Tannregulering

Definisjon

Tannregulering er ledning-baserte apparater som kjeveortopeder bruker for å korrigere overfylte og feiljustert tenner eller kjever. Mange mennesker som trenger tannregulering få dem i løpet av sine tidlige tenårene. Men også voksne kan ha nytte av seg bukseseler. Målet med tannregulering er å riktig justere dine tenner og kjever til å produsere en enda bite og behagelig smil.

For tenåringer og voksne som trenger mindre korreksjoner, er et alternativ til fast tannregulering består av klare, tilpasset, flyttbare apparater kalt aligners eller "usynlige bukseseler." Klare aligners kan være dyrere enn faste bukseseler, men kan ha en mer akseptabel utseende til noen voksne. Men mange mennesker trenger faste seler til riktig korrigere sin dental problem.

Moderne materialer og teknologier gjør opplevelsen av å ha tannregulering mye mer behagelig enn tidligere.

Se også

Hvorfor det er gjort

Tannregulering. Kortere rot lengder.
Tannregulering. Kortere rot lengder.

Tannregulering tilby korrigerende behandling for:

 • Overfylte eller skjeve tenner
 • For mye plass mellom tennene
 • Øvre fortennene som overlapper de nedre tennene for mye - enten vertikalt (overbitt) eller horisontalt (overjet)
 • Øvre fortennene som bite bak de nederste (underbite)
 • Andre kjeve feiljusteringsverdier problemer som forårsaker en ujevn bite

Riktig justering av tenner og kjever kan forbedre ikke bare utseendet på tennene, men måten du bite, tygge og snakke.

Voksne og bukseseler
Bukseseler kan bidra til å løse noen av de samme problemene hos voksne som de gjør hos barn, inkludert skjeve tenner og feiljustert kjever. Hvis du er en voksen med tannregulering, må du kanskje bære dem lenger enn en yngre person ville, men de kan likevel produsere lignende resultater. Fordi ditt ansikts bein er ikke lenger vokser, men kan det være noen problemer som ikke kan korrigeres med bukseseler alene.

Se også

Risiko

Iført tannregulering er generelt en svært trygg prosedyre, med unntak av noen få kortsiktige og langsiktige risiko.

Kortsiktig risiko
Bukseseler lage små områder rundt tennene som kan felle matrester og fremme bakterier-fylt plakk innskudd. Hvis du ikke fjerner forekomster av mat og plakk kan føre til:

 • Tap av mineraler i tennene dine ytre emalje overflaten, som kan forlate permanente hvite flekker på tennene
 • Hulrom og tannkjøttsykdom

Langsiktige risikoen
Langsiktige risikoen kan omfatte:

 • Kortere lengder rot. Under tann bevegelse, oppløser noe av benet i banen til den bevegelige tann, mens nytt ben er lagt bak den. Permanent tap av tann root lengde kan oppstå i løpet av denne prosessen, noe som kan føre til mindre stabile tenner. I de fleste tilfeller, men dette forårsaker ikke noen problemer.
 • Tap av korreksjon. Hvis du ikke følger din orthodontist anvisninger nøye etter tannregulering er fjernet, spesielt når det kommer til seg en enhet som kalles en retainer, kan du miste noe av korreksjonen fikk mens iført seler.

Redusere risikoen for skader
For å redusere risikoen for å skade tennene og bukseseler:

 • Kutt ned på sukker og stivelsesholdige matvarer som i høy grad bidrar til plakk dannelse og tannråte.
 • Børst forsiktig, helst etter hvert måltid, med fluortannkrem og en myk børste. Hvis du ikke kan pusse tennene etter måltidet, skyll munnen med vann.
 • Skyll grundig for å få alle partikler ut av tannregulering. Sjekk i speilet for å sørge for at tennene er rene.
 • Bruk en fluor skyll hvis anbefalt av tannlege eller kjeveortoped.
 • Tanntråd mellom bukseseler og under ledninger med hjelp av en floss treing. Din kjeveortoped kan også anbefale en liten fleksibel tannbørste til å rengjøre mellom bukseseler og underwires.
 • Unngå klebrig mat - slik som tyggegummi, chewy godteri, karamell og taffy - som kan trekke av braketter, band og ledninger.
 • Unngå harde matvarer - som is, hardt godteri, popcorn og nøtter - som kan bryte deler av tannregulering.
 • Gå til tannlegen for helsen og rengjøring, så ofte som tannlegen anbefaler, for å holde tennene og tannkjøttet sunt.
 • Følg instruksjonene. Manglende overholdelse kan forlenge tiden som trengs for ferdigstillelse og øke sjansen for komplikasjoner.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis din vanlige tannlege merknader problemer med tennene eller kjever som kan kreve behandling, vil han eller hun sannsynligvis henvise deg til en kjeveortoped - en tannlege som spesialiserer seg i diagnostisering, forebygging og behandling av tann-og ansikts uregelmessigheter.

De fleste innretting problemer blir synlige når de permanente tennene begynner å komme gjennom tannkjøttet (bryter ut). Men din orthodontist kan anbefale å vente til nok tenner har kommet gjennom før du bruker bukseseler. De fleste barn får tannregulering i alderen 8 og 14, mens deres ansikts bein er fortsatt økende og tennene er mer utsatt for bevegelse.

