Tungen-tie (ankyloglossia)

Definisjon

Tungen-tie (ankyloglossia) er en tilstand som begrenser tungen utvalg av bevegelse.

Med tungen-tie, en uvanlig kort, tykk eller stramt bånd av vev (lingual frenulum) tethers bunnen av tungen tips til gulvet av munnen. En person som har tungen-tie kan ha vanskeligheter stikker ut hans eller hennes tunge. Tungen-tie kan også påvirke hvordan et barn spiser, snakker og svelger, samt forstyrre ammingen.

Noen ganger lingual frenulum løsner over tid og tungen-tie løser på egen hånd. I andre tilfeller vedvarer tungen-tie uten å forårsake problemer.

Om nødvendig, kan tungen-tie behandles med et enkelt kirurgisk prosedyre som kalles en frenotomy. Hvis ytterligere reparasjon er nødvendig eller lingual frenulum er for tykk for frenotomy, en mer omfattende prosedyre kalt frenuloplasty kan være et alternativ.

Symptomer

Symptomer på tungen-tie inkluderer:

 • Vanskeligheter med å løfte tunge til de øvre tenner eller bevege tungen fra side til side
 • Problemer med å stikke ut tungen forbi nedre fortennene
 • En tunge som vises hakk eller hjerteformet når stakk ut

Når bør du oppsøke lege
Hvis barnet har problemer med amming, snakke med barnets lege eller en amming konsulent.

Tungen-tie (ankyloglossia). Amming problemer.
Tungen-tie (ankyloglossia). Amming problemer.

Tilsvarende, kontakt lege dersom eldre barn klager over problemer med hans eller hennes tunge - for eksempel problemer med å nå de bakerste tennene - eller du er plaget av dine egne symptomer på tungen-tie.

Årsaker

Vanligvis skiller lingual frenulum før fødselen - slik at tungen gratis utvalg av bevegelse. Med tunge-tie, forblir lingual Frenulum er festet til undersiden av tungen. Hvorfor dette skjer er i stor grad ukjent, selv om noen tilfeller av tungen-tie har vært forbundet med visse genetiske faktorer.

Når tungen-tie er til stede, er det tydelig ved fødselen.

Risikofaktorer

Selv om tungen-tie kan påvirke noen, er det mer vanlig hos gutter enn jenter. Tungen-tie går noen ganger i familier.

Komplikasjoner

Tungen-tie kan påvirke babyens oral utvikling, så vel som måten han eller hun spiser, snakker og svelger.

For eksempel kan tunge-tie lede til:

 • Amming problemer. Amming krever en baby å holde hans eller hennes tungen over den nedre tyggegummi mens suger. Hvis en baby er ikke i stand til å bevege seg eller holde hans eller hennes tungen i riktig stilling, kan han eller hun tygge istedenfor suge på brystvorten. Dette kan føre til potensielt betydelig nippel smerte og forstyrre en barnets evne til å motta morsmelk. Til syvende og sist, kan dårlig amming føre til mangelfull ernæring og unnlatelse av å trives.
 • . Talevansker Tongue-tie kan påvirke evnen til å gjøre visse lyder - ". L" som "t", "d", "z", "s", "th" og Det kan være spesielt utfordrende å rulle en "r".
 • . Dårlig munnhygiene For en ungdom eller voksen, kan tungen-tie komplisere oral hygiene - noe som gjør det vanskelig å feie matrester fra tennene. Dette kan bidra til tannråte og betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Tungen-tie kan også føre til dannelse av et gap eller et rom mellom de to nederste fortennene (lavere sentralene).
 • Utfordringer med andre muntlige aktiviteter. Tongue-tie kan forstyrre aktiviteter som slikker en iskrem, slikker leppene, kyssing eller spille et blåseinstrument.

Se også

Forberedelser til din avtale

Her er litt informasjon for å hjelpe deg å bli klar for avtalen og vet hva du kan forvente fra legen din.

