Spedbarn og småbarn helse

Spytter opp i babyer: hva som er normalt, hva er ikke

Spytter opp er en overgangsrite for mange babyer. Her er hva du skal gjøre med det - og da spytter kan signalisere en mer alvorlig problem.

Har spytte babyen opp etter hver fôring? Selv om det er rotete, har du sannsynligvis ikke trenger å bekymre deg. Spytter betyr sjelden et alvorlig problem. Så lenge babyen virker komfortabel og økende vekt, er det liten grunn til bekymring.

Hva skjer

Hvis du holder en burp klut innen rekkevidde til enhver tid, er du i godt selskap. Omtrent halvparten av alle babyer erfaring spedbarn acid reflux - eller gastroøsofageal refluks - i løpet av de første tre månedene etter fødselen.

Normalt holder en ventil (nedre esophageal sphincter) mellom spiserøret og magesekken mageinnhold der de hører hjemme. Inntil denne ventilen har tid til å modnes, kan spytter være et problem - spesielt hvis barnet spiser for mye eller for raskt.

Minimal spytter opp ikke vondt. Det er ikke sannsynlig å forårsake hoste, kveling eller ubehag - selv under søvn. Sjansen er din baby vil ikke engang merke til væsken drypper ut av hans eller hennes munn.

Spytter tendens til topp på alder 4 måneder, og de fleste babyer stoppe spytter opp etter alder 12 måneder.

Hva du kan gjøre med det

For å redusere spytter opp, bør du vurdere disse tipsene:

 • Hold babyen oppreist. Mate babyen i oppreist stilling. Følg hver foringsplass med 15 til 30 minutter i en sittende stilling. Hold babyen i armene dine, eller prøv en front pack, ryggsekk eller barnesete. Unngå aktiv lek og spedbarn svinger mens maten er settling.
 • Prøv mindre, hyppigere feedings. Fôring barnet ditt for mye kan bidra til spytter opp. Hvis du er amming, begrense lengden på hvert sykehjem økt. Hvis du er flaske-fôring, gi barnet litt mindre enn vanlig.
 • Ta deg tid til å rape babyen. Hyppige burps under og etter hver fôring kan holde luft fra å bygge opp i babyens mage. Sitt babyen oppreist, støtte babyens hode med en hånd mens klappet hans eller hennes tilbake med den andre hånden.
 • Sjekk brystvorten. Hvis du bruker en flaske, sørg for at hullet i nippelen er riktig størrelse. Hvis det er for stor, vil melken strømme for fort. Hvis det er for lite, kan barnet bli frustrert og svelge luft. En brystvorte som er riktig størrelse vil tillate noen dråper melk å falle ut når du holder flasken opp ned.
 • Eksperimenter med ditt eget kosthold. Hvis du ammer, kan barnets lege foreslår at du eliminere melkeprodukter eller visse andre matvarer fra kostholdet ditt.

Også ta hensyn til barnets sovestilling. For å redusere risikoen for krybbedød (SIDS), er det viktig å plassere barnet til å sove på hans eller hennes rygg. Hvis dette ser ut til å forverre reflux, kan det hjelpe til litt heve hodet av babyens barneseng - selv om dette kan være vanskelig å opprettholde dersom barnet beveger seg rundt i hans eller hennes søvn. Plassere en baby til å sove på hans eller hennes magen er sjelden anbefales for å forhindre spytter opp.

Se også

Spytter opp i babyer: hva som er normalt, hva er ikke

Når det er noe mer alvorlig

Normal spytter opp ikke påvirker en barnets vekst eller velferd. Kontakt barnets lege dersom barnet ditt:

 • Er ikke å få vekt
 • Spytter opp så kraftig at mageinnhold skyte ut av hans eller hennes munn
 • Spytter opp grønn eller gul væske
 • Spytter opp blod eller et materiale som ser ut som kaffegrut
 • Motstår feedings
 • Har blod i sin avføring
 • Har andre tegn på sykdom, slik som feber, diaré eller pustevansker
Spedbarn og småbarn helse. Hold babyen oppreist.
Spedbarn og småbarn helse. Hold babyen oppreist.

Disse tegn og symptomer kan tyde på en underliggende tilstand eller noe mer alvorlig enn run-of-the-mill spytter opp. Behandlingen avhenger av hva som forårsaker problemet. Spesielle fôring teknikker er ofte nyttig. I andre tilfeller kan legen forskrive medisiner for å behandle reflux.

Se også