Spedbarn og småbarn helse

Termometer grunnleggende: å ta barnets temperatur

Termometer valg fikk du forvirret? forstå de ulike termometer alternativer - og når du skal søke medisinsk hjelp for en feber.

Hvis barnet føles varmt eller virker utilpass, er det nok på tide å ta hans eller hennes temperatur. Høres enkelt nok - men hvis du er ny på det, kanskje du har spørsmål. Hvilken type termometer er best? Er termometer retningslinjer annerledes for babyer og eldre barn? Her er hva du trenger å vite for å ta barnets temperatur.

Termometer alternativer

Spedbarn og småbarn helse. Digitale termometre.
Spedbarn og småbarn helse. Digitale termometre.

Et glass kvikksølv termometer var en gang et fast innslag i de fleste medisinskap. I dag er kvikksølvtermometer ikke lenger anbefalt fordi de kan bryte og la kvikksølv til å fordampe og inhaleres. Når du velger et termometer, bør du vurdere disse alternativene:

 • Digitale termometre. Disse termometre bruke elektroniske varmesensorer å registrere kroppstemperatur. De kan brukes i endetarmen (rektal), munnen (oralt) eller armhulen (aksillær). Armpit temperaturer, men er vanligvis den minst nøyaktige av de tre.
 • Digital øret termometre (trommehinnen). Disse termometre bruke en infrarød stråle for å måle temperaturen inne i øregangen. Husk at ørevoks eller en liten, buet ørekanalen kan forstyrre nøyaktigheten av et øre termometer temperatur.
 • Digital smokk termometer. Barnet suger rett og slett på smokken før peak temperaturen ble målt.
 • Temporale arterie termometre. Disse termometer bruke en infrarød scanner for å måle temperaturen av den temporale arterie i pannen.

Sikkerhetstips

Uansett hvilken type termometer du bruker, må du lese instruksjonene som følger med det. Før og etter hver bruk, rengjør tuppen av termometeret med rensevæske eller såpe og lunkent vann.

Hvis du planlegger å bruke et digitalt termometer for å ta en rektal temperatur, få et annet digitalt termometer til oral bruk. Merke hver termometer, og ikke bruke samme termometer på begge steder.

For sikkerhet - og for å sørge for at termometeret holder seg på plass - aldri forlate barnet uten tilsyn mens du tar hans eller hennes temperatur.

Se også

Termometer grunnleggende: å ta barnets temperatur

Alder retningslinjer

Den beste typen termometer - eller det beste stedet å sette termometeret, i noen tilfeller - avhengig av barnets alder.

 • Fødsel til tre måneder. Bruk en vanlig digitalt termometer til å ta en rektal temperatur. Ny forskning tyder på at en temporal arterie termometer kan også gi nøyaktige målinger hos nyfødte.
 • 3 måneder til fire år. En rektal temperatur gir de beste målingene for barn opp til 3 år. I denne aldersgruppen kan du også bruke et digitalt termometer for å ta en armhulen temperatur, en temporal arterie termometer eller en digital smokk termometer. Men vente til barnet er minst seks måneder gamle til å bruke et digitalt øre termometer. Hvis du bruker en annen type termometer for å ta en ung barnets temperatur og du er i tvil om resultatene, ta en rektal temperatur.
 • 4 år og eldre. Ved fylte fire, kan de fleste barna holde et digitalt termometer under tungen for den korte tiden det tar å få en temperatur lesing. Du kan også bruke en vanlig digitalt termometer til å ta en armhulen temperatur, en temporal arterie termometer eller et digitalt øre termometer.

Hvordan det gjøres

 • Rektal temperatur. Slå på digitalt termometer og smøre tuppen av termometeret med vaselin. Legg barnet ditt eller barnet på hans eller hennes rygg, løfter hans eller hennes lår og legg smurt termometer 1/2 til 1 cm (1.3 til 2.5 centimeter) inn i endetarmen. Stopp hvis du føler motstand. Hold termometeret på plass til termometeret signaliserer at det er gjort. Fjern termometeret og lese nummeret.
 • Oral temperatur. Slå på det digitale termometeret. Plasser tuppen av termometeret under barnets tunge og be barnet å holde hans eller hennes lepper lukket. Fjern termometeret når det signaliserer at det er gjort og lese nummeret. Dersom barnet ditt har spist eller drukket, vent i minst 30 minutter for å ta hans eller hennes temperatur gjennom munnen. Hvis barnet ditt er for trafikk å puste gjennom hans eller hennes nese, må du kanskje bruke en annen metode.
 • Armhulen temperatur. Slå på det digitale termometeret. Når du plasserer termometeret under barnets armhulen, sørg for at den berører huden - ikke klær. Hold termometeret tett på plass til termometeret signaliserer at det er gjort. Fjern termometeret og lese nummeret.
 • Ear temperatur. Slå på termometeret. Forsiktig plassere termometeret i barnets øre. Følg instruksjonene som følger med termometer for å sikre at du setter inn termometeret riktig avstand inn i ørekanalen. Hold termometeret tett på plass til termometeret signaliserer at det er gjort. Fjern termometeret og lese nummeret.
 • Temporal arterie temperatur. Slå på termometeret. Forsiktig feie termometeret over barnets panne. Fjern termometeret og lese nummeret.

Når bør du oppsøke lege

En feber er et vanlig tegn på sykdom, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Faktisk, feber synes å spille en viktig rolle i bekjempelsen av infeksjoner. Hvis barnet ditt er eldre enn alderen 1 og er å drikke rikelig med væske, sove godt og fortsetter å spille, er det vanligvis ingen grunn til å behandle feber.

Hvis du ønsker å gi barnet medisiner for å behandle feber, hold deg til paracetamol (Paracet, andre) til fylte seks måneder. Hvis barnet ditt er alderen 6 måneder eller eldre, er ibuprofen (Advil, Barnas motrin, andre) OK, også. Les etiketten nøye for riktig dosering. Ikke bruk aspirin for å behandle feber i noen 18 år eller yngre.

Barnet ditt har feber hvis han eller hun:

 • Har en rektal, øre eller temporal arterie temperatur på 100,4 F (38 C) eller høyere
 • Har en smokk eller oral temperatur på 100 F (37.8C) eller høyere
 • Har en armhulen temperatur på 99 F (37.2 C) eller høyere

Husk at en armhulen temperatur ikke kan være nøyaktig. Hvis du er i tvil om en armhulen temperatur lesing, bruke en annen metode for å bekrefte resultatene.

Generelt, ta kontakt med barnets lege dersom:

 • Barnet er yngre enn tre måneder og har en rektal temperatur på 100,4 F (38 C) eller høyere.
 • Barnet er alderen 3 til 6 måneder og har en temperatur opp til 102 F (38.9 C) og virker uvanlig irritabel, sløv eller ubehagelig, eller har en høyere temperatur enn 102 F (38.9 C).
 • Barnet er alderen 6 til 24 måneder og har en temperatur høyere enn 102 F (38.9 C) som varer lenger enn en dag, men viser ingen andre symptomer. (Hvis barnet også har andre symptomer, for eksempel en forkjølelse, hoste eller diaré, kan du ringe barnets lege raskere basert på deres alvorlighetsgrad.)

Ved rapportering av en temperatur til barnets lege, må du huske å gi lesing og forklare hvordan temperaturen ble tatt.

Se også