Tubeligatur

Definisjon

En tubeligatur - også kjent som å ha dine tuber bundet eller eggstokksterilisasjon - er en type permanent prevensjon. Under en tubal ligation, er egglederne kuttet eller blokkert for å permanent hindre graviditet. En tubal ligation forstyrrer bevegelsen av egget til livmoren for befruktning og blokkerer sperm fra å reise opp egglederne til egget. En tubal ligation påvirker ikke din menstruasjonssyklus.

En tubeligatur kan gjøres når som helst, også etter fødsel eller i kombinasjon med en annen abdominale kirurgiske prosedyre, slik som en C-seksjon. Det er mulig å reversere en tubal ligation - men reversering krever stor operasjon, og er ikke alltid effektive.

Se også

Hvorfor det er gjort

Tubeligatur er en av de mest brukte kirurgiske sterilisering prosedyrer for kvinner. Tubeligatur hindrer permanent graviditet, avslutter behov for noen form for prevensjon. En tubeligatur kan også redusere risikoen for eggstokkreft.

Tubeligatur er ikke egnet for alle, men. Din lege eller helsepersonell vil sørge for at du fullt ut forstår risikoen og fordelene ved denne prosedyren. Legen kan også snakke med deg om andre alternativer, for eksempel hysteroskopisk sterilisering. Hysteroskopisk sterilisering innebærer å plassere en liten spole eller andre før dem inn i egglederne gjennom livmorhalsen. Av innsatsen, vil arrvev for å danne og forsegle av rørene.

Se også

Risiko

Tubeligatur er en abdominal operasjon. Risiko forbundet med tubeligatur inkluderer:

 • Skade på tarmen, blæren eller store blodkar
 • Negativ reaksjon på anestesi
 • Såret helbreder ikke riktig eller blir infisert
 • Langvarig bekken eller magesmerter

Du kan ha høyere risiko for komplikasjoner fra en tubal ligation dersom:

 • Du har hatt tidligere bekken eller abdominal kirurgi
 • Du har en historie med bekkeninfeksjon, fedme eller diabetes

En tubeligatur vil ikke beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

I det første året etter en tubal ligation, vil anslagsvis 1 av 100 kvinner blir gravide. Jo yngre du er på den tiden av en tubal ligation, jo mer sannsynlig at sterilisering er å mislykkes. Hvis du gravid etter å ha en tubal ligation, det er en høyere sjanse for at graviditet vil være utenfor livmoren - når det befruktede egget implantater utenfor livmoren, vanligvis i en egglederen.

Se også

Hvordan du forbereder

Tubeligatur. I løpet av prosedyren.
Tubeligatur. I løpet av prosedyren.

Før du har en tubeligatur helsepersonell vil trolig:

 • Gjennomgå risiko og nytte av reversible og permanente prevensjonsmetoder
 • Spør om dine grunner for å velge sterilisering og diskutere faktorer som kan føre til å angre, for eksempel en ung alder eller ekteskapelig splid
 • Forklare detaljene i prosedyren
 • Drøfte årsaker og sannsynlighet for sterilisering fiasko
 • Del informasjon om tubal ligation reversering
 • Hjelp du velge det beste tidspunktet for å gjøre inngrepet, slik som kort etter fødsel eller i kombinasjon med andre abdominale kirurgiske prosedyre, slik som en C-seksjon

Hvis du ikke har en tubeligatur kort tid etter fødsel eller i løpet av en C-delen, bør du bruke prevensjon i minst én måned før prosedyren og fortsette å bruke prevensjon før neste periode for å redusere sannsynligheten for graviditet. Etter å ha prosedyren gjort under menstruasjonen eller i løpet av dager mellom mensen og eggløsningen reduserer også sjansen for graviditet på tidspunktet for inngrepet. Din helsepersonell kan gi deg en sensitiv graviditetstest på dagen av kirurgi for å sørge for at du ikke er gravid.

Se også

Hva du kan forvente

Tubeligatur gjøres vanligvis med en laparoscope - en tynn slange utstyrt med en kameralinse og lys - under korttidsvirkende generell eller regional anestesi. Det kan gjøres mens du gjenoppretter fra vaginal fødsel (minilaparotomy) eller under en C-delen levering. Det kan også gjøres som et poliklinisk prosedyre (intervall tubeligatur) atskilt fra fødsel.

Under prosedyren
Hvis du har en tubal ligation som et poliklinisk prosedyre, er en nål inn gjennom navlen og magen er oppblåst med gass (karbondioksid eller lystgass). Så et lite innsnitt er gjort, og laparoscope er satt inn i magen. I noen tilfeller kan legen gjøre et nytt lite snitt for å sette inn spesielle fatte tang. Ved hjelp av instrumenter gått gjennom bukveggen, legen forsegler egglederne ved å ødelegge deler av rørene eller blokkere dem med plast ringer eller klips.

Hvis du har en tubeligatur etter vaginal fødsel, vil legen trolig gjøre et lite snitt under navlen, som gir enkel tilgang til din fortsatt forstørret livmor og eggledere. Hvis du har en tubal ligation under en C-delen, vil helsepersonell bruke snittet som ble laget for å levere barnet.

Definisjon. Etter prosedyren.
Definisjon. Etter prosedyren.

Etter inngrepet
Hvis magen var oppblåst med gass under prosedyren, vil gassen bli trukket tilbake. Du kan få lov til å dra hjem flere timer etter inngrepet. Hvis du har prosedyren i kombinasjon med fødsel, er tubeligatur ikke sannsynlig å forlenge ditt opphold på sykehuset.

Hvorvidt du har tubeligatur i kombinasjon med fødsel, må du hvile i minst en dag etter inngrepet. Du vil ha et visst ubehag ved innsnitt området. Du kan også oppleve:

 • Magesmerter eller kramper
 • Fatigue
 • Svimmelhet
 • Gassiness eller oppblåsthet
 • Skuldersmerter
 • Sår hals

Du kan ta paracetamol (Tylenol, andre) eller ibuprofen (Advil, Motrin, andre) for smertelindring, men unngå å bruke aspirin, siden det kan fremme blødning. Du kan bade 48 timer etter inngrepet, men unngå å belaste eller gni snittet for en uke. Forsiktig tørke snittet etter bading.

Unngå anstrengende løft og sex for en uke. Gjenoppta normale aktiviteter etter hvert som du begynner å føle deg bedre. Dine masker vil oppløse og vil ikke kreve fjerning. Gjør en avtale for å se din helsepersonell en uke etter inngrepet for å sørge for at du healing riktig.

Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever:

 • En temperatur på 101 C (38,3 C) eller høyere
 • Besvimelser
 • Sterke magesmerter som er vedvarende eller blir verre etter 12 timer
 • Blødning fra snitt som er vedvarende eller blir verre etter 12 timer, til tross for bruk av press og bandasjer
 • Utladning fra snitt som er vedvarende eller blir verre

Hvis du tror du er gravid når som helst etter tubal ligation, kan du kontakte helsepersonell umiddelbart.

Husk at selv om tubal ligation reversering er mulig, er prosedyren komplisert og ikke garantert å være effektive.

Se også