Stressmestring

Meditasjon: En enkel, rask måte å redusere stress

Meditasjon kan tørke bort dagens stress, og bringer med seg indre fred. Se hvordan du enkelt kan lære å praktisere meditasjon når du trenger det mest.

Hvis stress har du engstelig, spent og bekymret, bør du vurdere å prøve meditasjon. Tilbringe enda et par minutter i meditasjon kan gjenopprette ro og indre fred.

Alle kan praktisere meditasjon. Det er enkelt og billig, og det krever ikke noe spesielt utstyr. Og du kan praktisere meditasjon uansett hvor du er - enten du er ute en tur, riding buss og venter på legekontoret eller i midten av en vanskelig forretningsmøte.

Forstå meditasjon

Meditasjon har vært praktisert i tusenvis av år. Meditasjon opprinnelig var ment å bidra til å utdype forståelsen av de hellige og mystiske kreftene i livet. I disse dager, er meditasjon ofte brukt for avslapning og stressreduksjon.

Meditasjon er ansett som en form for sinn-kropp komplementær medisin. Meditasjon gir en dyp tilstand av avslapning og en rolig sinn. Under meditasjon, fokuserer du din oppmerksomhet og eliminere strøm av koss tanker som kan være trengsel ditt sinn og forårsaker stress. Denne prosessen resulterer i økt fysisk og følelsesmessig velvære.

Fordeler med meditasjon

Meditasjon kan gi deg en følelse av ro, fred og balanse som fordeler både følelsesmessig velvære og din generelle helse. Og disse fordelene ikke ender når meditasjon økten avsluttes. Meditasjon kan hjelpe bære deg mer rolig gjennom dagen og kan også forbedre visse medisinske tilstander.

Meditasjon og følelsesmessige velvære
Når du mediterer, fjerner du bort informasjon overbelastning som bygger opp hver dag, og bidrar til stress.

Den emosjonelle fordelene ved meditasjon er:

 • Å få et nytt perspektiv på stressende situasjoner
 • Bygge kompetanse for å håndtere stress
 • Økende selvbevissthet
 • Fokusere på det nåværende
 • Redusere negative følelser

Meditasjon og sykdom
Meditasjon kan også være nyttig hvis du har en medisinsk tilstand, spesielt en som kan bli forverret av stress. Mens en økende mengde vitenskapelig forskning støtter de helsemessige fordelene ved meditasjon, noen forskere mener det er ennå ikke mulig å trekke konklusjoner om mulige fordelene ved meditasjon.

Med det i tankene, noen undersøkelser tyder på at meditasjon kan hjelpe slike forhold som:

 • Allergier
 • Angstlidelser
 • Astma
 • Binge eating
 • Kreft
 • Depresjon
 • Fatigue
 • Hjertesykdom
 • Høyt blodtrykk
 • Smerte
 • Søvnproblemer
 • Rus

Sørg for å snakke med helsepersonell om fordeler og ulemper ved bruk av meditasjon hvis du har noen av disse tilstandene eller andre helseproblemer. I noen tilfeller kan meditasjon forverre symptomer assosiert med visse psykiske tilstander. Meditasjon er ikke en erstatning for tradisjonell medisinsk behandling. Men det kan være et nyttig tillegg til annen behandling.

Typer meditasjon

Meditasjon er en samlebetegnelse for de mange måter være en avslappet tilstand av å være. Det finnes mange typer meditasjon og avslapping teknikker som har meditasjon komponenter. Alle har samme mål om å oppnå indre fred.

