Ultralyd

Definisjon

Diagnostisk ultralyd, også kalt sonography eller diagnostisk medisinsk sonography, er en avbildning metode som bruker høyfrekvente lydbølger for å produsere relativt presise bilder av strukturer i kroppen din. Bildene som dannes under en ultralydundersøkelse ofte gi verdifull informasjon for diagnostisering og behandling av en rekke sykdommer og tilstander.

De fleste undersøkelsene er gjort ved hjelp av en sonar enheten utenfor kroppen din, selv om noen ultralydundersøkelser innebære å plassere en enhet inne i kroppen din.

Se også

Hvorfor det er gjort

Du må kanskje gjennomgå en ultralyd for en rekke årsaker. Ultralyd kan anvendes, for eksempel, til:

 • Vurdere et foster
 • Diagnostisere galleblæren sykdom
 • Vurdere flyt i blodårene
 • Lede en nål for biopsi eller svulst behandling
 • Vurdere et bryst klump
 • Sjekk din skjoldbruskkjertelen
 • Studer ditt hjerte
 • Diagnostisere noen former for infeksjon
 • Diagnostisere enkelte former for kreft
 • Avslør unormalt i genitalia og prostata
 • Vurdere abnormiteter i muskler og sener

Se også

Risiko

Diagnostisk ultralyd er en sikker prosedyre som bruker lavt strømforbruk lydbølger. Det er ingen direkte risiko fra en diagnostisk ultralyd eksamen.

Selv om ultralyd er et verdifullt verktøy, har det sine begrensninger. Lyd reiser ikke godt gjennom luft eller bein, så ultralyd er ikke effektiv på bildebehandling deler av kroppen som har gass i dem eller som er skjult av bein. Snarere enn å bruke ultralyd for å se på disse områdene, kan legen i stedet bestille andre imaging tester, som for eksempel CT eller MR eller røntgen.

Se også

Hvordan du forbereder

Ultralyd. Transesophageal ekkokardiogram.
Ultralyd. Transesophageal ekkokardiogram.

Hvordan du forberede deg på en ultralyd avhenger av hvilket område av kroppen din trenger evaluering:

 • De fleste ultralyd eksamener krever ingen forberedelser.
 • Andre eksamener - for eksempel av galleblæren - krever at du gi avkall på mat og væske i opptil seks timer før eksamen.
 • Fremdeles andre eksamener - for eksempel en bekken ultralyd - krever at du ikke urinere før eksamen for å sikre at blæren blir full, slik at bedre visualisering av livmor, eggstokker eller prostata.

Når du planlegger din ultralyd, spør legen din om spesifikke instruksjoner for akkurat din eksamen.

Se også

Hva du kan forvente

Under en ultralyd eksamen, du vanligvis ligge på en eksamen bordet. En liten mengde gel brukes til huden din. Gelen bidrar til å eliminere dannelsen av luftlommer mellom ultralyd og kroppen din. Under eksamen, en tekniker opplært i ultralyd imaging (sonographer) presser en liten håndholdt enhet (svinger), omtrent på størrelse med et såpestykke, mot huden over området av kroppen din blir undersøkt, flytter fra ett område til en annen etter behov.

Basert på de samme prinsippene som sonar, en teknologi som brukes til å oppdage borti gjenstander, genererer svinger og mottar høyfrekvente lydbølger som ikke kan høres av det menneskelige øret.

Som sonographer plasserer svingeren på huden din, krystaller inne i svinger avgir pulser av lydbølger som reiser inn i kroppen din. Vev, knokler og kroppsvæsker reflektere lydbølger og sprette dem tilbake til svingeren. Svingeren sender denne informasjonen til en datamaskin, som komponerer detaljerte bilder basert på mønstre skapt av lydbølger.

Selv om flertallet av ultralyd eksamener er utført med en svinger på huden din, er noen ultralydundersøkelser gjort inni kroppen (invasive ultralydundersøkelser). For disse eksamenene, er en spesialisert svinger festet til en sonde som er satt inn i en naturlig åpning i kroppen din. Eksempler på disse undersøkelser er:

 • Transesophageal ekkokardiogram. En liten, spesialisert svinger settes inn i spiserøret for å få bilder av den nærliggende hjerte. Slike eksamener er vanligvis utføres med sedasjon.
 • Transrektal ultralyd. En liten, spesialisert svinger settes inn i en manns rektum for å vise sin prostata.
 • Transvaginal ultralyd. En liten, spesialisert svinger settes inn i en kvinnes vagina å vise hennes livmor og eggstokker.

Ultralyd er vanligvis en smertefri prosedyre. Imidlertid kan du oppleve noen milde ubehag som sonographer guider svinger over hele kroppen, spesielt hvis du er pålagt å ha en full blære. En typisk ultralydundersøkelse tar fra 30 minutter til en time.

Se også

Resultater

Når eksamen er ferdig, sonographer og en radiolog generelt vise ultralydbilder på film eller på en dataskjerm. Radiologen analyserer bildene og sender en rapport om funnene til legen din.

Hvis ultralyd eksamen er for en akutt medisinsk tilstand, bør legen få resultatene umiddelbart. Ellers bør du ha dine resultater i løpet av få dager.

Se også