Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC)

Definisjon

Hvis du har levert en baby ved keisersnitt, kan det hende du har et valg med ditt neste svangerskap - planlegge en gjentakelse keisersnitt eller forsøke vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC).

År siden, endte en C-delen noe håp om fremtidige vaginale fødsler. Men i dag, mye takket være endringer i kirurgisk teknikk, er VBAC mulig i mange tilfeller. Faktisk, anslagsvis 75 prosent av kvinnene som prøver VBAC ha en vellykket vaginal fødsel.

VBAC er ikke riktig for alle, though. Noen ganger kan en graviditet komplikasjon eller underliggende tilstanden hindrer muligheten for en vellykket VBAC. Mange lokale sykehus ikke tilbyr VBAC fordi de ikke har ansatte eller ressurser til å håndtere krise keisersnitt.

Se også

Hvorfor det er gjort

Kvinner anser VBAC av ulike grunner, inkludert:

 • Færre komplikasjoner. Du er mindre sannsynlig å få en infeksjon, og har alvorlig blodtap med en vellykket VBAC enn med en gjentakelse keisersnitt. Dersom VBAC svikter, må imidlertid barnet bli levert av C-del - som bærer en høyere risiko for infeksjon enn en planlagt gjenta C-delen.
 • Kortere restitusjonstid. Du vil ha en kortere sykehusopphold etter en VBAC enn du ville gjort etter en gjentakelse keisersnitt. Unngå kirurgi vil hjelpe din energi og utholdenhet returnere raskere, samt redusere bekostning av fødsel.
 • Mer deltakelse i fødselen. For noen kvinner er det viktig å oppleve en vaginal fødsel. Hvis du har en vellykket VBAC, vil du sannsynligvis komme til å holde og amme barnet ditt raskere enn du ville gjort etter en gjentakelse keisersnitt.
 • Innvirkning på fremtidige svangerskap. Hvis du planlegger en større familie, kan VBAC være et bedre alternativ med hver påfølgende levering. Gjenta C-seksjoner komme mer komplisert hver gang, mens gjenta VBACs har en tendens til å bli lettere og lettere.

Sjansene for en vellykket VBAC er høyere hvis:

 • Du har hatt bare ett tidligere lav tverrstilt livmor innsnitt - den vanligste typen for en C-delen - og ingen andre livmor snitt
 • Du og babyen er frisk og svangerskapet utvikler seg normalt
 • Grunnen til at du hadde din tidligere C-delen er ikke en faktor denne gangen
 • Din arbeidskraft naturlig begynner på eller før forfallsdato
 • Du har hatt et tidligere vellykket vaginal fødsel

Sjansene for en vellykket VBAC er lavere hvis:

 • Svangerskapet fortsetter utover forfallsdato
 • Du har en uvanlig stor baby
 • Du har hatt to eller flere keisersnitt og ingen vaginale fødsler

Du er ikke en kandidat for VBAC hvis du har noen helsemessige forhold som kan påvirke en vaginal fødsel eller du hadde en uterusruptur under en tidligere graviditet. Tilsvarende er VBAC anbefales ikke hvis du har hatt en vertikal livmor innsnitt - den type livmor innsnitt mest sannsynlig til å sprekke under fødselen.

VBAC kan være mulig med tvillinger hvis den nedre tvilling er i headfirst posisjon, men VBAC generelt er ikke et alternativ for trillinger eller andre multipler.

Se også

Risiko

VBAC utgjør potensielt alvorlig risiko.

Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Kortere restitusjonstid.
Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Kortere restitusjonstid.

Mislykket forsøk på arbeidskraft
Arbeidskraft resulterer i en gjentakelse keisersnitt for anslagsvis 25 prosent av kvinner som forsøker VBAC, ofte fordi barnet ikke tolererer arbeidskraft.

Livmor infeksjon
Hvis du må ha en gjentakelse keisersnitt etter arbeidskraft har begynt, møter du en litt høyere risiko for keisersnitt komplikasjoner - som for eksempel en livmor infeksjon - enn om du hadde en planlagt gjenta C-delen.

Uterusruptur
I sjeldne tilfeller kan livmoren riv opp langs arret linje fra en forutgående C-delen.

