Spontan koronar disseksjon

Definisjon

Spontan koronar disseksjon - noen ganger referert til som SCAD - er en sjelden akutt tilstand som oppstår når en tåre former i en av blodårene i hjertet.

Spontan koronar disseksjon. Uregelmessig vekst av celler i blodårene.
Spontan koronar disseksjon. Uregelmessig vekst av celler i blodårene.

Spontan koronar disseksjon kan redusere eller blokkere blodstrømmen til hjertet, forårsaker et hjerteinfarkt, unormal hjerterytme og plutselig død.

Spontan koronar disseksjon tendens til å påvirke folk i alderen 30 til 50, men det kan oppstå i alle aldre. Personer som utvikler spontan koronar disseksjon er ofte sunt, og mange ikke har risikofaktorer for hjertesykdom, for eksempel høyt blodtrykk og diabetes.

Spontan koronar disseksjon kan føre til plutselig død hvis det ikke blir diagnostisert og behandlet raskt. Av denne grunn, søker akutt hjelp dersom du opplever hjerteinfarkt tegn og symptomer - selv om du tror du ikke er i faresonen for hjerteinfarkt.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer på spontan koronar disseksjon inkluderer:

 • Brystsmerter
 • En rask hjerterytme eller vimsete følelse i brystet
 • Smerter i armer, skuldre eller kjeve
 • Kortpustethet
 • Svette
 • Uvanlig, ekstrem tretthet
 • Kvalme
 • Svimmelhet
Forberedelser til din avtale. Ekstrem fysisk anstrengelse.
Forberedelser til din avtale. Ekstrem fysisk anstrengelse.

Når bør du oppsøke lege
Dersom du opplever brystsmerter eller mistenker at du har et hjerteinfarkt, umiddelbart ringe 911 eller ditt lokale nødnummer. Hvis du ikke har tilgang til akuttmedisinske tjenester, ha noen kjøre deg til nærmeste sykehus. Kjører selv bare som en siste utvei.

Se også

Årsaker

Det er ikke klart hva som forårsaker spontane koronar disseksjon.

Spontan koronar disseksjon fører til en overfladisk rift inne i en arterie. Når de indre lagene av arterien atskilt fra de ytre lag, blod kan svømmebasseng i området mellom lagene. Trykket til pooling blod kan gjøre en kort tåre mye lenger. Og blod fanget mellom lagene kan danne en blodpropp.

Spontan koronar disseksjon kan bremse blodstrømmen gjennom arterien til hjertet, noe som gjør at hjertet må jobbe hardere. Eller blodstrømmen gjennom arterien kan være helt stoppet, forårsaker hjertemuskelen dør (hjerteinfarkt).

Se også

Risikofaktorer

Leger og forskere har funnet noen likheter blant folk som har opplevd spontan koronar disseksjon. Det er ennå ikke klart hvilken rolle disse faktorene spiller i forårsaker sykdommen. Vanlige faktorene omfatter:

 • Kvinne sex. Selv spontan koronar disseksjon kan forekomme hos både menn og kvinner, tenderer det til å påvirke kvinner oftere.
 • Fødselen. Noen kvinner med spontan koronar disseksjon nylig har født. Spontan koronar disseksjon ble funnet å forekomme oftest i de første ukene etter fødselen.
 • Uregelmessig vekst av celler i blodårene. En tilstand som kalles fibromuscular dysplasi (FMD) fører til uregelmessig vekst av celler i veggene i ett eller flere av blodårene dine. Dette uregelmessig vekst kan svekke blodårene og redusere blodstrømmen. FMD kan også forårsake høyt blodtrykk, hjerneslag og tårer i andre blodkar. FMD forekommer oftere hos kvinner enn det gjør hos menn.
 • Ekstrem fysisk anstrengelse.
 • Blod fartøy problemer. Sykdommer som forårsaker betennelse i blodårene, slik som lupus og polyarteritis nodosa, har vært assosiert med spontan koronar disseksjon.
 • Arvet bindevevssykdommer. Genetiske sykdommer som forårsaker problemer med kroppens bindevev, som Ehlers-Danlos syndrom og Marfans syndrom, har blitt funnet å forekomme hos mennesker med spontan koronar disseksjon.
 • Meget høyt blodtrykk. Ha ubehandlet, alvorlig høyt blodtrykk er forbundet med spontan koronararterie disseksjon.
 • Kokainbruk.

Se også

Komplikasjoner

I noen mennesker, kan spontan koronar disseksjon skje igjen, til tross for vellykket behandling. Det kan oppstå kort tid etter den første spontane koronar disseksjon eller år senere.