Hva du kan gjøre
Utarbeide en liste med spørsmål for å hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid med legen. For tungen-tie, kan du spørre:

 • Hvor alvorlig er tungen-tie?
 • Er nødvendig behandling?
 • Hva er behandlingstilbud?
 • Bør jeg vurdere kirurgisk korreksjon?
 • Hva som er involvert i kirurgisk korreksjon?
 • Er anestesi nødvendig?
 • Vil kirurgisk korreksjon forbedre min evne til å amme?
 • Hva er risikoen ved kirurgisk korreksjon?
 • Kan inngrepet gjøres på kontoret eller sykehus barnehage?
 • Trenger jeg å konsultere en øre, nese og hals lege eller annen spesialist?

Hva du kan forvente fra legen din
Legen vil sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål. For eksempel:

 • Hvis barnet ditt har tungen-tie, du har problemer med amming ham eller henne?
 • Hvis din ungdom har tungen-tie, er han eller hun har problemer med å gjøre visse lyder eller ta vare på hans eller hennes tenner? Er et gap opp mellom barnets to nederste fortennene?
 • Hvis du har tunge-tie, er du bekymret aktiviteter du ikke er i stand til å gjøre på grunn av begrenset tungen bevegelse?

Tester og diagnose

Tungen-tie er vanligvis diagnostisert i løpet av en fysisk eksamen. For spedbarn, legen bruke en screening-verktøy for å score ulike sider av tungen utseende og evne til å bevege seg.

Behandlinger og medisiner

Behandling for tunge-tie er kontroversielt. Noen leger og amming konsulenter anbefaler korrigere det med en gang - selv før en nyfødt er utskrevet fra sykehuset. Andre foretrekker å ta en vente-og-se-tilnærming.

Noen ganger lingual frenulum løsner over tid og tungen-tie løser på egen hånd. I andre tilfeller vedvarer tungen-tie uten å forårsake problemer.

Hvis tungen-tie forstyrrer ammer, kan det behandles med et enkelt kirurgisk prosedyre som kalles en frenotomy. For eldre barn eller voksne opplever problemer med tungen-tie, en mer omfattende prosedyre kjent som en frenuloplasty kan anbefales.

Kirurgisk behandling for spedbarn
Frenotomy endrer måten en baby låsene på til brystet. Dette bidrar til å fremme vellykket amming.

Frenotomy kan gjøres med eller uten bedøvelse på sykehuset barnehage eller legekontor.

Under prosedyren, vil barnet bli pakket inn eller på annen måte satt fast i en undersøkelse overflate. En assistent vil holde babyens hode, og legen vil undersøke språklig frenulum og deretter bruke steril saks til klipp frenulum gratis. Prosedyren er rask, og ubehag er minimal, siden det er få nerveender eller blodårer i lingual frenulum.

Hvis noen blødning er til stede, er det sannsynlig å være bare en dråpe eller to av blod. Etter fremgangsmåten kan barnet amme umiddelbart.

Komplikasjoner av frenotomy er sjeldne - men kan omfatte blødning, infeksjon eller skade på tungen eller spyttkjertler. Det er også mulig for frenulum å feste til bunnen av tungen.

Kirurgisk behandling for eldre barn eller voksne
Hvis ytterligere reparasjon er nødvendig eller lingual frenulum er for tykk for frenotomy, en mer omfattende prosedyre kalt frenuloplasty kan være et alternativ.

Frenuloplasty gjøres under narkose med kirurgiske verktøy. Etter frenulum er utgitt, er såret vanligvis stengt med sting som absorberer på sine egne som tungen helbreder.

Komplikasjoner av frenuloplasty er lik frenotomy - blødning, infeksjon eller skade på tungen eller spyttkjertler. Arrdannelse er mulig på grunn av den mer omfattende natur av fremgangsmåten, som er reaksjoner på anestesi.

Etter frenuloplasty, kanskje tunge øvelser bli anbefalt å forbedre tungen bevegelse og redusere potensialet for arrdannelse.