Urincytologi

Definisjon

Urin cytologi er en test for å se etter unormale celler i urinen din. Urincytologi brukes sammen med andre tester og prosedyrer for å diagnostisere urinveisinfeksjon kreft. Urincytologi er oftest brukt for å diagnostisere blærekreft, men testen kan også oppdage nyrekreft, prostatakreft, urinleder kreft og urinrøret kreft.

Legen kan anbefale en urin cytologi test hvis blodet er påvist i urinen (hematuri). Urincytologi kan også benyttes hos personer som allerede har blitt diagnostisert med blærekreft og har vært gjenstand for behandling. I slike tilfeller kan en urin cytologi test bidra til å oppdage en blærekreft tilbakefall.

Se også

Hvorfor det er gjort

Urincytologi brukes sammen med andre tester og prosedyrer for å diagnostisere kreft i urinveiene, inkludert:

  • Blærekreft
  • Urinleder kreft
  • Urinrøret kreft

Urincytologi best kan oppdage større og mer aggressive urinveiene kreft. Urincytologi kanskje ikke oppdage små urinveiene kreft som vokser saktere.

Se også

Risiko

Risiko for urin cytologi testing avhenger av hvordan urinen samles. Oftest urinen samles ved urinering i en steril beholder, som bærer ingen risiko. Hvis urinen samles ved å sette inn et hult rør (kateter) inn i urinrøret ditt, er det en risiko for urinveisinfeksjon. Spør legen din om de spesifikke risikoen ved inngrepet.

Se også

Hvordan du forbereder

Å forberede seg til urincytologi test, prøve å planlegge din test for en gang etter den første morgenen vannlating. Urin eliminert i løpet av første morgenen vannlating kan ikke brukes for urin cytologi. Celler som holdes over natten i blæren din kan bli degradert, noe som gjør dem vanskelig å analysere i laboratoriet.

Se også

Hva du kan forvente

Urin cytologi. Samle en urinprøve for testing.
Urin cytologi. Samle en urinprøve for testing.

Samle en urinprøve for testing
En urin cytologi testen krever en urinprøve. Oftest dette oppnås ved urinering i en steril beholder. I noen tilfeller er en urinprøve samlet ved hjelp av en tynn, hult rør (kateter) som er satt inn i urinrøret og flyttet opp til blæren.

Legen din kan be deg om å gi ytterligere urinprøver på påfølgende dager. Testing av flere urinprøver som har blitt samlet inn over flere dager kan øke nøyaktigheten av urin cytologi testing.

Å undersøke urinprøven i laboratoriet
Din urinprøve blir sendt til et laboratorium for testing av en lege som er spesialist i å undersøke kroppens vev (patolog). Patologen analyserer eventuelle celler sett i urinprøven under et mikroskop. Patologen bemerker de typer celler og ser etter tegn i cellene som kan tyde på kreft.

Se også

Resultater

Patologen vil sende resultatene av urin cytologi test med legen din, som vil rapportere resultatene til deg. Spør legen din hvor lenge du kan forvente å vente på resultatene.

Hvert laboratorium har sin egen måte å beskrive resultatene av en urin cytologi eksamen. Noen vanlige ord som brukes i patologi rapporter inkluderer:

  • Utilfredsstillende prøven. Dette kan bety at ikke nok celler eller feil typer celler ble funnet i urinprøven. Du må kanskje gjenta urincytologi test.
  • Negativ. Dette betyr at ingen kreftceller ble identifisert i urinprøven.
  • Atypisk. Dette indikerer noen unormalt ble funnet i cellene i din urinprøve. Men mens cellene ikke var normal, de var ikke uvanlig nok til å betraktes som kreft.
  • Mistenkelig. Dette begrepet kan tyde på at urin cellene var unormal og kan være kreft.
  • Positive. Et positivt resultat indikerer at kreftceller ble funnet i urinen din.

En urin cytologi test kan ikke brukes alene for å diagnostisere kreft. Hvis atypiske eller kreft celler oppdages ved hjelp av urin cytologi, vil legen sannsynligvis anbefale en cystoskopi prosedyre eller datastyrte tomografi (CT) scan for å undersøke blæren og urinveiene for misdannelser.

Se også