Svangerskapsdiabetes

Definisjon

Svangerskapsdiabetes utvikler seg under graviditet (graviditet). Som andre typer diabetes, påvirker svangerskapsdiabetes hvordan cellene dine bruker sukker (glukose) - kroppens viktigste drivstoff. Svangerskapsdiabetes fører til høyt blodsukker som kan påvirke svangerskapet og barnets helse.

Svangerskapsdiabetes. Familie eller personlige helse historie.
Svangerskapsdiabetes. Familie eller personlige helse historie.

Noen graviditet komplikasjon er om, men det er gode nyheter. Vordende mødre kan bidra til å kontrollere svangerskapsdiabetes ved å spise sunn mat, trene og, om nødvendig, ved hjelp av medisiner. Ta godt vare på deg selv kan sikre en sunn graviditet for deg og en sunn start for barnet ditt.

I svangerskapsdiabetes, returnerer blodsukkeret vanligvis til normal tid etter levering. Men hvis du har hatt svangerskapsdiabetes, er du i fare for fremtidig type 2 diabetes. Du vil fortsette å arbeide med helsevesenet team for å overvåke og administrere blodsukkeret.

Se også

Symptomer

For de fleste kvinner, ikke svangerskapsdiabetes ikke føre til merkbare tegn eller symptomer. I sjeldne tilfeller kan svangerskapsdiabetes føre til overdreven tørste eller økt vannlating.

Når bør du oppsøke lege
Hvis det er mulig, søke hjelp hos helsevesenet tidlig - når du først tenke på å prøve å bli gravid - så legen kan vurdere risikoen for svangerskapsdiabetes som en del av det samlede fruktbar velvære plan. Når du blir gravid, vil legen ta svangerskapsdiabetes som en del av ditt vanlige svangerskapskontroll. Hvis du utvikler svangerskapsdiabetes, kan du trenge hyppigere kontroller. Disse er mest sannsynlig skje i løpet av de siste tre månedene av svangerskapet, når legen vil nøye overvåke blodsukkernivået og babyens helse.

Legen din kan henvise deg til flere helsepersonell som er spesialister innen diabetesbehandlingen, for eksempel en endokrinolog, en registrert kostholdsekspert eller en diabetes pedagog. De kan hjelpe deg å lære å administrere blodsukkernivået under svangerskapet.

Å sørge for at blodsukkeret er normalisert etter at babyen er født, vil helsevesenet team sjekke blodsukkeret rett etter fødselen og igjen i seks uker. Når du har hatt svangerskapsdiabetes, er det en god idé å ha blodsukkernivået testes regelmessig. Hyppigheten av blodsukkeret vil delvis avhenge av dine testresultater tid etter at du leverer din baby.

Se også

Årsaker

Forskere vet ennå ikke nøyaktig hvorfor noen kvinner utvikler svangerskapsdiabetes. For å forstå hvordan svangerskapsdiabetes oppstår, kan det hjelpe å forstå hvordan graviditeten påvirker kroppens vanlige behandlingen av glukose.

Kroppen fordøyer maten du spiser for å produsere sukker (glukose) som går inn i blodet. Som svar, bukspyttkjertelen - produserer insulin - en stor kjertel bak magesekken. Insulin er et hormon som hjelper glukose flytte fra blodet inn i kroppens celler, hvor det er brukt som energi.

Under graviditet, produserer morkaken som kobler din voksende baby til din blodtilførsel høye nivåer av ulike andre hormoner. Nesten alle av dem svekke virkningen av insulin i cellene dine, øke blodsukkeret. Beskjeden økning av blodsukkeret etter måltider er vanlig under svangerskapet.

Etter hvert som barnet vokser, produserer morkaken mer og mer insulin-blokkerende hormoner. I svangerskapsdiabetes, placenta hormoner provosere en økning i blodsukkeret til et nivå som kan påvirke vekst og velferd for barnet ditt. Svangerskapsdiabetes vanligvis utvikler seg i løpet av siste halvdel av svangerskapet - noen ganger så tidlig som den 20. uken, men vanligvis ikke før senere.

