Type 2 diabetes

Diabetes forebygging: 5 tips for å ta kontroll

Endring av livsstil kan være et stort skritt mot diabetes forebygging - og det er aldri for sent å begynne. Vurdere disse tipsene.

Når det kommer til type 2 diabetes - den vanligste typen diabetes - forebygging er en big deal. Det er spesielt viktig å gjøre diabetes forebygging en prioritet hvis du er på økt risiko for diabetes, for eksempel hvis du er overvektig eller har en familie historie av sykdommen.

Diabetes forebygging er så grunnleggende som å spise mer sunt, blir mer fysisk aktiv og å miste noen ekstra pounds - og det er aldri for sent å begynne. Å gjøre noen enkle endringer i livsstilen din nå kan hjelpe deg å unngå de alvorlige helsemessige komplikasjoner av diabetes nedover veien, slik som nerve, nyre og hjerte skade. Vurdere de nyeste diabetes forebygging tips fra European Diabetes Association.

Tips 1: få mer fysisk aktivitet

Det er mange fordeler til regelmessig fysisk aktivitet. Trening kan hjelpe deg:

  • Gå ned i vekt
  • Senke blodsukkeret ditt
  • Øke følsomheten for insulin - som bidrar til å holde blodsukkeret innenfor et normalt område

Forskning viser at både aerob trening og styrketrening kan hjelpe kontroll diabetes, men større nytte kommer fra et treningsprogram som omfatter begge.

Tips 2: få rikelig med fiber

Type 2 diabetes. Diabetes forebygging: 5 tips for å ta kontroll.
Type 2 diabetes. Diabetes forebygging: 5 tips for å ta kontroll.

Det er grovt, det er tøft - og det kan hjelpe deg:

  • Redusere risikoen for diabetes ved å forbedre blodsukkerkontrollen
  • Redusere risikoen for hjertesykdom
  • Fremme vekttap ved å hjelpe deg å føle deg mett

Foods høy i fiber inkluderer frukt, grønnsaker, bønner, hele korn, nøtter og frø.

Tips 3: gå for hele korn

Selv om det ikke er klart hvorfor, kan hele korn redusere risikoen for diabetes og bidra til å opprettholde blodsukkernivået. Prøv å lage minst halvparten korn helkorn. Mange matvarer laget av hele korn kommet klar til å spise, med forskjellige typer brød, pasta produkter og mange frokostblandinger. Se etter ordet "hele" på pakken og blant de første elementene i ingredienslisten.

Se også

Diabetes forebygging: 5 tips for å ta kontroll

Tips 4: mister ekstra vekt

Hvis du er overvektig, kan diabetes forebygging hengsel på vekttap. Hver kilo du mister kan forbedre helsen din, og du kan bli overrasket over hvor mye. Deltakerne i en stor studie som mistet en beskjeden mengde vekt - rundt 7 prosent av opprinnelige kroppsvekt - og øves regelmessig reduseres risikoen for å utvikle diabetes med nesten 60 prosent.

Tips 5: hoppe kjepphest dietter og bare gjøre sunnere valg

Low-carb dietter, kan glykemisk indeks diett eller andre kjepphest dietter hjelpe deg å miste vekt i begynnelsen, men deres effektivitet på å forebygge diabetes er ikke kjent og heller ikke er deres langsiktige effekter. Og ved å ekskludere eller strengt begrense en bestemt matvaregruppe, kan du være å gi opp viktige næringsstoffer. I stedet tror variasjon og del kontroll som en del av en samlet sunn spising plan.

Når skal du oppsøke lege

Hvis du er eldre enn 45 år og vekten din er normal, spør legen din om diabetes testing er hensiktsmessig for deg. Den europeiske Diabetes Association anbefaler blodsukker screening hvis:

  • Du er 45 år eller eldre og overvektige
  • Du er yngre enn 45 år og overvektig med en eller flere andre risikofaktorer for type 2 diabetes - for eksempel en stillesittende livsstil eller en familiehistorie med diabetes

Del dine bekymringer om diabetes forebygging med legen din. Han eller hun vil applaudere din innsats for å holde diabetes i sjakk, og kanskje tilby flere forslag basert på din medisinske historie eller andre faktorer.

Se også