Urininkontinens

Blæren kontroll problemer hos kvinner: livsstil strategier for lindring

Livsstilsendringer kan forbedre blærekontroll problem eller forbedre din reaksjon på medisinske behandlinger. Finn ut om disse strategier for å bedre blæren kontroll problemer.

Du har slitt med forlegenhet og ubehag av en blære kontroll problem for noen tid nå. Kanskje du håpet det ville gå bort av seg selv, men ting er ikke få noe bedre. Faktisk er din blærekontroll problem gradvis blir verre.

Du er klar til å gjøre noen endringer, men hva kan du gjøre? Det er noen enkle strategier du kan prøve på egen hånd som kan bidra til å forbedre blærekontroll problem.

Leger ofte kaller disse strategiene "atferd terapi." De er trygt, enkelt, effektivt og billig. Disse teknikkene kan brukes før ty til andre typer behandling, som for eksempel medisiner eller kirurgi, eller i kombinasjon med dem. Noen ganger atferdsterapier er den eneste behandlingen du trenger. I noen tilfeller, de er like effektive som - eller enda mer effektive enn - medisinering.

Fokus på væske og mat

Hvor mye væske du drikker og hvilke typer mat du spiser kan påvirke blæren vaner.

For mye væske
Drikker for mye væske av noe slag gjør du tisser oftere. Hvis du drikker for mye over kort tid, kan dette overvelde blæren og skape en sterk følelse av at det haster. Hvis du trener mye eller arbeid utendørs regelmessig, kan du trenger å drikke ekstra væske. Men i stedet for å drikke store mengder på en gang, prøve å drikke mindre mengder i løpet av dagen. For eksempel drikke om lag to 8-unse glass (237 ml) til hvert måltid og en 8-unse glass mellom måltidene. På den måten vil du ende opp på den anbefalte mengden på ca 60-64 gram (ca 1775 til 1900 milliliter) av væske daglig.

Hvis du må stå opp flere ganger om natten for å late vannet, prøv å drikke mer av væsker i morgen og ettermiddag, og eliminere alkohol og koffeinholdige drikker. Selv om vann er best for blæren din, husk at væsker kommer fra noen drikke du drikker og fra matvarer som suppe.

For lite væske
Drikker for lite væske kan føre til økte konsentrasjoner av kroppens avfallsstoffer i urinen din. Svært konsentrert urin er mørk gul og har en sterk lukt. Det kan irritere blæren, øker trangen og frekvensen som du skal gå.

Urininkontinens. Finn ut mønster.
Urininkontinens. Finn ut mønster.

Blære irritanter
Noen matvarer og drikke kan irritere blæren også. Koffein og alkohol både fungerer som diuretika, noe som betyr at de øker urinproduksjonen. Dette kan føre til økt frekvens og haster av vannlating. Koffein kan også forårsake blære spasmer.

Visse syrlig frukt - appelsiner, grapefrukt, sitroner og lime - og fruktjuicer, krydret mat, tomat-baserte produkter, kullsyreholdige drikker, kunstige søtningsmidler, mais sirup, sukker, sjokolade, kaffe og te kan irritere blæren eller bidra til lekkasje av urin. Hvorfor disse elementene noen ganger føre til irritasjon er ikke akkurat forstått, og hva som forårsaker irritasjon i urinblæren kan variere fra person til person.

Hvis koffein eller alkohol er en vanlig del av kostholdet ditt, kan du prøve å fjerne den for ca en uke for å se om symptomene dine bedre. Tenk også unngå matvarer som kan være blære irritanter i ca en uke eller så. Deretter gradvis - hver en til to dager - legg én mat tilbake i kostholdet ditt, noe som gjør oppmerksom på eventuelle endringer i urin haster, frekvens eller inkontinens.

Du har kanskje ikke engang å eliminere din favoritt mat helt. Bare å kutte ned på mengden kan hjelpe, også.