Leger studerer hvorfor spontane koronar disseksjon gjentar seg og som er mest sannsynlig å oppleve et tilbakefall.

Se også

Forberedelser til din avtale

I de fleste tilfeller er spontan koronar disseksjon en nødssituasjon. Dersom du opplever brystsmerter eller mistenker at du har et hjerteinfarkt, umiddelbart ringe 911 eller ditt lokale nødnummer.

I dagene etter den første diagnosen, vil du sannsynligvis har mange spørsmål om din situasjon. Fordi møter med leger kan være kort, og fordi det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å forberede seg ved å skrive ned dine spørsmål. Bestille dem fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut.

Noen spørsmål du kanskje ønsker å stille er:

 • Hva forårsaket min spontane koronar disseksjon?
 • Hva er andre mulige årsaker til symptomene mine eller tilstand?
 • Hva slags tester trenger jeg?
 • Hva er den beste behandling?
 • Vil rive i arterien min leges på egen hånd?
 • Hva er alternativene til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Vil jeg ha en annen spontan koronar disseksjon?
 • Jeg har disse andre helsemessige forhold. Hvordan kan jeg best mulig kan håndtere dem sammen?
 • Er det noen begrensninger som jeg trenger å følge?
 • Hvis jeg ønsker flere barn, er det trygt for meg å være gravid?
 • Bør jeg oppsøke en spesialist? Hva vil det koste, og vil min forsikring dekker den?
 • Er det brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg? Hva nettsteder anbefaler dere?

I tillegg til de spørsmålene som du har forberedt på å spørre legen din, ikke nøl med å spørre andre spørsmål som oppstår for deg.

Se også

Tester og diagnose

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere spontan koronar disseksjon innebærer å skape bilder av blodårene dine til å se etter tegn på unormalt.

Injisering spesielt fargestoff i det berørte arterien
Under et sett av prosedyrer som kalles hjertekateterisering og koronar angiografi, leger injisere et spesielt fargestoff inn i blodårene dine slik at de vil dukke opp på imaging tester. For å få fargestoff til blodårene dine, legene sette inn en lang, tynn slange (kateter) inn i en arterie - vanligvis i benet eller armen - og tre røret til arteriene i hjertet.

Når fargestoff slippes, leger bruker røntgen for å lage bilder i blodårene. X-stråler kan vise unormalt i en arterie som hjelper bekrefte spontan koronar disseksjon.

Lage bilder av innsiden av blodårene
Etter koronar angiografi, kan andre verktøy innsettes gjennom kateteret og inn i den berørte arterien for å skape bilder. Disse imaging tester kan omfatte:

 • Intravaskulær ultralyd. En spesiell bildebehandling kateter kan føres inn i blodårene for å lage lyd-bølge bilder (ultralyd).
 • Optisk koherens tomografi. Et kateter utstyrt med et spesielt lys kan føres inn i blodårene dine til å lage lys-baserte bilder.

Bildene kan vise forandringer i en arterie som hjelper leger bekrefter spontan koronar disseksjon og samle informasjon for å veilede behandling beslutninger.

Ved hjelp av avansert bildebehandling for å se arteriene
Under en hjertestans datastyrt tomografi (CT) angiografi scan, ligger du på et bord inne i en smultring-formet maskin. En X-ray tube inni maskinen roterer rundt kroppen din og samler inn bilder av ditt hjerte og bryst, som kan vise forandringer i blodårene dine. Cardiac CT angiografi kan anvendes i tillegg til andre tester og prosedyrer.

Se også

Behandlinger og medisiner

Målet med behandlingen for spontan koronar disseksjon er å reparere rift i den skadede arterien og gjenopprette blodstrømmen til hjertet ditt.

Hvilke behandlinger som er best for deg, avhenger av din situasjon, inkludert størrelsen på rift i din arterie og dens plassering, samt eventuelle tegn eller symptomer du opplever. Når det er mulig, leger la den skadede arterien å gro av seg selv, heller enn å reparere det gjennom invasive prosedyrer.

Medisiner
Etter spontan koronar disseksjon, kan legen anbefale medisiner for å gjenopprette blodstrømmen til hjertet ditt. Medisiner kan omfatte:

 • Blodfortynnende legemidler. Legemidler som reduserer antall blod-clotting blodplater i blodet (antikoagulantia) reduserer risikoen for blodpropp forming i din revet arterie.
 • Blodtrykk narkotika. Legemidler som brukes til å behandle høyt blodtrykk kan redusere hjertets behov for blod, å redusere trykket i den skadede arterien. Det kan fortsette å ta blodtrykk narkotika ubestemt tid å redusere risikoen for en annen spontan koronar disseksjon.

