Spedbarn og småbarn helse

Barnevaksiner: tøffe spørsmål, rette svar

Trenger vaksiner forårsaker autisme? er det greit å hoppe over visse vaksiner? få fakta på disse og andre vanlige spørsmål.

Barnevaksiner beskytte barn mot en rekke alvorlige eller livstruende sykdommer, inkludert difteri, meslinger, hjernehinnebetennelse, polio, stivkrampe og kikhoste. Hvis disse sykdommene synes uvanlig - eller uhørt - det er som regel fordi disse vaksinene gjør jobben sin.

Likevel kan det hende du lurer på om fordelene og risikoen ved barnevaksiner. Her er rett svar på vanlige spørsmål om barnevaksiner.

Er naturlig immunitet bedre enn vaksinering?

Spedbarn og småbarn helse. Barnevaksiner: tøffe spørsmål, rette svar.
Spedbarn og småbarn helse. Barnevaksiner: tøffe spørsmål, rette svar.

En naturlig infeksjon gir ofte mer fullstendig immunitet enn en rekke vaksiner - men det er en pris å betale for naturlig immunitet. For eksempel kan en naturlig vannkopper (varicella)-infeksjon føre til lungebetennelse. En naturlig polio infeksjon kan føre til varige lammelser. En naturlig kusma infeksjon kan føre til døvhet. En naturlig Hib-infeksjon kan føre til varig hjerneskade. Vaksinasjon kan bidra til å forebygge disse sykdommene og deres potensielt alvorlige komplikasjoner.

Trenger vaksiner forårsaker autisme?

Vaksiner ikke forårsaker autisme. Til tross for mye uenighet om emnet, har forskerne ikke funnet en sammenheng mellom autisme og barnevaksiner. Faktisk, har den opprinnelige studien som tente debatten år siden trukket tilbake.

Selv om tegn på autisme kan vises på omtrent samme tid barna får visse vaksiner - for eksempel meslinger, kusma og røde hunder (MMR) vaksine - dette er bare en tilfeldighet.

Se også

Barnevaksiner: tøffe spørsmål, rette svar

Er vaksine bivirkninger farlig?

Enhver vaksine kan forårsake bivirkninger. Vanligvis er disse bivirkningene er små - lavgradig feber, og ømhet, rødhet og hevelse på injeksjonsstedet. Noen vaksiner føre til en midlertidig hodepine, svimmelhet, tretthet eller tap av appetitt. I sjeldne tilfeller kan et barn opplever en alvorlig allergisk reaksjon eller en nevrologisk bivirkning, slik som et anfall. Selv om disse sjeldne bivirkninger er en bekymring, vaksiner er mye tryggere enn de sykdommer de forhindre.

Selvfølgelig er vaksiner ikke gis til barn som har kjent allergi mot spesifikke vaksinekomponenter. Likeledes, hvis barnet utvikler en livstruende reaksjon på en bestemt vaksine, vil ytterligere doser av at vaksinen ikke gis.

Hvorfor er vaksiner gitt så tidlig?

Sykdommer som barnevaksiner er ment å forhindre er mest sannsynlig å oppstå når et barn er veldig ung, og risikoen for komplikasjoner er størst. Det gjør tidlig vaksinasjon - noen ganger begynner kort tid etter fødselen - avgjørende. Hvis du utsette vaksiner før barnet er eldre, kan det være for sent.

Er det OK å velge og vrake vaksiner?

Generelt, hoppe vaksiner er ikke en god idé. Dette kan la barnet utsatt for potensielt alvorlige sykdommer som ellers kunne ha blitt unngått. Og tenk på dette: For noen barn - inkludert de som ikke kan motta visse vaksiner for medisinske grunner - den eneste beskyttelse fra vaksinen-sykdommer som kan unngås er immunitet av menneskene rundt dem. Hvis immunisering priser slipp, kan vaksine-forebygges sykdommer igjen blitt vanlige trusler.

Hvis du har reservasjoner om spesielle vaksiner, diskutere dine bekymringer med barnets lege. Hvis barnet faller bak standard vaksiner tidsplan, spør legen om catch-up vaksinasjoner.

Se også