Spedbarn og småbarn helse

Fast føde: hvordan få babyen startet

Solid mat er et stort skritt for en baby. Finn ut når og hvordan du gjør overgangen fra morsmelk eller morsmelkerstatning til fast føde.

Er barnet ditt plutselig interessert i hva du spiser? Det kan være på tide å begynne å introdusere fast føde.

Er barnet klar for fast føde?

Morsmelk eller morsmelkerstatning er den eneste maten det nyfødte behov. Men ved alderen 4 måneder til 6 måneder, de fleste babyer er klar til å begynne å spise fast føde som et supplement til ammingen eller formel-fôring. Det er i denne perioden at babyer vanligvis slutte å bruke deres tunger til å presse maten ut av munnen og begynner å utvikle koordinering for å flytte fast føde fra fronten av munnen til baksiden for å svelge.

I tillegg til alder, se etter andre tegn på at barnet ditt er klar for fast føde. For eksempel:

 • Kan barnet holde hans eller hennes hode i en jevn, oppreist stilling?
 • Kan babyen sitte med støtte?
 • Er babyen din munn hans eller hennes hender eller leker?
 • Er barnet interessert i hva du spiser?

Hvis du svarer ja på disse spørsmålene og du har OK fra babyens lege, kan du begynne å supplere babyens flytende diett.

Hva å tjene når

Fortsett å mate babyen morsmelk eller morsmelkerstatning som vanlig. Deretter:

 • Begynn med babyen frokostblanding. Mix 1 spiseskje av en enkelt-korn, jern-forsterkede babyen frokostblanding med 4 ss (60 ml) av morsmelk eller morsmelkerstatning. Mange foreldre begynner med ris korn. Selv om korn knapt tykkere væske, motstå fristelsen til å tjene det fra en flaske. I stedet hjelpe barnet å sitte oppreist og tilby frokostblanding med en liten skje en gang eller to ganger om dagen. Når barnet får taket på svelge rennende frokostblandinger, bland det med mindre likvide og gradvis øke mengden du tilbyr. For variasjon kan du tilby single-korn havregryn eller bygg korn.
 • Legg most kjøtt, grønnsaker og frukt. Når barnet mestere frokostblanding, gradvis innføre most kjøtt, grønnsaker og frukt. Tilbyr single-ingrediens mat som ikke inneholder sukker eller salt, og vente 3-5 dager mellom hver ny mat. Hvis barnet ditt har en reaksjon på en bestemt mat - som diaré, utslett eller oppkast - du vet den skyldige. Etter innføring av babyen til en rekke av single-ingrediens mat, kan du begynne å tilby dem i kombinasjon.
 • Tilbyr finhakket fingermat. Av alderen 8 måneder til 10 måneder, kan de fleste babyer håndtere små porsjoner av finhakket fingermat, for eksempel myke frukter, grønnsaker, pasta, ost, godt stekt kjøtt, baby kjeks og tørr kornblanding. Etter hvert som barnet nærmer seg hans eller hennes første bursdag, kan du gi barnet tre måltider om dagen - samt snacks - med moste eller hakket versjoner av hva resten av familien spiser.

Hva om matallergi?

Spedbarn og småbarn helse. Begynn med babyen frokostblanding.
Spedbarn og småbarn helse. Begynn med babyen frokostblanding.

For å hindre matallergier, ble foreldrene en gang beskjed om å unngå å mate små barn svært allergifremkallende matvarer som egg, fisk, peanøtter og tre nøtter. I dag, derimot, viser forskning det er ingen overbevisende bevis for at å unngå disse matvarene i tidlig barndom vil bidra til å forhindre matallergier.

Likevel er det en god idé å sjekke med barnets lege dersom noen nære slektninger har en matallergi. Du bør kanskje vurdere å gi barnet hans eller hennes første smak av en svært allergifremkallende mat hjemme - snarere enn på en restaurant - med en muntlig antihistamin tilgjengelig, bare i tilfelle.

Se også

Fast føde: hvordan få babyen startet

Er juice OK?

Juice er ikke en nødvendig del av en barnets kosthold, og det er ikke så verdifull som den opprinnelige frukten selv. For mye juice kan bidra til vektproblemer og diaré, samt motarbeide babyens appetitt for mer næringsrike fast føde. I tillegg kan nipper saften i løpet av dagen, eller mens det sovner føre til tannråte.

