Stressmestring

Kronisk stress setter din helse i fare

Kronisk stress kan skape kaos på ditt sinn og kropp. Iverksette tiltak for å kontrollere stress.

Kroppen din er hardt kablet å reagere på stress på måter som skal beskytte deg mot trusler fra rovdyr og andre overgripere. Slike trusler er sjeldne i dag, men det betyr ikke at livet er fritt for stress.

Tvert imot, du utvilsomt står overfor flere krav hver dag, for eksempel shouldering en enorm arbeidsbelastning, å få endene til å møtes og ta vare på familien din. Kroppen behandler disse såkalte mindre problemer som trusler. Som et resultat kan du føle deg som om du er konstant under angrep. Men du kan slå tilbake. Du trenger ikke å la stresset styre livet ditt.

Forstå det naturlige stressrespons

Når du støter på en oppfattet trussel - en stor hund bjeffer på deg under ditt morgentur, for eksempel - hypothalamus, en liten region ved foten av hjernen din, setter av en alarm system i kroppen din. Gjennom en kombinasjon av nerve-og hormonsystemet signaler, ber dette systemet binyrene, som ligger på toppen av nyrene, for å frigjøre en bølge av hormoner, blant annet adrenalin og kortisol.

Adrenalin øker hjertefrekvensen, hever blodtrykket og øker energiforsyning. Kortisol, den primære stress hormon, øker sukker (glukose) i blodet, forbedrer hjernens bruk av glukose og øker tilgjengeligheten av stoffer som reparerer vev.

Kortisol demper også funksjoner som ville være unødvendig eller skadelig i en fight-or-flight situasjon. Den endrer immunsystem respons og undertrykker fordøyelsessystemet, det reproduktive systemet og vekstprosesser. Dette komplekset naturlig alarm system kommuniserer også med regioner av hjernen som styrer humør, motivasjon og frykt.

Når den naturlige stressrespons går haywire

Kroppens stress-respons system er vanligvis selvbegrensende. Når en oppfattet trussel har gått, hormonnivåene normaliseres. Som adrenalin og kortisol nivåer slipp, hjertefrekvensen og blodtrykket tilbake til baseline nivå, og andre systemer gjenoppta sine vanlige aktiviteter.

Men når stressfaktorer er alltid til stede, og du stadig føler under angrep, som fight-or-flight reaksjon forblir skrudd på.

Stressmestring. Kronisk stress setter din helse i fare.
Stressmestring. Kronisk stress setter din helse i fare.

Den langsiktige aktivering av stress-respons system - og den påfølgende overeksponering for kortisol og andre stresshormoner - kan forstyrre nesten alle kroppens prosesser. Dette setter deg på økt risiko for en rekke helseproblemer, inkludert:

 • Angst
 • Depresjon
 • Fordøyelsesproblemer
 • Hjertesykdom
 • Søvnproblemer
 • Vektøkning
 • Hukommelse og konsentrasjon verdifall

Det er derfor det er så viktig å lære sunne måter å takle stressfaktorer i livet ditt.

Se også

Kronisk stress setter din helse i fare

Hvorfor du reagerer på livets stressfaktorer slik du gjør

Din reaksjon på en potensielt stressende hendelse er forskjellig fra andres. Hvordan du reagerer på stressfaktorer i livet ditt påvirkes av faktorer som:

 • Genetikk. Genene som styrer stressrespons holde folk flest på en ganske rett kjøl, bare av og til grunning kroppen for fight or flight. Overaktiv eller underactive stressresponser kan stamme fra små forskjeller i disse genene.
 • Livserfaringer. Sterke stressreaksjoner noen ganger kan spores tilbake til traumatiske hendelser. Mennesker som led omsorgssvikt eller overgrep som barn pleier å være spesielt utsatt for stress. Det samme gjelder for ofre for voldelig kriminalitet, flyulykke overlevende, militært personell, politifolk og brannmenn.

Du kan ha noen venner som synes laid-back om nesten alt, og andre som reagerer sterkt på den minste stress. De fleste reaksjoner på livets stressfaktorer faller et sted mellom disse ytterpunktene.

Lære å reagere på livet stressfaktorer på en sunn måte

Stressende hendelser er et faktum av livet. Og du kan ikke være i stand til å endre din nåværende situasjon. Men du kan ta skritt for å håndtere virkningen disse hendelsene har på deg.

Du kan lære å identifisere hva som stresser deg og hvordan du tar vare på deg selv fysisk og følelsesmessig i møte med stressende situasjoner.

Stress management strategier inkluderer:

 • Spise et sunt kosthold og får regelmessig mosjon og nok søvn
 • Praktisere avslapping teknikker eller lære å meditere
 • Fremme sunne vennskap
 • Å ha en sans for humor
 • Søker profesjonell rådgivning når det trengs

Utbetalingen for å lære å håndtere stress er fred i sinnet og - kanskje - et lengre, sunnere liv.

Se også