Hvis livmor brister - enten før eller under arbeid - en nødsituasjon C-seksjonen er nødvendig for å forhindre livstruende komplikasjoner, inkludert blodtap, infeksjon og hjerneskade for barnet.

Mer deltakelse i fødselen. Innvirkning på fremtidige svangerskap.
Mer deltakelse i fødselen. Innvirkning på fremtidige svangerskap.

Når leveransen finner sted på et sykehus utstyrt for å håndtere slike kriser, er sjelden barnet i fare. I noen tilfeller kan det imidlertid kanskje livmoren må fjernes (sterilisering) for å stoppe blødningen.

Hvis livmoren er fjernet, vil du ikke være i stand til å bli gravid igjen.

Bekkenbunnen problemer
For noen kvinner, bekkenbunnen problemer også er en bekymring.

Vekten og presset av svangerskapet kan svekke bekkenbunnsmuskulaturen som støtter livmoren, og vaginal fødsel kan strekke bekkenbunnsmuskulaturen enda lenger. Dette kan føre til midlertidig urininkontinens, spesielt for kvinner som føder vaginalt.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis du velger VBAC, øke dine sjanser for en positiv opplevelse:

 • Lær om VBAC. Ta en fødsel klasse på VBAC. Inkludere din partner eller en annen kjær, hvis mulig. Også diskutere dine bekymringer og forventninger med helsepersonell. Sørg for at han eller hun har en fullstendig medisinsk historie, blant annet oversikt over dine tidligere keisersnitt og andre livmor prosedyrer.
 • Planlegger å levere barnet på et velutstyrt sykehus. Tett oppfølging kan redusere risikoen for komplikasjoner. Se etter et anlegg som har kontinuerlig fetal overvåking, et kirurgisk team som kan monteres raskt, og evnen til å gi bedøvelse og blodoverføringer 24 timer i døgnet.
 • Tillate arbeidskraft til å begynne naturlig, hvis du kan Drugs å bevege arbeidskraft kan gjøre sammentrekninger sterkere og hyppigere, noe som kan bidra til risikoen for uterusruptur -. Spesielt hvis livmorhalsen er tett lukket og ikke klar for arbeidskraft.
 • Vær forberedt på en c-delen. Noen komplikasjoner i svangerskapet eller levering kan kreve en C-delen, selv om du hadde ditt hjerte satt på en vaginal fødsel. For eksempel kan du trenger en C-delen hvis du utvikle svangerskapsforgiftning eller andre svangerskapskomplikasjoner, det er et problem med morkaken eller navlestrengen, er babyen i en ugunstig posisjon, unnlater din arbeidskraft til fremgang, eller barnet ditt ikke tolererer arbeidskraft.

Se også

Hva du kan forvente

Hvis du velger VBAC, vil svangerskapskontroll være akkurat som den omsorg du vil motta i løpet av noen annen sunn graviditet. Når du går inn i arbeid, vil du følge den samme prosessen som enhver kvinne forventer å levere vaginalt - selv om flere forholdsregler vil bli tatt under fødselen. Dette kalles en prøveversjon av arbeidskraft.

Her er hva du kan forvente:

 • Tidlig sykehusinnleggelse. Din helsepersonell vil be deg om å rapportere til sykehuset omgående hvis vannet bryter eller når du begynner å føle sammentrekninger. Arbeidende hjemme med en tidligere C-delen arr anbefales ikke.
 • Smerte kontroll Hvis du velger medisinering, har du ulike alternativer -. Vanligvis inkludert epidural anestesi.
 • Kontinuerlig elektronisk overvåking. Den medisinske team vil holde et tett øye med babyens hjertefrekvens og vil se på deg ofte for å være sikker på at arbeidsmarkedet utvikler seg normalt. En fetal monitor vil trolig være knyttet til babyens hodebunn.
 • Mindre toleranse av unormale arbeidskraft mønstre. En langvarig eller vanskelig fødsel øker risikoen for uterusruptur. Medisiner for å stimulere sammentrekninger kan utgjøre den samme risikoen. En gjentakelse keisersnitt kan være nødvendig hvis arbeidskraften ikke videre godt eller barnet tolererer ikke arbeidskraft.

Husk, er din ultimate målet en sunn baby og en sunn mor - uansett hvordan du kommer dit.

Se også