Se også

Risikofaktorer

Enhver kvinne kan utvikle svangerskapsdiabetes, men noen kvinner har større risiko. Risikofaktorer for svangerskapsdiabetes er:

 • Alder større enn 25. Kvinner eldre enn 25 år er mer sannsynlig å utvikle svangerskapsdiabetes.
 • Familie eller personlige helse historie Din risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes øker hvis du har prediabetes -. Litt forhøyet blodsukker som kan være en forløper til type 2 diabetes - eller hvis et nært familiemedlem, for eksempel en forelder eller søsken, har type 2 diabetes. Du er også mer sannsynlig å utvikle svangerskapsdiabetes hvis du hadde det under en tidligere graviditet, hvis du levert en baby som veide mer enn 9 pounds (4,1 kilo), eller hvis du hadde en uforklarlig dødfødsel.
 • Overflødig vekt. Du er mer sannsynlig å utvikle svangerskapsdiabetes hvis du er betydelig overvektig med en body mass index (BMI) på 30 eller høyere.
 • Nonwhite rase. Av grunner som ikke er klare, kvinner som er svart, spanske, europeiske indisk eller asiatisk er mer sannsynlig å utvikle svangerskapsdiabetes.

Se også

Komplikasjoner

Forberedelser til din avtale. Komplikasjoner som kan påvirke barnet ditt.
Forberedelser til din avtale. Komplikasjoner som kan påvirke barnet ditt.

De fleste kvinner som har svangerskapsdiabetes levere sunne babyer. Imidlertid kan svangerskapsdiabetes som ikke er nøye klart føre til ukontrollerte blodsukkernivået og skape problemer for deg og babyen din, inkludert en økt sannsynlighet for å måtte levering av C-delen.

Komplikasjoner som kan påvirke barnet ditt
Hvis du har svangerskapsdiabetes, kan barnet ha økt risiko for:

 • Overdreven fødselsvekt. Ekstra glukose i blodet passerer placenta, som utløser barnets bukspyttkjertelen til å lage ekstra insulin. Dette kan føre til at barnet skal bli for stor (macrosomia). Svært store babyer er mer sannsynlig å bli kilt i fødselskanalen, opprettholde fødsel skader eller kreve et keisersnitt fødsel.
 • Tidlig (preterm) fødsel og respiratorisk distress syndrom. En mors høyt blodsukker kan øke sin risiko for å gå inn i arbeid tidlig og levere hennes baby før forfallsdato. Eller hennes lege kan anbefale tidlig levering fordi babyen vokser så stor. Babyer født tidlig kan oppleve respiratorisk distress syndrom - en tilstand som gjør det vanskelig å puste. Babyer med dette syndromet kan trenge hjelp med å puste inntil lungene modnes og bli sterkere. Barn av mødre med svangerskapsdiabetes kan oppleve respiratorisk distress syndrom, selv om de ikke er født tidlig.
 • Lavt blodsukker (hypoglykemi). Noen ganger barn av mødre med svangerskapsdiabetes utvikle lavt blodsukker (hypoglykemi) kort tid etter fødselen fordi deres eget insulin produksjonen er høy. Alvorlige episoder av hypoglykemi kan provosere anfall hos barnet. Spør feedings og noen ganger en intravenøs glukose løsning kan returnere barnets blodsukkeret til det normale.
 • Gulsott. Denne gulaktig misfarging av huden og det hvite i øynene kan oppstå hvis en baby leveren ikke er moden nok til å bryte ned et stoff som heter bilirubin, som normalt dannes når kroppen resirkulerer gamle eller ødelagte røde blodceller. Selv om gulsott vanligvis ikke en grunn til bekymring, er nøye overvåking viktig.
 • Type 2 diabetes senere i livet. Barn av mødre som har svangerskapsdiabetes har høyere risiko for å utvikle fedme og type 2 diabetes senere i livet.

Ubehandlet svangerskapsdiabetes kan resultere i en baby død enten før eller rett etter fødselen.