Prøv blære trening

Når du har en overaktiv blære, kan du bli vant til å urinere ofte eller ved den minste trang. Noen ganger kan du gå på toalettet selv når du ikke har lyst fordi du ønsker å unngå en ulykke. Etter en stund, begynner blæren sende "full" meldinger til hjernen din, selv når det ikke er full, og du føler deg tvunget til å urinere.

Blære trening, eller omskolering, innebærer å justere dine vaner. Du går på toalettet på en fastsatt plan - selv om du har ingen trang til å urinere - gradvis øke tiden mellom urinering. Dette gjør at blæren til å fylle mer fullstendig og gir deg mer kontroll over trangen til å urinere.

En blære-treningsprogram vanligvis følger disse grunnleggende trinnene:

 • Finn ut mønster. For et par dager, holde en dagbok hvor du noterer hver gang du tisser. Legen kan bruke denne dagboken til å hjelpe deg å etablere en tidsplan for blæren trening.
 • Utvid urineringsintervallene. Bruke blære dagbok, finne hvor mye tid fra en vannlating til den neste. Deretter utvide dette intervallet etter 15 minutter. Så, hvis din vanlige intervallet er en time, arbeider du for å utvide det intervallet til en time og 15 minutter.
 • Hold deg til planen. Når du har etablert en tidsplan, gjør ditt beste for å holde seg til det. Start ved urinering umiddelbart etter at du våkner opp om morgenen. Deretter, hvis en trang oppstår, men det er ikke tid for deg å gå, prøve så hardt du kan for å vente det ut. Hvis du føler at du kommer til å ha en ulykke, gå på toalettet, men deretter gå tilbake til din nåværende tidsplan. Styrking bekkenbunnsmuskulaturen ved rytmisk kontrahering og avslappende disse musklene (Kegel øvelser) kan forbedre din evne til å forlenge tiden mellom urinering.
 • Øv avslappende. Hvis du føler et plutselig behov for å urinere før planlagt tid, prøv å stå stille eller sitte ned. Da arbeidet med å slappe av ved å ta dype åndedrag, forestille trangen går bort og kontrahering bekken muskler. Når du føler deg avslappet, sakte gjøre veien til badet Hvis du fortsatt har behov for. Med tiden kan denne praksisen bidra til å redusere følelsen av at det haster.
 • Øke intervallene. Gradvis forlenge tiden mellom turer til toalettet til du kommer til intervaller på to til fire timer. Du kan gjøre dette ved å forlenge intervallene ytterligere 15 minutter hver uke til du når ønsket mål. Sørg for å øke fristen sakte slik at du gir deg den beste muligheten for suksess.

Ikke mist motet hvis du ikke lykkes de første gangene. Fortsette å øve, og din evne til å opprettholde kontroll er svært sannsynlig til å øke.

Se også

Blæren kontroll problemer hos kvinner: livsstil strategier for lindring

Styrke bekkenbunnen

Bekkenbunnsmuskulaturen og urin sphincter hjelp kontroll vannlating. Du kan styrke disse musklene ved regelmessig gjøre bekkenbunnstrening, ofte referert til som Kegels. Bekkenbunnsmuskulaturen arbeide for å åpne og lukke urinrøret - røret som fører urinen fra blæren til utsiden av kroppen din. Disse musklene også støtter blæren som du anstrenge deg å gjøre dagligdagse aktiviteter som å gå, stå, løfte og nysing.