Forberedelse til tannregulering innebærer generelt:

 • Muntlig eksamen. Din kjeveortoped gjennomfører en full undersøkelse av dine tenner, kjeve og munn.
 • X-stråler. Du får en serie med røntgen for å bestemme plasseringen av tennene. Den vanligste er den panoramiske X-ray, som viser alle de øvre og nedre tenner i bitende posisjon og noen tenner fortsatt utvikling innenfor kjevene. Spesielle hodet røntgen også kan bidra til å bestemme størrelse, posisjon og forholdet mellom kjevene til tennene.
 • Gips modeller. Din kjeveortoped får vanligvis gips modeller av tennene for å evaluere bite. For å gjøre et avtrykk av tennene dine, vil du bli bedt om å bite i mykt materiale, som vil forbli på tennene i noen minutter. Fra dette inntrykket, kan orthodontist skape et plaster modell av tennene (dental cast). I noen tilfeller kan dette dental cast bli skannet inn i et digitalt format for videre evaluering eller behandling beslutninger.
 • Potensiell tanntrekking. Hvis munnen er svært overbefolket, kan kjeveortoped anbefaler å fjerne ett eller flere permanente tenner å gi plass til de gjenværende tennene til å passe godt. I alvorlige tilfeller, der tann bevegelse alene ikke vil rette en bit som er betydelig ut av stilling, er kjeve kirurgi nødvendig i kombinasjon med kjeveortopedi.

Etter at kjeveortoped har vurdert dine tenner og kjever, tilpasser han eller hun en behandlingsplan for deg. Dette oftest innebærer bruk av faste seler, som er midlertidig limt til tennene.

Se også

Hva du kan forvente

Redusere risikoen for skader. Kutt ned på sukker og stivelsesholdige matvarer.
Redusere risikoen for skader. Kutt ned på sukker og stivelsesholdige matvarer.

Behandlingen består av tre faser: den første plasseringen av tannregulering (eller klare aligners), periodiske justeringer og iført en retainer etter at tannregulering er fjernet.

Plassering av tannregulering
Faste bukseseler typisk bestå av følgende komponenter:

 • Braketter festet til de ytre overflatene av premolar og fortennene. Noen ganger kan de være festet til baksiden av tennene, skjule dem fra visningen, men dette gjør dem litt mer vanskelig tilgjengelig. Innfestingen kan være laget av rustfritt stål, titan, polykarbonat, keramikk, eller en kombinasjon av et polykarbonat og keramisk brakett. Moderne metall parentes er mindre og mindre synlige enn de pleide å være. Keramiske parentes er vanligvis klar eller tann-farget, og er mindre opplagt enn metall parentes.
 • Ring-lignende band som omkranser de jekslene. Båndene er laget av rustfritt stål eller titan. En buccal slange festet til bandet for den siste molar holder enden av buen forbinder ledningen på plass.
 • En fleksibel ledning (arch ledning) som forbinder alle braketter og band, kontrollere bevegelsen av tennene. Dagens trådene kan være laget av kobber, nikkel og titan, som er superelastisk og har formhukommelses, noe som gjør dem mer fleksibel enn rustfritt stål. Mens de er dyrere, har de en tendens til å kreve færre justeringer.
 • Forskjellige tilbehør for å hjelpe til med plassering av tennene, i tillegg til de faste komponentene. Små gummistrikk (elastiske bånd) sikre buen ledningen til brakettene. Større gummistrikk også kan brukes for å bidra til å flytte tenner. Hodeplagg (vanligvis brukes om natten) kan brukes for å bidra til å holde eller bevege tennene i korrekt posisjon.

Flyttbare klare aligners
I stedet for å bruke faste tannregulering, kan enkelte mennesker som trenger kun mindre korreksjoner dra nytte av en rekke klare, tilpasset, flyttbare apparater kalt aligners eller usynlige bukseseler. Hvert sett med aligners er slitt i en periode på to uker, så nær 24 timer i døgnet som mulig - med unntak av når spising, børsting eller tanntråd - før den er erstattet av den neste sett. Du bør også fjerne aligners når man drikker væske som kan flekke den aligner, som kaffe eller te.

Periodiske justeringer
Etter faste bukseseler er plassert på tennene, justerer kjeveortoped dem med jevne mellomrom ved å stramme eller bøye sammenkoblede ledninger. Dette setter mildt press på tennene og gradvis skifter dem inn i nye stillinger. Kjeven svarer til trykket ved oppløsning av ben i banen for den bevegelige tann og fastsettelse av nytt ben bak den.

Noen ganger kan kjeveortoped bruke spenningen mellom øvre og nedre kjever til å bidra til å fremme riktig justering. Dette er ofte gjort med elastiske bånd strukket mellom motstridende tennene.

Dine tenner og kjever kan føle litt sår for en dag eller to etter en justering. Denne ubehag kan vanligvis lindres med en over-the-counter smertestillende. Fortell din kjeveortoped dersom ubehag er alvorlig eller blir verre.

Stopperne
Etter tannregulering er fjernet, det nylig rettet tenner må stabiliseres for en tidsperiode (retensjon periode) for å forhindre dem fra å forflytte seg tilbake til sin opprinnelige stilling. Dette oppnås vanligvis ved bruk av en holder, en skreddersydd apparatet vanligvis laget av plast og metall ledninger som bidrar til å holde tennene på plass. Disse er vanligvis avtagbart, men kan være faste. Eller en kombinasjon av faste og flyttbare kan anvendes.

Se også

Resultater

I gjennomsnitt de fleste mennesker slitasje fulle tannregulering for ett til tre år. Stopperne kan brukes på ubestemt tid for å sikre at de endelige resultatene forblir stabil.

Bukseseler er generelt svært effektive i omstilling skjeve tenner og korrigere feil plassert kjever. Men personen iført tannregulering har en viktig rolle å spille i suksessen av behandlingen.

Følg orthodontist instruksjoner nøyaktig, spesielt under lagringsperioden. Når det gjelder denne siste fasen, er det viktig å bruke holderen som anvist eller risikere å miste fordelene fått mens iført seler.

Se også