Komplikasjoner som kan påvirke deg
Svangerskapsdiabetes kan også øke mors risiko for:

 • Høyt blodtrykk, øker preeklampsi og eklampsi. Svangerskapsdiabetes risikoen for å utvikle høyt blodtrykk under svangerskapet. Det reiser også risikoen for svangerskapsforgiftning og svangerskapsforgiftning - to alvorlige komplikasjoner i svangerskapet som forårsaker høyt blodtrykk og andre symptomer som kan true livet til både mor og baby.
 • Future diabetes. Hvis du har svangerskapsdiabetes, er det mer sannsynlig å skje igjen under en fremtidig graviditet. Du er også mer sannsynlig å utvikle type 2 diabetes når du blir eldre. Imidlertid kan gjøre sunne valg av livsstil som å spise sunn mat og trening bidra til å redusere risikoen for fremtidig type 2 diabetes. Av disse kvinnene med en historie med svangerskapsdiabetes som nå sin ideelle kroppsvekt etter levering, færre enn én av fire utvikle type 2 diabetes.

Se også

Forberedelser til din avtale

I de fleste tilfeller vil du finne ut at du har svangerskapsdiabetes som et resultat av en screening test utført rutinemessig i løpet av svangerskapet. Hvis blodsukkeret tester høye, vil du sannsynligvis bli bedt om å komme inn for en avtale så raskt som mulig. Legen vil også planlegge hyppigere vanlige prenatal avtaler å overvåke løpet av svangerskapet.

Fordi avtaler kan være kort, og det er ofte mye av grunnen til å dekke, er det en god idé å forberede seg på forhånd for avtale. Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre

 • Vær oppmerksom på eventuelle pre-avtale begrensninger. Når du gjør din avtale, spør om du trenger å faste for blod arbeid eller om det er noe annet du trenger å gjøre for å forberede diagnostiske tester.
 • Skriv ned alle symptomene du opplever, inkludert alle som kan virke relatert til svangerskapsdiabetes. Selv om svangerskapsdiabetes ofte ikke medfører noen merkbare symptomer, er det en god idé å holde en logg over noe uvanlig at du legger merke til.
 • Skriv ned viktig personlig informasjon, inkludert eventuelle store påkjenninger eller nylige forandringer i livet.
 • Lag en liste over alle medisiner, inkludert over-the-counter medisiner og vitaminer eller kosttilskudd, som du tar.
 • Ta et familiemedlem eller venn sammen, om mulig. Noen ganger kan det være vanskelig å suge opp all informasjon gitt til deg under en avtale. Noen som følger deg husker kanskje noe du savnet eller glemt.

Spørsmål å spørre legen din
Fordi tid med legen din er begrenset, vil skrive ned en liste med spørsmål hjelpe deg å få mest mulig ut av din avtale. List dine spørsmål fra de viktigste til minst viktig i tilfelle tiden renner ut. For svangerskapsdiabetes, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva kan jeg gjøre for å bidra til å kontrollere tilstanden min?
 • Kan du anbefale en ernæringsfysiolog eller diabetes pedagog som kan hjelpe meg å planlegge måltider, et treningsprogram, og mestringsstrategier som fungerer best for meg? Vil min forsikring dekke dette rådet?
 • Hva vil avgjøre om jeg trenger medisiner for å kontrollere blodsukkeret mitt?
 • Hvilke symptomer bør føre meg å søke legehjelp?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder anbefaler dere?

I tillegg til de spørsmålene du har forberedt på forhånd, ikke nøl med å spørre legen din for å avklare noe du ikke forstår.

Hva du kan forvente fra legen din
Legen er også sannsynlig å ha spørsmål til deg, spesielt hvis du ser ham eller henne for første gang. Å være klar til å svare kan frigjøre tid til å fokusere på noen punkter du ønsker å snakke om i dybden. Legen din kan spørre:

 • Har du opplevd noen økt tørste eller overdreven vannlating? I så fall, når så disse symptomene begynne? Hvor ofte har du dem?
 • Har du merket noen andre uvanlige symptomer?
 • Har du en forelder eller søsken som noensinne har blitt diagnostisert med diabetes?
 • Har du vært gravid før? Har du hatt svangerskapsdiabetes under dine tidligere svangerskap?
 • Hadde du noen andre problemer i tidligere svangerskap?
 • Hvis du har andre barn, hvor mye hver veie ved fødselen?
 • Har du vunnet eller tapt mye vekt på noe tidspunkt i livet ditt?

Hva du kan gjøre i mellomtiden
Du kan ta skritt for å kontrollere svangerskapsdiabetes med sunne valg så snart du er diagnostisert. Hvis legen anbefaler videre evaluering, foreta oppfølging avtaler så snart som mulig. Hver uke teller for deg og babyen din. Følg legens råd, og ta godt vare på deg selv. Spis sunn mat, trene og ta tid til å lære så mye du kan om svangerskapsdiabetes.