Hvis du velger å tilby juice, vente til barnet er minst seks måneder eller eldre. Sørg også for at juicen er pasteurisert, mild, 100 prosent fruktjuice. Begrens mengden babyen drikker til 4-6 gram (118-177 ml) per dag - ca en servering av frukt - og serverer den i en kopp.

Vet hva som er off-limits

Ikke tilby kumelk eller honning før fylte ett. Kumelk ikke oppfyller et barns ernæringsmessige behov - det er ikke en god kilde til jern - og kan øke risikoen for jernmangel. Honning kan inneholde sporer som kan forårsake en alvorlig sykdom som kalles spedbarn botulisme.

For å hindre kvelning, hold deg til mat som er myk, brutt ned i små biter og lett å svelge. Etter hvert som barnet utvikler seg i å spise fast føde, ikke tilbyr pølser, biter av kjøtt eller ost, druer, rå grønnsaker eller frukt biter, med mindre de er kuttet opp i små biter. Også, ikke gi babyer hard mat, som frø, nøtter, popcorn og hardt godteri som ikke kan endres for å gjøre dem trygge alternativer. Andre høyrisiko matvarer inneholder peanøttsmør og marshmallows.

Hvis du tilbyr faste stoffer til babyen din før alder 4 måneder, unngå å tilby hjemme forberedt spinat, rødbeter, grønne bønner, squash og gulrøtter, som kan inneholde høye nivåer av potensielt skadelige forbindelser (nitritt) fra jorda. Hvis ditt drikkevann kommer fra en privat brønn, bør du ha den sjekket for nitrater.

Husk at sitrus kan også føre til at noen spedbarn å utvikle et utslett.

Gjør måltidene håndterlig

Når barnet begynner å spise fast føde, er måltidene sikker på å bli et eventyr. Her er hjelp til å gjøre det morsommere - for både deg og babyen din.

 • Bli sittende. På først, kan du mate babyen i et barnesete eller støttet på fanget. Så snart barnet kan sitte lett uten støtte, bruker en barnestol med en bred, stabil base. Spenne sikkerhets stropper, og holde andre barn klatrer eller henger på til barnestol.
 • Oppmuntre leting. Babyen er sannsynlig å spille med hans eller hennes mat mellom biter. Selv om det er rotete, hjelper hands-on moro drivstoff babyens utvikling. Plasser en dropcloth eller matte på gulvet, slik at du ikke skal bekymre fallende mat.
 • Introdusere kjøkkenutstyr. Tilby barnet en skje til å holde mens du mate ham eller henne med en annen skje. Som babyens fingerferdighet bedres, oppmuntre barnet til å dyppe skjeen i mat og bringe den til hans eller hennes munn.
 • Tilby en kopp. Fôring babyen morsmelk eller morsmelkerstatning fra en kopp ved måltidene kan hjelpe bane vei for avvenning fra en flaske. Rundt 9 måneder, kan barnet være i stand til å drikke fra en kopp på hans eller hennes eget.
 • Oppvask individuelle porsjoner. Babyen kan spise bare noen skjeer av mat på en gang. Hvis du mate babyen direkte fra en krukke eller beholder, kan spytt på skjeen raskt ødelegge eventuelle rester. I stedet plasserer porsjoner i en skål. Åpnet glass med babymat kan trygt nedkjølt i opptil tre dager.
 • Unngå maktkamper. Hvis babyen snur seg bort fra en ny mat, ikke presse. Bare prøve igjen en annen gang. Og igjen. Og igjen. Gjentatt eksponering kan bidra til å sikre variasjon i barnets kosthold.
 • Vit når du skal kalle det avsluttes. Når barnet har hatt nok å spise, kan han eller hun vender seg bort fra skjeen, mager bakover, eller nekte å åpne hans eller hennes munn. Ikke tving ekstra biter. Så lenge babyens vekst er på målet, kan du være trygg på at han eller hun får nok å spise.

Nyt babyens slurvete skuffen, gooey hender og klissete ansikt. Du bygge grunnlaget for en levetid på sunn mat.

Se også