Spedbarn og småbarn helse

Babyens hode fasong: hva er normalt?

En babyens hode er lett formes. Unngå flate flekker - og oppdage mer-alvorlige problemer.

Mange nyfødte har litt skjeve hoder. Noen ganger kan en babyens hode er støpt ujevnt mens passerer gjennom fødselskanalen. I andre tilfeller, hode form endringer etter fødselen som følge av press på baksiden av hodet når barnet ligger helt på hans eller hennes rygg. Selv om babyens hode form vil trolig jevne seg ut på egen hånd, kan du bidra til å forebygge flate flekker - og oppdage mer-alvorlige problemer.

Hvordan posisjon påvirker hode form

Spedbarn og småbarn helse. Babyens hode fasong: hva er normalt?
Spedbarn og småbarn helse. Babyens hode fasong: hva er normalt?

Du vil merke to myke områder på toppen av babyens hode der skallen bein ennå ikke har vokst sammen. Disse flekkene, kalt fontanels, la en baby relativt stort hode til å gå gjennom den trange fødselskanalen. De har også plass babyens raskt voksende hjerne i spedbarnsalder. Fordi babyens hodeskalle er formbare, kan imidlertid en tendens til å hvile hodet i samme posisjon resultere i en ujevn hode form godt forbi den tiden da fødsel-relaterte slagside jevner ut. Dette er kjent som posisjonelle plagiocephaly eller posisjonelle støping.

Posisjonelle molding kan være mest merkbar når du ser på babyens hode ovenfra. Fra denne visningen, kan baksiden av babyens hode ser flatere på den ene siden enn på den andre. Kinnbenet på den flate siden kan stikke, og øret på den flate siden kanskje ser skjøvet fremover.

Hva du kan gjøre med det

Babyer som tilbringer mesteparten av tiden sin på ryggen i Cribs, bilseter eller spedbarn seter er mer sannsynlig å utvikle posisjonelle støping. Selv om posisjonelle støping ofte løser seg selv som en babyens hode og nakke kontroll bedres, kan du ta skritt nå for å stimulere til en jevnere hodeform. For eksempel:

  • Endre retning Fortsett å plassere barnet på hans eller hennes rygg for å sove, men veksle retning babyens hode ansikter når du plasserer ham eller henne i sengen -. Eller plassere babyens hode nær foten av sengen en dag, hodet av sengen neste. Du kan også holde babyen med alternative armene på hver fôring. Ikke bry deg om at barnet går tilbake til den opprinnelige posisjonen mens du sover. Bare justere sin stilling neste gang.
  • Hold babyen. Holding babyen din når han eller hun er våken vil bidra til å avlaste presset på babyens hode fra svinger, bærere og spedbarn seter.
  • Prøv magen tid. Med tett oppfølging, legg babyen på hans eller hennes magen å spille. Sørg for at overflaten er fast. Dersom du må forlate rommet, ta babyen med deg.
  • Vær kreativ. Plasser barnet slik at han eller hun blir nødt til å vende seg bort fra den flate siden av hodet for å se på deg eller å spore bevegelse eller lyd i rommet. Flytt crib innimellom for å gi barnet ditt et nytt utkikkspunkt. Hvil aldri babyens hode på en pute eller annen type myke senger.

Se også

Babyens hode fasong: hva er normalt?

Hjelmer og hodeform

Varierende babyens hode posisjonen er typisk nok til å hindre eller behandle flate flekker. Hvis slagside ikke blir bedre etter alder 4 måneder, kan barnets lege foreskrive en spesiell støpt hjelmen å forme babyens hode. Disse enhetene fungerer ved å bruke mild, men konstant trykk i et forsøk på å omdirigere skallen vekst.

Støpte hjelmer er mest effektive når behandlingen starter ved alderen 4 til 6 måneder, når skallen er fortsatt formbare og hjernen vokser raskt. For å være effektiv, må hjelmen brukes 23 timer i døgnet under behandlingsperioden - ofte flere måneder. Hjelmen er justert regelmessig - noen ganger ukentlig - som barnets hode vokser og endrer form. Behandling med en støpt hjelm er ikke sannsynlig å være effektive etter fylte ett, når skallen bein er smeltet sammen.

Husk at posisjonelle støping er generelt ansett som et kosmetisk problem. Flate flekker knyttet til press på baksiden av hodet ikke føre til hjerneskade eller forstyrre en barnets vekst og utvikling.

Utover posisjonelle støping

Noen ganger en underliggende muskel problem - for eksempel torticollis - fører til en baby til å holde hans eller hennes hode vippet til side. I dette tilfellet kan fysioterapi hjelp strekke de berørte musklene og tillate barnet å mer fritt skifte hodet stillinger.

Sjelden, to eller flere av de benete platene i en babyens hode sikring for tidlig. Denne stivhet presser andre deler av hodet ut av form som hjernen utvides. Denne tilstanden, kjent som craniosynostosis, er vanligvis behandles i spedbarnsalder. Å gi hjernen nok plass til å vokse og utvikle seg, må de sammenvokste bein være kirurgisk separert.

Hold det i perspektiv

Hvis du bruker for mye tid på å bekymre babyens hode form, kan du gå glipp av noen av moroa av å være en ny forelder. I løpet av noen korte måneder, vil bedre hode og nakke kontroll hjelpe barnet å holde trykket mer jevnt fordelt på skallen. Inntil da, endre babyens posisjon så ofte som det er praktisk å gjøre det. Hvis du er bekymret for babyens hode form, sjekk med barnets lege.

Se også