For noen mennesker, kan medisiner lindre symptomer på spontan koronar disseksjon. I disse situasjoner kan det være mulig å gi avkall på ytterligere behandling. Hvis brystsmerter eller andre symptomer vedvarer, kan andre behandlinger være nødvendig.

Å plassere en stent for å holde arterien åpen
Hvis spontan koronar disseksjon har blokkert blodtilførsel til hjertet eller hvis medisiner ikke kontrollere brystsmerter, kan legen anbefale å plassere en liten mesh tube (stent) i arterien for å holde den åpen. En stent hjelper gjenopprette blodstrømmen til hjertet ditt.

Å plassere stent, leger setter inn en lang, tynn slange (kateter) inn i en arterie - vanligvis i benet eller armen - og tre røret til arteriene i hjertet. Kateteret er guidet til den skadede arterien ved hjelp av røntgen eller andre bildebehandlingsprogrammer tester.

En wire med en deflatert ballongen føres gjennom kateteret til rift i arterien. Ballongen blir så oppblåst, utvide stent mot dine blodårene. Den stent er igjen på plass for å holde arterien åpen.

Kirurgi for å omgå den skadede arterien |
Hvis andre behandlinger ikke har virket, eller hvis du har mer enn én tåre i en arterie, kan legen anbefale kirurgi for å opprette en ny måte for blodet å nå ditt hjerte.

Koronar bypass pode er en prosedyre som innebærer å fjerne en blodåre fra en annen del av kroppen din, for eksempel beinet. At blodkar er sydd på plass slik at det ikke holder blodstrømmen rundt den skadede arterien.

Fortsetter omsorg
Etter behandlingen for spontan koronar disseksjon, kan legen anbefale andre typer omsorg for å hjelpe deg å gjenopprette og for å hindre andre helseproblemer. Disse kan omfatte:

 • Gjennomgår hjertestans rehabilitering. Cardiac rehabilitering er et tilpasset program for trening og utdanning utviklet for å hjelpe deg å gjenopprette fra en alvorlig hjertesykdom, for eksempel et hjerteinfarkt forårsaket av spontan koronar disseksjon. Cardiac rehabilitering omfatter ofte overvåket trening, ernæringsmessige rådgiving, emosjonell støtte og utdanning.
 • Gjennomgang familien din medisinske historie. Noen arvelige tilstander, som for eksempel bindevevssykdom Marfans syndrom, har blitt funnet å forekomme hos mennesker som opplever spontan koronar disseksjon. Legen din kan henvise deg til en genetisk rådgiveren å vurdere familiens medisinske historie og avgjøre om genetisk testing kan være riktig for deg.
 • Leter du etter svakheter i andre blodkar. Legen kan anbefale å bruke CT scanning for å se etter svakheter og uregelmessigheter i andre blodårer, for eksempel de i halsen og magen.

Se også

Mestring og støtte

Spontan koronar disseksjon kan være en uventet og sjokkerende diagnose. Tilstanden kan føre til alvorlige og skremmende symptomer, og det rammer ofte personer som kan ha noen risikofaktorer for hjertesykdom.

Hver person finner sin egen måte å takle en diagnose. Med tiden vil du finne hva som fungerer for deg. Inntil da, kan du prøve å:

 • Finn ut mer om diagnosen din. Finn ut nok om spontan koronar disseksjon, slik at du kan føle deg komfortabel å delta i beslutninger om omsorg. Spør legen din om detaljene i din situasjon, for eksempel plassering og størrelse på ditt arterie rive og beskrivelser av behandlinger du har mottatt. Snakk med din fastlege teamet om hvor du kan finne mer informasjon om spontan koronar disseksjon.
 • Få kontakt med andre leve med diagnosen din. Spontan koronar disseksjon er sjeldne, men nasjonale organisasjoner kan bidra til å knytte deg til andre som deler din diagnose. Organisasjoner som European Heart Association og National Coalition for Kvinner med hjertesykdom gi telefon og online support.
 • Ta vare på deg selv. Hjelp kroppen din igjen ved å ta godt vare på deg selv. For eksempel, få nok søvn slik at du våkner følelsen uthvilt, velge et sunt kosthold full av frukt og grønnsaker, og finne sunne måter å takle stress, for eksempel lytte til musikk eller skrive ned dine tanker. Hvis legen mener det er trygt, prøv skånsom trening de fleste dagene i uken.

Se også