lære å uttrykke dine bekymringer klart, bedre forstå dine egne seksuelle behov og bedre forstå partnerens seksuelle behov.

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan spørre din primære omsorgsperson for en henvisning til en sex terapeut, eller du kan sjekke med et lokalt sykehus eller medisinsk senter for å se om de har en sex terapi klinikk. Din helseforsikring eller ansatt assistanse program kan tilby anbefalinger også.

Som et annet alternativ, kan du sjekke med en profesjonell organisasjon, som for eksempel AASECT. Eller se på de faglige organisasjon hjemmesidene til psykologer, sosialarbeidere og psykiatere for å finne en hensiktsmessig lisensiert og kvalifisert leverandør av sex terapi.

Før planlegging økter med en terapeut, vurdere om terapeuten ville være en god løsning for deg. Du kan stille spørsmål som de nedenfor.

 • Utdanning og erfaring. Hva er din utdanningsbakgrunn og opplæring bakgrunnen? Er du lisensiert av staten? Er du akkreditert av AASECT? Hva er din erfaring med min type seksuelle problemet?
 • Logistikk. Hvor er kontoret ditt? Hva er dine kontortid?
 • Behandlingsplan. Hvor lenge er hver økt? Hvor ofte økter planlagt? Hvor lenge kan jeg forvente behandling for å fortsette? Hva er din politikk på kansellerte økter?
 • Avgifter og forsikring. Hvor mye har du betalt for hver økt? Er dine tjenester dekket av min helseforsikring plan? Må jeg betale full avgift på forhånd?

Før avtale
Forbered for avtalen ved å lage en liste over:

 • Detaljer om problemet du har, også når det begynte, enten det er alltid til stede, eller kommer og går, fagfolk du har sett, og behandlinger du har prøvd og deres resultater
 • Key personlig informasjon, inkludert din medisinske tilstander og noen store påkjenninger eller nylige forandringer i livet
 • Alle medisiner, vitaminer, kosttilskudd eller naturlegemidler som at du tar
 • Spørsmål å spørre din terapeut om dine seksuelle bekymringer

Husk, krever effektiv sex terapi tillit og god kommunikasjon mellom deg og din terapeut. Hvis du ikke føler nok rapport med terapeuten din til å føre til effektiv oppløsning av dine bekymringer, bør du vurdere å finne en annen terapeut.

Se også

Hva du kan forvente

Du vil sannsynligvis begynne sex terapi ved å beskrive dine spesifikke seksuelle bekymringer. Seksuelle problemer kan være komplisert, og din terapeut vil ønske å få en klar idé om alle de faktorene som er involvert. Når terapeuten forstår situasjonen, vil han eller hun diskutere måter å løse dine bekymringer og forbedre din kommunikasjon og intimitet.

Hvis du er i et forhold, er det vanligvis mest nyttig å involvere partneren din i møter med sex terapeut. Du og din partner kan tilordnes en rekke lekser øvelser, for eksempel:

 • Kommunikasjon øvelser med partneren din
 • Bremse ned og fokusere på hva du sensing under samleiet (mindfulness teknikker)
 • Lese eller se pedagogiske videoer om seksuelle teknikker
 • Endre måten du kommuniserer med din partner under sex

Sex terapi er vanligvis kort sikt. Noen problemer kan løses raskt, i løpet av bare noen få besøk. Vanligvis er imidlertid en rekke rådgivning økter nødvendig.

Som sex terapi utvikler seg, vil du bruke ditt hjem opplevelser for ytterligere å identifisere og avgrense problemene du ønsker å jobbe med. Husk, er seksuell coaching som involverer fysisk kontakt ikke er en del av mainstream sex terapi.

Husk at bekymringer om sex og intimitet er ofte knyttet til andre underliggende problemer, som for eksempel stress, angst eller depresjon. I andre tilfeller er seksuell funksjon påvirkes av kronisk sykdom, medisiner bivirkninger, kirurgi eller aldring.

Avhengig av dine bekymringer og din fysiske helse, ser bare en sex terapeut kan være nok - eller sex terapeut kan være en del av et team som inkluderer din lege, psykolog eller fysioterapeut. For noen seksuelle bekymringer, kan medisiner være nyttig. En komplett medisinsk vurdering kan bidra til å bestemme arten av problemet ditt og hele spekteret av behandlingstilbud som kan være passende for din situasjon.

Se også