Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC)

VBAC: innsikt fra en spesialist

Lurer på om du er en god kandidat for VBAC? hvis fordelene ved VBAC oppveier risikoen? svaret kan være opp til deg. Her er hjelp veiing av fordeler og ulemper.

År siden, endte en C-delen noe håp om fremtidige vaginale fødsler. I dag, men mange kvinner er kandidater for vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Likevel kan valget å forfølge VBAC eller planlegge en gjentakelse keisersnitt være tøff.

Her er innsikt fra Roger W. Harms, MD, en fødselslege på universitetet, Rochester, Minnesota, og medisinsk redaktør-in-chief av google.com.

Hvorfor skulle en kvinne vurdere VBAC?

Risikoen forbundet med en vaginal fødsel er lavere enn risikoen forbundet med en C-delen samlet - så lenge du kan levere barnet ved et anlegg rustet til å håndtere en C-delen i nødstilfeller - og utvinning tid er raskere. VBAC kan også være attraktivt hvis du har en følelsesmessig investering i en vaginal fødsel eller et ønske om å oppleve naturlig fødsel.

Det er også viktig å vurdere fremtidige svangerskap. Hvis du har hatt en C-delen, og du er sikker på at dette er din siste levering, forskjellen i risiko mellom VBAC og andre C-delen er trolig minimal. Men hvis du planlegger flere graviditeter i fremtiden, blir VBAC et bedre alternativ med hver påfølgende levering.

Hva er risikoen for VBAC?

For om lag 25 prosent av kvinner som forsøker VBAC, ender arbeidskraft i en gjentakelse C-delen. Dette er kjent som en mislykket prøveversjon av arbeidskraft etter keisersnitt.

Hvis du må ha en gjentakelse keisersnitt etter arbeidskraft har begynt, møter du en litt høyere risiko for keisersnitt komplikasjoner, som for eksempel en livmor infeksjon. Den mest vedrørende risiko for VBAC, er imidlertid uterusruptur - når barnet bryter gjennom veggen av uterus i morens bukhulen.

Hvis livmor brudd er en nødsituasjon keisersnitt nødvendig for å hindre livstruende komplikasjoner, inkludert kraftig blødning og infeksjon for mor og hjerneskade for barnet. I noen tilfeller kan livmoren må fjernes (sterilisering) for å stoppe blødningen. Hvis livmoren er fjernet, vil du ikke være i stand til å bli gravid igjen.

Kan du sette risikoen for uterusruptur i perspektiv?

Uterusruptur er sjelden, og rammer færre enn 1 av 100 kvinner som har hatt en tidligere lav tverrstilt livmor innsnitt - den vanligste typen for en C-delen. Likevel, det er mulig. Og naturligvis fører til at risikoen for uterusruptur bekymring.

Hvis du vurderer VBAC, det som er viktig er å sørge for at anlegget der du vil levere barnet er klar til å håndtere det komplikasjon. Du trenger personalet umiddelbart tilgjengelig for å gi øyeblikkelig hjelp.

Se også

VBAC: innsikt fra en spesialist

Hvem er kvalifisert for VBAC?

VBAC berettigelse avhenger av mange faktorer. For eksempel:

  • Har du hatt tidligere vaginale fødsler? En vaginal fødsel minst en gang før eller etter din tidligere keisersnitt øker oddsen for en vellykket VBAC.
  • Hva slags livmor innsnitt ble brukt for tidligere keisersnitt? Arr igjen fra visse typer inngrep har økt risiko for å rive under fødsel.
  • Hva fikk den tidligere keisersnitt Hvis din tidligere keisersnitt ble gjort for en grunn som ikke er til stede under din nåværende svangerskapet - som for eksempel barnets posisjon i livmoren din - du kan være en god kandidat for VBAC.
  • Hvor mange keisersnitt har du hatt? Du kan være en mindre egnet kandidat for VBAC hvis du har hatt flere keisersnitt.
  • ? Når var din siste keisersnitt Risikoen for uterusruptur er høyere hvis du forsøker VBAC for tidlig etter å ha en C-delen - som i løpet av 18 til 24 måneder.
  • Er du levere multipler? VBAC kan være mulig med tvillinger hvis den nedre tvilling er i headfirst posisjon, men VBAC generelt er ikke et alternativ for trillinger eller andre multipler.
  • Har du noen helsemessige forhold som kan påvirke en vaginal fødsel? Selv om forskning er ikke avgjørende, noen studier tyder på at kroniske tilstander som diabetes, hjertesykdom eller høyt blodtrykk kan redusere sjansene for vellykket VBAC. Hvis du har en infeksjon som kan overføres til barnet under vaginal fødsel - for eksempel genital herpes eller HIV - en C-delen kan være det beste alternativet.
  • Vil du levere barnet i et anlegg rustet til å håndtere en nødsituasjon keisersnitt? En hjemkjøring ikke er passende for VBAC.

Hvis du hadde en uterusruptur under et tidligere svangerskap, er du ikke en kandidat for VBAC. Likeledes bør VBAC bli kontaktet med ekstrem forsiktighet hvis du trenger medisiner for å indusere arbeidskraft.

Hvordan arbeidskraft og levering i løpet av VBAC avvike fra fødselen under en rutinemessig vaginal fødsel?

Den faktiske fysiologi av arbeidskraft og levering er den samme, men de forholdsregler som er tatt under fødselen er forskjellige. Du og babyen din vil bli nøye overvåket, og det medisinske teamet vil ha lavere toleranse for unormale arbeidskraft mønstre. Legen din vil være forberedt på å gjøre en gjentakelse keisersnitt hvis nødvendig.

Noen kvinner er frittalende støttespillere VBAC, mens andre er frittalende mot det. Hva bør en kvinne mener?

Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Har du hatt tidligere vaginale fødsler?
Vaginal fødsel etter keisersnitt (VBAC). Har du hatt tidligere vaginale fødsler?

Det er alltid en kohort av mennesker i befolkningen som adopterer posisjoner med stor entusiasme og handlekraft, ofte basert på egne erfaringer. Likevel er det ikke mulig å ekstrapolere opplevelsen av én person til opplevelsen av en annen.

Hvis du vurderer VBAC, ikke bli påvirket av ytterpunktene. Gjøre vedtak basert på fakta og dine personlige verdier og overbevisninger.

Hvilke andre råd har du tilby kvinner som vurderer VBAC?

Hvis du vurderer VBAC, diskutere muligheten med helsepersonell tidlig i svangerskapet.

Finn ut om VBAC politikk på anlegget der du vil levere din baby, men beholde fleksibilitet i tankene. Du vil ikke vite hvilke kort du får utdelt før fødsel begynner. Omstendighetene av ditt arbeid kan gjøre VBAC et klart valg - eller du og din lege kan raskt bestemme at en gjentakelse keisersnitt ville være best tross alt.

Hvis du velger en planlagt keisersnitt, vil du aldri se hva kortene var i kortstokken - og for noen kvinner, som kan være like bra.

Se også