Toe vandre i barn

Definisjon

Gå på tærne eller ballen av foten, også kjent som tå gange, er ganske vanlig hos barn som er bare begynnelsen for å gå. De fleste barn vokser tå gå. Barn som fortsetter tå gå utover pjokk årene ofte gjør det av gammel vane. Så lenge barnet vokser og utvikler seg normalt, er toe vandre på egen hånd usannsynlig å være en årsak til bekymring.

Toe walking er ofte et resultat av cerebral parese, muskeldystrofi eller annen generalisert sykdom i nerve og muskel. Barn med autisme kan også gå på tærne eller baller av føttene, men mange gjør det ikke.

Symptomer

Toe walking går på tærne eller ballen av foten.

Når bør du oppsøke lege
Nevn tå gå i ditt barns neste kontroll. Gjør en avtale tidligere hvis tå walking er ledsaget av stramme musklene eller mangel på muskel koordinering.

Årsaker

Vanligvis er toe walking bare en vane som oppstår når et barn lærer å gå. I noen få tilfeller er tå vandre forårsaket av en underliggende tilstand, for eksempel:

 • En kort akillessene. Denne senen forbinder de nedre musklene på baksiden av hælen bein. Hvis det er for kort, kan det hindre hælen fra berøre bakken.
 • . Cerebral parese Toe walking kan være forårsaket av cerebral parese - en sykdom i bevegelse, muskel tone eller holdning som er forårsaket av skade eller unormal utvikling i den umodne hjernen, oftest før eller rundt fødselen.
 • Muskeldystrofi. Toe vandre forekommer enkelte ganger i muskeldystrofi, en genetisk sykdom hvor muskelfibrene er uvanlig utsatt for skader og svekkes over tid. Denne diagnosen kan være mer sannsynlig hvis barnet i utgangspunktet gikk som normalt før du begynner å tå gange.
 • Autisme. Toe walking har også vært knyttet til autisme, en sammensatt gruppe lidelser som påvirker et barns evne til å kommunisere og samhandle med andre.

Se også

Risikofaktorer

Tå vandre ut av vane, også kjent som idiopatisk tå gange, går noen ganger i familier.

Komplikasjoner

Vedvarende tå walking kan øke barnets risiko for å falle.

Forberedelser til din avtale

Du vil sannsynligvis først ta dine bekymringer til seg oppmerksomheten til familien din lege eller barnelege. Han eller hun kan henvise deg til en lege som spesialiserer seg på nerve funksjon (nevrolog) eller ortopedisk kirurgi.

Hva du kan gjøre
Før avtale, kan det være lurt å skrive en liste med spørsmål for legen, inkludert:

 • Hva kan være årsaken tå vandre i mitt barn?
 • Er noen tester som trengs? Hvis ja, hva er de?
 • Hvilke behandlinger er anbefalt for dette problemet?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen din kan spørre noen av de følgende spørsmålene:

 • Har barnet andre medisinske problemer?
 • Har du en familie historie av muskeldystrofi eller autisme?
 • Ble barnet født for tidlig?
 • Hadde barnet ditt tidligere gå plattfot og bare nylig begynner å tå gange?
 • Kan barnet gå på hans eller hennes hæler hvis du spør?
 • Unngår barnet øyekontakt eller viser repeterende atferd som for eksempel rock eller spinne?

Tester og diagnose

Toe walking kan observeres under en fysisk eksamen. I noen tilfeller kan legen gjøre en grundig gangart analyse eller en eksamen som kalles elektromyografi (EMG). Under EMG blir en tynn nål med en elektrode innsatt i en muskel i benet. Elektroden måler den elektriske aktiviteten i de berørte nerve eller muskel.

Hvis legen mistenker en underliggende tilstand som for eksempel cerebral parese eller autisme, kan han eller hun anbefaler en nevrologisk eksamen eller testing for utviklingsmessige forsinkelser.

Behandlinger og medisiner

Toe vandre i barn. En kort akillessene.
Toe vandre i barn. En kort akillessene.

Hvis barnet ditt er tå vandre ut av vanen, er behandling ikke nødvendig. Han eller hun er sannsynlig å vokse en vane. Legen kan bare overvåke ditt barns gangart i vanlig kontor besøk. Hvis et fysisk problem bidrar til tå gange, kan behandling alternativene inkluderer:

 • Fysioterapi. Lett strekking av benet og foten muskler kan forbedre ditt barns gangart.
 • Leg bukseseler eller splinter. Noen ganger leg bukseseler eller splinter bidra til å fremme en normal gangart.
 • Serial casting. Hvis fysioterapi eller leg bukseseler er ikke nyttig, kan legen din foreslår å prøve en rekke under-the-knee kaster å gradvis forbedre evnen til å bringe tærne mot leggen.
 • Kirurgi. Hvis konservative behandlinger mislykkes, kan legen anbefale kirurgi for å forlenge muskler eller sener på baksiden av leggen.

Dersom tå vandre er assosiert med cerebral parese, autisme eller andre problemer, behandling fokuserer på den underliggende tilstand.