Stressmestring

Avspenningsteknikker: prøv disse trinnene for å redusere stress

Avslapping teknikker kan redusere stress symptomer og hjelpe deg å nyte en bedre livskvalitet, spesielt hvis du har en sykdom. Utforsk avspenningsteknikker du kan gjøre selv.

Avspenningsteknikker er en flott måte å hjelpe med stressmestring. Avslapping er ikke bare om fred i sinnet eller nyte en hobby. Avslapping er en prosess som reduserer effekten av stress på kropp og sinn. Avspenningsteknikker kan hjelpe deg å takle hverdagens stress og stress knyttet til ulike helseproblemer, som for eksempel kreft og smerte.

Enten stress er spinner ut av kontroll eller du har allerede fått det temmet, kan du ha nytte av å lære avspenningsteknikker. Lære grunnleggende avspenningsteknikker er enkelt. Avspenningsteknikker også er ofte gratis eller lave kostnader, utgjør liten risiko og kan gjøres nesten hvor som helst. Utforsk disse enkle avspenningsteknikker og komme i gang med de-stressing livet og forbedre helsen din.

Fordelene med avspenningsteknikker

Når møtt med en rekke ansvarsområder og oppgaver eller krav fra en sykdom, kan avspenningsteknikker ta baksetet i livet ditt. Men det betyr at du kan gå glipp av de helsemessige fordelene av avslapning.

Praktisere avslapping teknikker kan redusere stress symptomer etter:

 • Bremse pulsen
 • Senke blodtrykket
 • Bremse pustefrekvens
 • Øker blodstrømmen til store muskler
 • Redusere muskelspenninger og kroniske smerter
 • Bedre konsentrasjon
 • Redusere sinne og frustrasjon
 • Styrking tillit til å håndtere problemer

For å få mest mulig nytte, bruker avspenningsteknikker sammen med andre positive coping metoder, som for eksempel å trene, få nok søvn, og nå ut til støttende familie og venner.

Se også

Avspenningsteknikker: prøv disse trinnene for å redusere stress

Typer av avspenningsteknikker

Helsepersonell som komplementær og alternativ medisin utøvere, leger og psykoterapeuter kan lære ulike avspenningsteknikker. Men hvis du foretrekker det, kan du også lære noen avspenningsteknikker på egen hånd.

Generelt, avslapping teknikker innebærer refocusing din oppmerksomhet på noe beroligende og økende bevissthet om kroppen din. Det spiller ingen rolle hvilken avspenningsteknikk du velger. Det som teller er at du prøver å praktisere avslapping regelmessig for å høste fordelene.

Det finnes flere hovedtyper av avslapping teknikker, inkludert:

 • Autogen avslapning. Autogen betyr noe som kommer innenfra deg. I dette avspenningsteknikk, du bruker både visuelle bilder og kroppsbevissthet for å redusere stress. Du gjentar ord eller forslag i tankene dine å slappe av og redusere muskelspenninger. For eksempel kan du tenke deg en fredelig setting og deretter fokusere på kontrollert, avslappende pust, bremse pulsen, eller føler ulike fysiske fornemmelser, som slapper av hver arm eller ben én etter én.
 • Progressiv muskelavslapning. I dette avspenningsteknikk, fokuserer du på sakte spenner og slapper av hver muskelgruppe. Dette hjelper deg å fokusere på forskjellen mellom muskelspenninger og avslapning. Du blir mer bevisst på fysiske opplevelser. En metode for progressiv muskel avslapping er å starte med spenner og slapper av musklene i tærne og gradvis jobbe deg opp til nakken og hodet. Du kan også starte med hodet og nakken og jobbe ned til tærne. Spente musklene i minst fem sekunder og deretter slappe av i 30 sekunder, og gjenta.
 • Visualisering. I dette avspenningsteknikk, danner du mentale bilder å ta en visuell reise til en fredelig, beroligende sted eller situasjon. Under visualisering, prøver å bruke så mange sanser som mulig, blant annet lukt, syn, lyd og berøring. Hvis du forestille deg å slappe av på havet, for eksempel, tenk om slike ting som lukten av saltvann, lyden av bølger og varmen fra solen på kroppen din. Det kan være lurt å lukke øynene, sitte i et rolig sted og løsne noen stramme klær.

Andre vanlige avspenningsteknikker inkluderer:

 • Hypnose
 • Massasje
 • Meditasjon
 • Tai chi
 • Yoga

Avspenningsteknikker ta praksis

Stressmestring. Autogen avslapning.
Stressmestring. Autogen avslapning.

Som du lære avslapping teknikker, vil du bli mer bevisst på muskelspenninger og andre fysiske opplevelser av stress. Når du vet hva stress respons føles, du kan gjøre en bevisst innsats for å praktisere en avspenningsteknikk det øyeblikket du begynner å føle stress symptomer. Dette kan forebygge stress fra spinner ut av kontroll.

Husk at avspenningsteknikker er ferdigheter. Og som med alle ferdigheter, forbedrer din evne til å slappe av med praksis. Vær tålmodig med deg selv - ikke la din innsats for å praktisere avslapping teknikker blitt enda en stressor. Hvis en avspenningsteknikk ikke fungerer for deg, prøv en annen. Hvis ingen av din innsats ved å redusere stress ser ut til å fungere, snakke med legen din om andre alternativer.

Også huske på at noen mennesker, spesielt de med alvorlige psykiske problemer og en historie med overgrep, kan oppleve følelser av emosjonell ubehag under noen avspenningsteknikker. Selv om dette er sjeldent, hvis du opplever følelsesmessig ubehag under avslapping teknikker, stopp hva du gjør og vurdere å snakke med helsepersonell eller psykisk helsepersonell.

Se også