Se også

Tester og diagnose

Medisinske eksperter har ikke etablert et enkelt sett med screening retningslinjer for svangerskapsdiabetes. Noen spørsmål om svangerskapsdiabetes screening er nødvendig hvis du er yngre enn 25 og har ingen risikofaktorer. Andre sier at screening alle gravide kvinner - uansett alder - er den beste måten å fange alle tilfeller av svangerskapsdiabetes.

Når skal skjerme
Legen vil sannsynligvis vurdere risikofaktorer for svangerskapsdiabetes tidlig i svangerskapet.

 • Hvis du er høy risiko for svangerskapsdiabetes - for eksempel var din body mass index (BMI) før svangerskapet 30 eller høyere, eller du har en mor, far, søsken eller barn med diabetes - legen din kan teste for diabetes på din første prenatal besøk.
 • Hvis du er på gjennomsnittlig risiko for svangerskapsdiabetes, vil du sannsynligvis ha en screening test for svangerskapsdiabetes gang i løpet av andre trimester - mellom 24 og 28 uker av svangerskapet.

Rutinemessig screening for svangerskapsdiabetes

 • Initial glukose utfordring test. Du vil starte glukose utfordring test ved å drikke en seig glukoseoppløsning. En time senere, vil du ha en blodprøve for å måle blodsukkeret. En blodsukkeret under 130-140 milligram per desiliter (mg / dl), eller 07.02 til 07.08 millimol per liter (mmol / L), er vanligvis betraktet som normal på en glukose utfordring test, selv om dette kan variere på bestemte klinikker eller laboratorier. Hvis blodsukkeret er høyere enn normalt, det betyr bare at du har en høyere risiko for svangerskapsdiabetes. Legen vil diagnostisere deg etter å gi deg en oppfølging test.
 • Oppfølging glukosetoleranse testing. For oppfølgingen test, vil du bli bedt om å faste over natten og deretter ha din fastende blodsukker målt. Deretter vil du drikke en annen søt løsning - dette inneholder en høyere konsentrasjon av glukose - og blodsukkeret vil bli sjekket hver time i en periode på tre timer. Hvis minst to av blodsukker målinger er høyere enn normalt, vil du bli diagnostisert med svangerskapsdiabetes.

Hvis du er diagnostisert med svangerskapsdiabetes
Hvis du har svangerskapsdiabetes, vil legen sannsynligvis anbefale hyppige kontroller, spesielt i løpet av dine tre siste månedene av svangerskapet. I løpet av disse eksamenene, vil legen din nøye overvåke blodsukkeret. Legen kan også be deg om å overvåke ditt eget blod sukker daglig som en del av behandlingen plan.

Hvis du har problemer med å kontrollere blodsukkeret ditt, eller du må ta insulin, eller har du andre svangerskapskomplikasjoner, kan du trenger flere tester for å vurdere barnets allmenntilstand. Disse testene vurdere funksjonen av morkaken, det organ som leverer oksygen og næringsstoffer til barnet ditt ved å koble barnets blodtilførselen til din. Hvis svangerskapsdiabetes er vanskelig å kontrollere, kan det påvirke morkaken og fare for levering av oksygen og næringsstoffer til barnet. Tester for å overvåke babyens velvære inkluderer:

 • Nonstress test. Sensorer er plassert på magen og koblet til en skjerm for å måle babyens hjertefrekvens, som skal øke når babyen beveger seg. Hvis babyens hjerte ikke slår fortere under bevegelse, kan barnet ikke får nok oksygen.
 • Biofysisk profilen (BPP). Denne testen kombinerer en nonstress test med en ultralyd undersøkelse av din baby. Det er en scoring system som gjør at legen å vurdere babyens hjerterytme, bevegelser, pust og generelle muskel tone, og finne ut om barnet ditt er omgitt av en normal mengde fostervann. Babyens score på hjerterytme, pust og bevegelse hjelpe legen fortelle om babyen begynner å bli nok oksygen. Når fostervannet er lav, kan det bety at barnet ditt ikke har blitt urinerer nok. Dette kan tyde på at over tid morkaken ikke har jobbet så godt som den burde.
 • Føtal bevegelse telling. Du kan utføre denne enkle testen på samme tid som den nonstress test eller biofysiske profilen. Du bare telle hvor ofte babyen sparker over en angitt tid. Sjelden bevegelse kan bety at barnet ikke får nok oksygen.

