Stressmestring

Stress management: kjenne dine triggere

Ditt svar på kravene av verden bestemmer stress nivå. Ta deg tid til å vurdere vanlige stressfaktorer og hvordan de påvirker deg.

Ungene er skrikende, regninger forfaller og bunken med papirer på pulten din vokser i et alarmerende tempo. Det er unektelig - livet er fullt av stress. Forstå typer og kilder til stress - kort sikt og lang sikt, indre og ytre - er en viktig del av stressmestring. Så hva understreker deg ut?

To hovedtyper av stress

Stress er kroppens reaksjon på kravene fra hele verden. Stressfaktorer er hendelser eller forhold i dine omgivelser som kan utløse stress. Kroppen din reagerer på stressfaktorer forskjellig avhengig av om stressor er nytt - akutt stress - eller om stressor har eksistert i lengre tid - kronisk stress.

Akutt stress

Også kjent som fight-or-flight respons, er akutt stress kroppen din umiddelbare reaksjon på en opplevd trussel, utfordring eller skremme. Den akutte-stress responsen er umiddelbar og intens, og i visse tilfeller kan det være spennende. Eksempler på akutte stressfaktorer inkluderer å ha en jobb intervju eller får en fartsbot.

En enkelt episode av akutt stress vanligvis ikke føre til problemer for friske mennesker. Imidlertid kan alvorlig akutt stress føre til psykiske problemer, som for eksempel post-traumatisk stress lidelse, og selv fysiske problemer som for eksempel hjerteinfarkt.

Kronisk stress

Mild akutt stress kan faktisk være gunstig - det kan anspore deg inn i handlingen, motivere og energi deg. Problemet oppstår når stressfaktorer hoper seg opp og holde seg i nærheten. Denne vedvarende stress kan føre til helseproblemer, som for eksempel hodepine og søvnløshet. Den kronisk stressrespons er mer subtil enn det som er akutt-stress respons, men effekten kan være mer langvarig og mer problematisk.

Effektiv stress management innebærer å identifisere og håndtere både akutt og kronisk stress.

Se også

Stress management: kjenne dine triggere

Kjenn dine stressfaktorer

Effektiv stress management starter med å identifisere dine kilder til stress og utvikle strategier for å håndtere dem. En måte å gjøre dette på er å lage en liste over situasjoner, bekymringer eller utfordringer som utløser stress respons. Ta deg tid til å skrive ned de 10 spørsmålene du står overfor akkurat nå. Du vil merke at noen av stressfaktorer er hendelser som skjer med deg, mens andre synes å stamme fra innsiden.

Eksterne exasperations

Eksterne stressfaktorer er hendelser og situasjoner som skjer med deg. Noen eksempler på ytre stressfaktorer omfatter:

  • . Store forandringer i livet disse endringene kan være positivt - et nytt ekteskap, planlagt graviditet, en kampanje eller et nytt hus. Eller de kan være negative - død av en kjær eller en skilsmisse.
  • Miljø. Innspillene fra verden rundt oss kan være en kilde til stress. Tenk over hvordan du reagerer på lyder, for eksempel en bjeffende hund, eller for mye eller for lite lys i et rom.
  • Uforutsigbare hendelser. Ut av det blå, ubudne houseguests ankommer. Eller du oppdager husleien har gått opp eller at lønnen har blitt kuttet.
  • Arbeidsplassen. Vanlige stressfaktorer i arbeid inkluderer en umulig arbeidsmengde, endeløse e-post, haster tidsfrister og en krevende sjef.
  • Sosiale. Møte nye mennesker kan være stressende. Bare tenke på å gå på en blind date, og du sannsynligvis begynne å svette. Relasjoner med familien ofte gyte stress også. Bare tenk tilbake til din siste spyttet med din partner eller barn.

Strategier for å håndtere eksterne stressfaktorer inkluderer livsstilsfaktorer som å spise et sunt kosthold, være fysisk aktiv og få nok søvn - noe som bidrar til å øke din fleksibilitet. Andre nyttige tiltak inkluderer å be om hjelp fra andre, ved hjelp av humor, lære å være påståelig, og praktisere problemløsning og tidsstyring.

Interne irritasjoner

Ikke alle stresset stammer fra ting som skjer med deg. Mye av vår stressrespons er selvpåført. De følelser og tanker som dukker inn i hodet ditt og føre til at du uro er kjent som interne stressfaktorer. Eksempler på interne stressfaktorer inkluderer:

  • Frykt. Vanligste er frykt for å mislykkes, frykt for offentlige taler og flyskrekk.
  • Usikkerhet og mangel på kontroll. Få folk ikke liker å vite eller ikke være i stand til å kontrollere hva som kan skje. Tenk på hvordan du kan reagere når du venter på resultatene av en medisinsk test.
  • Overbevisninger. Disse kan være holdninger, meninger eller forventninger. Du kan ikke engang tenke på hvordan din tro forme din erfaring, men disse forhåndsinnstilte tanker ofte satt oss opp for stress. Tenk forventningene du legger på deg selv for å skape en perfekt ferie feiring eller avansere opp på karrierestigen.

Den gode nyheten er at vi har muligheten til å styre våre tanker. Den dårlige nyheten er at vår frykt, holdninger og forventninger har vært våre følgesvenner i lang tid, og det tar ofte noen forsøk på å endre dem. Strategier for å håndtere interne stressfaktorer inkluderer reframing dine tanker, utfordrende negative tanker, ved hjelp av avslapping teknikker, og snakker med en betrodd venn eller rådgiver.

Ta det første skrittet

Stressmestring. Usikkerhet og mangel på kontroll.
Stressmestring. Usikkerhet og mangel på kontroll.

Erkjennelsen av et problem er første steg mot å løse det. Ved å begynne å identifisere og forstå kildene til stress, har du tatt det første skrittet i å lære å bedre håndtere det. Klarer det, ikke eliminere den. Stress er et faktum av livet. Og det er OK. Du kan lære måter å håndtere det.

Se også