 • Praktisere Kegel øvelser. Å utføre Kegels, klem bekkenbunnsmuskulaturen som om du prøver å stoppe strømmen av urin. Legen kan anbefale at du gjør et sett med disse øvelsene tre eller fire ganger om dagen for å behandle blæren kontroll problem. Kegels er spesielt effektive for kvinner med stressinkontinens, men de kan også bidra til å redusere eller eliminere urge-inkontinens. Det kan være lurt å spørre legen din om hjelp eller å henvise deg til en spesialist som kan lære deg den riktige måten å gjøre disse øvelsene, fordi mange mennesker ubevisst praktisere feil. Når du først lære Kegels, er det mest effektivt å praktisere dem mens du ligger nede i et rolig sted. På denne måten kan du konsentrere deg bedre.
 • Biofeedback. Biofeedback er en atferd terapi som brukes til å hjelpe trene bekkenbunnsmuskulaturen. Sensorer er plassert i nærheten av musklene som blir overvåket. Sensorene sender anstrengelse nivåer til en datamaskin, som viser nivåene på skjermen. Dette umiddelbar tilbakemelding hjelper noen mennesker mester Kegel øvelser raskere fordi de kan se om de bruker de riktige musklene. Biofeedback kan gjøres med en helsepersonell eller med en hjemme-enhet. Tanken er at når du har fått nok tilbakemeldinger, kan du trygt gjøre øvelsene på egen hånd uten utstyr.
 • Vaginale vekter. Kjegleformet vekter er et annet alternativ som brukes til å hjelpe med Kegel øvelser. Du plasserer en vekt i skjeden din, og kontraherer bekkenbunnsmuskulaturen for å holde den fra å falle ut. Mange koner kommer i sett med ulik vekt nivåer, slik at du kan bygge opp til tyngre vekter som bekkenbunnsmuskulaturen blir sterkere.

Kontrollere medvirkende faktorer

Visse medisiner, overvekt, røyking og fysisk inaktivitet kan indirekte bidra til blæren kontroll problemer. Hvis du adresserer disse faktorene, blære-spesifikke teknikker - som å unngå blære irritanter og blære trening - kan være enda mer sannsynlig å arbeide.

 • Administrere medisiner. Eksempler på legemidler som kan bidra til blæren kontroll problemer inkluderer høyt blodtrykk narkotika, hjerte medisiner, diuretika, muskelavslappende, antihistaminer, beroligende midler og antidepressiva. Dersom du utvikler problemer med inkontinens eller problemer med vannlating mens du tar disse legemidlene, snakk med legen din. Du kan være i stand til å unngå urin bivirkninger ved å ta et annet legemiddel.
 • Opprettholde en sunn vekt. Være overvektig kan bidra til blæren kontroll problemer, spesielt stressinkontinens. Overdreven kroppsvekt legger press på magen og blære, noen ganger resulterer i lekkasje. Hvis du er overvektig og opplever en blære kontroll problem, kan miste vekt være en måte å hjelpe.
 • Slutte å røyke. Røykere er mer sannsynlig å ha blæren kontroll problemer og er mer sannsynlig å oppleve mer-alvorlige symptomer. Tunge røykere også en tendens til å utvikle en kronisk hoste, som kan stedet lagt trykk på blæren og forverre urininkontinens. Forbedre urininkontinens kan være en av mange fordeler av å slutte å røyke.
 • Start treningen. Noen studier tyder på at regelmessig fysisk aktivitet reduserer blæren kontroll problemer. Prøv i minst 30 minutter med moderat aktivitet - for eksempel gå raskt, sykling eller svømming - de fleste dagene i uken.
 • Minimer forstoppelse. Presseduk overdrevet under avføring kan skade bekkenbunnen. Og dessverre, kan enkelte medisiner som brukes til å behandle blæren kontroll problemer gjør forstoppelse verre. Trene, drikke nok vann og spise fiberrik mat, som linser, bønner og friske grønnsaker og frukt, kan bidra til å forbedre forstoppelse.
 • Administrere kronisk hoste. Hvis du har en hoste som ikke går bort, kan det gjøre blærekontroll problemet verre. Røyking er en vanlig årsak til kronisk hoste. Hvis du ikke røyker, kan hoste være forårsaket være en treatable tilstand, for eksempel allergi eller en bihulebetennelse.

Din rolle i behandling

Atferdsterapier kan forbedre blærekontroll med minimale bivirkninger. Disse teknikkene ta litt tid og praksis før du begynner å se resultater. Men standhaftighet lønner seg. Hvis du holder deg med programmet, vil du mer enn sannsynlig se en forbedring i dine symptomer. Og hvis en av disse metodene ikke fungerer, snakk med legen din om å utforske andre behandlingstilbud som kan hjelpe.

Se også