Blodsukkerkontroller etter at du føder
Legen din vil kontrollere blodsukkeret ditt etter fødselen og igjen i seks til tolv uker for å sørge for at nivået er tilbake til det normale. Hvis testene er normale - og de fleste er - du må ha din diabetes risiko vurderes minst hvert tredje år. Dersom fremtidige tester indikerer diabetes eller prediabetes - en tilstand hvor blodsukkeret er høyere enn normalt, men ikke høyt nok til å bli vurdert diabetes - snakk med legen din om å øke forebyggende arbeid eller starte egen diabetes forvaltningsplanen.

Se også

Behandlinger og medisiner

Det er viktig å overvåke og kontrollere blodsukkeret ditt til å holde barnet ditt sunt og unngå komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Du vil også være lurt å holde et tett øye med dine fremtidige blodsukkernivået. Dine behandlingsstrategier kan omfatte:

 • Overvåking blodsukkeret Mens du er gravid, kan helsevesenet team be deg om å sjekke blodsukkeret fire til fem ganger om dagen -. Første om morgenen og etter måltider - å sørge for at nivået holder seg innenfor et sunt rekkevidde. Dette kan høres upraktisk og vanskelig, men det vil bli lettere med praksis. For å teste blodsukkeret ditt, tegner du en dråpe blod fra fingeren med en liten nål (lansett), og sett blod på en strimmel settes inn i en blodsukkermåler - en enhet som måler og viser blodsukkernivået.

  Helsevesenet team vil også overvåke og administrere blodsukkeret under fødsel. Hvis blodsukkeret stiger, kan babyens kropp slipper høye nivåer av insulin - som kan føre til lavt blodsukker hos barnet rett etter fødselen.

  Oppfølging blodsukker sjekker er også viktig. Etter å ha svangerskapsdiabetes, er du på økt risiko for senere å utvikle type 2 diabetes. Arbeid med helsevesenet team for å holde et øye med dine nivåer. Opprettholde helsefremmende livsstil, vaner, for eksempel et sunt kosthold og regelmessig mosjon, kan bidra til å redusere risikoen.

 • Sunt kosthold. Spise riktig type og mengde mat er en av de beste måtene å kontrollere blodsukkeret ditt. Legene vil ikke råde miste vekt under svangerskapet - kroppen din jobber hardt for å støtte din voksende baby. Men legen din kan hjelpe deg å sette vektøkning mål basert på din vekt før svangerskapet. Å gjøre sunn mat valg kan bidra til å forhindre overdreven vektøkning, som kan sette deg høyere risiko for komplikasjoner.

  En sunn diett fokuserer ofte på frukt, grønnsaker og helkorn - mat som er høy i ernæring og fiber og lite fett og kalorier - og begrenser sterkt raffinerte karbohydrater, inkludert søtsaker. Ingen enkelt diett er riktig for hver kvinne. Det kan være lurt å konsultere en registrert kostholdsekspert eller en diabetes pedagog for å lage et måltid plan basert på din nåværende vekt, graviditet vektøkning mål, blodsukker, mosjonsvaner, mat preferanser og budsjett.

 • Utøve. Regelmessig fysisk aktivitet spiller en viktig rolle i enhver kvinnes wellness plan før, under og etter svangerskapet. Mosjon senker blodsukkeret ved å stimulere kroppen til å flytte glukose inn i cellene, hvor det er brukt til energi. Trening også øker cellenes følsomhet for insulin, noe som betyr at kroppen produserer mindre insulin å transportere sukker. Som en ekstra bonus, kan regelmessig mosjon bidra til å avlaste noen vanlige plager i svangerskapet, inkludert ryggsmerter, muskelkramper, hevelse, forstoppelse og problemer med å sove. Trening kan også hjelpe deg å komme i form til det harde arbeidet med arbeidskraft og levering.