Måter å meditere kan inneholde:

 • Guidet meditasjon. Noen ganger kalles guidet billedspråk eller visualisering, med denne metoden for meditasjon du danne mentale bilder av steder eller i situasjoner du finner avslappende. Du prøver å bruke så mange sanser som mulig, slik som lukter, synsinntrykk, lyder og teksturer. Du kan bli ledet gjennom denne prosessen av en guide eller lærer.
 • Mantra meditasjon. I denne type meditasjon, du stille gjenta en beroligende ord, tanke eller en setning for å hindre forstyrrende tanker.
 • Mindfulness meditasjon. Denne typen meditasjon er basert på å være oppmerksom, eller å ha en økt bevissthet og aksept av å leve i øyeblikket. Du utvide din bevisste oppmerksomhet. Du fokuserer på hva du opplever under meditasjon, for eksempel strømmen av pusten din. Du kan observere dine tanker og følelser, men la dem passere uten dom.
 • Qi gong. Denne praksisen generelt kombinerer meditasjon, avslapning, fysisk bevegelse og pusteøvelser for å gjenopprette og opprettholde balansen. Qi gong (CHEE-gung) er en del av tradisjonell kinesisk medisin.
 • Tai chi. Dette er en form for milde kinesisk kampkunst. I tai chi (TIE-Chee), utfører du en selvstyrt rekke stillinger eller bevegelser i en langsom, grasiøs måte mens du praktiserer dyp pusting.
 • Transcendental meditasjon. Du bruker et mantra, for eksempel et ord, lyd eller en setning flere ganger stille, for å begrense bevisst oppmerksomhet og eliminere alle tanker fra sinnet ditt. Du fokuserer utelukkende på mantra for å oppnå en tilstand av fullkommen stillhet og bevissthet.
 • Yoga. Du utføre en rekke stillinger og kontrollerte pusteøvelser for å fremme en mer fleksibel kropp og et rolig sinn. Når du beveger deg gjennom positurer som krever balanse og konsentrasjon, blir du oppfordret til å fokusere mindre på en travel hverdag og mer på øyeblikket.

Se også

Meditasjon: En enkel, rask måte å redusere stress

Elementer av meditasjon

Ulike typer meditasjon kan inkludere ulike funksjoner som hjelper deg å meditere. Disse kan variere avhengig av hvis veiledning du følge eller hvem som underviser en klasse. Noen av de mest vanlige funksjonene i meditasjon inkluderer:

 • Fokusert oppmerksomhet. Fokusere oppmerksomheten er vanligvis en av de viktigste elementene i meditasjon. Fokusere oppmerksomheten er det som hjelper gratis tankene dine fra de mange distraksjoner som forårsaker stress og bekymring. Du kan holde fokus på slike ting som et bestemt objekt, et bilde, et mantra, eller til og med pusten din.
 • Avslappet pust. Denne teknikken innebærer dype, selv tempoet puste med mellomgulvet muskler til å ekspandere lungene. Hensikten er å bremse pusten din, ta inn mer oksygen, og redusere bruken av skulder, nakke og øvre brystmusklene mens du puster slik at du puster mer effektivt.
 • En rolig setting Hvis du er nybegynner, kan praktisere meditasjon være lettere hvis du er i et rolig sted med få distraksjoner -. Ingen TV, radioer eller mobiltelefoner. Når du får mer dyktig på meditasjon, kan du være i stand til å gjøre det hvor som helst, spesielt i høyt stress situasjoner der du dra mest nytte av meditasjon, for eksempel en trafikkork, en stressende jobb møte eller en lang kø på matbutikken.
 • En komfortabel stilling. Du kan øve meditasjon enten du sitter, ligger, går eller i andre stillinger eller aktiviteter. Bare prøv å være behagelig, slik at du kan få mest mulig ut av meditasjon.

Hverdagslige måter å praktisere meditasjon

Ikke la tanken på å meditere den "riktige" måten legge til stress. Jada, kan du delta på spesielle meditasjonssentre eller gruppe klasser ledet av utdannede instruktører. Men du kan også øve meditasjon enkelt på egen hånd.

Og du kan gjøre meditasjon som formell eller uformell som du vil - hva passer din livsstil og situasjon. Noen mennesker bygge meditasjon i sin daglige rutine. For eksempel kan de starte og avslutte hver dag med en time med meditasjon. Men alt du egentlig trenger er et par minutter av kvalitet tid for meditasjon.