  Med legens OK, satse på moderat hard fysisk trening på de fleste dagene i uken. Hvis du ikke har vært aktiv på en stund, start sakte og bygge opp gradvis. Fotturer, sykling og svømming er ofte gode valg under svangerskapet. Hverdagslige aktiviteter som husarbeid og hagearbeid også telle.

 • Medisinering. Hvis kosthold og mosjon er ikke nok, kan det hende du trenger insulin injeksjoner for å senke blodsukkeret ditt. Mellom 10 og 20 prosent av kvinner med svangerskapsdiabetes trenger insulin for å nå sine blodsukker mål. Noen leger kan foreskrive en oral blodsukkerkontroll medisin, for eksempel glibenklamid. Andre leger føler seg mer forskning er nødvendig for å bekrefte at muntlig narkotika er så trygt og like effektivt som injeksjon insulin for å kontrollere svangerskapsdiabetes.
 • Tett oppfølging av din baby. En viktig del av behandlingen plan er nær observasjon av barnet ditt. Legen kan overvåke barnets vekst og utvikling med gjentatte ultralydundersøkelser eller andre tester. Hvis du ikke går inn i arbeid etter forfallsdato - eller noen ganger tidligere - legen din kan indusere arbeidskraft. Levere etter forfallsdato kan øke risikoen for komplikasjoner for deg og babyen din.
 • Ammer babyen. Hvis du er interessert i amming og det passer med din fremdriftsplan og andre forpliktelser, kan det hjelpe deg å nå dine post-graviditet vekt mål og unngå senere type 2 diabetes. Amming kan også hjelpe barnet unngå senere fedme og type 2 diabetes.

Se også

Mestring og støtte

Det er ikke lett å lære du har en tilstand som kan påvirke det ufødte barnets helse. Og bekymre barnet ditt kan gjøre det vanskeligere å ta vare på deg selv. Du kan finne deg selv å spise feil mat eller mangler energi til å trene.

Husk at de aller trinn som vil hjelpe å kontrollere blodsukkeret ditt nivå - slik som å spise sunn mat og trene regelmessig - kan bidra til å avlaste stress og gi næring til barnet. Disse aktivitetene kan også bidra til å forebygge type 2 diabetes i fremtiden. Det gjør mosjon og god ernæring kraftige verktøy for en sunn graviditet samt et sunt liv - for deg og babyen din.

Du vil sannsynligvis føle deg bedre hvis du lærer så mye du kan om svangerskapsdiabetes. Snakk med din fastlege team. Les bøker og artikler om svangerskapsdiabetes. Bli med i en støttegruppe for kvinner med svangerskapsdiabetes. Jo mer du vet, jo mer kontroll du vil føle.

Se også

Forebygging

Det er ingen garantier når det gjelder å forebygge svangerskapsdiabetes - men de mer sunne vaner du kan vedta før graviditet, jo bedre. Hvis du har hatt svangerskapsdiabetes, kan disse sunne valgene også redusere risikoen for å få det igjen i fremtidige svangerskap eller utvikle type 2 diabetes nedover veien.

 • Spis sunn mat. Velg mat med høyt fiber og lite fett og kalorier. Fokus på frukt, grønnsaker og helkorn. Strebe for variasjon for å hjelpe deg å nå dine mål uten at smak eller ernæring.
 • Hold deg aktiv. Trene før og under svangerskapet kan bidra til å beskytte deg mot å utvikle svangerskapsdiabetes. Sikt i 30 minutter med moderat aktivitet på de fleste dagene i uken. Ta en rask daglig spasertur. Sykle. Svømme runder. Hvis du ikke får plass en enkelt 30-minutters trening i en travel hverdag, kan flere kortere økter gjøre like mye godt. Park i det fjerne mye når du kjører ærend. Gå av bussen ett stopp før du når ditt reisemål. Hvert skritt du tar øker sjansene dine for å holde seg frisk.
 • . Miste overskytende pounds før svangerskapet Legene anbefaler ikke vekttap under graviditet - kroppen din er allerede jobber overtid for å støtte barnets utvikling. Men hvis du planlegger å bli gravid, å miste ekstra vekt på forhånd kan hjelpe deg å ha en sunnere graviditet. Fokus på permanente endringer i matvaner. Motivere deg selv ved å huske de langsiktige fordelene med å miste vekt, for eksempel et sunnere hjerte, mer energi og bedre selvtillit.

Se også