Her er noen måter du kan øve meditasjon på egen hånd, når du velger:

 • Pust dypt. Denne teknikken er bra for nybegynnere, fordi pusten er en naturlig funksjon. Fokusere all oppmerksomhet på pusten din. Konsentrer deg om å føle og lytte mens du puster inn og ut gjennom neseborene. Pust dypt og langsomt. Når din oppmerksomhet vandrer, forsiktig returnere fokus på pusten din.
 • Skanne kroppen din. Når du bruker denne teknikken, sette fokus på ulike deler av kroppen din. Bli oppmerksom på kroppens ulike opplevelser, enten det er smerter, spenning, varme eller avslapping. Kombiner kroppen skanning med pusteøvelser og forestille puste varme eller avslapping inn og ut av ulike deler av kroppen din.
 • Gjenta et mantra. Du kan lage din egen mantra, enten det er religiøse eller sekulære. Eksempler på religiøse mantraer inkluderer Jesusbønnen i den kristne tradisjonen, den hellige Guds navn i jødedommen, eller OM mantra av hinduisme, buddhisme og andre østlige religioner.
 • Gå og meditere. Kombinere en tur med meditasjon er en effektiv og sunn måte å slappe av. Du kan bruke denne teknikken hvor du går - i en rolig skog, på en by fortauet eller på kjøpesenteret. Når du bruker denne metoden, bremse ned tempoet for å vandre slik at du kan fokusere på hver bevegelse av bena eller føttene. Ikke fokuser på en bestemt destinasjon. Konsentrer deg om dine ben og føtter, gjenta handlingen ord i tankene dine som løfting, flytting og plassering som du løfter hver fot, flytte benet fremover og plassere foten på bakken.
 • Engasjere seg i bønn. Bønn er den best kjente og mest utbredte eksempel på meditasjon. Muntlige og skriftlige bønner finnes i de fleste tro tradisjoner. Du kan be med egne ord eller lese bønner skrevet av andre. Kontroller selvhjelp eller 12-trinns-recovery delen av din lokale bokhandel for eksempler. Snakk med din rabbi, prest, pastor eller annen åndelig leder om ressurser.
 • Les og tenk. Mange rapporterer at de nytte av å lese dikt eller hellige tekster, og tar litt tid å stille reflektere over deres betydning. Du kan også lytte til kirkemusikk, talte ord eller noe musikk du finner avslappende eller inspirerende. Det kan være lurt å skrive dine refleksjoner i et tidsskrift eller diskutere dem med en venn eller åndelig leder.
 • Fokuser din kjærlighet og takknemlighet. I denne type meditasjon, fokuserer du oppmerksomheten på et hellig objekt eller vesen, veving følelser av kjærlighet og takknemlighet inn i dine tanker. Du kan også lukke øynene og bruke fantasien eller stirre på representasjoner av objektet.

Bygge din meditasjon ferdigheter

Ikke døm dine meditasjon ferdigheter, som kan bare øke stress. Meditasjon tar praksis. Husk, for eksempel at det er vanlig for tankene til å vandre under meditasjon, uansett hvor lenge du har vært praktisere meditasjon. Hvis du er meditere for å roe ned sinnet og din oppmerksomhet vandrer, sakte tilbake til objektet, følelse eller bevegelse du fokuserer på.

Stressmestring. Mindfulness meditasjon.
Stressmestring. Mindfulness meditasjon.

Eksperiment, og du vil sannsynligvis finne ut hvilke typer meditasjon fungerer best for deg og hva du liker å gjøre. Tilpass meditasjon til dine behov i øyeblikket. Husk, det er ingen riktig måte eller gal måte å meditere. Det som teller er at meditasjon hjelper deg med å redusere stress og føle deg bedre overall.

Se også